workshop in de kinderopvang

Baby’s hebben veel behoefte aan lichaamscontact. Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. Uit Canadees onderzoek bij risicomoeders blijkt dragen het percentage veilig gehechte kinderen te vergroten van 38% naar 83%! Dragen is daarnaast goed voor de motorische en hersenontwikkeling bij baby’s. Vanaf zijn veilige plekje op ooghoogte leert de baby veel over de wereld. De meeste baby’s zijn dan ook heel rustig en tevreden als ze worden gedragen.

draagdoek Kubeba torsodrager kinderopvang workshop Didymos

kindje op de rug, kindje aan de hand

Waarom een draagdoek of draagzak?

In de kinderopvang is het soms lastig baby’s alle aandacht en (lichaams)contact te geven die ze nodig hebben. Het gebruik van een draagdoek of –zak helpt om aan de behoefte van de baby tegemoet te komen, en toch de handen vrij te hebben voor de verzorging van andere kinderen. Die ene stille baby, of juist die baby die zo vaak huilt, komt eindelijk ook aan zijn trekken. Het is ook een praktische manier om een baby te tillen, bijvoorbeeld tijdens een uitje of tijdens de lunch met de grotere kinderen.

Inhoud van de workshop

Tijdens een workshop in de kinderopvang komt eerst (kort) de theorie aan boord. Waarom zou je baby’s dragen, ergonomie voor baby en leidster, veiligheid, en de keuze van een handige draagdoek of draagzak. Daarna gaan we – in overleg- oefenen met 1 of enkele verschillende typen draagdoeken. Er is de mogelijkheid om vooral te proeven aan de verschillende modellen die er op de markt zijn, om later tot een goede keuze te kunnen komen voor de eigen situatie. In dat geval zullen de deelnemers de geoefende methodes wellicht niet voldoende beheersen om er veilig en verantwoord mee om te kunnen gaan. Er is ook de mogelijkheid om een keuze te maken en de workshop te concentreren op

draagworkshop draagconsult kinderopvang workshop draagdoek draagdoeken draagzak

samen geconcentreerd oefenen

de gekozen knoopmethode. In het laatste geval is er meer tijd om te oefenen, waardoor de leidsters aan het einde voldoende ervaring hebben opgedaan om het dragen meteen in de praktijk te brengen. Ik denk graag met je mee over de beste invulling voor jullie locatie.

Details

Het programma kan in overleg worden afgestemd op de wensen van de deelnemers. Een draagworkshop duurt 2-4 uur, afhankelijk van de precieze vraag en groepsgrootte. Een indicatie van de kosten: €200-400. Het aantal deelnemers is maximaal 10. Grotere groepen zijn ook mogelijk. Ik kan deze aanbieden in samenwerking met een andere draagdoekconsulent of bijvoorbeeld met een psycholoog, gespecialiseerd in hechting. Het is ook mogelijk een hele dag over hechting te organiseren, met workshops en theorie over hechting, lichaamscontact en draagdoeken.

Ben jij leidster in de kinderopvang en weet je jouw organisatie enthousiast te krijgen voor een workshop, dan krijg je van mij een draagdoek met 50% korting!

Voor meer informatie, prijzen of referenties kunt u contact opnemen.