ergonomie

ergonomische draagzak draagdoek ergonomie houding baby

beentjes gebogen en gespreid

Het is belangrijk baby’s zoveel mogelijk te ondersteunen in hun natuurlijke houding. Een baby die vers uit jouw krappe buik komt, is nog overal rond en gebogen. Te vroeg strekken kan een risico geven op bijvoorbeeld heupdysplasie.

 

 

kikkerhouding ergonomische draagzak ergonomie draagdoek

kikkerhouding

De natuurlijke houding is: rechtop, met de beentje gespreid, knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt wel de kikkerhouding genoemd. Een goede draagdoek of ergonomische draagzak ondersteunt baby’s rondom in deze natuurlijke houding. Helaas geven sommige babydragers te weinig steun in rug en nek, of laten ze de beentjes ‘bungelen’. Overigens: de foto is een mooie illustratie, maar eigenlijk zou je een baby niet snel zo neerleggen. Een zachte buik is toch wat anders dan een harde vloer om op te liggen. In feite hoeven de heupjes maar 80-110 graden gespreid (een rechte hoek) en niet 180 zoals hier.

ergonomische draagzak kikkerhouding ergonomie draagdoek

minder ergonomisch

Waarom rechtop?
Een baby ‘past’ om jou heen als je hem rechtop draagt. Zijn voeding blijft beter in het maagje, immers de kringspier van de maag sluit nog niet zo goed. De liggende houding is minder goed voor de heupontwikkeling: de beentjes kunnen niet goed gespreid worden. Bovendien is er een risico dat het nekje te ver wordt gebogen of dat de baby in de stof verdwijnt en daardoor minder zuurstof krijgt.

 

ergonomische draagzak pasgeborenEn hoe zit het dan met een pasgeborene?
De beentjes mogen al vanaf de geboorte gespreid worden, maar dat voelt voor de meeste ouders niet goed. Mijn advies is: volg je gevoel. Het beste is om de beentjes uít de stof te knopen. Met de beentjes in de stof is er risico dat er verkeerde druk op de heupjes ontstaat, zeker als de baby zich afzet tegen de stof. Je kunt na het knopen de spreiding wat verkleinen door de leeftijd baby draagdoek newbornbovenbeentjes te omvatten en het bekken van je baby wat te kantelen, knietjes hoger dan de billetjes. De knietjes mogen wat in je buik prikken als het ware. Een ‘twist’ bij het afknopen kan prettig zijn om druk op de onderbeentjes te voorkomen (alleen de eerste weken). Mocht je toch kiezen voor  de voetjes in de stof, doe het dan echt alleen de eerste weken, loop niet teveel rond, en zorg in ieder geval dat de voetjes gespreid zijn zodat het gewicht niet op de voetjes rust.

diva milano ergonomie ergonomische draagzak heupdysplasie voorkomen

Een kijkje in de draagdoek

Ergonomie voor jezelf
Een goede babydrager spreidt het gewicht over een groot deel van het bovenlichaam. Het kindje hoort strak tegen je aan en hoog gedragen te worden, met de billetjes (ruim) boven je navel – zodat je een kus op het hoofdje kan geven. Je navel is je zwaartepunt: alles dat je daarboven draagt, is licht, daaronder juist zwaar – denk maar aan een zware boodschappentas.

Op deze site vind je alleen ergonomische draagzakken en draagdoeken. Twijfel je of je baby goed zit? In een consult leer ik je hoe je je doek strak genoeg knoopt of hoe je je egonomische draagzak goed afstelt!

 

1 gedachte op “ergonomie

  1. Hoi Rachel
    Een hele leuke en nuttige pagina!
    Ook heel handig voor een kraamverzorgster (in opleiding) om ouders een duidelijke uitleg te geven. Dank je wel!

    groetjes Sheila

Reacties zijn gesloten.