babydragen in de winter – is een draagjas nodig?

Ook in het koudere jaargetijde kun je kindje prima dragen. Maar hoe houd je je kindje lekker warm in de draagzak of draagdoek in de winter? Hier wat zaken op een rijtje.

Zolang je binnen blijft met je kindje, is er nog niet zoveel aan de hand natuurlijk; daar is de temperatuur niet zoveel anders dan in de zomer. Maar als je naar buiten gaat, wordt het een ander verhaal. Je hebt twee keuzes: je kindje onder je jas of over je jas.

Onder je jas

draagdoek winter draagdoek jas draagjas Manduca MaM beenwarmers merinowol

Je baby zit op een lekker warm plekje, tegen je lichaam aan. Hij hoeft dan ook niet meer kleren aan dan jijzelf. Je jas zal hem net zo warm houden als jou. Je kunt de jas gebruiken die je tijdens je zwangerschap ook aanhad; die heeft immers voldoende ruimte voor een baby! Ook kun je wellicht een jas van je man aan, of een goedkoop XL vest ergens op de kop tikken.

Een speciale draagdoek jas aanschaffen is niet per se nodig, maar kan wel heel fijn zijn. Het is makkelijk en je kunt de jas ook gebruiken voor het rugdragen en tijdens de zwangerschap. Ze zijn tegenwoordig erg mooi, ook zonder kindje in je jas, functioneel en jaren te gebruiken. Als je toch al op het punt staat een nieuwe jas aan te schaffen, is dit zéker een overweging waard! Hier vind je nog meer tips en info over een draagjas.

Je jas moet van boven openblijven om voor luchttoevoer te zorgen. Je kunt jezelf warmhouden met een das die evt. ook over het lijfje van de baby kan. Je kindje moet zeker geen eigen jasje aan maar eventueel wel een mutsje en sjaaltje of slofjes.

Een kindje onder je jas kan heel praktisch zijn als hij graag in slaap valt in de drager – voor alle newborns dus ;-). Je kunt je jas dan uittrekken wanneer je wil, zonder hem wakker te maken. Ook is het een fijne manier om je kindje warm te houden. Trouwens: ook voor jezelf is het heerlijk zo’n klein kruikje onder je jas!

draagdoek jas winter Manduca winter draagzak buikdrager draagjas
In de Manduca in de sneeuw

Óver je jas

Een kindje over je jas dragen is soms noodzaak: je hebt geen jas die groot genoeg is voor jullie beiden. Maar over je jas dragen kan ook heel praktisch zijn. Als je bijvoorbeeld een wat ouder kindje hebt, dat steeds in de draagdoek wil en dan weer eruit. Je hoeft dan niet steeds zijn jasje, mutsje, sjaal en wantjes aan en uit te trekken.

Je kindje heeft nu niet de bescherming van jouw jas, en je lichaamswarmte zal niet tot hem doordringen. Je moet dus voor voldoende beschermende kleding zorgen. In de winter kunnen vooral de handjes en voetjes erg koud worden. Bedenk dat jij het warm krijgt doordat je beweegt, maar je kindje niet. De draagdoek of draagzak geeft misschien een beetje extra warmte maar dat is toch duidelijk minder dan een jas. Je kindje moet dus aan wat hij ook aan zou doen als hij in de wandelwagen ging of zelf ging lopen: jasje, mutsje, sjaaltje en/of wantjes. Een andere mogelijkheid is om een draaghoes te gebruiken: jasje, sjaal en wantjes in één! Een draaghoes (draagcover) kun je ook op je rug gebruiken.

Tips

* In het nekje van je kindje kun je goed voelen of hij het te warm heeft. Ook een bezweet of rood aangelopen gezichtje maakt duidelijk dat hij te warm is. Aan de voetjes en onderbeentjes kun je juist goed voelen of je kindje het te koud heeft.

* Een kindje dat oververhit of juist onderkoeld is, wordt heel rustig en lijkt tevreden. Laat je dus niet bedriegen en let goed op of je kindje de juiste temperatuur heeft.

* Er zijn handige beenwarmertjes te koop in mijn webwinkel. Een broekje heeft nogal eens de neiging omhoog te kruipen tijdens het dragen. Met beenwarmertjes houd je de onderbeentjes en voetjes toch warm. Ze zijn er ook in heerlijk warme en zachte merinowol – met bijpassende schattige mutsjes!

GRATIS mindfulness oefening voor contact met je baby

Deel je ervaring

Laat een review achter

Super ondersteuning
Ik heb met 21 weken zwangerschap een consult gevolgd voor de knoopwijzen voor zwangeren. Een heel fijn consult met duidelijke uitleg. Hier ga ik zeker profijt van hebben als ik last heb van bekkenpijn. Je merkt dat Rachel heel veel kennis heeft en dat ze dit met veel plezier doet!
Eline Tjallinks
Hechting nodig na lange tijd in ziekenhuis
Onze Daan heeft een aangeboren hartafwijking en na de geboorte veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Eenmaal thuis was Daan erg overstuur en hadden we de hechting gemist. Rachel heeft ons hier goed bij geholpen. Het leren dragen in de draagdoek heeft bijgedragen bij het opnieuw hechten met onze zoon en is hij veel rustiger. Bedankt Rachel!
Sabine van der Hoek Janssen
Praktisch en mooi
De Marsupi draagzak bevalt heel erg goed. Mijn baby en ik vinden hem erg praktisch. Hij is snel aan (en uit), kan gewassen worden en koud gedroogd, dus met een beetje (melk) spuug of spuitluietr heb je met een halve dag weer een schone draagzak. En hij staat ook nog eens heel mooi, en is niet ingewikkeld in gebruik.
Liesbeth
Wat een goede service
Wat ben je een fijne vrouw die echt mee denkt. Ik waardeer je persoonlijke aandacht/het mee denken/ en het snelle handelen. Nogmaals bedankt!
Mireille
Superservice
Superservice, persoonlijke aandacht!
Martin van Dam
Goed advies en persoonlijke service
Door de grote keuze aan draagzakken zag ik door de bomen het bos niet meer. Rachel heeft me heel goed advies gegeven op basis van mijn eisen. De keuze is op de Bondolino gevallen. Een heel fijne draagzak! Ik had hem snel in huis en met een persoonlijk kaartje erbij, super!
Bianca
De beste
Fantastisch geholpen door Rachel! Eerst samen mijn maten opgemeten (via Whatsapp) en daarna besteld. Doordat ik toch liever een ruimere wilde, later een grotere ontvangen, alles in goed en prettig overleg en zeer blij met mijn nieuwe jas waar mijn bijna peuter nog heerlijk in kan!
Dominique
Wat een fijne jas!
Na overleg met Rachel gekozen voor een Mamalila jas. Rachel is heel vriendelijk in het contact en beantwoordt gewoon alle vragen die ik had. De jas zelf zit heerlijk (ik heb al diverse draagjassen geprobeerd) en valt mooi. Ik kan deze jas zeker aanraden!
Do
Blij mee!
Heel blij met het consult en de draagdoek. Goede tips gehad en nu volop aan het genieten van het dragen.
Meggie
Tula draagzak is erg handig!
Rachel gaf laatst een workshop in Veenendaal, helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Daarom heb ik haar telefonisch om advies gevraagd, naar aanleiding daarvan heb ik 2 draagzakken gehuurd én uitgeprobeerd. Al snel waren mijn man en ik overtuigd, wat is de Tula een handige draagzak! Naar aanleiding van het uitproberen hebben we hem gehouden. Rachel bedankt voor het meedenken en ook het checken via de foto's of ik de Tula goed had ingesteld.
Annelieke De Jong Harrijvan

VIP coaching - voor een hechte band en een tevreden baby