veiligheid in de draagzak of draagdoek

Dragen is niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld wandelen met een buggy. Alle draagdoeken en draagzakken op deze site zijn veilig! Dragen is wel iets dat je even moeten leren. Daarom deze tips voor maximale veiligheid in de draagdoek of draagzak. Wil je een persoonlijk advies, neem dan gerust contact op.

Kort samengevat zijn de regels voor veilig dragen samen te vatten als TICKS:

Tight (strak en hoog)

In sight (zicht op je baby)

Close (dichtbij genoeg om makkelijk een kusje op het hoofd te geven)

Keep chin off chest (ruimte tussen kin en borst nodig van minstens twee vingers)

Supported back (steun in de rug)

Meer uitgebreide informatie lees je hieronder.

vallen/stoten

De draagdoek of draagzak moet goed zitten: de baby hoog en strak tegen het lichaam aan, de stof er goed omheen, de baby rondom ondersteund van het hoofd tot en met de knietjes (kikkerhouding). Doeken die geknoopt worden, moeten altijd met een platte knoop. De knoop mag nooit worden losgemaakt worden terwijl de baby erin zit.

Bij onverwachte of vreemde bewegingen van de ouder, zoals voorover bukken, moet de baby met twee handen worden ondersteund.

Verder is er gevaar voor het stoten van het hoofdje van de baby tegen bijvoorbeeld een deurpost of ander uitstekend object. In het begin is het even wennen, maar met tijd komt ervaring. Tot die tijd kun je het beste steeds een hand om de baby houden. Je gaat dan vanzelf aanvoelen dat het goed zit. Bovendien maak je er zo een goede gewoonte van om steeds attent te zijn op hun baby.

stikken/ oververhitting

Een draagdoek moet goed doorlatend zijn, 100% natuurlijk materiaal is het beste. Dit kun je testen door de stof over je eigen neus en mond te houden. Verder moeten neusje en mondje van de baby altijd vrij zijn. Dus: geen stof voor het gezichtje, en neus en mond niet tegen de ouder aangedrukt. En niet te vergeten: het hoofdje mag niet voorover knikken met de kin op de borst: er moet minstens een vinger tussen kin en borst kunnen. Zo worden ademhalingsproblemen voorkomen.

veiligheid draagdoek draagzak Moby wrap Didymos Storchenwiege draagdoeken BykayEen belangrijk gevaar bij dragen is oververhitting. Je baby zit in de draagdoek of draagzak op een lekker warm plekje, tegen je lichaam aan. Vooral als je naar buiten gaat moet je goed opletten dat de baby niet zwaarder gekleed is dan jijzelf. Als je de baby onder je jas neemt moet die zeker geen eigen jasje aan maar hoogstens een mutsje en sjaaltje. De jas van de ouder moet van boven openblijven om voor luchttoevoer te zorgen. Als het koud is, kun je jezelf warmhouden met een das die evt. ook over het lijfje van de baby kan. Aan de andere kant: als je de baby óver je jas heen draagt, moet je voor voldoende beschermende kleding zorgen. Vooral de handjes en voetjes kunnen erg koud worden.

omgeving

* Gebruik de draagdoek of draagzak niet bij plaatsen die hitte uitstralen. Dus niet koken of strijken met een veiligheid draagzak draagdoek torsodrager rugdrager kubeba draagdoeken didymos Storchenwiege Bykaybaby voor op de buik. Als je juist graag een babydrager wilt gebruiken tijdens het hectische uurtje rond etenstijd, denk dan aan achter op de rug of evt. op de heup. Dragers waarin dat kan, zijn er ook al voor jonge baby’s. Ook oppassen met hete dranken en etenswaren!

* Als je een slapende baby weg wilt leggen, kies dan een veilige plek. Draagdoek verwijderen als de baby alleen is. Wil je de baby graag in de buurt houden (en dat is zeker een goed idee!), denk dan aan de wandelwagen of een hangmatje. Dan mag de draagdoek wel om de baby blijven.

* Als je naar buiten gaat, moet de baby op de juiste manier gekleed zijn om oververhitting, maar ook afkoeling te voorkomen (zie hierboven). Denk ook aan bescherming tegen de zon.

* In de auto hoort een baby in een goedgekeurd autostoeltje, een draagdoek of draagzak biedt geen enkele bescherming. In het openbaar vervoer geldt: niet lopen tijdens het rijden.

* Let bij vreemde bewegingen goed op of de baby veilig zit. Geen gevaarlijke activiteiten/ sporten.

* Een draagdoek of draagzak op de fiets wordt afgeraden door de Stichting Consument en Veiligheid, maar aangeraden door de Fietsersbond. Een babydrager op de fiets gebeurt zo weinig dat het niet mogelijk is een goede risicovergelijking te maken met bijv. de auto of de fietskar. De fabrikanten wijzen iedere aansprakelijkheid af. Als je er toch voor kiest, kun je bij de Fietsersbond tips krijgen over veiligheid.

borstvoeding

veilig voeden in een ringsling - hoofdje/ neusje vrij
veilig voeden in een ringsling – hoofdje/ neusje vrij

Op internet circuleren allerlei filmpjes van baby’s die borstvoeding krijgen terwijl ze verdwijnen onder -soms vele- lagen stof. In de VS zijn er baby’s overleden terwijl de moeders aan het winkelen waren met hun baby aan de borst onder een jas. Er is geen enkel zicht op de baby -dit is niet veilig! Bovendien kan een baby op deze manier niet goed ‘aanhappen’. Hij wordt immers belemmerd om zijn hoofdje naar achteren te bewegen, wat nodig is voor een goede hap.

De school waar ik ben opgeleid, de Trageschule Dresden- wijst om die redenen het voeden in een draagdoek af. Dit vind ik echter een verarming: het voeden in een doek is zó praktisch. Voeden in een doek is discreet en de doek geeft veel steun aan de (soms pijnlijke) rug en schouders tijdens het voeden. Voor moeders met meerdere kinderen is het een regelrechte ‘life saver’ – één hand vrij voor een boekje of een snottebel. Graag leer ik je in een persoonlijk consult hoe je wél op een veilige manier kunt voeden in de doek.

Meer weten?

 

Wil je een persoonlijk advies over veiligheid of wil je er in een workshop duidelijkheid over geven aan je medewerkers, neem dan eens contact op.

GRATIS mindfulness oefening voor contact met je baby

Deel je ervaring

Laat een review achter

Super ondersteuning
Ik heb met 21 weken zwangerschap een consult gevolgd voor de knoopwijzen voor zwangeren. Een heel fijn consult met duidelijke uitleg. Hier ga ik zeker profijt van hebben als ik last heb van bekkenpijn. Je merkt dat Rachel heel veel kennis heeft en dat ze dit met veel plezier doet!
Eline Tjallinks
Hechting nodig na lange tijd in ziekenhuis
Onze Daan heeft een aangeboren hartafwijking en na de geboorte veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Eenmaal thuis was Daan erg overstuur en hadden we de hechting gemist. Rachel heeft ons hier goed bij geholpen. Het leren dragen in de draagdoek heeft bijgedragen bij het opnieuw hechten met onze zoon en is hij veel rustiger. Bedankt Rachel!
Sabine van der Hoek Janssen
Praktisch en mooi
De Marsupi draagzak bevalt heel erg goed. Mijn baby en ik vinden hem erg praktisch. Hij is snel aan (en uit), kan gewassen worden en koud gedroogd, dus met een beetje (melk) spuug of spuitluietr heb je met een halve dag weer een schone draagzak. En hij staat ook nog eens heel mooi, en is niet ingewikkeld in gebruik.
Liesbeth
Wat een goede service
Wat ben je een fijne vrouw die echt mee denkt. Ik waardeer je persoonlijke aandacht/het mee denken/ en het snelle handelen. Nogmaals bedankt!
Mireille
Superservice
Superservice, persoonlijke aandacht!
Martin van Dam
Goed advies en persoonlijke service
Door de grote keuze aan draagzakken zag ik door de bomen het bos niet meer. Rachel heeft me heel goed advies gegeven op basis van mijn eisen. De keuze is op de Bondolino gevallen. Een heel fijne draagzak! Ik had hem snel in huis en met een persoonlijk kaartje erbij, super!
Bianca
De beste
Fantastisch geholpen door Rachel! Eerst samen mijn maten opgemeten (via Whatsapp) en daarna besteld. Doordat ik toch liever een ruimere wilde, later een grotere ontvangen, alles in goed en prettig overleg en zeer blij met mijn nieuwe jas waar mijn bijna peuter nog heerlijk in kan!
Dominique
Wat een fijne jas!
Na overleg met Rachel gekozen voor een Mamalila jas. Rachel is heel vriendelijk in het contact en beantwoordt gewoon alle vragen die ik had. De jas zelf zit heerlijk (ik heb al diverse draagjassen geprobeerd) en valt mooi. Ik kan deze jas zeker aanraden!
Do
Blij mee!
Heel blij met het consult en de draagdoek. Goede tips gehad en nu volop aan het genieten van het dragen.
Meggie
Tula draagzak is erg handig!
Rachel gaf laatst een workshop in Veenendaal, helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Daarom heb ik haar telefonisch om advies gevraagd, naar aanleiding daarvan heb ik 2 draagzakken gehuurd én uitgeprobeerd. Al snel waren mijn man en ik overtuigd, wat is de Tula een handige draagzak! Naar aanleiding van het uitproberen hebben we hem gehouden. Rachel bedankt voor het meedenken en ook het checken via de foto's of ik de Tula goed had ingesteld.
Annelieke De Jong Harrijvan

VIP coaching - voor een hechte band en een tevreden baby