Hoe kies je een baby draagzak?

tula free to grow blossom grijs zachtroze bloemen
Tula free to grow

Het kan moeilijk zijn een goede baby draagzak te vinden, zo eentje die én lekker zit én die je alle vertrouwen geeft dat het goed is voor je kindje. Het is nu eenmaal geen doek, die je altijd precies passend maakt en die overal mooi sluit. Bovendien: er is zóveel op de markt om uit te kiezen!
In deze blog geef ik je mijn tips, als consulent met meer dan 15 jaar ervaring. Waar let ik op als mensen een draagzak bij me komen passen, en waar kun jij dus ook op letten? In deze volgorde:

1. Veiligheid

Beetje flauw misschien, maar toch: er is steeds meer namaak op de markt, met soms héél beroerde stiksels. Ook zijn niet alle producenten op de hoogte van de juiste ergonomische houding voor een jonge baby. Koop bij een vertrouwde leverancier, liefst zelf ook consulent.

2. Jouw lichaamsvorm

Bondolino

Een baby draagzak is maatwerk en het is niet voor niets dat er zoveel op de markt is. Sommige mensen hebben maar één merk dat hen lekker zit. Een draagzak die niet lekker zit ga je niet gebruiken – puur zonde.
Gelukkig: voor de meeste mensen zijn er best veel mogelijkheden. Zijn er bijzonderheden zoals smalle schouders, ben je heel lang of kort, of heb je klachten, dan is de keuze vaak beperkter. Je kunt altijd hulp vragen bij je keuze! Zéker weten of hij lekker zit doe je pas na een paar uur. Daarom kun je alle draagzakken uit mijn collectie rustig thuis uitproberen.
De Bondolino is een draagzak die in mijn ervaring bij veel verschillende mensen lekker zit.

3. Half-buckle of full-buckle?

Limas brede spreiding schouderbanden
Limas

Kruisende schouderbanden kunnen comfortabeler zijn zeker voor tengere mensen en mensen met smaller schouders. Een half-buckle draagzak zoals de Limas hiernaast kruist altijd. Een full-buckle (gespendrager) kan altijd recht gedragen, en vaak ook gekruist. De populaire Tula kan bijvoorbeeld niet gekruist.
Let wel: een full-buckle draagzak moet óók met ongekruiste banden passen! Zo niet, dan komt je kindje mogelijk te laag op je rug, als je later wilt gaan rugdragen. Als je gaat rugdragen kun je de banden immers niet kruisen (over je borsten). Bij een full-buckle is het belangrijk dat het dwarsbandje op je rug op een prettige plek zit: vaak ik laag op de rug het fijnste.
Verder kun je letten op de vorm van de schouderbanden: hoeveel vulling zit erin, hoe breed zijn ze, zijn ze rond gesneden?

4. Zit de heupband lekker?

Manduca XT ergonomische draagzak kiezen
Manduca XT

Naarmate een kindje zwaarder wordt is het steeds prettiger als het gewicht niet allemaal op je schouders hangt. Een kindje van 4 kilo kun je in álles lekker dragen, maar als het straks 12 kilo wordt is het een ander verhaal. Of als je klachten hebt. Een goede heupband verdeelt het gewicht dan beter. Het fijne van zo’n heupband is ook dat je kunt afwisselen: af en toe haal je de schouderbanden wat strakker aan, en een tijdje later weer de heupband. Heupbanden verschillen in materiaalkeuze en vorm; sommige ouders hebben graag een stevige, grote en rond gesneden heupband zoals die van de Manduca bijvoorbeeld, anderen liever een wat zachtere en/of smallere zoals de Lenny Lamb.

marsupi draagzak kiezen
Marsupi

Weet je nu al dat de draagzak vooral voor het eerste jaar is, dan hoef je hier niet zo op te letten. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de Marsupi denken, een lekker simpel en betaalbaar model.
Overigens: heupband is eigenlijk een ongelukkig woord – deze band hoort ter hoogte van je taille te zitten.

5. pasvorm voor je baby

ergobaby adapt
Ergobaby adapt

Natuurlijk moet een draagzak passend zijn voor je baby. Voor je baby geldt hetzelfde als voor jou: veel baby’s zitten prima in veel draagzakken. Als je baby klein/ tenger of smal is, of bepaalde klachten heeft, wordt de keuze kritieker. Daarom: als je weet welke draagzakken goed zitten voor jou, is het tijd te kijken naar de pasvorm voor je baby. Je baby hoort in de juiste ergonomische houding te zitten: knietjes hoger dan de billetjes, ondersteund tot in de knietjes (en ook niet breder dan dat), en goede neksteun voor een jonge baby. TIP: gebruik een nekrolletje (of rol het slaapkapje op) om goede neksteun te krijgen voor een jonge baby.

Draagzakken krijgen gelukkig steeds meer mogelijkheden om op maat gemaakt te worden voor iedere leeftijd, bijv. de Ergobaby Adapt of helemaal super verstelbaar de Isara the one.
Wordt je baby groter, dan is knie-tot-knie ondersteuning minder belangrijk. Zolang ongeveer twee derde van de bovenbeentjes ondersteund is, zit je dreumes er nog prima in. En wordt het minder en gaan de beentjes tóch hangen, dan is het op deze leeftijd niet meer schadelijk voor de heupjes. Hooguit minder comfortabel. Vanaf maat 80/86 kun je aan een peuterdrager denken.

6. Hoe verstel je de draagzak?

Niet het allerbelangrijkste, maar als je veel draagzakken hebt om uit te kiezen, dan kun je hierop letten. Draagzakken die op veel plaatsen verstelbaar zijn passen bij bijna iedere maat van jou als ouder. Zijn jullie beiden vrij gemiddeld, dan is dit dus niet zo belangrijk. Draagzakken die op weinig plaatsen verstelbaar zijn zoals de Ergobaby original, zijn simpeler. Als je minder kracht hebt in je handen dan kan dit wél heel belangrijk zijn: een half-buckle zoals de Storchenwiege of Bondolino is voor jou misschien makkelijker dan eentje met van die friemelige gespen.

Ook er manier van instellen voor de baby verschilt: met klittenband, gespjes of knoopjes. Kijk maar wat je handig vindt, maar het instellen is niet iets dat je vaak hoeft te doen.

7. Kleur en prijs

baby draagzak kiezen storchenwiege
storchenwiege

Last but not least. Een baby draagzak die je mooi vindt, zul je meer gebruiken. Kijk of de kleur past bij jouw gezicht en bij de kleding die je draagt.

Wil je hulp bij je keuze, en goed kunnen passen? Je bent welkom voor een consult!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *