Bij een ongestoorde eerste kennismaking met je baby na de geboorte zie je het wonder van het leven zomaar voor je. Dit is pure magie! Jullie baby maakt de overgang van het leven in de buik naar leven in de grote buitenwereld. Dit bijzondere ‘gouden uur’ wordt gelukkig steeds beter beschermd, door de baby bloot bij de ouders te leggen om heerlijk te buidelen. Toch kun je ook ná dit eerste uur nog genieten van huid-op-huid contact en van de vele voordelen die dit biedt voor jou én je baby.
Vraag je je af hoe dan? In deze blog praktische tips om huid-op-huid in te bouwen in je dagelijkse routine met je baby.
1. Je baby hoeft niet (meteen) aangekleed
Na het gouden uur wordt de baby meestal automatisch aangekleed. Een rompertje, een broekje, sokjes – al die schattige kleertjes die je al had klaargelegd en opgewarmd voor dit moment. Maar wacht even: waarom eigenlijk? Je baby kan haar temperatuur het beste reguleren als ze jouw lichaamswarmte voelt. Dus dáárvoor zijn die kleertjes niet nodig. En schattig blijven ze ook wel als je ze een dag – of een week- later aandoet. Sta even stil. Wil je haar graag nog voelen, zo helemaal puur? Laat haar dan lekker bij jou liggen en ga samen onder de dekens. En wil je haar even wegleggen, om te douchen bijvoorbeeld? Je kunt haar ook in een dekentje wikkelen om warm te blijven. Als je haar niet hoeft uit te kleden, houd je de drempel voor buidelen laag. Je kunt dit ook opnemen in je geboorteplan, zodat de verloskundige erop is voorbereid.
2. Gedeeltelijk uitkleden
Is jouw baby wel aangekleed en heb je zin om te buidelen? Maak het niet te ingewikkeld door all-out bloot te gaan. Jullie kunnen al genieten van een bloot wangetje in jouw hals, of blote voetjes op jouw buik. Toegegeven: dit is makkelijker in de zomer dan in de winter. Knoop je t-shirt open, doe baby’s broekje of romper uit. Zet desnoods de verwarming omhoog. Enjoy!
3. Voor of na het badje
Als je baby tóch uitgekleed moet worden om in bad te gaan, is dit je moment. Plak er een voeding aan vast (meestal raadt de kraamverzorgende aan om dit vóór het badje te doen). Zeker als de borstvoeding nog wat moeilijk verloopt, is huid-op-huid contact heel fijn. Je baby weet beter wat hij moet doen: zijn instincten kunnen optimaal hun werk doen. Hij ruikt de feromonen uit jouw borst, waardoor hij weet waar hij naar toe moet, hij hoort jouw stem en ziet de donkere tepelhof. Als jij ontspannen achterover ligt in de kussens heeft hij goede grip en kan hij makkelijker een prachtige grote hap maken. En wil je ná het badje ook nog even buidelen met zo’n heerlijk rozig babietje? Wat let je!
4. Buidelen in de doek of draagzak
Vind jij die blote baby té heerlijk om aan te kleden, maar wil je ook wel eens opstaan om wat te doen? Een buidelshirt (bijv. de Quokka) kan het de eerste weken makkelijker maken om een glaasje drinken of een leesboek te pakken. Nog fijner is het gebruik van een zachte doek of draagzak: je baby is beter ondersteund en je hebt er veel langer plezier van. Een rekbare doek is bijvoorbeeld heerlijk, maar er is nog veel meer mogelijk. Wat doe je zelf aan? Je kunt ervoor kiezen om helemaal niets aan te doen onder de babydrager, en eventueel een vest eroverheen. Ook kun je zelf een kledingstuk aandoen dat veel bloot laat aan de voorkant: iets met een diepe v-hals, knoopjes, of een borstvoedingsopening.
5. Deel de zorg
Vind je baby het buidelen heel fijn, maar heb jij even je lijf voor jezelf nodig? Denk dan eens aan de mensen om je heen. In onze cultuur zijn het vaak een papa en mama die voor een baby zorgen. Maar in veel andere culturen zie je dat andere volwassenen, en zelfs grotere kinderen, ook een grote rol hebben in de zorg. Als je de belangrijke mensen om je heen ook laat buidelen met jullie baby, komen ook bij hen die heerlijke zorg-hormonen vrij en komt er ook een hechtingsproces op gang. Daar kun je later, als je behoefte hebt aan oppas, nog veel profijt van hebben. Aan de andere kant: ben jij zo’n leeuwin nu, die haar baby aan NIEMAND af wilt staan (behalve misschien je partner)? Dan is delen minder fijn waarschijnlijk. Het kan later altijd nog – als jíj eraan toe bent.
Hopelijk helpen deze tips jou om nog een hele tijd te genieten van buidelen met je baby! Wil je hier meer over weten? Misschien is deze bijzondere zwangerschapscursus fijn voor jullie? Wil je er wat hulp bij, dan kan ik met coaching of losse consulten meedenken over jullie situatie. Ik hoor graag van jullie!