dragen als je kindje groter wordt

Kusjes-hoogte in de Moby rekbare doek. (neksteun van de baby kan trouwens beter)

Een jonge baby geniet meestal erg van het dragen en het huidcontact, en is tevreden als hij of zij jou maar voelt en ruikt – en goed ondersteund is. Naarmate een baby groeit worden de eisen aan het dragen langzaam aan anders. Vragen die ouders me vaak stellen: vanaf welke leeftijd mag de baby in een draagzak, en tot welke leeftijd kan de baby in een draagdoek? En waarom is mijn kindje niet meer tevreden in de drager nu hij ouder wordt?

leeftijd: 0-2 maanden

Een pasgeboren baby is voor de regulatie van álle lichaamsfuncties totaal van jou afhankelijk. Op jouw lichaam ruikt ze nog de nestgeur en voelt ze zich veilig. Draag haar dan ook zoveel als je wilt en kunt. Bloot is nog fijner, in de doek of gewoon lekker rustig op bed.

leeftijd draagdoek baby leeftijd draagzak newborn 1 2 maanden
Twist bij afknopen FWCC

Voor pasgeborenen (newborns) is het belangrijk dat ze rondom goed ondersteund zijn, ook het relatief grote en zware hoofd. Ze kunnen hun hoofd zelf nog niet rechtop houden. De benen zitten vaak nog wat ‘in elkaar gevouwen’ en het is belangrijk niet te overspreiden. De kikkerhouding, met een spreiding van maximaal 90 graden (rechte hoek) is perfect voor deze kleintjes. De voetjes altijd uit de doek of drager (in deze uitstekende blog van mijn collega Sacha lees je waarom). In een draagdoek kun je de eerste weken een twist gebruiken bij het afknopen, om te zorgen dat je niet te ver spreidt of de baby irriteert bij de onderbeentjes. Of denk eens aan de ‘kangaroe’ : geen druk op de onderbeentjes, en voor jou geen knoop in je rug als je lekker onderuit ligt.
De beste ondersteuning voor de allerjongsten biedt een draagdoek op de buik of heup. Er zijn ook draagzakken die al goede steun bieden, je baby moet dan wel ongeveer 3500 gram zijn. Is jouw baby kleiner, dan kunnen sommige draagzakken ook, vaak met wat hulp van een consulent. Draagzakken met een speciale baby insert vergen een nauwkeurig gebruik en kúnnen minder ergonomisch zijn.
Tot ongeveer 4 kg (en bij bepaalde medische situaties) moet je éxtra opletten dat baby’s bovenrug goed gesteund is, zodat hij niet in elkaar zakt en de ademhaling mogelijk belemmerd wordt. Twijfel je? Overleg dan met een draagdoekconsulent in je buurt. Ik kan ook via een foto met je meekijken als je wilt.

leeftijd: 2-6 maanden

Vanaf het moment dat je baby zijn eigen hoofd goed omhoog kan houden, wil hij of zij leeftijd draagdoek leeftijd draagzak 2-6 maandenvast nóg meer zien van de omgeving. Je doet hem echt geen plezier meer als je zijn uitzicht belemmert of zijn hoofdje in de draagzak laat verdwijnen. Pas als hij in slaap is gevallen kun je de doek of drager wat omhoog doen om meer neksteun te geven. Wil je graag dat je baby ook leert om in een bedje te slapen dan is het misschien verstandig om daar nu langzamerhand mee te gaan oefenen.
Veel draagzakken zijn in te stellen en het is goed om regelmatig te kijken of de drager wat breder ingesteld moet worden. Het mooiste is nog steeds: van knie tot knie ondersteund. De onderbeentjes mogen vrij ‘bungelen’, dan weet je zeker dat je niet té ver spreidt. Als je met een doek goed knoopt gaat dit automatisch: een doek past altijd!

Gebruik je een draagdoek, dan kun je nu gaan oefenen met het dragen op de rug. Dé knoop voor deze leeftijd is de ‘ruck sack’. Wil je hulp hierbij, volg dan een workshop of boek een consult. Het voordeel van beginnen op deze leeftijd is dat baby’s nog lekker rustig blijven liggen.

leeftijd: 6-9 maanden

leeftijd draagdoek leeftijd draagzak 6- 9 maanden

Vanaf het moment dat je baby gaat zitten krijgt hij veel behoefte aan bewegingsvrijheid. Sommige protesteren zelfs als je probeert hun handjes in de doek of drager te doen, die willen ze er echt uit. De meeste, maar zeker niet alle, baby’s willen nu minder vaak in de doek of drager. Ze genieten van speeltijd op de grond. Toch zijn er genoeg culturen waar kinderen van deze leeftijd nog het grootste deel van de dag in de doek doorbrengen. Ook deze kinderen groeien gezond op; je kunt dus rustig het tempo van je baby volgen. En, niet te vergeten, je eigen tempo. Veel moeders ervaren rond deze leeftijd een behoefte om hun lijf wat ‘meer voor zichzelf’ te hebben.
Dragen alleen is niet meer genoeg om baby’s te vermaken. Dat heerlijke lummelen op de bank is er niet meer bij: papa of mama moet tijdens het dragen wél bewegen. Doe je iets interessants en is er wat te zien dan zijn ze weer helemaal content. Ook vinden ze het vaak fijn wat te spelen te hebben: hun eigen handjes, jouw ketting of haar, of een speelgoedje. Zacht speelgoed is voor de ouders het prettigst ;-). Kinderen die overdag moeilijk inslapen kunnen dat vaak wel in de drager, zeker als je een lekker stuk gaat wandelen.leeftijd draagdoek leeftijd draagzak
Rugdragen met een draagzak wordt mogelijk op het moment dat baby hoog genoeg op jouw rug kan. Dit is afhankelijk van zijn lengte én de jouwe. Heb je een doek dan kan de double hammock een fijne knoop zijn, waar je nog heel lang plezier van kunt hebben.

leeftijd 9 mnd- 1 jaar

Dit is vaak de moeilijkste periode, zeker als je nu wilt beginnen met rugdragen. Deze bijna-dreumessen zijn kleine Houdini’s, ze wriemelen en wurmen zich los uit iedere poging van jou om ze vast te houden. Ze hebben het veel te druk met de wereld ontdekken. Net als met de borstvoeding: op deze leeftijd hebben de meeste baby’s daar echt geen tijd meer voor en voeden moeders uit wanhoop zelfs op een donkere kamerleeftijd draagdoek leeftijd draagzak 9 maanden 1 jaar om alle afleiding weg te nemen. Volg je baby en heb geduld: het wordt straks écht weer makkelijker. Vanaf een jaar krijgt ze iets meer geduld en kan ze het even uithouden om vastgeknoopt te worden, als ze maar weet dat er zo direct iets leuks gaat komen.
Ondersteuning van de heupjes komt wat minder nauw nu: probeer minstens twee derde van de bovenbenen gesteund te houden.

leeftijd 1-2 jaar

Ze noemen het een dreumes, maar eigenlijk is het een baby op wieltjes. Je hebt je handen ineens drie keer zo vol. De doek is soms je redding: even niet hoeven opletten op wat er allemaal in de cd speler verdwijnt! Sommige één-jarigen willen weer veel in de drager, anderen lijken er weinig behoefte meer aan te hebben. Toch komt de drager nog heel vaak van pas: als troost bij doorkomende tandjes en ziekte, of op van die moeilijke dagen, als niets meer fijn is. Of wat dacht je van het koken ‘s avonds, als iedereen moe en hongerig is? Of als de wandeling naar de winkel toleeftijd draagzak 1 tot 2 jaarch verder is dan ze zich kon herinneren?
Kinderen vanaf een kilo of tien draag je eigenlijk alleen nog maar op de rug. Op de buik is echt te zwaar voor de meeste ouders. Heb je een dunne doek aangeschaft (tot 200 g/ m2), dan kan het de moeite waard zijn te kijken naar een dikkere (vanaf 250 g /m2). Dat geeft meer comfort op je schouders en snijdt niet zo snel. Tegen het einde van deze periode worden draagzakken zonder stevige heupband voor veel ouders minder comfortabel. Ongeveer vanaf maat 86 kun je overstappen op een peuterdrager. Het is geen noodzaak, de heupjes zijn op deze leeftijd goed ontwikkeld, maar het kan meer comfort geven, zowel voor jou als voor je dreumes.

leeftijd: 2 jaar en ouder

Dragen verdwijnt misschien als vanzelf uit je dagelijkse routine, maar vergeet niet dat een zelfstandige twee- of driejarige stiekem nog veel behoefte heeft aan jouw aanwezigheid. Huidhonger verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Dragen kan een baken van rust zijn op een drukke peuterdag. Het kan prikkelbare peuterpubers weer helemaal relaxed maken. Het is de Afrikaanse benadering van een driftbui :-).

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw tips en ervaring! Hoe oud is jouw kindje en klopt deze beschrijving bij zijn leeftijd, of gaat het bij jullie helemaal anders?

12 reacties

  1. Hallo, Mijn zoontje is al 5 jaar. Hij wordt te groot voor de buggy. Maar als we op stap gaan is genieten heel moeilijk want hij ziet geen gevaar en heeft adhd. Dus vroeg ik mij af of een draagdoek de oplossing zou zijn.

    1. Hoi. Mijn zoontje is ook vijf. Hij is autistisch en gedragen worden helpt hem wat kalmer te blijven. Jouw zoontje zou dat misschien ook prettig vinden. En jij ook, voor je gemoedsrust. Ik gebruik een draagzak. Je hebt ze die zelfs tot 32 kilo kunnen dragen.

  2. Beste,
    Ik draag nu op de buik, mijn baby is 3,5 maand. Dit gaat goed.
    Vanaf wanneer kan je op de heup dragen? Met een draagdoek en schuifknoop bedoel ik dan. Vanaf de baby kan zitten?
    Alvast bedankt
    Femke

    1. Beste Femke,
      dragen op de heup mag al vanaf de geboorte! Als je baby maar net zo mooi ondersteund zit als op de buik, heeft de heup zelfs een voordeel: je bent daar wat smaller, waardoor de baby de beentjes vaak niet zo ruim hoeft te spreiden. Ook beweegt de baby niet achterwaarts als je loopt maar gaat meer mee in jouw beweging, een mooie afwisseling wellicht.

  3. ik heb een baby van 6 maanden die ik dagelijks draag voor een wandeling. hij valt meestal heel lekker in slaap in de draagzak. fijn voor moeder en kind. geniet ik enorm van.

    maar het is een grote jongen. 72 cm en 9 kilo. ik Kan hem Nog voor dragen. maar het wordt wel zwaarder. ik gebruik een hoppediz hop n the of een storchewiege draagzak. beide van geweven stof.

    ik Zou hem graag nog een tijdje voor dragen en dat vindt hij geloof ik ook nog fijn. hij kijkt vaak verheugd en reageert enthousiast als hij de draagzak ziet.

    maar ik lees hier: voor dragen tot 10 kilo. dat gewicht hebben wij dus Al bijna. ik hoop echt het nog wat Langer vol te kunnen houden. ik vind hem Nog te Jong voor achter dragen ook.

    tips zijn welkom

    1. Beste Yvette, wat fijn dat jullie beiden nog zo genieten van het voor op de buik dragen! Zolang jullie het fijn vinden is er geen enkele reden om te gaan rugdragen, er zijn mensen die het helemaal nooit doen. Aan de andere kant: probeer het gewoon eens. Misschien vinden jullie het wel veel fijner dan je nu denkt. En zo niet, dan weet je dat ook weer.
      Als het echt te zwaar wordt voor jouw lichaam, dan moet je wel iets natuurlijk. Je zou een draagzak met een wat steviger heupband kunnen proberen, bijvoorbeeld een Isara, Manduca of Limas. Je kunt ook nog even wachten tot hij in een peuterdraagzak past, zo rond maat 80/86. Neem even contact op als je persoonlijk advies wilt. Veel draagplezier nog!

  4. Ja, klopt zeker. De middelste is nu net 3, hij wordt graag gedragen tijdens uitstapjes als hij zelf geen zin (meer) heeft om te lopen. Vaak in een Tula. Zelfs mijn man draagt daar tegenwoordig mee. De jongste is bijna een jaar en hoewel ik erg blij was toen hij zelf ging zitten (DH!!) komt het er toch weinig van…. speelgoed tijdens het knopen is een must of ik raak al mijn haar kwijt en ik moet inderdaad blijven bewegen. Hopelijk in het voorjaar weer fijne wandelingen of bij een snelle boodschap, want een draagjas is wel fijn maar tijdens het knopen is het buiten dan toch echt te koud…

    1. Hee Jessica, wat worden ze al groot! Fijn te horen dat je ze nog steeds lekker draagt! Af en toe denk je ‘waar ben ik mee bezig’ maar is dat niet het algemene lot van een peuter-moeder :-)?

  5. Het klopt helemaal wat je omschreven hebt! Alleen ik heb een Ergobaby draagzak waar mijn kindje al vanaf 5 weken leeftijd in zit, want deze draagzak verandert met de leeftijd van je kindje mee. Mijn kindje is bijna 1,5 jaar en ik merk dat ze onder het wandelen ook heel graag haar handjes wil gebruiken om iets aan te wijzen of om iets vast te houden. Dit is nu wel een beetje een belemmering omdat ze in een draagjas zit. Maar als je haar de keuze zou laten wil ze toch het liefste bij mij zitten. Ze geniet er nog met volle teugen van. En idd helpt het dragen nog heel erg als niets meer goed is en als ze ziek is. Dus ik ga zeker nog even door met dragen.

    1. Hoi Brenda, wat fijn te horen dat jullie zoveel plezier hebben van het dragen. Goed voor haar, én goed voor jou :-), een investering in jullie relatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *