Dragen en wasbare luiers – wat heeft dat met elkaar te maken?

Nou……aan de ene kant niet zo veel. Dragen is namelijk príma te combineren met wegwerp luiers. Ontelbare ouders doen dat. Ook zijn er veel ouders die wasbare luiers combineren met wegwerp als ze erop uit gaan. Dat heeft allemaal weinig te maken met het dragen. Het enige dat je misschien zult merken, is dat baby’s die een volle luier hebben, niet graag gedragen willen worden. Ze houden niet van het gevoel als ze rechtop zitten en met de billetjes in de nattigheid of viezigheid worden gedrukt. De ene baby is er gevoeliger voor dan de andere. Bij een wasbare luier kan dit effect wat sterker zijn: ze voelen het beter als ze nat worden. Dit is eigenlijk al een eerste vorm van zindelijk zijn bij een baby.

Maar ….. aan de andere kant hebben dragen en wasbare luiers juist heel véél met elkaar te maken. Als jij je baby graag snel zindelijk krijgt, zijn dragen en wasbare luiers namelijk allebei onmisbaar!

Waarom is dragen onmisbaar?

Door je baby veel bij je te hebben, leer je snel signalen herkennen. Je wordt door het dragen steeds gevoeliger. Misschien herken je dit wel? Als je baby honger krijgt, merk je dat hij gaat zoeken naar de borst, snuffelen en (wat later) gaat sabbelen op de handjes. Als je baby apart in een bedje zou liggen, zou je dit soort signalen missen. Je zou het pas horen als je baby ging huilen – een laat hongersignaal. Door het dragen merk je de meer subtiele communicatie op.

Dit is precies hoe het ook werkt met zindelijkheid! De eerste keren dat ik dit zelf merkte, kon ik het bijna niet geloven. Bij mijn oudste twee had ik dit nóóit opgemerkt. Maar toen ik begreep dat moeders in veel culturen het merken als een baby moet plassen, begon ik er op te letten. En inderdaad: bij onze jongste kon ik het gewoon merken als ze moest plassen. Ze werd wat onrustig in de draagdoek, draaide en bewoog. Na het plassen kalmeerde ze dan weer. Dat gedrag had ik natuurlijk bij de oudsten ook wel gemerkt, maar nooit gekoppeld aan het plassen! Ik dacht dan eerder dat ze wat wilden drinken, of ik ging ze wiegen. Heel bijzonder was het, om te merken dat er weer een nieuw laagje werd toegevoegd aan onze communicatie.

Baby zindelijk – Fien op het potje met papa Hans

En natuurlijk kun je aan dat opmerken van de communicatie ook een actie koppelen: de baby helpen plassen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je de luier verschoont, een moment waarop veel baby’s toch al de neiging hebben om te gaan plassen. Hier zie je een foto van hoe wij dit deden bij onze Fien. Het leek erop dat ze het echt leuk en fijn vond om zo te kunnen plassen. Na verloop van tijd maakten we er ook een geluidje bij ‘psssssssss’, zodat ze dit ging koppelen aan plassen. Dit geluidje hielp ons later weer bij het echte zindelijk maken.

En het resultaat? Toen Fien één jaar oud was, was ze overdag al behoorlijk zindelijk, ondanks dat ze regelmatig last had van een blaasontsteking (dit had er overigens niets mee te maken, ze bleek later gevoelig voor melk te zijn). En vóór haar tweede verjaardag was ze overdag én ’s nachts echt zindelijk. Dat is voor Nederlandse begrippen erg vroeg. Wij hebben het idee dat dat echt komt doordat we haar gevoel van moeten plassen hebben (h)erkend, vanaf het begin.

Overigens: onze oudste twee kinderen zijn ook veel gedragen en opgegroeid met wasbare luiers, en waren respectievelijk één jaar en een half jaar later zindelijk dan Fien. Nog steeds best vroeg dus.

dragen en wasbare luiers - Fien op de grote mensen WC
Fien op de grote WC, stoer!!

Waarom zijn wasbare luiers onmisbaar?

Dat is misschien iets meer een open deur: omdat deze luiers je baby helpen om het te voelen als ze nat of vies is. Moderne luiers hebben zoveel hyper-absorberende materialen erin zitten, dat een baby het bijna niet voelt als ze plast of poept. Dit is één van de redenen dat er tegenwoordig zoveel kinderen zijn die nog niet zindelijk zijn als ze voor het eerst naar de basisschool gaan. In Westerse samenlevingen zijn kinderen eigenlijk extreem laat zindelijk. Er zijn tegenwoordig zelfs luiers te koop vanaf 18 kg (4/5 jaar). Natuurlijk is dat handig als er iets is met jouw kindje, waardoor het niet zindelijk kan worden. Maar voor de meeste ouders is dat echt niet wat ze willen. Vroeg zindelijk worden is zoveel makkelijker en prettiger voor iedereen.

Samenvatting:

Babydragen maakt dat ouders het eerder opmerken als een baby moet poepen of plassen. Wasbare luiers maken dat de baby zélf het eerder opmerkt. Samen zijn ze een winning team in het baby zindelijk maken!

baby zindelijk draagpoppen met een wasbare luier om
draagpoppen met wasbare luiers van Kaatje Katoen

Wil je hier meer over weten? Je bent welkom in de zwangerschapscursus, waarin je één van deze prachtige poppen mee naar huis krijgt om alvast op je gemak te oefenen met dragen, verluieren en optillen van je baby. Ook tijdens een draagconsult of coaching-gesprek kun je deze mooie luiers van Kaatje Katoen bekijken.

Meer lezen? Een leuke blog op Kiind, en hier kun je van die handige beenwarmertjes kopen.

Heb jij ook ervaring met de combi van dragen en wasbare luiers? Laat je berichtje hier achter, ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *