De voordelen van een draagdoek of draagzak

Geschatte leestijd: 3 minuten

Herken je dit?

  • Je baby wil alleen maar bij jou zijn.
  • Je wil je baby graag álles bieden dat hij nodig heeft, maar je hebt nog meer te doen.
  • Je baby heeft reflux, huilt heel veel of slaapt nooit overdag- en je bent aan het einde van je latijn.
  • Je peuter heeft altijd nét een poepbroek als de baby huilt.
  • Je maakt je soms zorgen of het wel goed komt met de hechting van je baby.

Dan is er nu een heel handige uitvinding: de babydrager! En het mooiste is: het is ook nog eens heel goed voor je baby.

Lichaamscontact

Sinds het begin van de mensheid werden baby´s tot in hun peutertijd gedragen. Dat was ook wel nodig. In die verre prehistorie was het niet veilig om een baby alleen achter te laten. Biologisch gezien zijn baby´s dan ook geen ‘nestblijvers’ zoals poesjes, of ‘nestvlieders’ zoals veulens. Nee, onze kinderen zijn ‘moederblijvers’, net als babyaapjes. In onze armen vinden ze bescherming, liefde, voeding en beweging. Ook nu nog, nu we veilige slaapkamers en wandelwagens hebben, hebben baby´s veel behoefte aan lichaamscontact en beweging. Dat merk je ook, want gedragen baby’s zijn meestal rustig en tevreden.

Vertrouwd

Het dragen is eigenlijk een logisch vervolg op de zwangerschap. De baby voelt dezelfde bewegingen en hoort dezelfde geluiden als voor de geboorte: de hartslag en het darmgerommel van de ouder en de stemmen van de rest van het gezin.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt meer en meer hoe belangrijk dit intieme contact is voor baby’s. Lichaamscontact blijkt bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van het babybrein. Het remt de afgifte van stresshormonen en bevordert juist de afgifte van kalmerende hormonen, en dat maakt dat het babybrein zich goed kan ontwikkelen – zonder risico op latere stressgevoeligheid of ziekte. Allerlei lichaamsfuncties zijn stabieler als een baby zich dichtbij de moeder of vader bevindt. Ze kunnen hun hartslag, ademhaling en temperatuur beter reguleren en groeien beter.

Veilige leeromgeving

Baby’s leren heel veel vanaf hun gezellige plekje op ooghoogte. Ze zien niet alleen maar knieën, maar krijgen een goed beeld van hun omgeving en de gebeurtenissen om hen heen. Ze leggen gemakkelijk contact en kunnen zich daar ook weer zo van afschermen door hun hoofdje veilig tegen mama’s of papa’s schouder weg te draaien.

Een hechte band

Een gedragen baby hoeft zich maar minimaal in te spannen om duidelijk te maken dat hij honger heeft, of een vieze luier. Ouders en baby leren elkaars signalen zo snel kennen en er ontstaat een diepe band. De baby leert erop te vertrouwen dat zijn ouders zijn behoeftes erkennen en vervullen. Ook als het niet altijd lukt om te ontdekken wat de behoefte is, voelt de baby dat de ouders er voor hem zijn. Hij voelt zich veilig. Dit legt de basis voor een gezond vertrouwen in de wereld en zichzelf.

Tula wonder grijs ecru

Nog meer weten?

Als je nog meer wilt weten, kun je ook:

Wil jij ook profiteren van de voordelen van een draagdoek of draagzak?

Bel of mail mij (bij huisbezoek vooraf contact opnemen), of boek direct via onderstaande knop.