Zelf heb ik tot mijn grote geluk drie prachtige dikke baby’s gekregen die ruim ná de uitgerekende datum ter wereld kwamen. Des te groter was het contrast met de piepkleine baby’s die ik tegenkwam tijdens mijn interviews voor dit artikel.
In een ziekenhuis in Duitsland is een verpleegkundige gewoon maar begonnen om ouders te helpen met het dragen van te vroeg geborenen in een draagdoek. Eva Vogelgesang zag het lijden van baby’s en ouders (het lijkt wel een kerstverhaal…) en wilde dat verlichten. Vogelgesang: “we zien hier zoveel stress, zoveel angst, zoveel bewegingsarmoede en nood aan fysiotherapie, dat grijpt je aan”. Tijdens huid-op-huid contact en buidelen zijn baby’s minder angstig en stabieler dan in de couveuse. Ook ouders genieten er van en voelen zich meer betrokken bij de zorg. Gelukkig zijn er steeds meer ziekenhuizen waar buidelen continu mogelijk is (dit artikel schreef ik daar eerder over).
Maar buidelen heeft ook nadelen. De belasting voor ouders om zoveel tijd in een bed of stoel door te brengen kan groot zijn, ook al geeft het buidelen nog zoveel voldoening. Ze kunnen zich erg afhankelijk voelen: zelfs voor een glaasje water of een tijdschrift moeten ze hulp vragen. Ook is buidelen statisch en missen de baby’s de beweging die zij in de baarmoeder gehad zouden hebben.
Daarom voerde Vogelgesang het dragen in een doek in op de afdeling. Het geeft ouders weer een stukje vrijheid terug, terwijl ze hun kindje toch dicht bij zich kunnen houden. Ze zeggen dan dingen als:
“Oh wat heerlijk, ik voel me weer een beetje zwanger.”
“Hoera, we zijn echt samen uit deze kamer waar we zoveel uren hebben doorgebracht.”
“Nu voel ik pas echt dat ik ouder ben, nu voelt mijn baby echt van míj”.
Ik vind het een fantastische ontwikkeling dat zorgverleners op deze manier de te vroege scheiding van moeder en kind helpen opheffen. Het zou nog mooier zijn als er ook onderzoek naar werd gedaan – positieve resultaten zouden de invoering in andere ziekenhuizen vergemakkelijken. In Duitsland lukt dat helaas nog niet, maar in het Scheper ziekenhuis in Emmen gaan ze gelukkig met een pilot van start. Ze denken dat het dragen een positief effect kan hebben op de fysieke ontwikkeling en het huilgedrag van de baby’s en op de tevredenheid van de ouders. Super!
Ik denk dat het zelfs de hoeveelheid tijd die ouders bij hun kindje doorbrengen kan vergroten, en daarmee de gehechtheid van ouders en baby kan bevorderen. De toekomst zal dat uit gaan wijzen.
Meer lezen? Bestel het prachtige en baanbrekende boek “Koester je kleintje” vol met informatie over het belang van aanraking voor je baby. Niet alleen voor je premature baby trouwens!
Wil jij ook hulp bij het opbouwen van een hechte band met je te vroeg geboren baby? Of is je vorige baby te vroeg geboren en heb je daar in deze zwangerschap last van? Ik help jullie graag!
Zelf je ervaringen delen? Heel graag! Je kunt ze hieronder kwijt, en wie weet is een andere ouder er wel heel blij mee :-).
5 reacties
Hoi Rachel, wat fantastisch dat je je mee inzet voor de aller-aller-kleinsten onder ons! Als obstetrie-verpleegkundige heb ik zelf een poosje op een couveuse afdeling gewerkt en zo vaak gezien wat huid-huidcontact doet. Prachtig; baby’s werden zichtbaar rustiger, de hartslag daalde, zuurstofbehoefte ging naar beneden en vaak had e baby na huid-huidcontact de (sonde)voeding beter verdragen dan eerder die dag 🙂
Het boek wat je noemt is echt een aanrader trouwens. Ook voor ouders van voldragen baby’s bevat het overigens veel waardevolle info en tips. Want ook voldragen baby’s (en ouders) varen wel bij veelvuldig dragen en huid-huidcontact.