Hallo! Leuk dat je er bent :-)

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als je deze website hebt gevonden, ben jij vast nieuwsgierig naar dragen en hechting. En je bent vast ook een hele lieve en betrokken moeder of vader. Graag maak ik persoonlijk kennis met jou, maar eerst wil je misschien weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Ik ben Rachel, draagdoekconsulent, hechtingscoach, onderzoeker – en moeder van drie. Door mijn prachtige kinderen ben ik op het pad beland van dragen en hechting. Toen mijn oudste werd geboren, 22 jaar geleden, was er nog weinig informatie, en ik heb veel het wiel zelf moeten uitvinden. Geïnspireerd door boeken en forums (ja ja, de oude doos), veelal uit Amerika, vond ik mijn weg. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mijn eigen instincten en die van onze baby’s. Gelukkig bleek er een schat aan informatie te vinden, voor wie de weg wist. Ik dook diep het onderzoek in en interviewde veel gerenommeerde onderzoekers.

Het mooie was: ik kon meteen toepassen wat ik leerde. Ik heb gemerkt wat een rust dat brengt. Dragen geeft zoveel gezelligheid – en je hebt je handen vrij. Baby’s die goed gehecht zijn, huilen minder, zijn makkelijker te begrijpen en durven eerder op onderzoek uit te gaan. Uiteindelijk worden ze hierdoor zelfstandiger en socialer. Waarbij je ook nog eens gewoon je moedergevoel kunt volgen.

Ik besloot dat ik met alle kennis die ik inmiddels had, andere moeders wilde helpen. om vanaf het begin het vertrouwen en de zekerheid te hebben dat ze het goed doen.

Ik heb in de loop van de jaren ruim 1500 ouders zoals jij mogen begeleiden,
die dat beoordeelden met maar liefst een 9,1!

Mijn missie is om jullie als jonge ouders:

 • vertrouwen te geven in je eigen opvoed-wijsheid
 • en de tools om te handelen naar die wijsheid (zoals babydragen)
 • en het vermogen om te luisteren naar -en liefdevol te reageren op- de unieke behoeften van júllie baby

 

Zo creëren jullie een diepe band. Dat zorgt voor rust, en een basis van vertrouwen. Op dat veilige fundament kan jullie kind zijn hele leven bouwen.

Wil je nog meer weten over mijn eigen geschiedenis, achtergrond en visie?

Hiernaast zie je één van de laatste keren dat onze jongste werd gedragen. Na een lange dag wandelen in de bergen waren haar beentjes toch nog even moe.

Nu is het tijd voor jouw reis. Ik loop graag een stukje met je mee!

dragen hechte band Fien in de bergen

CV

Wil je graag heel precies weten hoe ik aan mijn kennis kom?

 • Ik ben onderzoeker aan Tilburg University voor drie dagen per week. Ik doe onderzoek naar het mooie project ‘Cuddle & Care’ voor moeders die een kindje krijgen in armoede.
 • Ik heb gestudeerd aan Wageningen Universiteit (milieubeheer/ sociologie) en 7 jaar gewerkt als projectleider voor ik de Hechte band oprichtte.
 • In de begintijd (2001-2008) was ik steunpunt voor Beginnings, de pioniers van het babydragen in Nederland.
 • Ik ben in 2010 opgeleid en in 2012 gecertificeerd door de Trageschule Dresden (hoogste niveau C).
 • Ik ben lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten, ben actief in de medische commissie van de VDC en volg mijn bij- en nascholingen (productkennis, didactiek, bijzondere situaties etc.)
 • Ik ben WKT-trainer (Trageschule Dresden) en geef KNOV- en KCKZ-geaccrediteerde masterclasses en lezingen aan zorgverleners zoals verloskundigen.
 • Als free lance journalist schrijf ik (als ik nog tijd over heb ;-)) over hechting en dragen voor o.a. het vakblad Vroeg en het Tijdschrift voor Verloskunde.
 • Ik ben opgeleid als SAFE mentor (hechtingscoach) om a.s. ouders te begeleiden bij de omgang met hun baby, gebaseerd op een veilige gehechtheid. Helaas worden deze cursussen in Nederland niet gegeven, maar de kennis heb ik dus wel.
 • Ik ben oprichter van vereniging het OuderSchap, inmiddels opgegaan in de GeboorteBeweging. Ook vanuit mijn visie dat ouders de juiste informatie horen te krijgen, zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken.
 • Ik heb van 2016-2019 aan de VU vakgroep Midwifery Science gewerkt als cliëntvertegenwoordiger vanuit de Geboortebeweging en draag nog steeds bij aan het promotie onderzoek naar ‘disrespect & abuse in de geboortezorg’.
 • Ik heb de training ‘dragen van prematuren’ gevolgd en kan je helpen bij het dragen van te vroeg geboren baby’s.
 • Ik heb de training ‘knoopwijzen voor je zwangere buik’ gevolgd en kan je helpen je lijf te ondersteunen en activeren tijdens je zwangerschap.
 • Ik heb de training kinestetisch omgaan met baby’s gevolgd en kan je helpen bij deze mooie en langzame manier van je baby hanteren.
 • Jaarlijks volg ik het congres van het vakblad ‘Vroeg’ om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom hechting en baby’s.