Welke draagzak past je newborn baby? Tips en keuzehulp

newborn welke draagzak dragen draagdoek welkeNiet iedere draagzak is geschikt voor een pasgeboren baby.

Heb jij ook zo’n zin om je newborn baby te gaan dragen? Je baby bij je dragen is heerlijk en biedt jullie allebei vele voordelen. Zeker als je baby te vroeg is geboren. Met een zachte doek of draagzak bouw jij gewoon nog even een heerlijk warm baarmoeder-plekje na voor je baby.

Kleine baby’s kun je heel mooi dragen in een geweven draagdoek, zoals op de foto. Een doek past altijd en vormt zich naar het lichaam van ouder en baby.

Maar wat nu, als je niet wilt knopen? Dan is er de makkelijke en snelle manier: de ergonomische baby draagzak. Maar: let op! Fabrikanten zeggen maar al te makkelijk dat hún draagzak vanaf de geboorte/ vanaf 2,5 kg mag. Geloof dit niet te snel. Met zulke ieniemienie baby’s wil je zeker weten dat het dragen verantwoord en veilig is. Als gecertificeerd draagconsulent help ik jou graag bij je keuze. Hier vind je mijn top 5 fijne draagzakken voor newborns – van álleráller-kleinst naar gewoon heel klein. Ze zijn stuk voor stuk van zachte draagdoekenstof.

DISCLAIMER: wil je een baby onder de 3,5 kg of een prematuur geboren baby dragen, dan is het extra belangrijk dat het veilig en verantwoord is. Vraag écht hulp aan een draagdoekconsulent VDC!

Bij alle draagzakken, dus ook in dit rijtje, blijft het belangrijk te passen. Niet iedere draagzak past bij iedere ouder en bij iedere baby. Let op dat je baby goed ondersteund is, van knietje tot knietje, met een licht gebold ruggetje, en dat hij niet verdwijnt in de draagzak. Hier lees je er nog meer over.

Nummer 1: Manduca Twist

manduca twist draagzak newborn keuze

De Twist kan echt al bij héle kleine baby’s. Ik heb er in het ziekenhuis al kindjes maat 40 in gezien, die overal goed gesteund werden. Dit is overigens wel iets voor een gespecialiseerd consult want er zijn wat aanpassingen nodig in de draagzak. De Twist is heel betaalbaar, van lekker zachte katoen en je hebt er plezier van tot ongeveer maat 74.

Nummer 2: De Hoppediz Primeo

primeo prematuur dragen newborn baby dragen

Ook de Primeo wordt al in het ziekenhuis ingezet. De schouderbanden zitten vastgemaakt aan de heupband, maar ze kruisen wel op je rug, waardoor je het gevoel hebt van een ‘half- buckle’ (zelf de schouderbanden knopen). Hierdoor kun je de draagzak aandoen als een kledingstuk, en daarna je baby erin laten zakken. Dit kan het minder spannend maken om de baby erin te doen. In de smalste stand past de Primeo ongeveer vanaf maat 44. De baby op de foto woog zelfs maar 2200 gram. Ook dit is een heel betaalbare draagzak voor een newborn, en bruikbaar tot ongeveer maat 80.

Nummer 3: Isara the one

Isara the one diamonda

De Isara is een echte alleskunner. De eerste full-buckle in dit lijstje, en door alle gespjes en slimmigheidjes te gebruiken van newborn tot flinke kleuter. Kindjes van 3 kg zitten er al mooi in: een kleine maat 50 (mits het bovenlijf lang genoeg is). En heb je straks een kleuter met maat 110, dan zit die nog steeds van knie tot knie gesteund. De Isara is een stukje prijziger, maar dan heb je er ook jaaaaren plezier van!

Nummer 4: Limas Baby

LImas baby 3 kg newborn

De Limas baby is een fijne half-buckle met keuzes. Padding in de schouderbanden, of toch liever niet? Kan geregeld worden. Een lekkere zachte draagzak, die in de kleinste stand prachtig zit bij een baby van slechts 3 kg – zie maar op deze foto. De Limas is bruikbaar tot minstens maat 86.

Nummer 5: Nu wordt het moeilijk…..

isara quick

Is jouw baby al 3,5 kg of meer, dan is er zoveel mogelijk. Ik kan moeilijk zo, op afstand, kiezen voor jou. Een fijne draagzak voor je newborn kan zijn: de Isara quick voor heel eenvoudig meegroeien, Bondolino met een heupband helemaal rondom, de klassieker: Storchenwiege, of de Marsupi als ‘ultimate fool-proof’. Ook een ringsling is een fijne snelle optie die altijd past. En vanaf maat 56 is er nóg meer mogelijk. Vraag me gerust om hulp, dan denk ik met je mee.

Hier vind je nog wat meer hulp bij het kiezen van een draagzak.

Is jouw baby klein of vroeg geboren, en wil je graag wat meer hulp bij het dragen, of begeleiding bij het bouwen aan een hechte band? Ik help jullie graag! Want bij de kwetsbare allerkleinste baby’s wil je zeker weten dat je het goed doet

2 reacties

    1. Beste Ilse, de Marsupi zal waarschijnlijk nog niet passen bij een baby van 3 kg. Meestal zit deze mooi vanaf een maat 50/ 3.5 kg. Het ligt wel aan de bouw van baby en ouder, soms kan het wat eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *