masterclass voor zorgverleners ‘Dragen in je praktijk’

Geschatte leestijd: 5 minuten

Deze geaccrediteerde cursussen zijn bedoeld voor zorgverleners die werken met jonge ouders

Ze worden verzorgd in samenwerking met die Trageschule Nederland.

Waarom dragen?

Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. Uit onderzoek bij risicomoeders blijkt dragen het percentage veilig gehechte kinderen te vergroten van 38% naar 83%!

Er wordt steeds meer bekend over het grote belang van lichaamscontact en dragen voor de ontwikkeling. Gelukkig dragen ouders hun baby dan ook steeds vaker in een draagdoek of ergonomische drager. Ouders voelen zich ontlast, groeien in zelfvertrouwen en zijn in staat hun baby meer contact en nabijheid te bieden.

Een zinvolle training voor professionals

Vragen ouders jou ook wel eens advies over een draagdoek die ze hebben gekregen? Ben je wel eens ongerust over de veiligheid als ouders zelf aan de slag gaan? Of denk je wel eens bij een cliënt: daar zou ik graag iets extra’s willen doen?

Verloskundigen, kraamverzorgenden en andere zorgverleners kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van ouders om hun kindje te (gaan) dragen. Zij die er ervaring mee hebben, zijn heel tevreden:

Het enthousiasme van cliënten als hun kindje lekker in slaap valt in de draagdoek is ontroerend. Het is fijn om bij te kunnen dragen aan dat prille gezinsgeluk en te weten dat het zorgt voor een goede start.

Als zorgverleners om ouders heen goede kennis hebben van het dragen, kan dit net het verschil maken. Vergelijk het maar met de zorg rondom borstvoeding. Maar waar begin je dan, wat zeg je en wat kun je doen?

Basis workshop

In de basisworkshop van één dagdeel doe je veel kennis op

Je krijgt een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar het belang van huid-op-huid contact en dragen voor moeder en baby (gehechtheid, hersen- en motorische ontwikkeling etc.).

Verder ga je praktisch aan de slag. Je oefent met speciale verzwaarde poppen.

Leerdoelen

  • Je kunt antwoord geven op veelgestelde vragen van (aanstaande) ouders, ze enthousiasmeren, ondersteunen, informeren en gericht doorverwijzen.
  • Je kunt onderbouwen (en je hebt ervaren) wat het belang is van dragen en van de juiste, ergonomische en veilige, manier van dragen.
  • Je hebt kennisgemaakt met verschillende manieren om te dragen (geweven en elastische draagdoek, ringsling, ergonomische draagzak en mei tai) en je begrijpt dat de keuze mede afhangt van lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur.

Masterclass

In de masterclass van drie dagdelen ga je verder

Naast bovenstaande theorie, ontwikkel je een diepgaand begrip van de twee basisknooptechnieken voor het buikdragen met een jonge baby (FWCC met een geweven en een elastische doek).

Je leert hoe je deze kennis op een prettige en gestructureerde manier overbrengt aan ouders. De masterclass bestaat uit drie dagdelen met tussendoor een huiswerkopdracht.

Thuis maak je een fotoserie van de geleerde knooptechnieken, doet een eerste ervaring op met het aanleren aan cliënten en schrijft een concept draagbeleid.

Leerdoelen

  • Je beheerst de twee belangrijkste basisknopen voor het buikdragen en het buik- of heupdragen met een ringsling van een jonge baby.
  • Je kunt deze in een persoonlijk consult overbrengen aan je cliënten.
  • Je beschikt hiermee over een evidence-based interventie om hechting te bevorderen en pril ouderschap te ondersteunen.
  • Je herkent problemen die beginnende knopers tegenkomen én je weet oplossingen.
  • Je hebt basiskennis over aanpassingen in het dragen bij veelvoorkomende bijzondere situaties.
  • Je kunt reflecteren op je professioneel handelen, kent je grenzen en weet door te verwijzen.
  • Je hebt een draagplan geschreven voor de implementatie in je praktijk, zodat je meteen aan de slag kunt.

Tijdsinvestering

masterclass trageschule

De masterclass bestaat meestal uit één volle dag en een terugkombijeenkomst van een dagdeel (11 uur plus een huiswerkopdracht van plm. 4 uur). Naar wens kunnen de modules meer worden uitgespreid, of kan één van de modules ingevuld worden d.m.v. een online module, zodat de masterclass makkelijker in te plannen is.

Heb je niet de ambitie om zélf aan ouders het knopen aan te gaan leren, dan is de basis workshop van een dagdeel voldoende (4 uur).

Voor wie?

De masterclass is geschikt voor geboortezorg-werkers, zoals verloskundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen etc. Ook voor IMH-specialisten, babycoaches, consultatiebureau-medewerkers en zwangerschapsdocenten kan de training een waardevolle aanvulling zijn op hun kennis.

Wat vinden deelnemers ervan?

93% van de deelnemers zou de masterclass aanraden aan collega’s. Enkele quotes uit de evaluaties:

Accreditatie

Accreditatie is op dit moment verleend voor de masterclass (11 punten) en voor de losse basis workshop (4 punten), voor verloskundigen en voor kraamverzorgenden.

Overige beroepsgroepen op aanvraag.

Kosten

Kosten voor de complete training:
€395,- p.p.

Dit is incl. uitgebreide reader, prachtige locatie, inspirerende gesprekken met collega’s, koffie en lunch.

De los te volgen basis workshop:
€129,- p.p. (excl. lunch). 

Korting is mogelijk indien deelnemers zelf de locatie en catering regelen.

Vervolgmogelijkheden

Hechte band werkt samen met Die Trageschule Nederland, waardoor zorgverleners op maat kunnen instromen in alle vervolgopleidingen en nascholingen. Zo is het mogelijk om een gerichte ééndaagse training te volgen, speciaal voor zorgverleners, waarna je je ‘Basisconsulent Die Trageschule’ kunt noemen.

Alternatief, als je nú al weet dat je door wilt, volg je meteen de cursus tot basisconsulent bij Die Trageschule. Deze cursus duurt tweeëneenhalve dag en de groep is gemengd, met meestal merendeels niet-zorgverleners. Verder is dit traject niet volledig verzorgd, maar op basis van self-catering.

Er kan nog meer!

Liever online? Kijk eens naar deze korte training van 2 punten!

Ook lezingen of juist een korte praktische workshop zijn mogelijk, bijv. als leuk intermezzo van een programma. Het praktische deel is geschikt voor een groep van maximaal 10. Lezingen worden aangepast aan het niveau van de doelgroep: verloskundigen, kinderartsen, pedagogisch medewerkers, kraamverzorgenden, cb-medewerkers of ouders.

Heeft u interesse in een workshop of lezing, of wilt u referenties?