Hallo! Leuk dat je er bent :-)

Geschatte leestijd: 6 minuten

portret rachel verweij

Ik ben Rachel, draagdoekconsulent, hechtingscoach en moeder van drie. Ik heb in de loop van de jaren ruim 1500 ouders zoals jij mogen begeleiden, die dat beoordeelden met maar liefst een 9,1!

Ik kan jullie uitleggen wat hechting is, waarom het belangrijk is – en hoe een veilige hechting, ook voor jullie, binnen handbereik komt. Ik geef jullie als jonge ouders:

  • vertrouwen in je eigen opvoed-wijsheid
  • tools om te handelen naar die wijsheid (zoals babydragen)
  • het vermogen om te luisteren naar -en liefdevol te reageren op- de unieke behoeften van júllie baby

Zo creëren jullie een diepe band. Dat zorgt voor rust, en een basis van vertrouwen. Op dat veilige fundament kan jullie kind zijn hele leven bouwen.

Ik BEGRIJP DAT JIJ JE SOMS ONZEKER VOELT of misschien met spijt terugkijkt op de start van je vorige kindje. ik KAN Jullie HELPEN naar een ontspannen, helende start waarin HECHTING CENTRAAL STAAt. Zodat je (nog meer) gaat genieten van je baby.

Wil je meer weten over mijn eigen geschiedenis, achtergrond en visie? Lees hieronder mijn verhaal, of luister naar de gratis presentatie.

 

Toen ik 20 jaar geleden moeder werd, kreeg ik van de docente van mijn zwangerschapscursus een prachtig boek over een indianen stam in het Amazone woud, waar de baby’s altijd werden gedragen, heel tevreden waren en bijna nooit huilden. (the Continuum concept van Liedloff; tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbaar). Ik was verkocht.

Dat wilde ik ook!

draagdoek consulent en hechtingscoach Rachel met oudste zoon Mees.

 

met zoon, 21 jaar jonger

Maar ja, hoe dan? Mijn vriendinnen waren gewoon aan het werk overdag, en ik zat daar best alleen te wezen soms. Ik voelde me behoorlijk onzeker, en twijfelde of ik het wel goed deed allemaal. Ik werd lid van allerlei forums (Facebook had je nog niet) en las alles wat los en vast zat. Met een zoontje dat nogal wakker en onrustig was – en een consultatiebureau waar ze vooral veel afwisten van ritme en regelmaat – moest ik erg zoeken naar mijn eigen weg. Ik las alles wat los en vast zat, maar zonder goede begeleiding bleef het wel tobben. Niet dat ik niet genoot van ons mooie mannetje, maar wat hád ik graag wat meer bevestiging gehad dat we op de goede weg waren.

Van draagdoekconsulenten had in die tijd nog nooit iemand gehoord. In één van de tassen met gedragen babykleertjes waar onze vrienden ons mee overstelpten, zat een draagdoek. ‘Kat in het bakkie’ dacht ik. Maar helaas: op de eerste dag dat man en kraamhulp de deur uit waren viel onze pasgeborene eruit, boem, op zijn hoofdje. Paniek, ziekenhuis, dikke tranen! De lieve verpleegkundige stelde me gerust: ‘iedere moeder gebeurt het een keer dat ze haar kind laat vallen, jij hebt het nu alvast gehad”. Hij studeert inmiddels aan de universiteit, dus hij heeft er niets aan over gehouden lijkt het ;-).

Achteraf gezien is dat heftige moment bepalend geweest.

hechtingscoach en draagdoekconsulent Rachel Verweij

 

met eerste dochter

Ik realiseerde me dat moeders in landen waar veel wordt gedragen, al van jongs af aan oefenen en hulp krijgen. Dat ze moeders en tantes om zich heen hebben waar ze alles aan kunnen vragen. En dat ze veel meer steun krijgen als ze net een baby hebben.

We kregen een dochter en het werd jongleren om alle ballen in de lucht te houden. Deze baby gingen we zeker niet inbakeren, en ritme en regelmaat gingen ook de deur uit. We kwamen daardoor veel meer in een flow, een ‘dans’ terecht, het was makkelijker afstemmen toen ik alle schema’s in mijn hoofd los kon laten .

Gelukkig bleek er een schat aan informatie te vinden, voor wie de weg wist. Ik dook diep het onderzoek in en interviewde veel gerenommeerde onderzoekers. Het mooie was: ik kon meteen toepassen wat ik leerde. Ik heb gemerkt wat een rust dat brengt. Baby’s die goed gehecht zijn, huilen minder, zijn makkelijker te begrijpen en durven eerder op onderzoek uit te gaan. Uiteindelijk worden ze hierdoor zelfstandiger en socialer. Waarbij je ook nog eens gewoon je moedergevoel kunt volgen.

Zo ontdekte ik meer en meer het grote plezier in de nabijheid van onze baby’s. De zucht van ontspanning van een baby die in slaap valt op je buik, het diepe oogcontact tijdens de borstvoeding, en het genot van een zacht snurkje in de cosleeper naast me. Heerlijk! Dát was de bevestiging dat ik het goed deed.

Ik besloot dat ik met alle kennis die ik inmiddels had, andere moeders wilde helpen.

Om hen mijn zoektocht te besparen. Ze te helpen om vanaf het begin het vertrouwen en de zekerheid te hebben dat ze het goed doen.

Ik werd gecertificeerd draagdoekconsulent en volgde bij de Duitse kinderpsychiater dr Brisch de opleiding tot SAFE-coach (hechtingscoach) om jonge gezinnen te begeleiden naar een hechte band met hun baby. Ik ging als wetenschapsjournalist artikelen in vakbladen schrijven, omdat ik het zó belangrijk vond dat deze kennis breder bekend werd.

Ik ging ook zorgverleners trainen en samenwerken met de Trageschule Nederland. Ik raakte betrokken bij onderzoek en werkte via de Geboortebeweging een aantal jaren aan de VU Amsterdam om mee te denken over onderzoek in de geboortezorg. Ik kwam vaker in ziekenhuizen en zag het lijden en de pijn bij baby’s die te vroeg geboren zijn en hun ouders, en dat maakte me nóg gemotiveerder om hier iets aan te doen. Ik ging steeds meer ouders helpen naar een hechte band met hun baby – inmiddels heeft de teller de 1500 aangetikt.

draagdoekconsulent en hechtingscoach Rachel met jongste dochter Fien

 

Met jongste dochter

Als kroon op ons gezin mochten we 10 jaar geleden nog een prachtige derde dochter ontvangen. Bij haar hebben we echt een super start mogen ervaren, vol vertrouwen en met alle juiste kennis en ondersteuning. En natuurlijk is het een proces, en natuurlijk blijven we continu bijleren, maar met zo’n basis is álles makkelijker.

En inmiddels zien we ook alle voordelen. Baby’s die weinig huilen en heel tevreden zijn. Vertrouwen in je intuïtie en eigen kracht als ouders. En stevige kinderen, die weten wat ze willen en tegelijk ook heel betrokken en zorgzaam zijn. Hieronder zie je één van de laatste keren dat de jongste werd gedragen. Na een lange dag wandelen in de bergen waren haar beentjes toch nog even moe.

Nu is het tijd voor jouw reis. Ik loop graag een stukje met je mee!

dragen hechte band Fien in de bergen

Begin jouw reis ->

Wil je graag heel precies weten hoe ik aan mijn kennis kom? Voor jou een korte bio:

* Ik heb gestudeerd aan Wageningen Universiteit (milieubeheer/ sociologie) en 7 jaar gewerkt als projectleider voor ik de Hechte band oprichtte.
* In de begintijd (2001-2008) was ik steunpunt voor Beginnings, de pioniers van het babydragen in Nederland.
* Ik ben in 2010 opgeleid en in 2012 gecertificeerd door de Trageschule Dresden (hoogste niveau C).
* Ik ben lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten, ben actief in de medische commissie van de VDC en volg mijn bij- en nascholingen (productkennis, didactiek, bijzondere situaties etc.)
* Ik ben WKT-trainer bij die Trageschule en geef KNOV- en KCKZ-geaccrediteerde masterclasses en lezingen aan zorgverleners zoals verloskundigen.
* Als free lance journalist schrijf ik over hechting en dragen voor o.a. het vakblad Vroeg en het Tijdschrift voor Verloskunde.
* Ik ben opgeleid als SAFE mentor (hechtingscoach) om a.s. ouders te begeleiden bij de omgang met hun baby, gebaseerd op een veilige gehechtheid. Helaas worden deze cursussen in Nederland niet gegeven, maar de kennis heb ik dus wel.
* Ik ben oprichter van vereniging het OuderSchap, inmiddels opgegaan in de GeboorteBeweging. Ook hier wil ik er aan bijdragen dat ouders de juiste informatie krijgen om hun eigen keuzes te maken.

* Ik heb van 2016-2019 aan de VU vakgroep Midwifery Science gewerkt als cliëntvertegenwoordiger vanuit de Geboortebeweging

* Ik heb de training ‘dragen van prematuren’ gevolgd en kan je helpen bij het dragen van te vroeg geboren baby’s.

* Ik heb de training ‘knoopwijzen voor je zwangere buik’ gevolgd en kan je helpen je lijf te ondersteunen en activeren tijdens je zwangerschap.

* Ik heb de training kinestetisch omgaan met baby’s gevolgd en kan je helpen bij deze mooie en langzame manier van je baby hanteren.

* Jaarlijks volg ik het congres van het vakblad ‘Vroeg’ om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom hechting en baby’s.

draagdoeken project

Ik steun het draagdoekenproject van Dimence GGZ en Impluz. Van iedere verkochte draagdoek gaat €1,- naar dit project. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit project ondersteunt moeders in deze moeilijke situatie, zodat zij een hechte band kunnen opbouwen met hun baby’s

Hechte band draagdoekconsulent en hechtingscoach staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 17275299. Het rekeningnummer van de  Hechte band is: NL49RABO0101714440 t.n.v. R. Verweij, BIC: RABONL2U.

trageschule dresden