babydragen in de winter – is een draagjas nodig?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ook in het koudere jaargetijde kun je kindje prima dragen. Maar hoe houd je je kindje lekker warm in de draagzak of draagdoek in de winter? Hier wat zaken op een rijtje.

Zolang je binnen blijft met je kindje, is er nog niet zoveel aan de hand natuurlijk; daar is de temperatuur niet zoveel anders dan in de zomer. Maar als je naar buiten gaat, wordt het een ander verhaal. Je hebt twee keuzes: je kindje onder je jas of over je jas.

Onder je jas

draagdoek winter draagdoek jas draagjas Manduca MaM beenwarmers merinowol

Je baby zit op een lekker warm plekje, tegen je lichaam aan. Hij hoeft dan ook niet meer kleren aan dan jijzelf. Je jas zal hem net zo warm houden als jou. Je kunt de jas gebruiken die je tijdens je zwangerschap ook aanhad; die heeft immers voldoende ruimte voor een baby! Ook kun je wellicht een jas van je man aan, of een goedkoop XL vest ergens op de kop tikken.

Een speciale draagdoek jas aanschaffen is niet per se nodig, maar kan wel heel fijn zijn. Het is makkelijk en je kunt de jas ook gebruiken voor het rugdragen en tijdens de zwangerschap. Ze zijn tegenwoordig erg mooi, ook zonder kindje in je jas, functioneel en jaren te gebruiken. Als je toch al op het punt staat een nieuwe jas aan te schaffen, is dit zéker een overweging waard! Hier vind je nog meer tips en info over een draagjas.

Je jas moet van boven openblijven om voor luchttoevoer te zorgen. Je kunt jezelf warmhouden met een das die evt. ook over het lijfje van de baby kan. Je kindje moet zeker geen eigen jasje aan maar eventueel wel een mutsje en sjaaltje of slofjes.

Een kindje onder je jas kan heel praktisch zijn als hij graag in slaap valt in de drager – voor alle newborns dus ;-). Je kunt je jas dan uittrekken wanneer je wil, zonder hem wakker te maken. Ook is het een fijne manier om je kindje warm te houden. Trouwens: ook voor jezelf is het heerlijk zo’n klein kruikje onder je jas!

draagdoek jas winter Manduca winter draagzak buikdrager draagjas
In de Manduca in de sneeuw

Óver je jas

Een kindje over je jas dragen is soms noodzaak: je hebt geen jas die groot genoeg is voor jullie beiden. Maar over je jas dragen kan ook heel praktisch zijn. Als je bijvoorbeeld een wat ouder kindje hebt, dat steeds in de draagdoek wil en dan weer eruit. Je hoeft dan niet steeds zijn jasje, mutsje, sjaal en wantjes aan en uit te trekken.

Je kindje heeft nu niet de bescherming van jouw jas, en je lichaamswarmte zal niet tot hem doordringen. Je moet dus voor voldoende beschermende kleding zorgen. In de winter kunnen vooral de handjes en voetjes erg koud worden. Bedenk dat jij het warm krijgt doordat je beweegt, maar je kindje niet. De draagdoek of draagzak geeft misschien een beetje extra warmte maar dat is toch duidelijk minder dan een jas. Je kindje moet dus aan wat hij ook aan zou doen als hij in de wandelwagen ging of zelf ging lopen: jasje, mutsje, sjaaltje en/of wantjes. Een andere mogelijkheid is om een draaghoes te gebruiken: jasje, sjaal en wantjes in één! Een draaghoes (draagcover) kun je ook op je rug gebruiken.

Tips

* In het nekje van je kindje kun je goed voelen of hij het te warm heeft. Ook een bezweet of rood aangelopen gezichtje maakt duidelijk dat hij te warm is. Aan de voetjes en onderbeentjes kun je juist goed voelen of je kindje het te koud heeft.

* Een kindje dat oververhit of juist onderkoeld is, wordt heel rustig en lijkt tevreden. Laat je dus niet bedriegen en let goed op of je kindje de juiste temperatuur heeft.

* Er zijn handige beenwarmertjes te koop in mijn webwinkel. Een broekje heeft nogal eens de neiging omhoog te kruipen tijdens het dragen. Met beenwarmertjes houd je de onderbeentjes en voetjes toch warm. Ze zijn er ook in heerlijk warme en zachte merinowol – met bijpassende schattige mutsjes!