Jouw bijzondere ingenieuze lichaam!

Hoe kan een pasgeboren baby zich warm houden? Sla je er de babyboeken op na, dan kom je baby warm houden huid op huid thermale synchronisatievooral veel advies tegen over het aantal laagjes kleding en kruikjes in de wieg. Maar eigenlijk is al heel lang bekend dat een baby zijn temperatuur het beste kan houden bij papa of mama op de borst. Dat heet: ‘thermale synchronisatie’. Een duur woord voor iets dat jouw lijf zomaar vanzelf doet!

Als je je baby bij je neemt, lekker bloot huid-op-huid, kan jouw huidtemperatuur wel één of twee graden stijgen om je baby lekker op te warmen. Dit geldt voor papa’s én mama’s. Onderzoeker Nils Bergman verwoordt het zo: “de baby leert om zijn temperatuur goed in te stellen, zodat het net zo lekker voelt als bij mama of papa. Hetzelfde geldt voor de hartslag, ademhaling, stresshormoon en andere lichaamsfuncties. ”

Hoe kan hij beter leren zijn lijfje in te stellen, dan bij jou op de borst? Jij bent zijn beste thermostaat. Het werkt dus eigenlijk net zoals je baby straks van jou zal afkijken hoe je een cake bakt of een blokkentoren bouwt. Alleen dan onbewust.

Dit is niet alleen zo bij een pasgeboren baby. Ook met zes maanden kan een baby zich beter warm houden als ze bij papa of mama is.

Je lichaam heeft er trouwens wel even de tijd voor nodig: na een minuut of twintig begint je baby lekker op te warmen. Na anderhalf uur krijgen papa en baby het samen soms wel flink warm. Baby steekt dan soms een armpje uit om wat af te koelen, of wurmt zich vanzelf naar een koeler plekje. Of papa krijgt er genoeg van, legt de baby in de wieg of geeft haar aan mama.

De relatie tussen mama en baby is wel héél bijzonder. Mama’s reageren al met een huidverwarming als ze hun baby alleen maar hóren huilen. En wat ook zo speciaal is: jij hebt een two-way systeem. Als borstvoedende mama kun je jouw eigen lichaamstemperatuur niet alleen een graad laten stijgen, maar ook laten dalen. Zo help je een ziek koortsig hummeltje om wat af te koelen. Je lijf stelt hierbij ook duidelijke prioriteiten: als je een baby aan de borst hebt gaat 30% van je energie naar je borsten, terwijl je hersenen slechts 23% toebedeeld krijgen, volgens lactatiekundige Chella Verhoeven. Vandaar die vergeetachtigheid :-).

foto van een borst die geen voeding geeft: borsten kouder dan de rest van het lichaam

.

 

baby warm houden borsten
foto van een voedende borst: borsten warmer dan de rest

En als klap op de vuurpijl kunnen je borsten ieder een eigen functie vervullen. Zou je een tweeling verwachten, dan kan je ene borst een baby opwarmen, de andere een baby afkoelen. Zo ingenieus zit het lichaam van een moeder in elkaar!

 

Hoe zit het dan met dragen in een babydrager? Voor een deel verhindert de stof het afstemmen van de temperatuur. Maar je ziet op de foto dat ook hoog op de borst nog een heerlijk warm plekje is, waar je baby vast graag haar wangetje tegenaan vlijt!tula free to grow blossom grijs zachtroze bloemen

Nog meer lezen? Super artikel van Jack Newman over hoe belangrijk huid-op-huid is voor de start van de borstvoeding

Wat vind jij hiervan, heb je zelf ook ervaring met een koude of warme baby, of veel plezier van huid-op-huid contact? Ik hoor graag van je, laat een berichtje achter hieronder!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *