babydragen bij lichamelijke klachten

Als je last hebt van bijv. je rug of je bekken, denk je misschien dat dragen niet goed mogelijk is. Maar als je erover nadenkt, kom je er waarschijnlijk achter dat je je kindje nu al regelmatig draagt. Het dragen met steun van een draagdoek of draagzak geeft een betere spreiding van het gewicht en kan je rug, nek, schouders en bekken ontlasten. Kortom: je baby dragen in een babydrager is lichter dan los op de arm!

Als je lichamelijke klachten hebt, is het wel extra belangrijk goed te letten op je houding en de juiste drager aan te schaffen. Een persoonlijk advies is vaak op zijn plaats, zeker als de klachten ernstig zijn. Hieronder enkele tips. Mocht je juist klachten krijgen door het gebruik van de drager, neem deze dan heel serieus. De tips hieronder kunnen nuttig zijn, en als dat niet afdoende is, kom dan zeker langs voor een persoonlijk advies. Soms is de drager niet goed voor je, soms gebruik je hem verkeerd, soms moet je het dragen (tijdelijk) wat minderen.

Algemene tips: Let goed op je houding: buig je knieën iets, je rug licht hol. Draag de baby hoog en strak tegen je lichaam: de vuistregel is kontje op of (ruim) boven je navel. Jonge baby’s kun je een kusje op het hoofdje geven, grote peuters komen nog hoger uit. Leer rugdragen, want dat is bij de meeste klachten veel prettiger! Als je je baby op de heup draagt, houd dan je bovenlichaam recht: let goed op dat je niet de andere kant op gaat leunen. Als je een doek hebt over één schouder, wissel dan regelmatig van schouder, bijvoorbeeld na iedere voeding. Let verder goed op je houding bij bepaalde taken en neem klachten serieus. Bijvoorbeeld: de afwas met een kindje op je buik kan klachten geven in de bovenrug. Ga niet door, maar neem je kindje op je rug, of leg haar even weg.

Bekkeninstabiliteit na de bevalling komt veel voor. In de meest ernstige gevallen is dragen nauwelijks mogelijk, maar in de minder ernstige gevallen kun je met een goede draagdoek of draagzak een eind komen. Het dragen moet in ieder geval symmetrisch gebeuren, dus over beide schouders. Een brede sjaal of knoopdoek om het bekken gewikkeld is vaak prettig. Je kunt hiervoor de draagdoek goed gebruiken, ook al in de zwangerschap! Een wikkeldoek of een Manduca draagzak is vaak een goede keus. De Manduca heeft een brede heupband die het bekken ‘bij elkaar houdt’.  Als je een sling hebt (doek over één schouder) kun je er twee tegelijk gebruiken- over iedere schouder eentje. Doseer bij bekkenklachten het dragen zorgvuldig en blijf op je lichaam letten. Het is niet altijd te voorspellen hoe het dragen inwerkt op de klachten. Soms komen mensen bij mij met lichte klachten die de drager uiteindelijk weinig kunnen gebruiken. En soms komen mensen met zwaardere klachten die met de drager al snel hun kindje voor langere tijd kunnen dragen.

Bij rugklachten is het belangrijk niet hoog op de rug te dragen. Je kindje lager op de rug, in de holte van je taille is vaak wel prettig. Ook een sling ezee behoort vaak tot de mogelijkheden vanwege de brede spreiding over de rug en het prettige gevulde schouderkussen.

Schouderklachten kunnen met een goede drager makkelijk omzeild worden. Er bestaan nl. dragers die het gewicht over de borst en rug verdelen, en die geen banden over de schouders hebben (Afrikaanse wijze/ torsodrager). De kubeba is dan een goede keus. Een torsodrager is trouwens sowieso heel prettig bij huishoudelijke taken omdat het de armen zo vrij laat.

Heb jij ook last van deze of andere lichamelijke klachten, neem dan contact op voor een persoonlijk advies.

Een kubeba ontlast de nek en schouders

GRATIS mindfulness oefening voor contact met je baby

Deel je ervaring

Laat een review achter

Super ondersteuning
Ik heb met 21 weken zwangerschap een consult gevolgd voor de knoopwijzen voor zwangeren. Een heel fijn consult met duidelijke uitleg. Hier ga ik zeker profijt van hebben als ik last heb van bekkenpijn. Je merkt dat Rachel heel veel kennis heeft en dat ze dit met veel plezier doet!
Eline Tjallinks
Hechting nodig na lange tijd in ziekenhuis
Onze Daan heeft een aangeboren hartafwijking en na de geboorte veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Eenmaal thuis was Daan erg overstuur en hadden we de hechting gemist. Rachel heeft ons hier goed bij geholpen. Het leren dragen in de draagdoek heeft bijgedragen bij het opnieuw hechten met onze zoon en is hij veel rustiger. Bedankt Rachel!
Sabine van der Hoek Janssen
Praktisch en mooi
De Marsupi draagzak bevalt heel erg goed. Mijn baby en ik vinden hem erg praktisch. Hij is snel aan (en uit), kan gewassen worden en koud gedroogd, dus met een beetje (melk) spuug of spuitluietr heb je met een halve dag weer een schone draagzak. En hij staat ook nog eens heel mooi, en is niet ingewikkeld in gebruik.
Liesbeth
Wat een goede service
Wat ben je een fijne vrouw die echt mee denkt. Ik waardeer je persoonlijke aandacht/het mee denken/ en het snelle handelen. Nogmaals bedankt!
Mireille
Superservice
Superservice, persoonlijke aandacht!
Martin van Dam
Goed advies en persoonlijke service
Door de grote keuze aan draagzakken zag ik door de bomen het bos niet meer. Rachel heeft me heel goed advies gegeven op basis van mijn eisen. De keuze is op de Bondolino gevallen. Een heel fijne draagzak! Ik had hem snel in huis en met een persoonlijk kaartje erbij, super!
Bianca
De beste
Fantastisch geholpen door Rachel! Eerst samen mijn maten opgemeten (via Whatsapp) en daarna besteld. Doordat ik toch liever een ruimere wilde, later een grotere ontvangen, alles in goed en prettig overleg en zeer blij met mijn nieuwe jas waar mijn bijna peuter nog heerlijk in kan!
Dominique
Wat een fijne jas!
Na overleg met Rachel gekozen voor een Mamalila jas. Rachel is heel vriendelijk in het contact en beantwoordt gewoon alle vragen die ik had. De jas zelf zit heerlijk (ik heb al diverse draagjassen geprobeerd) en valt mooi. Ik kan deze jas zeker aanraden!
Do
Blij mee!
Heel blij met het consult en de draagdoek. Goede tips gehad en nu volop aan het genieten van het dragen.
Meggie
Tula draagzak is erg handig!
Rachel gaf laatst een workshop in Veenendaal, helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Daarom heb ik haar telefonisch om advies gevraagd, naar aanleiding daarvan heb ik 2 draagzakken gehuurd én uitgeprobeerd. Al snel waren mijn man en ik overtuigd, wat is de Tula een handige draagzak! Naar aanleiding van het uitproberen hebben we hem gehouden. Rachel bedankt voor het meedenken en ook het checken via de foto's of ik de Tula goed had ingesteld.
Annelieke De Jong Harrijvan

VIP coaching - voor een hechte band en een tevreden baby