ergonomie

ergonomische draagzak draagdoek ergonomie houding baby
beentjes gebogen en gespreid

Het is belangrijk baby’s zoveel mogelijk te ondersteunen in hun natuurlijke houding. Een baby die vers uit jouw krappe buik komt, is nog overal rond en gebogen. Te vroeg strekken kan een risico geven op bijvoorbeeld heupdysplasie.

 

 

kikkerhouding ergonomische draagzak ergonomie draagdoek
kikkerhouding

De natuurlijke houding is: rechtop, met de beentje gespreid, knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt wel de kikkerhouding genoemd. Een goede draagdoek of ergonomische draagzak ondersteunt baby’s rondom in deze natuurlijke houding. Helaas geven sommige babydragers te weinig steun in rug en nek, of laten ze de beentjes ‘bungelen’. Overigens: de foto is een mooie illustratie, maar eigenlijk zou je een baby niet snel zo neerleggen. Een zachte buik is toch wat anders dan een harde vloer om op te liggen. In feite hoeven de heupjes maar 80-110 graden gespreid (een rechte hoek) en niet 180 zoals hier.

ergonomische draagzak kikkerhouding ergonomie draagdoek
minder ergonomisch

Waarom rechtop?
Een baby ‘past’ om jou heen als je hem rechtop draagt. Zijn voeding blijft beter in het maagje, immers de kringspier van de maag sluit nog niet zo goed. De liggende houding is minder goed voor de heupontwikkeling: de beentjes kunnen niet goed gespreid worden. Bovendien is er een risico dat het nekje te ver wordt gebogen of dat de baby in de stof verdwijnt en daardoor minder zuurstof krijgt.

 

ergonomische draagzak pasgeborenEn hoe zit het dan met een pasgeborene?
De beentjes mogen al vanaf de geboorte gespreid worden, maar dat voelt voor de meeste ouders niet goed. Mijn advies is: volg je gevoel. Het beste is om de beentjes uít de stof te knopen. Met de beentjes in de stof is er risico dat er verkeerde druk op de heupjes ontstaat, zeker als de baby zich afzet tegen de stof. Je kunt na het knopen de spreiding wat verkleinen door de leeftijd baby draagdoek newbornbovenbeentjes te omvatten en het bekken van je baby wat te kantelen, knietjes hoger dan de billetjes. De knietjes mogen wat in je buik prikken als het ware. Een ‘twist’ bij het afknopen kan prettig zijn om druk op de onderbeentjes te voorkomen (alleen de eerste weken). Mocht je toch kiezen voor  de voetjes in de stof, doe het dan echt alleen de eerste weken, loop niet teveel rond, en zorg in ieder geval dat de voetjes gespreid zijn zodat het gewicht niet op de voetjes rust.

diva milano ergonomie ergonomische draagzak heupdysplasie voorkomen
Een kijkje in de draagdoek

Ergonomie voor jezelf
Een goede babydrager spreidt het gewicht over een groot deel van het bovenlichaam. Het kindje hoort strak tegen je aan en hoog gedragen te worden, met de billetjes (ruim) boven je navel – zodat je een kus op het hoofdje kan geven. Je navel is je zwaartepunt: alles dat je daarboven draagt, is licht, daaronder juist zwaar – denk maar aan een zware boodschappentas.

Op deze site vind je alleen ergonomische draagzakken en draagdoeken. Twijfel je of je baby goed zit? In een consult leer ik je hoe je je doek strak genoeg knoopt of hoe je je egonomische draagzak goed afstelt!

 

GRATIS mindfulness oefening voor contact met je baby

Deel je ervaring

Laat een review achter

Super ondersteuning
Ik heb met 21 weken zwangerschap een consult gevolgd voor de knoopwijzen voor zwangeren. Een heel fijn consult met duidelijke uitleg. Hier ga ik zeker profijt van hebben als ik last heb van bekkenpijn. Je merkt dat Rachel heel veel kennis heeft en dat ze dit met veel plezier doet!
Eline Tjallinks
Hechting nodig na lange tijd in ziekenhuis
Onze Daan heeft een aangeboren hartafwijking en na de geboorte veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Eenmaal thuis was Daan erg overstuur en hadden we de hechting gemist. Rachel heeft ons hier goed bij geholpen. Het leren dragen in de draagdoek heeft bijgedragen bij het opnieuw hechten met onze zoon en is hij veel rustiger. Bedankt Rachel!
Sabine van der Hoek Janssen
Praktisch en mooi
De Marsupi draagzak bevalt heel erg goed. Mijn baby en ik vinden hem erg praktisch. Hij is snel aan (en uit), kan gewassen worden en koud gedroogd, dus met een beetje (melk) spuug of spuitluietr heb je met een halve dag weer een schone draagzak. En hij staat ook nog eens heel mooi, en is niet ingewikkeld in gebruik.
Liesbeth
Wat een goede service
Wat ben je een fijne vrouw die echt mee denkt. Ik waardeer je persoonlijke aandacht/het mee denken/ en het snelle handelen. Nogmaals bedankt!
Mireille
Superservice
Superservice, persoonlijke aandacht!
Martin van Dam
Goed advies en persoonlijke service
Door de grote keuze aan draagzakken zag ik door de bomen het bos niet meer. Rachel heeft me heel goed advies gegeven op basis van mijn eisen. De keuze is op de Bondolino gevallen. Een heel fijne draagzak! Ik had hem snel in huis en met een persoonlijk kaartje erbij, super!
Bianca
De beste
Fantastisch geholpen door Rachel! Eerst samen mijn maten opgemeten (via Whatsapp) en daarna besteld. Doordat ik toch liever een ruimere wilde, later een grotere ontvangen, alles in goed en prettig overleg en zeer blij met mijn nieuwe jas waar mijn bijna peuter nog heerlijk in kan!
Dominique
Wat een fijne jas!
Na overleg met Rachel gekozen voor een Mamalila jas. Rachel is heel vriendelijk in het contact en beantwoordt gewoon alle vragen die ik had. De jas zelf zit heerlijk (ik heb al diverse draagjassen geprobeerd) en valt mooi. Ik kan deze jas zeker aanraden!
Do
Blij mee!
Heel blij met het consult en de draagdoek. Goede tips gehad en nu volop aan het genieten van het dragen.
Meggie
Tula draagzak is erg handig!
Rachel gaf laatst een workshop in Veenendaal, helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Daarom heb ik haar telefonisch om advies gevraagd, naar aanleiding daarvan heb ik 2 draagzakken gehuurd én uitgeprobeerd. Al snel waren mijn man en ik overtuigd, wat is de Tula een handige draagzak! Naar aanleiding van het uitproberen hebben we hem gehouden. Rachel bedankt voor het meedenken en ook het checken via de foto's of ik de Tula goed had ingesteld.
Annelieke De Jong Harrijvan

VIP coaching - voor een hechte band en een tevreden baby