huid op huid – genieten van je baby

huid op huid baby

Negen maanden lang heb je uitgekeken naar je baby. Na de geboorte krijg je hem of haar heerlijk huid op huid bij je (als alles goed is). Hoe fijn is dat!
Huid op huid met je baby hoeft daar niet te stoppen. Je kunt er nog veel langer van genieten, en daarmee ook van alle voordelen van huid op huid contact. De eerste tijd met een baby is vaak vol spannende nieuwe ervaringen, voor ouders én baby. Huid op huid is fijn om stress te kalmeren en elkaar goed te leren kennen.

Voordelen
Er is een enorme berg onderzoek dat de voordelen van huid op huid onderbouwt. Het meeste onderzoek is gedaan bij prematuren in het ziekenhuis, maar steeds meer ook bij op tijd geboren baby’s. De lijst is indrukwekkend. Een kleine greep:

  • Baby’s slapen langer en dieper, hebben minder stresshormoon in hun bloed en ze huilen minder; allemaal super voor de hersenontwikkeling!
  • Baby’s groeien sneller; bloedglucosespiegels zijn beter.
  • Hartslag en ademhaling zijn stabieler.
  • Met 3 maanden hebben ze een  ontwikkelingsvoorsprong van een hele maand (bij dagelijks buidelen).
  • Het immuunsysteem ontwikkelt zich beter – en jouw lijf krijgt plenty kans om antistoffen aan te maken en in de borstvoeding te stoppen.
  • Huid op huid vermindert pijn, bijv. van de hielprik.
  • Oxytocine, het hormoon van rust en verbondenheid, stroomt rijkelijk.
  • Borstvoeding is gemakkelijker voor beide partijen en slaagt vaker.
  • Ouders voelen meer zelfvertrouwen in hun nieuwe rol, vaders steunen moeders meer.
  • Moeders krijgen half zo vaak een postnatale depressie (bij dagelijks buidelen).

Jouw lijf reguleert in feite allerlei lichaamsfuncties van je baby. Eigenlijk zou je het misschien andersom moeten formuleren: baby’s die gescheiden worden van hun ouders, hebben een minder goed gereguleerd lijfje.

Receptgeboorte
Het Amerikaanse “Institute for Kangaroo Care” heeft zelfs een officieel recept voor nieuwe ouders. Neem je baby drie keer per week twee uur bij je, en doe dit minstens tot hij drie maanden oud is. Méér mag altijd! Het recept voor vaders is iets anders dan voor borstvoedende moeders. Vaders en andere verzorgers zijn er namelijk erg goed in om  de temperatuur van de baby omhoog te krijgen. Na anderhalf uur worden ze beiden dan te heet en houden het soms liever voor gezien.

Een moeder die borstvoeding geeft heeft iets speciaals: zij kan de temperatuur van haar baby beide kanten op reguleren. Is de baby te warm, dan daalt haar eigen temperatuur tot de baby weer comfortabel is. Het fijnste recept voor háár is: minimaal twee uur. Voldoende tijd voor de baby om rustig uit zichzelf wakker te worden, te snufffelen aan de borst, een voeding te nemen en daarna weer lekker in slaap te vallen.

Maar mijn baby wil niet 🙁
Soms gebeurt het dat een baby niet meteen rustig wordt van huid op huid contact. Je had je zo verheugd op dit heerlijke rustige moment samen en hij wordt alleen maar onrustig. In dat geval is er één gouden tip: houd nog even vol. Het duurt een minuut of twintig voor je lijf oxytocine aan gaat maken. Ook de temperatuurregulatie heeft even tijd nodig.

Voel je jezelf hier ongemakkelijk bij dan voelt je baby dat misschien en reageert hij dáárop met onrust. Kijk dan of je iets kunt aanpassen zodat het ook voor jou comfortabel is. Misschien lig je nog niet helemaal comfortabel? Kun je jezelf beter ondersteunen met kussens? Misschien ben je bang dat je baby valt? Je kunt dan je draagdoek omknopen of een speciale buideldoek gebruiken, bijvoorbeeld die van Hoppediz. Of misschien vind je helemaal bloot niet prettig, en heb je liever wel kleding aan, bijvoorbeeld een t-shirt met een blote hals waar je baby zijn wangetje tegenaan kan nestelen?

Verschil met dragen?
Dragen en huid op huid zijn prima te combineren. Dragen heeft voordelen die huid op huid niet heeft en andersom. Dragen geeft beweging en motorische stimulans, huid op huid geeft meer geurcontact en lichaamsregulatie. Over de precieze verschillen zijn de onderzoekers het nog niet eens. Je kunt afwisselen: huid op huid in bed, als je helemaal wilt ontspannen en genieten, of dragen met kleding aan als je wat wilt doen. Door je kindje blhuid op huid babyoot bij je te dragen in een doek heb je het allemaal. Dit is in sommige ziekenhuizen al normaal.

En wil je nog meer lezen, kijk eens hier in dit artikel dat ik erover schreed, of bestel dit prachtige boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *