keuzehulp draagdoeken

Een of draagzak of draagdoek kiezen via internet kan best moeilijk zijn. Zeker met de grote keuze die er tegenwoordig is. Hier wat uitleg en tips die je kunnen helpen de perfecte drager te vinden voor jou en je kindje. Je bent natuurlijk ook altijd welkom voor een persoonlijk consult of tijdens een inloopochtend.

In de eerste plaats: een goede draagdoek of draagzak moet rekening houden met de ergonomie van jou en je baby. Alle babydragers die je op deze site vindt zijn ergonomisch, en daardoor kun je draagdoek kiezener lang mee vooruit. Toch zul je verschil ervaren in het comfort voor jou en je baby: niet ieder lijf is immers hetzelfde.

In de tweede plaats: Voor de meeste mensen is er niet één ideale drager. Iedere draagdoek of draagzak heeft weer zijn eigen pluspunten. Ouders die fan zijn van dragen, gebruiken dan ook meestal meer dan één babydrager. Bijvoorbeeld: eentje om buiten mee te wandelen, een eentje voor binnenshuis. Of één voor papa en één voor mama.

In  de derde plaats: voor je je gaat oriënteren, is het handig even na te denken over je eigen wensen en situatie. Wat zijn de leeftijd en het gewicht van je kindje, hoe zit het met je eigen maten en eventueel die van je partner of oppas die ook wil gaan dragen? Zijn er bijzonderheden: heeft één van jullie lichamelijke klachten, is er een risico op heupdysplasie, in welke houding wil je kindje graag gedragen worden? En dan je wensen: denk je de drager vooral binnens- of buitenshuis te gaan gebruiken, voor korte of voor langere tijd, en wil je je kindje vooral voor, opzij of achter kunnen dragen?

Met dit lijstje in de hand kun je je keuze gaan maken. De beschrijving van de dragers op deze site is zo gemaakt, dat je steeds snel kunt vinden wat je nodig hebt.

Er zijn 4 typen babydragers:

Slings zijn doeken over één schouder. Ze zijn snel aan en uit, en zijn een goede keus voor heupdragen en bij het geven van borstvoeding in de doek (let op: bij voeden in de doek alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen, wij aanvaarden hiervoor geen verantwoordelijkheid!).  In hun meest simpele vorm, een lap van plm. 2.70m bij 70 cm, worden slings over de hele wereld gebruikt om baby’s te vervoeren. Tegenwoordig bezitten ze vaak een ring op de plaats van de knoop voor snelle verstelbaarheid: de ringsling. Ze zijn bruikbaar vanaf de geboorte tot ongeveer 17 kg. Je kindje kan ook voor en eventueel achter worden gedragen. Het belangrijkste om op te letten bij aanschaf van een sling is het schouderstuk: dat moet lekker zitten voor de ouders. Het kan breder of minder breed spreiden, en kan vulling bevatten. Nog een aandachtspunt: een sling is snel aan en uit als je hem eenmaal goed kent, maar vaak kost het in het begin wel even tijd om je de techniek eigen te maken.

draagdoek hechting hechte bandLange draagdoeken zijn doeken die om het lichaam van de ouders worden gewikkeld, meestal over twee schouders. Het kost iets meer tijd om een draagdoek om te doen, maar dat betaalt zich terug in veel comfort. Ook deze doeken worden in vele landen van de wereld gebruikt- in feite gewoon een langere variant van een sling.  Tegenwoordig kun je naast geweven stof ook kiezen voor tricot stof. Wikkeldoeken zijn bruikbaar vanaf de geboorte tot plm. 12 kg (tricot) of 25 kg (geweven).  Een tricot draagdoek voelt wat zachter aan (denk t-shirt), is een stuk warmer door de drie lagen,  en is bij voorkeur alleen op de buik te gebruiken. Een geweven draagdoek heeft veel verschillende knooptechnieken, ook op de heup en rug. Er zijn dikkere (vanaf plm. 230 g /m2) en dunnere (tot plm. 210 g m2) geweven doeken te koop , in vele materialen en wevingen.

baby draagzak tula free to grow playDraagzakken (ook wel Soft Structured Carriers of SSC’s genoemd) bieden (bijna) evenveel comfort als wikkeldoeken, maar zijn over het algemeen korter bruikbaar. Het zijn in feite voorgenaaide versies van draagdoeken. In hun meest simpele vorm worden ze veel in Azië gebruikt; de mei tai is een bekend voorbeeld. Tegenwoordig zijn er allerlei versies, van heel simpel tot met kliksystemen of klitteband, en gevulde onderdelen. De eigenschappen zijn zeer verschillend: omdat er bij het naaien keuzes moeten worden gemaakt voor de maten, zijn ze bruikbaar voor bepaalde leeftijds- of gewichtscategorieën.  Het belangrijkste in de keuze van een draagzak is de ergonomie voor ouder en kind: het kindje hoort met de beentjes in de juiste ‘kikkerhouding‘, en het gewicht moet breed verdeeld zijn over de schouders en liefst ook de heupen van de ouders. Er is zoveel keuze in draagzakken dat ik er een blog aan heb gewijd vol tips voor de beste keuze voor jou en je kindje.

simpele torsodragerTorsodragers zijn draagdoeken die je onder de schouders doorknoopt – strapless als het ware. Ze zijn erg prettig bij het verrichten van (huishoudelijke) taken en ontlasten nek en schouders. In hun meest simpele vorm zijn het iets kortere lappen dan genoemd bij ‘slings’. Vooral in Afrika worden ze veel gebruikt (pagne). Tegenwoordig zijn er versies met vulling en/of een kliksysteem. Torsodragers zijn bruikbaar vanaf 6 à 8 weken tot ongeveer 20 kg. Het kindje zit altijd op de rug. Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een torsodrager is of het comfort past bij de lichaamsbouw van de ouder: een torsodrager zit vaak minder lekker bij mannen en ‘recht’gebouwde vrouwen. Verder heeft een gewone doek de neiging om wat te ‘glijden’; je moet vaker opnieuw aantrekken. Als je dat vervelend vindt, kun je beter aan een versie met een kliksysteem denken, zoals de Kubeba.

Wil je nog meer lezen over de soorten draagdoeken en draagzakken, dan vind je hier een interessant artikel.