masterclass voor zorgverleners ‘Dragen in je praktijk’

draagdoek draagzak draagdoeken workshop

Daar is papa!

Deze geaccrediteerde cursussen zijn bedoeld voor verloskundigen, kraamverzorgenden, cb-medewerkers, lactatiekundigen en andere zorgverleners die werken met jonge ouders. Ze worden verzorgd in samenwerking met Trageschule Nederland.

Waarom dragen?
Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. Uit onderzoek bij risicomoeders blijkt dragen het percentage veilig gehechte kinderen te vergroten van 38% naar 83%!

Er wordt steeds meer bekend over het grote belang van lichaamscontact en dragen voor de ontwikkeling van de zuigeling. Gelukkig dragen ouders hun baby dan ook steeds vaker in een draagdoek of ergonomische drager. Ouders voelen zich ontlast, groeien in zelfvertrouwen en zijn in staat hun baby meer contact en nabijheid te bieden.

Een zinvolle training voor professionals

Vragen ouders jou ook wel eens advies over een draagdoek die ze hebben gekregen? Ben je wel eens ongerust over de veiligheid als ouders zelf aan de slag gaan? Of denk je wel eens bij een cliënt: daar zou ik graag iets extra’s willen doen?

Verloskundigen, kraamverzorgenden en andere zorgverleners kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van ouders om hun kindje te (gaan) dragen. Zij die er ervaring mee hebben, zijn heel tevreden: “Het enthousiasme van cliënten als hun kindje lekker in slaap valt in de draagdoek is ontroerend. Het is fijn om bij te kunnen dragen aan dat prille gezinsgeluk en te weten dat het zorgt voor een goede start.”

Als zorgverleners om ouders heen goede kennis hebben van het dragen, kan dit net het verschil maken. Vergelijk het maar met de zorg rondom borstvoeding. Maar waar begin je dan, wat zeg je en wat kun je doen?

Basisworkshop

In de basisworkshop van één dagdeel doe je veel kennis op. Je krijgt een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar het belang van huid-op-huid contact en dragen voor moeder en baby (gehechtheid, hersen- en motorische ontwikkeling etc.). Verder ga je praktisch aan de slag. Je oefent met speciale verzwaarde poppen.

Leerdoelen:

 • Je kunt antwoord geven op veelgestelde vragen van (aanstaande) ouders, ze enthousiasmeren, ondersteunen, informeren en gericht doorverwijzen.
 • Je kunt onderbouwen (en je hebt ervaren) wat het belang is van dragen en van de juiste, ergonomische en veilige, manier van dragen.
 • Je hebt kennisgemaakt met verschillende manieren om te dragen (geweven en elastische draagdoek, ringsling, ergonomische draagzak en mei tai) en hebt begrip van verschillen en persoonlijke voorkeuren.
 • Je hebt concrete tips voor de implementatie in je praktijk, zodat je meteen aan de slag kunt.

Masterclass

De masterclass is het vervolg op de basisworkshop. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de twee basisknooptechnieken voor het buikdragen met een jonge baby (FWCC met een geweven en een elastische doek) én leert hoe je deze kennis op een prettige en gestructureerde manier overbrengt aan ouders. De masterclass bestaat uit twee dagdelen met tussendoor een huiswerkopdracht. Thuis maak je een fotoserie van de geleerde knooptechnieken, doet een eerste ervaring op met het aanleren aan cliënten en schrijft een concept draagbeleid.

Leerdoelen:

 • Je beheerst de twee belangrijkste basisknopen voor het buikdragen en het heupdragen met een ringsling van een jonge baby.
 • Je kunt deze in een persoonlijk consult overbrengen aan je cliënten.
 • Je herkent problemen die beginnende knopers tegenkomen én je weet oplossingen.
 • Je hebt basiskennis over aanpassingen in het dragen bij veelvoorkomende bijzondere situaties.
 • Je hebt concrete tips voor de implementatie in je praktijk, zodat je meteen aan de slag kunt.

Tijdsinvestering

Ons advies is om de gehele training te volgen voor voldoende diepgaande kennis. De training kan dan bestaan uit één volle dag en een terugkombijeenkomst van een dagdeel (11 uur plus een huiswerkopdracht van plm. 4 uur). Behoort dit niet tot je mogelijkheden en heb je bovendien niet de ambitie om zélf aan ouders het knopen aan te gaan leren, dan is de basis workshop prima afzonderlijk te volgen. Ook een lezing of afdelingsbijeenkomst (dus zonder het praktische knopen) behoort tot de mogelijkheden.

Wat vinden deelnemers ervan?

 • ‘Mooie balans met veel oefenen, fijne sfeer en interessant!’;
 • ‘Erg leerzaam en leuk.’
 • ‘Je ziet nu veel meer wat het doet voor een kindje, waardoor je het beter kunt overbrengen naar cliënten.’
 • ‘Fijne en leerzame workshop. Veel geleerd over verschillende manieren van dragen met voor- en nadelen ervan. Nuttig voor de praktijk, dus aan te bevelen.’
 • ‘Lekker praktisch, passend bij je werk. Een aanvulling.’
 • ‘Door de training heb ik als verloskundige meer handvatten gekregen om ouders een makkelijke interventie aan te reiken die goed onderbouwd is en snel een positief effect geeft, juist bij de kwetsbare groep.’
 • ‘Combi van filmpjes, beeldmateriaal en doen is fijn.’
 • ‘Rachel is fantastisch om ons op een leuke manier te leren; duidelijk en goed tempo, goede tips’
 • ‘Heel nuttig om hier meer advies over te geven aan cliënten.’
 • ‘Een verrijking voor elke kraamverzorgende’

Er kan nog meer!
Ook lezingen of juist een korte praktische workshop zijn mogelijk, bijv. als leuk ‘intermezzo’ van een programma. Het praktische deel is geschikt voor een groep van maximaal 10. Lezingen worden aangepast aan het niveau van de doelgroep: verloskundigen, kinderartsen, pedagogisch medewerkers, kraamverzorgenden, cb-medewerkers of ouders.

Accreditatie
Accreditatie is op dit moment verleend voor een basis workshop  (4 punten) en voor een complete masterclass (11 punten), voor verloskundigen en voor kraamverzorgenden. Overige beroepsgroepen op aanvraag.

Kosten

Kosten voor de complete training: €395,- p.p., incl. uitgebreide reader, prachtige locatie, inspirerende gesprekken met collega’s, koffie en lunch. De los te volgen basis workshop kost €150,- p.p.. Indien later alsnog de masterclass wordt gevolgd, kost deze €295 pp. Korting is mogelijk indien deelnemers zelf de locatie en catering regelen.

Heeft u interesse in een workshop of lezing, of wilt u referenties, neem dan contact met me op.

draagdoek draagzak lezing draagconsult workshop

lekker samen luisteren

tweeling samen dragentweeling samen dragen