Hulp bij Hellp – voor een hechte band met je baby

Geschatte leestijd: 3 minuten

Van de week sprak ik Janneke, die 34 weken zwanger is van haar tweede. Veel moeders die een tweede krijgen, hebben nog wat te verwerken van de eerste bevalling. Maar in haar geval waren het wel hele pittige herinneringen. Janneke kreeg namelijk in de uren na de bevalling Hellp syndroom. Een levensbedreigende aandoening. Janneke kan zich van die eerste uren met haar dochter maar weinig herinneren -behalve de pijn- en ze heeft het daar moeilijk mee.

Hoe verdrietig is dat? Als je die bijzondere momenten, dat ‘gouden uur’, nauwelijks mee hebt mogen maken? Nogal wiedes dat een tweede bevalling voor Janneke héél spannend is. De kans dat de Hellp weer terugkomt is behoorlijk groot, in haar geval 4 keer zo groot als bij andere vrouwen. Ze heeft al heel mooi van alles gedaan om de kansen kleiner te maken: orthomoleculair arts, eerder stoppen met werken, supplementen slikken, extra onderzoeken gehad en veel informatie opgezocht en toegepast. Maar het blijft lastig voor haar om zich goed voor te bereiden op deze bevalling.

Janneke zou, net zoals veel ‘second-time’ moeders, HEEL graag echt kunnen genieten van deze bevalling en het gouden uur. Bij je tweede weet je immers zo goed hoe bijzonder deze momenten zijn – en hoe snel het allemaal weer voorbij is. Je wil zo graag de regie houden, los van hoe de bevalling precies zal gaan (want dat weet je natuurlijk nooit). Maar gewoon het gevoel dat je bevalling van jou is, dat jij de touwtjes in handen hebt. En dat je baby en jij bij elkaar zijn, bij elkaar horen. En hoe fijn is dat, als dat lukt? Dat is een overweldigend gevoel van nabijheid en de beste start van jullie band, borstvoeding en wat al niet. Een investering in jullie geluk!

In mijn ervaring is er zelfs voor moeders die Hellp krijgen of Hellp hebben gehad, heel veel mogelijk:

  • Het helpt (😉) als je écht goed begrijpt wat er in jouw lichaam is gebeurd die eerste keer – en wat dit betekent voor je volgende bevalling. Dit geeft je een betere focus op je bevalling en hoe je die graag zou willen.
  • Je partner, een vriendin of evt. een doula betrekken bij jouw bevalplan is heel fijn, zodat die kan inspringen op het moment dat jij toch onverhoopt weer ziek wordt.
  • Er zijn een aantal specifieke leefstijl aanpassingen die kunnen helpen om de kans op Hellp te verminderen. Die zijn trouwens ook super nuttig voor de rest van je leven: om gezond ouder te worden. En nee, dan gaat het echt niet alleen over stoppen met roken! Denk: beweging, voeding, rust en de relaties daartussen.
  • Ontspannen, rust nemen, stress vermijden – voor zover dat mogelijk is met een peuter in huis natuurlijk….
  • Voorbereiden op het gouden uur. Je hoeft je niet te laten overvallen, met een beetje kennis en voorbereiding kun je maximaal genieten en een super start maken.
  • Voorbereiden op een eventuele vroeggeboorte. Voor deze kleine baby’s kunnen jullie als ouders zóveel doen om te ontwikkeling te bevorderen en problemen te voorkomen!

Zelf werk ik voor de begeleiding van deze moeders samen met een super kundige medisch bioloog. Zij kan dingen zo helder uitleggen, dat is echt fijn. Je weet dan dat je de dingen die gaandeweg de zwangerschap omhoog komen, altijd kunt bespreken met iemand die medisch onderlegd is EN met mij (de hechtingscoach/ draagconsulent). De begeleiding bij de hechting is altijd perfect afgestemd op jouw medische bijzonderheden. Dus ben jij in zo’n situatie? Wij helpen je samen heel graag naar een bevalling en hechting zoals jij die zo graag wilt 😊.marianne bleumink hellp hechting hulp

En wil jij jouw verhaal over Hellp delen, dan kan dat hieronder. Je helpt er andere moeders misschien ook weer mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *