babydragen in de zomer

dragen in de zomer draagdoek sling ezeeDragen in de zomerperiode is heerlijk: je hoeft maar weinig kleren aan en er is vanzelf veel huidcontact. Maar let wel op als de temperatuur oploopt!

* Als je een kindje bij je draagt voel je heel goed hoe warm hij is. Volg je gevoel: “better safe than sorry”.

* Als je je kindje op je buik of heup draagt, zie je ook of hij rood is of zweet. Als hij op je rug zit, kun je de mensen om je heen vragen om af en toe een kijkje te nemen.

* Krijgen jullie het te heet, dan is een pauze op zijn plaats. Als je een lange draagdoek hebt, kun je er een hangmat van knopen zodat je kindje veilig en koel ligt. Ook als picknickkleed of schaduwdoek is een draagdoek prima te gebruiken!

* Wat doe je je kindje aan? Een rompertje is prima; dragen kan ook met alleen een luiertje of helemaal bloot. Een zonnehoedje beschermt tegen schadelijke zonnestralen en een zonnesteek.

* Welke draagdoek is het beste? Je kunt een speciale zomer draagdoek of zomer draagzak aanschaffen, maar dat is niet per se nodig: een geweven doek, ringsling of (dunne) draagzak van natuurlijke materialen volstaat. Er zijn draagzakken met luchtig gaas in het rugpand: de Ergobaby adapt, Tula voor baby’s en Tula voor peuters. Een tricot doek is het warmste draagsysteem, omdat je altijd 3 lagen om het kindje heen moet doen (voor de veiligheid). Een tricot doek is dus niet zo’n goede keus op warme dagen. Een doek met bamboe is wel iets koeler. Ook baby inserts kunnen erg warm zijn.

zomer draagdoek zolowear mesh sling* Ook praktisch: een draagdoek voor in het water. Van luchtige en snel drogende mesh – zeker ook bruikbaar buiten het water!

* Baby’s hebben extra vocht nodig in de warme tijd. Zij verliezen relatief meer vocht dan een volwassene. Bied wat vaker de borst aan en drink zelf voldoende. Grotere baby’s en baby’s die de fles krijgen kun je regelmatig water aanbieden.

zonnehoedje baby manymonths MaM* Probeer de zon te mijden tijdens de warmste uren van de dag. Zoek de schaduw op. Denk aan zonnebrand en een zomerhoedje (met klep of rand). Je kunt ook een paraplu of parasol gebruiken om je kleintje te beschermen tegen de zon tijdens het dragen.

* Vrouwen over de hele wereld dragen hun kleintjes, en op veel plaatsen is het het hele jaar door warm of zelfs heet. Een baby kan daar in principe tegen, als je let op bovenstaande zaken.
Veel plezier met dragen!

Wil je meer weten over dragen in de zomer, neem dan contact op.

4 reacties op “babydragen in de zomer

 1. Dragen in de tropen
  Ik ben woonachtig in Yangon, Myanmar en het is hier het hele jaar bloedje heet. Voor onze dochter van 1,5 jaar hebben wij een Manduca draagzak wat een prima draagzak is alleen veel te warm voor dit klimaat. Ik ben op zoek voor ons tweede kindje, die wij in juni verwachten, naar een draagzak die super dun en luchtig is. Ik wil geen knoopdoek hebben omdat de nanny daar niet mee over weg kan. Dus iets vergelijkbaars als een Manduca maar dan met flinterdunne stof. Welke draagzak is geschikt voor een heet klimaat?
  Alvast bedankt!
  Hartelijke groeten, Nelie

  • Beste Nelie,
   allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap, en dat is een interessante vraag! In veel tropische landen worden kindjes gedragen, je zou dus eens goed om je heen kunnen kijken hoe moeders het daar doen. Houden ze bijvoorbeeld een lange pauze op het heetst van de dag, of dragen ze continu? Wat voor materialen gebruiken ze? Jij en je kindjes zijn natuurlijk al meer gewend aan een warm klimaat dan kindjes die hier geboren worden en die maar 10 of 20 hete dagen per jaar meemaken! De dunste drager die ik heb is geen draagzak, maar een rinsling, de Hava. De dunste draagzak is de hop tye. Beiden zijn van dunne katoen, de hop tye heeft een heel klein beetje vulling in de heupband en rond het kontje. Veel succes en plezier met dragen daar!

   • Hartelijk dank voor je reactie! Hier dragen mensen de kinderen op de arm, niet echt een optie voor mij 🙂 Ik zal eens wat Hop Tye’s bekijken.
    bedankt!

Reacties zijn gesloten.