Hoe kies je een baby draagzak?

tula free to grow blossom grijs zachtroze bloemenHet kan moeilijk zijn een goede baby draagzak te vinden, zo eentje die én lekker zit én die je alle vertrouwen geeft dat het goed is voor je kindje. Het is nu eenmaal geen doek, die je altijd precies passend maakt en die overal mooi sluit. Bovendien: er is ook zóveel op de markt om uit te kiezen!
In deze blog geef ik je mijn tips, als consulent met meer dan 15 jaar ervaring. Waar let ik op als mensen een draagzak bij me komen passen, en waar kun jij dus ook op letten? In deze volgorde:

1. Veiligheid

Beetje flauw misschien, maar toch: er is steeds meer namaak op de markt, met soms héél beroerde stiksels. Ook zijn niet alle producenten op de hoogte van de juiste ergonomische houding voor een jonge baby. Koop bij een vertrouwde leverancier, liefst zelf ook consulent.

2. Jouw lichaamsvorm

Een baby draagzak is maatwerk en het is niet voor niets dat er zoveel op de markt is.Sommige mensen hebben maar één merk dat hen lekker zit. Een draagzak die niet lekker zit ga je niet gebruiken – puur zonde.
Gelukkig: voor de meeste mensen zijn er best veel mogelijkheden. Zijn er bijzonderheden zoals smalle schouders, ben je heel lang of kort, of heb je klachten, dan is de keuze vaak beperkter. Je kunt altijd hulp vragen bij je keuze! Zéker weten of hij lekker zit doe je pas na een paar uur. Daarom kun je alle draagzakken rustig thuis uitproberen.
Ook kun je erover nadenken hoe je iets zwaars graag draagt: waar leg je precies de band van je schoudertas en welke rugzak zit je lekker? De Bondolino is een draagzak die in mijn ervaring bij veel verschillende mensen lekker zit.

 

3. Kunnen de schouderbanden gekruist gedragen worden?

Moby Aria

Kruisende schouderbanden zijn voor veel moeders comfortabeler. Zeker als je smalle schouders hebt of tenger bent kan kruisen prettig zijn. Voor vaders speelt dit meestal minder. De plek van het kruis wisselt, de Isara bijvoorbeeld heeft het kruis wat hoger op de rug. Bedenk of je dit prettig zou vinden.
Let wel: als je gaat rugdragen kun je de banden niet kruisen (over je borsten). Ben je kleiner, dan moet de draagzak ook met ongekruiste banden passen, anders komt je kindje mogelijk te laag op je rug terecht. De Moby is in mijn ervaring een draagzak die vaak goed zit bij smalle moeders.
Verder kun je letten op de vorm van de schouderbanden: hoeveel vulling zit erin, hoe breed zijn ze, zijn ze rond gesneden?

4. Is er een brede heupband?

Naarmate een kindje zwaarder wordt is het steeds prettiger als het gewicht niet allemaal op je schouders hangt. Een kindje van 4 kilo kun je in álles lekker dragen, maar als het straks 12 kilo wordt is het een ander verhaal. Of als je klachten hebt. Een brede heupband verdeelt het gewicht dan beter. Het fijne van zo’n heupband is ook dat je kunt afwisselen: af en toe haal je de schouderbanden wat strakker aan, en een tijdje later weer de heupband. Heupbanden verschillen in materiaalkeuze en vorm; sommige Marsupi draagzak olijfouders hebben graag een stevige, grote en rond gesneden heupband zoals die van de Moby bijvoorbeeld, anderen liever een wat zachtere en/of smallere zoals de Lenny Lamb.
Weet je nu al dat de draagzak vooral voor het eerste jaar is, dan hoef je hier niet zo op te letten. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de Marsupi denken, een lekker simpel en betaalbaar model.
Overigens: heupband is eigenlijk een ongelukkig woord – deze band hoort ter hoogte van je taille te zitten.

5. pasvorm voor je baby

Natuurlijk moet een draagzak passend zijn voor je baby. Maar voor je baby geldt hetzelfde als voor jou: de meeste baby’s zitten prima in de meeste draagzakken. Pas als je baby erg klein of smal is, of bepaalde klachten heeft, wordt de keuze kritieker. Daarom: als je weet welke draagzakken goed zitten voor jou, is het tijd te kijken naar de pasvorm voor je baby. Je baby hoort in de juiste ergonomische houding te zitten: knietjes hoger dan de billetjes, ondersteund tot in de knietjes (en ook niet breder dan dat), en goede neksteun voor een jonge baby. Draagzakken krijgen gelukkig ergobaby adaptsteeds meer mogelijkheden om op maat gemaakt te worden voor iedere leeftijd, bijv. de Ergobaby Adapt of de Tula free to grow. Ook hier geldt weer: passen is zeker weten en je mag dus rustig thuis uitproberen.
Wordt je baby groter, dan is knie-tot-knie ondersteuning minder belangrijk. Zolang ongeveer twee derde van de bovenbeentjes ondersteund is, zit je dreumes er nog prima in. En wordt het minder en gaan de beentjes hangen, dan is het op deze leeftijd niet meer schadelijk voor de heupjes. Hooguit minder comfortabel. Je kunt dan aan een peuterdrager denken.

6. Hoe verstel je de draagzak?

Niet het allerbelangrijkste, maar als je veel draagzakken hebt om uit te kiezen, dan kun je hierop letten. Draagzakken die op veel plaatsen verstelbaar zijn passen bij bijna iedere maat van jou als ouder. Zijn jullie beiden vrij gemiddeld, dan is dit dus niet zo belangrijk. Draagzakken die op weinig plaatsen verstelbaar zijn zoals de Ergobaby original, zijn simpeler. Als je minder kracht hebt in je handen dan kan dit wél heel belangrijk zijn: een baby draagzak met banden die je knoopt zoals de Storchenwiege of Bondolino is voor jou misschien makkelijker danbaby draagzak kiezen storchenwiege eentje met van die friemelige gespen.

7. Kleur en prijs

Last but not least. Een baby draagzak die je mooi vindt, zul je meer gebruiken. Kijk of de kleur past bij jouw gezicht en bij de kleding die je draagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *