5 tips bij reflux (en 3 ervan ken je niet)

person carrying baby

Als draagdoekconsulent zie ik vaak ouders met een baby met reflux. Ik heb de indruk dat het steeds vaker voorkomt. Voor veel van deze ouders is het dragen een echte life-saver (naast de wasmachine natuurlijk 😉 ). Maar niet voor iedere baby helpt dragen (voldoende). In deze blog zal ik je uitleggen waarom – en welke tips bij reflux dan wél helpen.

Wat is reflux ook alweer precies?

Reflux wil zeggen dat kinderen voeding teruggeven – soms spugen ze echt flink, soms komt de voeding terug naar het mondje. In beide gevallen kan reflux veel klachten geven (het hoeft niet). Baby’s kunnen (heel veel) pijn hebben, overstrekken, veel huilen en slecht groeien. Vaak wordt gezegd dat reflux komt door een slecht sluitend maagklepje. Hieronder zie je hoe dat anatomisch in elkaar zit. In feite gaat het om een evenwicht tussen de kracht van het klepje (kringspiertje) en de druk die de voeding erop uitoefent. Als de de druk te hoog is en/of de spier te zwak, wordt het klepje omhoog gedrukt en stroomt voeding in de slokdarm. De slokdarm is vele malen gevoeliger voor zuur dan de maag. Dit verklaart waarom de voeding in de maag geen klachten geeft, maar in de slokdarm wél.

Afbeeldingsresultaat voor maagklepje

Tip 1: dragen dus

Als je de baby rechtop houdt, blijft de voeding makkelijker in de maag. Dit is dan ook het meest gegeven advies: houd de baby na de voeding een half uur rechtop tegen je aan. De voeding drukt dan niet tegen het klepje. Nu hebben moeders en vaders niet altijd zoveel tijd om op de bank te zitten – en dan komt de babydrager om de hoek kijken. Met een doek of draagzak kun je je baby ook lánger dan een half uur dragen. Dit helpt nóg beter. Na een half uur is immers de voeding nog lang niet allemaal verteerd.

Let wel: een beschadigde slokdarm is niet meteen over als je je baby rechtop draagt! Als de voeding in de maag blijft, kan de slokdarm zich gaan herstellen. Het zal dan ook even (of meer dan even) duren voor je het effect van het dragen zult gaan merken.

tips reflux

Er wordt ook wel gezegd dat in feite alle baby’s een zwak maagklepje hebben. En dat onze baby’s helemaal niet gemaakt zijn om zoveel plat te liggen. En daar is best iets voor te zeggen natuurlijk! Je kunt dragen dan ook preventief inzetten – om te voorkómen dat je baby klachten krijgt.

Intermezzo: als dragen niet helpt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rens-van-sanne-1024x768.jpg

Soms heeft je baby zóveel pijn, dat hij erg overstrekt. Het lukt dan heel moeilijk om hem goed in de draagzak te krijgen. Deze foto’s laten een lieve baby zien die zelfs overstrekt in slaap valt (dankjewel Sanne voor de heldere foto!). In de draagzak wordt hij gedwongen om een bolle houding aan te nemen in plaats van een holle, en dat kan hij op dit moment helemaal niet verdragen. Soms helpt het dit soort kindjes om te dragen met een geweven doek, en heel veel rust in te bouwen tijdens het knopen. Ze kunnen dan heel geleidelijk de bolle houding aannemen. Hier vind je veel meer tips voor het dragen van een overstrekkend kindje. Maar soms is het té moeilijk om te dragen, en zul je eerst de oorzaak aan moeten pakken van het overstrekken, voor je kunt gaan genieten van het dragen.

Dezelfde baby in de draagzak (niet kijken als je niet tegen huilende baby’s kan)

Tip 2: dieet

Belangrijke tip bij reflux: vaker kleine voedingen! Betere iedere 1-2 uur een kleine voeding, dan iedere 3-4 uur een grote. Een te volle maag loopt domweg over, en niet ieder babymaagje is even groot. Ook een juiste voedingshouding en -beleid zijn belangrijk, om te zorgen dat de baby niet teveel lucht mee-slikt, of te lactoserijke voeding krijgt (die gaat gisten in de maag).

Verder is het nog te weinig bekend dat voeding die slecht verdragen wordt, ook kan leiden tot reflux klachten. Het is ook wel logisch: als voeding niet goed valt, wil het lichaam ‘ervan af’. Door de voeding als het ware terug te sturen lukt dit. Hoe los je dit op? Geef je borstvoeding, dan kun je zelf op dieet gaan. De voedingsmiddelen waarop je een allergie vermoedt (bijv. melk) vermijd je. Ook kun je werken aan je eigen darmgezondheid, daarmee voorkom je dat te grote brokken eiwit de darmwand passeren en in de borstmelk terecht komen en zo een reactie geven bij de baby. Geef je flesvoeding, dan kun je het type voeding aanpassen. Overleg dit met je arts, want Nutramigen (hypo-allergeen) en Neocate (nog verder opgeknipte eiwitten) zijn erg duur als je ze zelf moet betalen. Er zijn ook ouders die goede ervaring hebben met zelfgemaakte flesvoeding gebaseerd op rauwe koemelk en levertraan (op eigen verantwoordelijkheid). Men zegt dat rauwe melk niet dezelfde reactie oproept als gepasteuriseerde melk. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wellicht helpt deze informatie jou.

Tip 3: osteopaat, chiropractor of manueel therapeut.

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar er is een relatie tussen problemen in de ruggewervels en problemen met de spijsvertering. Onder andere doordat de zenuwen die de maagingang en de maaguitgang aansturen, door de wervelkolom van de nek lopen. Na een behandeling door een goede therapeut zijn de reflux klachten soms als sneeuw voor de zon verdwenen. Van alle tips bij reflux is deze misschien wel het makkelijkste uit te voeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder behandelingen er nodig zijn. Hier vind je een manueel therapeut, osteopaat of chiropractor.

Tip 4: probiotica

Afbeeldingsresultaat voor darmflora

Ook misschien een onverwachte tip, maar als de vertering in de darmen goed verloopt, kan de maag ook beter zijn werk doen. Een verstopping in de darmen kan bijvoorbeeld de maag omhoog drukken, waardoor het klepje niet meer goed kan werken. Een goede darm-flora is de basis van onze gezondheid. Bij borstvoeding kun je zelf probiotica nemen: als capsules, door bacterie-rijke voeding te gebruiken (goede biologische yoghurt, of andere gefermenteerde voeding) of door zelf kefir-drank te maken (niet iedereen vind dit lekker, zelf ben ik er dol op 🙂 ) . Bij kunstvoeding kun je de capsules toevoegen aan de fles (pas wel op voor toevoegingen, zoals suiker). Zeker na een keizersnede is het belangrijk aandacht te besteden aan de darmen van je baby.

Tip 5: verwerking

woman holding baby standing on field under tree during daytime

De laatste, misschien onverwachte, tip: help je kindje om nare ervaringen te verwerken en stress te reguleren. Als volwassene heb je wellicht ook wel eens ervaren dat stress op je maag slaat. Je krijgt geen hap meer door je keel, of je kunt je eten niet goed verteren, je wordt misselijk of je hebt last van zuurbranden. Bij een baby werkt dit net zo!

Neem je kindje veel bij je. Net zoals jouw lijf helpt om de lichaamsfuncties van je baby te reguleren, helpt het ook om emoties te reguleren. Huid-op-huid is helemaal heerlijk. Ontspan zelf en help zo je baby te ontspannen. Ook kun je benoemen wat er is gebeurd, je baby begrijpt veel meer dan je denkt. Bijvoorbeeld “toen kwam de dokter en die trok aan jouw hoofdje met een grote zuignap, dat was niet fijn hè lieverd”. Wellicht zie je het lipje van je baby trillen als je dit zegt, en huilen jullie samen lekker een potje. Dat lucht op!

En waarom niet gewoon medicatie?

Natuurlijk is het super fijn dat er medicijnen bestaan om kinderen met ernstige reflux klachten te helpen. Máár: het gaat niet om onschuldige medicijnen. Net als alle medicijnen kunnen ze bijwerkingen hebben ze werken niet altijd en bovendien zijn ze niet meer dan symptoombestrijding (nog meer bijwerkingen). Maagzuurremmers bijvoorbeeld, dat klinkt toch heel fijn? Maar let op: maagzuur heeft een belangrijke functie! Het doodt o.a. bacteriën. Ook laat de maaguitgang voeding pas door naar de darmen als deze zuur genoeg is. Bij gebruik van maagzuurremmers blijft voeding dus langer in het maagje. De voeding irriteert niet meer zo, maar kan nog steeds de slokdarm in, nu zelfs langer dan eerst. Het indikken van voeding heeft hetzelfde probleem: nu komt de voeding niet meer zo hoog, maar de dikkere voeding kan nog steeds de slokdarm in, met alle gevolgen van dien. Liever zoek je dus éérst naar niet-medische oplossingen!

En nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen en tips bij reflux. Wat heeft jou geholpen en wat juist niet? Je kunt het hieronder kwijt!

En wil je nog meer van dit soort informatie, iedere maand gratis in je inbox? Schrijf je dan hier in op mijn nieuwsbrief.

6 thoughts on “5 tips bij reflux (en 3 ervan ken je niet)

  1. Bij mijn baby ook! Banaan elke dag geprakt gegeven. En Reflux is bijna weg. Ik was me er eerst niet van bewust dat het door de banaan rustiger was geworden. Toen de reflux ondanks johannesbroodpitmeel terug kwam, goed nagedacht wat ik nu anders deed en het was de banaan. Direct gestart en het werkte. Er zit in banaan een fiber wat tegen de reflux werkt.

  2. Een theelepeltje olvarit banaan voor elk voeding. Wat een succes. Klachten werden minder, overstrekken verdween en baby kon zowaar slapen. Wat een feest

      • Persoonlijk ken ik dit advies niet en ik sta ook niet in voor de werkzaamheid ervan. In het algemeen geldt dat bijvoeding gegeven mag worden vanaf 6 maanden – zeker bij borstvoeding niet eerder. Anders even overleggen met de arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *