5 tips bij reflux (en 3 ervan ken je niet)

tips reflux baby

Als draagdoekconsulent zie ik vaak ouders met een baby met reflux. Ik heb de indruk dat het steeds vaker voorkomt. Voor veel van deze ouders is het dragen van de baby in een doek of draagzak een echte life-saver (naast de wasmachine natuurlijk 😉 ). Maar niet voor iedere baby helpt dragen (voldoende). In deze blog zal ik je uitleggen waarom – en welke tips bij reflux dan wél helpen.

Wat is reflux ook alweer precies?

Reflux wil zeggen dat kinderen voeding teruggeven – soms spugen ze echt flink, soms komt de voeding terug naar het mondje. In beide gevallen kan reflux veel klachten geven (het hoeft niet). Baby’s kunnen (heel veel) pijn hebben, overstrekken, veel huilen en slecht groeien. Vaak wordt gezegd dat reflux komt door een slecht sluitend maagklepje. Hieronder zie je hoe dat anatomisch in elkaar zit. In feite gaat het om een evenwicht tussen de kracht van het klepje (kringspiertje) en de druk die de voeding erop uitoefent. Als de de druk te hoog is en/of de spier te zwak, wordt het klepje omhoog gedrukt en stroomt voeding in de slokdarm. De slokdarm is vele malen gevoeliger voor zuur dan de maag. Dit verklaart waarom de voeding in de maag geen klachten geeft, maar in de slokdarm wél.

Afbeeldingsresultaat voor maagklepje tips reflux

Tip 1: dragen dus

Als je de baby rechtop houdt, blijft de voeding makkelijker in de maag. Dit is dan ook het meest gegeven advies: houd de baby na de voeding een half uur rechtop tegen je aan. De voeding drukt dan niet tegen het klepje. Nu hebben moeders en vaders niet altijd zoveel tijd om op de bank te zitten – en dan komt de babydrager om de hoek kijken. Met een doek of draagzak kun je je baby immers ook langer dan een half uur dragen. Dit helpt nóg beter. Na een half uur is immers de voeding nog lang niet allemaal verteerd.

Let wel: een beschadigde slokdarm is niet meteen over als je je baby rechtop draagt! Als de voeding in de maag blijft, kan de slokdarm zich gaan herstellen. Het zal dan ook even (of meer dan even) duren voor je het effect van het dragen zult gaan merken.

tips reflux

Er wordt ook wel gezegd dat in feite alle baby’s een zwak maagklepje hebben. En dat onze baby’s helemaal niet gemaakt zijn om zoveel plat te liggen. En daar is best iets voor te zeggen natuurlijk! Je kunt dragen dan ook preventief inzetten – om te voorkómen dat je baby klachten krijgt.

Intermezzo: als dragen niet helpt

tips reflux

Soms heeft je baby zóveel pijn, dat hij erg overstrekt. Het lukt dan heel moeilijk om hem goed in de draagzak te krijgen. Deze foto’s laten een lieve baby zien die zelfs overstrekt in slaap valt (dankjewel Sanne voor de heldere foto!). In de draagzak wordt hij gedwongen om een bolle houding aan te nemen in plaats van een holle, en dat kan hij op dit moment helemaal niet verdragen. Soms helpt het dit soort kindjes om te dragen met een geweven doek, en heel veel rust in te bouwen tijdens het knopen. Ze kunnen dan heel geleidelijk de bolle houding aannemen. Hier vind je veel meer tips voor het dragen van een overstrekkend kindje. En natuurlijk kan ik jullie daar in een draagconsult ook bij helpen. Maar soms is het té moeilijk om te dragen, en zul je eerst de oorzaak aan moeten pakken van het overstrekken, voor je kunt gaan genieten van het dragen.

Dezelfde baby in de draagzak (niet kijken als je niet tegen huilende baby’s kan)

 

Tip 2: dieet

Belangrijke tip bij reflux: vaker kleine voedingen! Betere iedere 1-2 uur een kleine voeding, dan iedere 3-4 uur een grote. Een te volle maag loopt domweg over, en niet ieder babymaagje is even groot. Ook een juiste voedingshouding en -beleid zijn belangrijk, om te zorgen dat de baby niet teveel lucht mee-slikt, of te lactoserijke voeding krijgt (die gaat gisten in de maag).

Verder is het nog te weinig bekend dat voeding die slecht verdragen wordt, ook kan leiden tot reflux klachten. Het is ook wel logisch: als voeding niet goed valt, wil het lichaam ‘ervan af’. Door de voeding als het ware terug te sturen lukt dit. Hoe los je dit op? Geef je borstvoeding, dan kun je zelf op dieet gaan. De voedingsmiddelen waarop je een allergie vermoedt (bijv. melk) vermijd je. Ook kun je werken aan je eigen darmgezondheid, daarmee voorkom je dat te grote brokken eiwit de darmwand passeren en in de borstmelk terecht komen en zo een reactie geven bij de baby. Geef je flesvoeding, dan kun je het type voeding aanpassen. Overleg dit met je arts, want Nutramigen (hypo-allergeen) en Neocate (nog verder opgeknipte eiwitten) zijn erg duur als je ze zelf moet betalen. Er zijn ook ouders die goede ervaring hebben met zelfgemaakte flesvoeding gebaseerd op rauwe koemelk en levertraan (op eigen verantwoordelijkheid). Men zegt dat rauwe melk niet dezelfde reactie oproept als gepasteuriseerde melk. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wellicht helpt deze informatie jou.

Tip 3: osteopaat, chiropractor, manueel of voetreflex therapeut

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar er is een relatie tussen problemen in de ruggewervels en problemen met de spijsvertering. Onder andere doordat de zenuwen die de maagingang en de maaguitgang aansturen, door de wervelkolom van de nek lopen. Na een behandeling door een goede therapeut zijn de reflux klachten soms als sneeuw voor de zon verdwenen. Van alle tips bij reflux is deze misschien wel het makkelijkste uit te voeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder behandelingen er nodig zijn. Hier vind je een manueel therapeut, osteopaat of chiropractor. Of google babymassage/ voetreflex in jouw buurt.

Tip 4: probiotica

darmflora probiotica tips reflux baby

Ook misschien een onverwachte tip, maar als de vertering in de darmen goed verloopt, kan de maag ook beter zijn werk doen. Een verstopping in de darmen kan bijvoorbeeld de maag omhoog drukken, waardoor het klepje niet meer goed kan werken. Een goede darm-flora is de basis van onze gezondheid. Bij borstvoeding kun je zelf probiotica nemen: als capsules, door bacterie-rijke voeding te gebruiken (goede biologische yoghurt, of andere gefermenteerde voeding) of door zelf kefir-drank te maken (niet iedereen vindt dit lekker, zelf ben ik er dol op 🙂 ) . Bij kunstvoeding kun je de capsules toevoegen aan de fles (pas wel op voor toevoegingen, zoals suiker). Zeker na een keizersnede is het belangrijk aandacht te besteden aan de darmen van je baby.

Tip 5: verwerking

tips reflux praten met je baby

De laatste, misschien onverwachte, tip bij reflux: help je kindje om nare ervaringen te verwerken en stress te reguleren. Als volwassene heb je wellicht ook wel eens ervaren dat stress op je maag slaat. Je krijgt geen hap meer door je keel, of je kunt je eten niet goed verteren, je wordt misselijk of je hebt last van zuurbranden. Bij een baby werkt dit net zo!

Neem je kindje veel bij je. Net zoals jouw lijf helpt om de lichaamsfuncties van je baby te reguleren, helpt het ook om emoties te reguleren. Huid-op-huid is helemaal heerlijk. Ontspan zelf en help zo je baby te ontspannen. Ook kun je benoemen wat er is gebeurd, je baby begrijpt veel meer dan je denkt. Bijvoorbeeld “toen kwam de dokter en die trok aan jouw hoofdje met een grote zuignap, dat was niet fijn hè lieverd”. Wellicht zie je het lipje van je baby trillen als je dit zegt, en huilen jullie samen lekker een potje. Dat lucht op!

En waarom niet gewoon medicatie?

Natuurlijk is het super fijn dat er medicijnen bestaan om kinderen met ernstige reflux klachten te helpen. Máár: het gaat niet om onschuldige medicijnen. Net als alle medicijnen kunnen ze bijwerkingen hebben ze werken niet altijd en bovendien zijn ze niet meer dan symptoombestrijding (nog meer bijwerkingen). Maagzuurremmers bijvoorbeeld, dat klinkt toch heel fijn? Maar let op: maagzuur heeft een belangrijke functie! Het doodt o.a. bacteriën. Ook laat de maaguitgang voeding pas door naar de darmen als deze zuur genoeg is. Bij gebruik van maagzuurremmers blijft voeding dus langer in het maagje. De voeding irriteert niet meer zo, maar kan nog steeds de slokdarm in, nu zelfs langer dan eerst. Het indikken van voeding heeft hetzelfde probleem: nu komt de voeding niet meer zo hoog, maar de dikkere voeding kan nog steeds de slokdarm in, met alle gevolgen van dien. Liever zoek je dus éérst naar niet-medische oplossingen!

En nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen en tips bij reflux. Wat heeft jou geholpen en wat juist niet? Je kunt het hieronder kwijt!

Wil jij NU hulp bij het dragen, en iemand die met jou meedenkt? Maak dan een afspraak voor een draagconsult (kan ook via Skype) of een meer intensieve coaching – ik help jullie op weg tot de klachten hanteerbaar zijn en je weer in een positieve spiraal komt met elkaar!

65 reacties

 1. Hallo! Ik weet niet of er nog op dit topic gereageerd wordt.
  Ik herken echt heel veel, dat is eigenlijk wel heel fijn om te lezen. Ik stuit op veel onbegrip in omgeving! Er wordt al gauw gezegd ” het gaat vanzelf over”. Onze dochter is bijna 6 maanden en spuugt veel. Eerste maanden ook alleen maar rechtop gedragen willen worden, snachts best een uitdaging.. We zijn na 11 weken overgestapt op kv, AR van de kruidvat. Ze spuugt nog steeds veel maar het lijkt haar niet meer zo erg op te breken als voorheen. Ze boert wel ontzettend vaak na een voeding, ik neem een rechte houding aan, laar haar langzaam drinken en tijdens en na de voeding laat ik haar boeren. Veel verschillende flessen en spenen gebruikt. Ik vraag me af of het nog zou helpen om op een andere AR voeding over te stappen? Ze krijgt nu sinds 2 weken ook hapjes groenten. Ze spuugt dit eigenlijk ook allemaal uit. Ik maak me hier wel wat zorgen over. Soms 3 uur na een voeding geef ik haar hapjes, ze vind het lekker maar spuugt alles er later uit. Het lijkt bijna alsof haar maag het niet kan verdragen. Het cb zegt steeds dat ze teveel melk krijgt en dit uitspuugt. Voor mijn gevoel klopte dit niet.. Nu het spugen ook met alle vaste voeding gebeurt geloof ik hier helemaal niet meer i

  1. Hi Annelies,
   sorry voor de late reactie, ik had je berichtje even gemist! Wat goed dat je hier je zorgen deelt. Natuurlijk gaat reflux uiteindelijk wel over, zoals alles in het leven ;-). Maar waarom zou je daarop wachten? Het kan soms echt een puzzel zijn om te ontdekken wat in jullie geval de oplossing is. Het kan zo verschillen, van een allergie tot spanningen binnen het gezin tot te grote voedingen geven tot…
   Wil je hier hulp bij, neem gerust contact op, ik kan je helpen om de puzzel te leggen voor jouw baby. Ik hoop binnenkort hier te komen met een manier waarop ik meer ouders hierbij kan helpen. Ik ben op dit moment de filmpjes aan het opnemen! Laat me weten als je interesse hebt! Heel veel succes met je baby, hoop dat het snel beter gaat.

 2. Lieve moeders. Ook ik herken jullie verhalen van onze oudste dochter. Het niet gehoord voelen, de vermoeidheid zowel fysiek als mentaal door het dragen/niet slapen. Weet het komt goed. Je bent veel sterker dan je denkt, elke dag is er een dichterbij het moment van vaste voeding en minder klachten. Hierbij ook wat tips uit mijn ervaring. Naast de draagzak is ook het wipstoeltje een life saver. In de wipstoel in de box kan je kindje toch vrij bewegen, en ze kunnen wat schuiner dan een bedje, dus zijn evt ook een oplossing voor slaapjes overdag.

  Wijt niet altijd alles alleen aan Reflux. Zeker niet als je de klachten hebt kunnen verminderen. Door de reflux sluipen er soms ook minder handige gewoontes in, of ben je onzeker geworden. De reflux was dan wel de start van onrust maar houdt het niet in stand. Bijvoorbeeld als je bij elke onrust denkt dat het reflux is, terwijl het ‘gewone’ oververmoeidheid is. Bij vermoeidheid gaan ze ook (ontroostbaar) huilen, overstrekken (en daardoor weer boeren en winden laten). Investeer daarom in het echt goed leren herkennen van signalen, bijvoorbeeld via een (online) cursus babytaal of laat eens iemand meekijken die veel ervaring heeft met babies. Pas na de eerste paar maanden, en nu bij mijn tweede, realiseer ik me hoe vaak ik mijn oudste dochters signalen verkeerd heb ‘gelezen.

 3. Is er iemand die mij kan helpen met mn zoontje? Ook (verborgen) reflux klachten zoals:
  Voeding komt omhoog slikt het door
  Vaak de hik
  Zuur uit mondje ruiken
  Niet plat willen liggen slecht slapen.
  Veel huilen.
  We gebruiken de hero nutransens comfort ar voeding nu een paar weken.

  Hij lijkt er echt last van te hebben maar de huisarts en cb zegt dat het er bij hoort.

  Ik weet het niet meer wat ik kan doen.
  Groetjes melanie

  1. Osteopaat. Ik zweer erbij! Bij de mijne is hij ongeveer 2 weken zoet ennslaapt heerlijk door. Daarna beginnen de klachten zich een beetje bij beetje weer voor te doen. Vastzittende boertjes continu. Zelfs 3 uur later huilt hij wakker omdat hij moet boeren. Ga binnenkort naar de dietiste. Ben zelf overgestapt naar Pepti Syneo al 3 weken, maar denk jiet dat dat veel gaat uitmaken. Bij de osteopaat weet ik: ik ga de komende 2 weken ongvr lekker slapen en heb geen huilbaby overdag. Zeker de moeite waard om te proberen. Ik zie dat ik jaren te laat ben met deze reactie, maar wellicht heeft iemand anders er wat aan. Sterkte, mama’s!

 4. Jeetje wat een herkenbare verhalen en wat erg eigenlijk dat in heel veel situaties je niet gehoord voelt. Wij hebben een dochter van inmiddels 7,5 maand die nog steeds gedragen wordt in de draagzak overdag. Ze wil niet in haar eigen bedje. Ze heeft reflux en kma. Daar zijn we nu achter sinds een week. Voor die tijd spugen, krampen enz. Zo sneu voor het meisje. Van dag 1 al ongemak. In de nacht na de voedingen een uur in de draagzak om haar niet te laten spugen want dan werd ze weer wakker. We weten nu niet hoe we haar in bedje krijgen omdat ze zo aan ons gewend is. We willen haar niet laten huilen en in de woonkamer is het te gezellig nu in de draagzak. Ik hoop dat iemand tips heeft

 5. Hallo iedereen,
  Misschien kan iemand mij nog helpen.
  Onze zoon is 5 weken te vroeg geboren.
  Na 3 weken begonnen de krampen en nog iets : reflux ( verborgen ) via de ph metrie.
  – herslikken
  – de hik
  – zuur ruiken
  – tong uitsteken na elke maaltijd
  – onrust altijd
  – moeilijk boeren
  – s nachts kreunen en friemelen
  /grunting

  Overgeschakeld 1 maand naar Nan Ar het leek beter maar niet weg. Omneprazole 8 dagen was een ramp.
  Ook kon hij zelf geen stoelgang meer maken.

  Na 4 x chiropractor beterschap en we zijn overgeschakeld naar Novalac Allernova AR.
  We zagen beterschap : onmiddellijk stoelgang ( al 3 weken dagelijks ) onze baby lachte meer. Deze is dus hypo allergeen en al deeltje voor koemelk allergie ( de papa heeft hooikoorts , allergie grassen etc ).

  Echter kan hij soms nog ‘ ongemakkelijk ‘ zijn na de voeding. Ook al boert hij vlot soms 2 uur na de voeding kan die eens terug naar boven komen met of zonder melk.
  Dus ik vraag me af als de melk wel goed is nu?
  Hij verdikt langzaam maar wel snel in groei ( 13 cm sinds zijn geboorte – 1cm per week )
  Hij krijgt 6 flesjes van 95/110 Cc.

  Ook naar een specialist geweest in Gent : Respire inzake drinktechniek en tong de chiropracter had hier iets opgemerkt.
  We kregen oefeningen en mogen volgende week terug.

  De vraag is : is het lucht happen door de drinktechniek of zou hij nog een andere melk nodig hebben.

  We merken quasi geen witte aanslag meer aan de tong, de hik 1 x per dag of niet meer ook slaapt hij beter overdag ( wel op de buik onder toezicht ).
  Over melk terugkomen twijfel ik doordat ik h soms eens zie slikken maar heeft ook meer speeksel ( 13 weken ). Ik vermoed dat het naar boven komt soms want hoor hem soms kuchen erna.

  Iemand gelijkaardig meegemaakt?

 6. Eigenlijk alle reacties komen overeen met de struggles die wij hebben met onze dochter. De oudste is nu twee en zij had ook tot aan 9 weken enorm veel klachten. Overdag niet willen liggen, alleen maar krijsen en overstrekken. Toen kreeg zij Pepti en dat hielp echt mega goed. We kregen er weer meer rust in.

  Onze dochter is nu 7,5 week oud en gelijk in het begin begonnen met gewone voeding. Echter zagen wij al snel dezelfde problemen als bij de eerste dus gelijk pepti gekocht, zij was 1 week oud. Helaas gaf dat ook onvoldoende resultaat. Toen begonnen met indikken ( pure JBPM) en probiotica. Dit hielp ook niet.

  Bedje staat schuin, puckababy aan, zittend voeden met de fles horizontaal, tussendoor laten boeren, daarna nog rechtop laten zitten. Overdag alleen maar in de draagzak slapen (echt best veel). ik noem het ook wel “ het vierde trimester”. En ik doe het graag met liefde maar met nog een peuter erbij, die ook erg graag aandacht krijgt en moeilijk alleen kan spelen, is het echt niet te doen. Ik voel me enorm beperkt. Ik heb overal pijn, 10.000 stappen op een dag (want ik mag ook niet stilzitten anders is het krijsen), ik ben echt doodmoe.

  Om 19.00 gaat ze naar bed ongeveer tot 23.00 uur slaapt ze, daarna begint de ellende. Rommelbuik, windjes en kreunen ( en niet zacht ofzo echt gewoon alsof ze wordt aangevallen), overstekken tijdens de fles, boos en nijdig. Meestal poept ze ook in de nacht en is ze ook boos daarna. Dus ze komt dan om de 2 uur en aangezien ik haar ook lang overeind hou, slaap ik dan maar een uurtje. Maar door alle geluiden haal ik dat niet eens. En om 05.00 uur geef ik het maar op want in de draagzak slaapt ze wel.

  Uiteindelijk recept gekregen voor Nutramigen (via cb) en Nexium (via huisarts) Dit hielp twee dagen en ineens weer veel onrust en spuitluiers.
  In overleg met de kinderarts toch gestopt met Nexium ( is de kinderarts ook geen fan van) en nu weer aan het indikken met JBPM. Want eindconclusie is : (verborgen) reflux en Koemelkallergie

  Vandaag zijn wij voor de tweede keer bij de osteopaat geweest. En is ze voor het eerst overdag bij haar oppasoma geweest. Zij heeft daar alleen maar geslapen… zelfs van 13.00-16.00 in bed.. op haar rug…… dat is ons nog nooit gelukt…

  Dus schiet mij maar lek. Wellicht voelt zij ook bij ons spanning maar hier word ik wel onzeker van. En natuurlijk ben ik blij dat het toch wel kan en misschien komt het ook wel door de osteopaat.

  Gelukkig is mijn man veel thuis vanwege partnerverlof en helpt hij waar nodig en is hij vooral veel met de oudste. Maar anders was ik denk ik al omgevallen van vermoeidheid.
  Het is nu allang bedtijd voor mij ( ik slaap eigenlijk tegelijk want dit is de enige keer dat ze lang slaapt) maar wilde dit toch even delen.
  Hopelijk vanaf morgen dan toch een ander kindje?

  1. Beste Roki,
   ach wat sneu allemaal, pittig voor jullie allemaal! Wat ik niet helemaal begrijp in jullie verhaal is dat bij een vastgestelde KMA er nutramigen wordt voorgesteld en geen Neocate? Graag kijk ik nog even met jullie mee als je dat op prijs stelt, ik heb al vele ouders met een reflux baby kunnen helpen, groetjes!

   1. Fijn dat u zoveel mensen helpt. Ik kwam hier zelf terecht als lezende moeder.
    Ik wil hier graag even op reageren als kinderdietist met specialisatie allergie. Nutramigen (LGG) wordt vaker voorgeschreven bij vastgestelde koemelkallergie dan Neocate. Neocate alleen als Nutramigen onvoldoende effect heeft.
    Daarnaast bestaat er ook nog Nutramigen Puramino, wat precies hetzelfde is als Neocate.

    1. dankjewel voor je nuttige aanvulling Ilse! In sommige gevallen vind ik het persoonlijk heel jammer dat er eerst gekozen wordt voor Nutramigen. Ik snap het vanwege de kosten, maar soms zijn ouders al zo lang aan het hannesen en is er op het oog zoveel pijn dat je liever eerst het probleem snel opgelost wilt zien. Sommige baby’s passen niet goed in dit protocol, vind ik.

 7. Jeetje, wat lees ik herkenbare verhalen. Alsof het ‘mijn verhaal’ is.
  Ook hier een baby (7,5 week) die ongelofelijk onrustig is door (verborgen)reflux/krampjes/verwerken van voeding.
  We hebben vanaf dat ze 2 weken is werkelijk van álles geprobeerd.
  Alle borstvoeding kolfen en indikken met JBPM, níet meer indikken maar wél op de fles geven. Verschillende spenen geprobeerd. Zélfs een aantal dagen kunstvoeding (Nutrilon Omneo), tegen mijn gevoel in, dus gauw weer terug overgestapt naar borstvoeding.
  We hebben zelfs 6 dagen in het ziekenhuis gelegen ter observatie.. (was echt een drama).
  Zowel de kinderarts en huisarts blijven het gooien op; ‘het maagje en darmen moeten rijpen en dat heeft tijd nodig’.
  Snap ik, ben niet gek, maar zó veel onrust… dat is toch zielig..
  Overdag níet in slaap komen, gewoon niét aan de slaap toegeven. Voor de nacht slaapt ze na 1 uur ongeveer in.. en de eerste helft onrustig en met geluiden maar soms rédelijk. Na de voeding in de nacht is en blijft het drama en blijft ze maar onrustige geluiden maken… zó zielig.
  Ook overdag maak ik de kamer heel donker maar ze geeft níet toe aan haar slaap en zet het opgegeven moment op een krijsen 🙁

  We zijn twee weken geleden begonnen met inbakeren maar dat accepteert ze alleen in de nacht. Overdag slaapt ze echt alleen opgegeven moment in bij een van ons óf in de draagzak.. Geborgen en rechtop.
  Ik ben zó bang dat we haar straks niet meer in een wiegje/ledikant kunnen laten slapen overdag..
  In de draagzak is voor mij éxtra zwaar ivm bekkeninstabiliteit..
  Ik ben dood- en doodop én ten einde raad..
  Iemand nog tips.. Zou probiotica bij ons meisje werken ondanks dat ik al borstvoeding geef?

  1. Beste Annemijn,
   dankjewel voor het delen van jouw verhaal. Ik leef met je mee, dat klinkt echt heel zwaar, voor jou én je baby – en waarschijnlijk het hele gezin.
   Neem gerust contact op, ik kijk graag met je mee! Mijn ervaring is dat je in zo’n situatie graag een helder stappenplan hebt. Dat geeft rust en overzicht. In jouw geval kan hierin tenminste opgenomen zijn: kijken naar jouw dieet en een draagconsult voor bekken instabiliteit. En wie weet ook probiotica, maar dan wel van goede kwaliteit. Maar wie weet spelen er nog wel meer dingen mee, dat bespreken we natuurlijk eerst. Ik hoor graag van jullie!

  2. Ha Anne,

   De hel die je omschrijft klinkt voor mij erg bekend. Wij hebben net 4 maanden lang met een huilbaby gezeten. Uiteindelijk zijn wij nu overstag gegaan en gebruiken we een maagzuurremmer Nexium en het is vanaf een uurtje na het eerste gebruik alsof wij een andere baby hebben.

   Ik snap dat het niet het meest ideale is, maar voor een kindje is zo veel huilen en zo veel stress ook niet goed.

   Heel veel sterkte!

   1. HI Malina, wat fijn dat jullie geval Nexium de oplossing bood! Voor dit soort gevallen is dat medicijn gemaakt en dan ben je er super blij mee. Helaas werkt het voor veel babies niet of maar een beetje. Dan is er meer nodig.

 8. Ik merk dat mijn dochter (8 weken) het heerlijk vindt in de draagzak. Minder last van haar reflux. Echter merk ik dat ik mezelf erg beperkt voel met haar heel de dag op mijn buik. Het moment dat ik te lang stil sta of ga zitten, is het niet meer naar wens. Hoe houden jullie dit vol? Helaas helpt dragen ook niet volledig. Haar voeding komt er zelfs na 3 a 4 uur nog steeds uit. Ook rechtop Dus echt goed slapen doet ze niet.
  Daarnaast wordt ze wel eens wakker in de draagzak en wil ze graag oogcontact maken. Dit gaat dan niet waardoor ze ook onrustig wordt.
  Jbpm werkt redelijk. Voeding komt er niet zo heel veel meer uitgelopen maar ik hoor het nog wel omhoog komen. Daarnaast erg lastig om te geven icm borstvoeding. Waardoor ik dit eigenlijk ook niet zo vaak gebruik. Iemand hier tips voor?
  Osteopaat heeft ervoor gezorgd dat het overstrekken minder is geworden. Verder zijn de klachten helaas niet afgenomen ondanks meerdere behandelingen.
  Komende vrijdag gaan we babymassage proberen. En heb contact met de diëtist om kma uit te sluiten. Hopelijk hebben we snel wat meer rust voor onze dochter (en voor ons zelf).

  1. Beste Essy, wat goed dat je al zoveel probeert voor je dochtertje. Als ik het zo hoor kan het dragen nog wel wat prettiger voor jullie beiden. Ik raad je aan om contact te zoeken met een goede draagconsulent. Ook kun je natuurlijk bij mij terecht voor integraal hulp en advies bij het dragen, voeden, hanteren en eventuele emotionele resten van de zwangerschap en bevalling. Inderdaad is de combi van jbpm en Bortvoeding verre van ideaal, dat komen veel moeders tegen! Ik help jullie graag op weg met een helder stappenplan. Veel beterschap en succes voor jullie!

   1. Nog een kleine aanvulling: in deze goede blog lees je waarom johannesbroodpitmeel niet zo’n goed idee is bij borstvoeding: https://eurolac.net/jbpm/. Het is symptoombestrijding, doet niets aan de oorzaak en kan juist averechts werken.

  2. Hi! Hebben jullie ondertussen al meer rust?
   Ik herken mij volledig in jouw verhaal. Hier exact hetzelfde met onze nu 5 weken oud zoontje. Wat zit je er dan toch doorheen he. Wij hier ook 12 uur per dag draagzak, ook nacht vaak omhoog. Bij liggen onrustig, grommen, slikken.. zo zielig. Ook na uren na voeding inderdaad. Heb jij ondertussen iets gevonden dat werkt?
   Ik ben voorstander van borstvoeding maar zit nu zo te spelen met over gaan op fles voeding en dan een anti reflux versie… maar moet al huilen bij die gedachten want ik wil bv gewoon volhouden!

   Ben benieuwd naar hoe het nu bij jullie gaat, ik wacht je reactie af.

   1. Beste Tamara, dat klinkt super-zwaar – dat je er zelfs iets voor wilt opgeven dat je zo dierbaar is! Volgens mij is dat niet nodig, en het is zelfs maar de vraag wat het je oplevert. Veel sterkte, laat me weten als ik iets voor jullie kan doen!

 9. Helaas zit ik met hetzelfde (verborgen) reflux probleem.
  Werkelijk niets lijkt te helpen. Overdag is het een ramp. Ze blijft maar ongemakkelijk. Er zit haar duidelijk iets dwars. Snachfs valt ze als een blok in slaap.
  Kinderartsen gooien het er indd op dat het lichaampje van een baby nog niet klaar is. Mijn mening is echter dat een kindje toch niet zoveel ongemak moet ervaren.
  We hebben alles al geprobeerd. En volgen alle reflux regels op. Zijn zelfs al bij een osteopaat geweest. Fysio, voeding indikken, voeding niet indikken. Op de zij voeden. Rechtophouden na de voeding.
  Maagzuurremmers gebruikt. Inmiddels moesten we daar weer mee stoppen omdat een andere arts dit onzin vond.
  Huisarts en kinderarts willen niet aan voeding als bijv pepti, aangezien ze wel goed groeit en drinkt. En dit zelf betalen is inderdaad een hele dure hobby….pffff ten einde raad inmiddels..wat een drama..

  1. Het lijkt wel of ik mijn eigen verhaal teruglees. Jammer dat je geen antwoorden gekregen hebt. Volgens mij is er ook niet echt een oplossing helaas.

   1. Beste Alessia, ah ja poe wat kan het zwaar zijn hè! Maar ik ben het niet met je eens dat er geen oplossing is :-). Het kan echt zoeken zijn en het zijn meestal een heleboel kleine veranderingen bij elkaar. Het is echt op te lossen, je hoeft niet met een baby met veel verdriet en pijn te blijven zitten. Laat me weten als ik je ermee kan helpen!

 10. Hallo iedereen,

  Ondanks dit reeds een ouder topic is, zou ik toch graag even informeren welke tips jullie hebben bij 2 baby’s met deze klachten? Ik kan hen niet beide dragen, noch in de armen, noch in een draagdoek.
  nutramigen is al opgestart sinds ze 2 weken zijn en ze zijn nu 16 weken. Sinds hun 6 weken wordt hun eten ingedikt met gelilact. Ze krijgen nu ook reeds 2 weken omeprazole, ook dit lijkt niet te werken, integendeel, ze drinken zelfs geen 400ml per dag ipv de aangewezen 850ml.
  Eten geven is enkel mogelijk als ze slapen en ik met henrondwandel, zijn ze wakker dan weigeren ze de fles en krijsen ze alles bij elkaar na 1 slokje.
  Ik ben werkelijk ten einde raad en uitgeput.

  1. Beste Debby, wat naar dat jouw kinderen zo’n pijn hebben, en logisch dat jullie uitgeput zijn! Ik zal jouw vraag natuurlijk openzetten voor tips van andere ouders, maar ik vrees dat er in de loop van de tijd alle tips wel op zijn verschenen….

   Mijn ervaring is dat met hulp en een helder stappenplan er vaak nog veel verbetering mogelijk is. Als eerste zou ik wellicht naar de voeding kijken en overstappen op Neocate of relacteren (en de moeder op dieet). Ook het dragen van een tweeling tegelijk is zeker mogelijk, er zijn speciale tweeling draagzakken (als de baby’s al groot genoeg zijn) en ook kan het met één of twee draagdoeken. Ik kan je daar mee helpen, het is even oefenen, maar dan valt het echt mee.
   Laat me weten als je er meer hulp bij wilt, dan plannen we een gratis intake in en kan ik je meer vertellen over mijn aanpak!

  2. Hier hetzelfde probleem. Onze tweeling is nu 4 weken. Ik heb geprobeerd te voeden in het voedingskussen, maar daar zakken ze in onderuit.

   1. Beste Diana,
    als baby’s moeilijk slapen door de pijn is dat een super lastige situatie. Het bedje omhoog zetten levert meestal weinig op. In mijn ervaring is het bij reflux altijd goed om naar het hele plaatje te kijken, ik kan dus zo op afstand moeilijk zeggen hoe je het slapen op moet lossen. Als de pijn afneemt, zal het slapen vanzelf beter gaan, dus ik zou adviseren eerst naar de oorzaak te zoeken.
    Laat me weten als je hier hulp bij wilt, dan gaan we aan de hand van een helder stappenplan samen kijken hoe we de situatie kunnen verbeteren voor jullie allemaal!

    1. Hallo,

     Herkenbare verhalen lees ik hier op de website.
     Wij hebben ook al vanalles geprobeerd, ons kleintje is nu 4,5 weken oud maar je ziet dat ze pijn heeft..
     Ik lees verschillende keren in jouw reacties dat je het hebt over een helder stappenplan? Kan je daar iets meer uitleg over geven? Ik wil graag hulp.

  3. Hi,

   Gaat het inmiddels beter? Ik herken je verhaal zó goed, exact hetzelfde, ook een tweeling. Ook wij zijn radeloos en echt op. Ik hoor graag het vervolg van jouw verhaal…

  4. Hoi Ddv,

   Dit is precies waar wij ook tegenaan lopen ik herken vooral ook het het slapend voeding geven. Zodra ze wakker is en ze de voeding proeft begint ze enorm te huilen. Ze drinkt ook niet hetgeen wat ze hoort te drinken en spuugt als ze wakker is alles uit. Alleen als ze slaapt blijft de voeding zitten. Wat heeft bij jullie geholpen, heb je nog tips?

 11. Wat bij ons wonderen heeft gedaan is als ik plat op mijn rug haar voed, dan is de toeschietreflex minder intens en krijgt ze minder druk op de maag. Hopelijk helpt dit nog andere ❤️

 12. Mijn dochtertje is nu 7,5 maand en krijgt maagzuur remmer. Dit helpt goed tegen de pijn alleen wil ik haar niet voor altijd aan de medicijnen. Heeft u enig idee op welke leeftijd de klachten verdwijnen? Ik durf niet zo goed te stoppen omdat ik bang ben ze weer zoveel pijn krijgt. Ze heeft er nog wel last van, veel de hik, herkauwen, je hoort het omhoog komen en spuugt soms ook als je haar oppakt.

  1. Mijn beide kinderen (nu 4,5 en bijna 2,5) hebben verborgen reflux gehad. Alles geprobeerd: indikken, dragen, kleinere hoeveelheden voeding, bij de jongste op den duur ook Pepti junior gegeven. Ook allebei aan de medicatie, Nexium. Oudste heeft het na 6 weken gehad tot hij 11 maanden was.. Met de jongste zat ik met nog geen 2 weken bij de huisartsenpost en heb ik nexium geeist omdat ik alles herkende van de oudste.. Zij knapte snel op gelukkig en was er uiteindelijk met 7 maanden vanaf. Bij allebei hebben we een aantal keren heeeeel langzaam geprobeerd af te bouwen qua hoeveelheid, maar iedere keer merkten we al vrij snel dat het niet lukte. De klachten werden dan ineens weer veel erger.. Tot het op een gegeven moment wel goed bleef gaan met minder medicatie.
   Overigens was de jongste veel vlotter met rechtop zitten/staan etc, dat heeft veel gescheeld lijkt me!

   Succes, het kan echt hels zijn!

 13. Wij hebben een baby van bijna 3 maanden die vanaf begin af aan last heeft van haar (borst-)voedingen. Ze krijgt nu een aantal weken kunstvoeding met Johannesbroodpitmeel. Het leek beter te gaan maar we zien nog steeds veel ongemak bij haar.
  Door het spugen (vaak uren na de voeding) slaapt ze overdag slecht en lijkt er voeding in haar holtes te komen waardoor we dagelijks haar neusje leeg moeten maken met slijm.
  Huisarts en osteopaat reeds bezocht.
  Benieuwd of deze klachten herkend worden.

  1. Beste Joyce,
   wat vervelend dat jullie dochter zoveel last heeft van reflux. Inderdaad zijn dit bekende klachten, die veel ouders zullen herkennen. Laat me weten als je hier meer hulp bij wilt!
   veel sterkte, ik hoop dat het snel beter gaat, groetjes,
   Rachel

 14. Wij hebben in plaats van een huilbaby nu een happy baby dankzij het continue rechtop houden ook lang na de voeding. Dus nooit meer plat neerleggen, verschonen alleen voor een voeding en het aankleedkussen heel schuin zetten. En slapen op haar buikje met ventilerende toplaag en een alarmsysteem die haar ademhaling registreert zodat ze nooit op haar rug hoeft te liggen want zelfs schuin gaf dit nog teveel last. Haar slokdarm en luchtwegen zijn na 3 weken hersteld, ze huilt opeens niet meer ipv continue krijsen. En zelfs de maagzuurremmers en het indikken zijn we kunnen stoppen. Heel fijn en dus zeker aan te bevelen! Wel lang en consequent doen want anders zul je geen verschil merken.

  1. Hoi Catelijne, wat klinkt dat als een opluchting, zeg! Wat fijn! Hoe lang per dag draag je je kind in een draagdoek of zak?
   Groetjes Melanie

   1. Beste Melanie, mocht Catelijne niet reageren: je mag je baby zolang en zo vaak als nodig is dragen in een doek of draagzak. Zolang het voor jullie beiden fijn is, is er geen limiet. Laat me weten als je hier hulp bij nodig hebt!

  2. Caterijn. Hebt je dan ooit een slaapuurtje gehad? Ik ben echt vermoeid maar ik kan niet slapen door dat ik mijn baby altijd rechtop hou.

   1. Beste Isabel, hoe bedoel je, overdag een dutje doen? Is er iemand die de baby even van je over kan nemen misschien? Je kunt niet alles alleen doen als moeder, veel te zwaar!

  3. Bedankt voor de tips. De draagzak helpt bij ons ook goed. Alleen snachts staat haar wiegje schuin en dat helpt dus niet voldoende. Ze is een buikslaper, maar dat durf ik snachts nog niet aan… Een alarmsysteem dat de ademhaling registreert? Die kende ik nog niet? Hoe kom je daaraan als ik vragen mag?

   Groetjes!

 15. Hallo, onze baby (5 maanden en 1 week) heeft ook verborgen reflux. We hebben al vanalles geprobeerd: – hij krijgt Novalac Allernova AR, maar drinkt niet zoveel
  – omeprazole, maar intussen opnieuw gestopt want klachten kwamen terug
  – osteopathie: maakt hem wel rustig, maar de reflux gaat niet weg
  – met vaste voeding gestart: maar ook dit lukt niet altijd even goed
  – homeopathie: leek goed te gaan, maar nu na 2 weken hebben we de indruk dat de klachten terugkomen

  Hij slaapt wel goed, maar het grootste probleem is dat hij niet zoveel eet waardoor hij niet voldoende bijkomt en dat hij zeer onrustig is.

  Is ‘dagelijks een banaan geven’ echt een oplossing? Of hebben jullie andere tips?

  1. Beste Anneleen, wat een vervelende situatie. De medicatie helpt jullie baby gelukkig wel wel om geen pijn aan de slokdarm te krijgen, maar het klinkt alsof het onderliggende probleem niet is opgelost. Het lijkt mij niet dat een banaan veel gaat uithalen in jullie situatie, hoewel je het natuurlijk altijd kunt proberen. Lees nog eens goed de blog hierboven, wellicht vind je nog tips? Mogelijk is er met een nog verder opgeknipte voeding nog winst te behalen, want als jullie zoon koemelk allergie heeft kan Novalac onvoldoende zijn. Ik ken jullie natuurlijk niet, maar op het emotionele vlak is mogelijk ook nog wat te halen? Het lijkt me belangrijk om snel actie te ondernemen! Het risico is dat jullie zoon eten steeds met pijn gaat associëren, en dat is geen gezonde ontwikkeling. Veel sterkte ermee!

   1. zie andere berichtje: bij onze dochter was 3 weken lang volhouden in een verticale houding en buikligging de oplossing!

 16. Bij mijn baby ook! Banaan elke dag geprakt gegeven. En Reflux is bijna weg. Ik was me er eerst niet van bewust dat het door de banaan rustiger was geworden. Toen de reflux ondanks johannesbroodpitmeel terug kwam, goed nagedacht wat ik nu anders deed en het was de banaan. Direct gestart en het werkte. Er zit in banaan een fiber wat tegen de reflux werkt.

   1. Persoonlijk ken ik dit advies niet en ik sta ook niet in voor de werkzaamheid ervan. In het algemeen geldt dat bijvoeding gegeven mag worden vanaf 6 maanden – zeker bij borstvoeding niet eerder. Anders even overleggen met de arts.

  1. Hoi Diana,

   Vanaf welke leeftijd ben je met het geven van een banaan begonnen? Een hele banaan geprakt, halve of een klein stukje? Voor elke voeding, na elke voeding, 1 maal per dag of meerdere keren per dag?

   Groeten
   Patty

 17. Een theelepeltje olvarit banaan voor elk voeding. Wat een succes. Klachten werden minder, overstrekken verdween en baby kon zowaar slapen. Wat een feest

   1. Persoonlijk ken ik dit advies niet en ik sta ook niet in voor de werkzaamheid ervan. In het algemeen geldt dat bijvoeding gegeven mag worden vanaf 6 maanden – zeker bij borstvoeding niet eerder. Anders even overleggen met de arts.

    1. Beste Samantha, bijvoeding mag vanaf 6 maanden gegeven worden. Een stukje banaan is een prima keuze. Google maar eens op ‘Rapley bijvoeding’. Of het helpt tegen de reflux is de vraag. Wat vaak vooral helpt is dat de baby ouder is en zelf meer rechtop zit.

    2. Wat bij helpt? Tot nu toe weinig tot niks. Ons zoontje is nu 3 maanden, en even in het kort, krijgt neocate, nexium, is 3x bij de osteopaat geweest, pre-logopedist is geweest. Huisarts en cb weten het niet meer en de kinderarts houdt het op ‘gewoon’ reflux, wat over een half jaar wel over is….
     Ondertussen zitten wij met een kindje dat heel onrustig is, veel huilt, zijn fles slecht pakt en rondom zijn voeding duidelijk last/pijn heeft.
     Hij spuugt veel, regelmatig flinke golven, vermaakt zich wakker max 10 minuten zonder te huilen, zijn ontlasting heeft een stinkende ammoniak achtige geur.
     Zijn bed e.d. staan schuin, rust en regelmaat krijgt hij. We weten het niet meer. Alleen dat dit niet ‘normaal’ is en voor mijn gevoel ook niet alleen reflux. Het is ons 4e kindje, dus hebben al wel de nodige ervaring….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *