cursus babydragen voor zorgverleners

draagdoek draagzak draagdoeken workshop

Daar is papa!

Deze geaccrediteerde cursussen zijn bedoeld voor verloskundigen, kraamverzorgenden, cb-medewerkers, lactatiekundigen en andere zorgverleners die werken met jonge ouders.

Waarom dragen?
Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. Uit Canadees onderzoek bij risicomoeders blijkt dragen het percentage veilig gehechte kinderen te vergroten van 38% naar 83%! Bovendien helpt het ouders om zelfvertrouwen te ontwikkelen in de zorg voor hun baby en is het een praktische manier om de baby voldoende lichaamscontact te geven tijdens het uitvoeren van andere taken. Maar niet iedere ouder ontdekt deze voordelen vanzelf, en Marktplaats staat vol met advertenties van ongebruikte babydragers.

Als de zorgverleners om de ouders heen goede kennis hebben van het dragen, kan dit net het verschil maken. Vergelijk het maar met de zorg rondom borstvoeding. De workshops zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom babydragen, zoals deze ook verwoord zijn in de diverse artikelen die Rachel Verweij heeft gepubliceerd. Daarnaast heeft zij een ruime mate van practice-based kennis, door haar jarenlange ervaring met cliënten in haar praktijk.

Basis workshop ‘dragen doet wonderen
In de basisworkshop van één dagdeel doe je veel kennis op. Je krijgt een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar het belang van huid-op-huid contact en dragen voor moeder en baby (gehechtheid, hersen- en motorische ontwikkeling etc.). Ook doe je praktische kennis op: de juiste ergonomische wijze van dragen, veiligheid, omgaan met prikkels en de keuze van een draagsysteem. Tenslotte doe je kennis op over de inzet van dragen als interventie in bepaalde omstandigheden, zoals prematuren, borstvoedingsproblemen en reflux.

Verder ga je praktisch aan de slag. Je oefent met speciale verzwaarde poppen en maakt kennis met een aantal manieren om een jonge baby te dragen (geweven draagdoek, elastische draagdoek, ringsling, ergonomische draagzak en mei tai).

Na afloop:

  • kun je antwoord geven op veelgestelde vragen van ouders.
  • kun je ouders stimuleren, ondersteunen, informeren en gericht doorverwijzen.
  • heb je handvaten om een draagbeleid te schrijven voor je eigen praktijk of instelling, zodat je goed beslagen ten ijs in gesprek kunt met collega’s.
draagdoek draagzak workshop zorgverleners

demonstratie

Masterclass
De masterclass is het vervolg op de basisworkshop. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de twee basisknooptechnieken voor het buikdragen met een jonge baby (FWCC/WKT met een geweven en een elastische doek) én leert hoe je deze kennis op een prettige en gestructureerde manier overbrengt aan ouders. De masterclass bestaat uit twee dagdelen met tussendoor een huiswerkopdracht. Thuis maak je een fotoserie van de geleerde knooptechnieken, doet een eerste ervaring op met het aanleren aan cliënten en schrijft een concept draagbeleid. Hierop krijg je persoonlijke feedback van de trainer.

Na afloop van de masterclass:

  • beheers je de twee belangrijkste basisknopen voor het buikdragen van een jonge baby.
  • kun je deze in een persoonlijk consult overbrengen aan je cliënten.
  • herken je problemen die beginnende knopers tegenkomen én weet je oplossingen.
  • heb je basiskennis over aanpassingen in het dragen bij veelvoorkomende bijzondere situaties.
  • heb je een draagbeleid op papier voor je eigen praktijk of instelling.
  • kun je meteen aan de slag!

Er kan nog meer!
Ook lezingen of juist een korte praktische workshop zijn mogelijk, bijv. als leuk ‘intermezzo’ van een programma. Het praktische deel is geschikt voor een groep van maximaal 10. Lezingen worden aangepast aan het niveau van de doelgroep: verloskundigen, kinderartsen, pedagogisch medewerkers, kraamverzorgenden, cb-medewerkers of ouders.

Accreditatie
Accreditatie is op dit moment verleend voor een basis workshop voor verloskundigen en kraamverzorgenden (3 punten) en voor een complete training voor kraamverzorgenden (10 punten) en voor verloskundigen (9 punten). Overige beroepsgroepen op aanvraag.

Heeft u interesse in een workshop of lezing, of wilt u referenties, neem dan contact met me op.

draagdoek draagzak lezing draagconsult workshop

lekker samen luisteren

 

 

tweeling samen dragentweeling samen dragen