Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw baby in het ziekenhuis terecht komt. De grootste kans is dat hij te vroeg is geboren, maar ook bij voldragen baby’s kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je ouder blíjft voelen van je baby? Wat zijn je opties voor huid-op-huid contact en dragen in het ziekenhuis?
1 - Jij hoort bij je baby - ken je rechten
Je baby in het ziekenhuis heeft jou, haar moeder of vader, heel hard nodig. Als het kan, probeer dan hulp te regelen voor je taken thuis of je oudere kinderen. De meeste ouders willen niets liever dan bij hun baby blijven. Helaas wordt dat soms niet erkend. Zo kreeg ik onlangs een vraag van een moeder. Haar pasgeboren baby moest in het ziekenhuis blijven, terwijl zij naar huis moest. In de nacht zou de baby dan flesvoeding krijgen. Dan breekt haar en mijn hart 🙁 .
Het verdrag van de rechten van het kind zegt dat ieder kind tijdens een ziekenhuis opname het recht heeft op gezelschap van de ouders of verzorgers. Ieder kind, dus zeker een baby! In het verdrag staat ook dat het ziekenhuis ouders actief moet betrekken bij de zorg en hen gratis accommodatie moet bieden in de nacht.
Helaas zijn niet alle ziekenhuizen al zo ver. Als je de kans hebt, verdiep je dan van tevoren in het beleid van het ziekenhuis en kies er één waar moeder en kind nooit worden gescheiden. Je kunt bijvoorbeeld informeren of het ziekenhuis een Neokeurmerk of een ‘Smiley‘ heeft voor kindgerichte zorg, en voor welke afdelingen dan.
Als jij toch uit het ziekenhuis weg wordt gestuurd, kun je het beste in overleg gaan. Wat zijn de redenen, en zijn dat dingen die op te lossen zijn? Zeg vriendelijk en duidelijk dat je geen toestemming geeft voor het scheiden van moeder en kind of voor het geven van kunstvoeding aan je baby. Het is júllie baby! Als je er met goed overleg niet uit komt, kun je de steun inroepen van de vereniging Kind en Ziekenhuis (kantooruren) of de Stichting Geboortebeweging.
Nota Bene – het is niet mijn bedoeling jou als ouder een schuldgevoel te geven als je niet 24/7 bij je kind kunt zijn. Natuurlijk is het hartstikke moeilijk om dat te realiseren, al helemaal als je zelf ziek bent of oudere kinderen hebt. Mijn bedoeling is juist om je een hart onder de riem te steken en te zorgen dat jij de keuzes kunt maken die goed zijn voor jouw gezin!
2 huid-op-huid contact
Het beste wat je kunt doen voor je baby, is hem huid-op-huid bij je nemen. Jouw lichaam helpt je baby prachtig stabiliseren en troosten, beter dan welke couveuse dan ook. Bij jou kan je baby beter op temperatuur blijven, dieper slapen, beter eten en daardoor uiteindelijk beter groeien. Als je baby van jou wordt gescheiden, geeft dat haar veel stress.
Als jij je baby veel (of zelfs non-stop) bij je wilt houden, is daar dus veel voor te zeggen. Zeker bij een premature baby, die immers op dit moment eigenlijk nog in de buik had moeten zitten.
Of dit ook mogelijk is in jouw ziekenhuis, is een tweede. Helaas is huid-op-huid in sommige ziekenhuizen nog iets dat een uurtje per dag ‘mag’. Probeer in gesprek te gaan met je zorgverleners, ze uit te leggen waarom dit zo belangrijk voor jullie is. En kijk of er bezwaren zijn die je kunt wegnemen. Het prachtige boek ‘Koester je kleintje” staat vol met wetenschappelijk onderzoek dat je zorgverleners mee kan helpen overtuigen van het grote belang van huidcontact.
Zijn je zorgverleners bang voor de veiligheid van je baby als je buidelt zonder hun toezicht? Er zijn speciale buidelvesten en tops die je kindje veilig dichtbij je houden, zodat het niet kan vallen. Fijne merken zijn bijv.: Quokka en Vija (rekbare t-shirts), Benjamin Care (speciaal voor medische situaties), Babylonia Sooze (geweven knoop-top), Hoppediz (simpel rekbaar topje). Het ziekenhuispersoneel zal je in de eerste dagen goed uitleg geven over veilig buidelen: buik tegen buik, hoofdje naar opzij etc..
3. Dragen
Dragen kan een hele fijne afwisseling zijn met buidelen. Je bent als moeder of vader weer mobiel, je kunt je eigen glaasje water of tijdschrift pakken. Je kindje krijgt beweging en daarmee sensorische stimulans. Het voelt zich weer gewiegd zoals in de baarmoeder.
Voor vroeggeboren baby’s is de beste manier om ze te dragen in een dunne geweven doek. Vanaf 1800 gram kan dit met de gebruikelijke knooptechniek FWCC. Onder de 1800 gram is zeker hulp van een gespecialiseerde consulent nodig, en daarboven is het ook aan te raden.
De Hoppediz Hamburg is een hele fijne geweven doek voor deze kleintjes! Ook andere doeken die lekker zacht zijn en met een dikte tot ongeveer 200 gram en/of smallere doeken knopen fijn, bijvoorbeeld een dunne Didymos of LennyLamb.
Mocht je al een rekbare doek hebben, dan is deze vaak ook goed in te zetten, zeker als deze niet te dik is en je baby niet meer al te klein. Vraag je consulent om raad.
Als knopen niets is voor jou, zul je even moeten wachten. Vanaf ongeveer 3 kg/ maat 44 zijn er geschikte draagzakken. De fabrikanten werken hier wel aan, dus wie weet wordt dit in de toekomst nog anders. Op dit moment zijn de LImas baby en de Isara in draagdoekenstof de meest geschikte dragers. Soms passen ook de Storchenwiege, Hop ty conversion, Mysol, Fidella Fly tai, Emeibaby, of Mykay al. Kwestie van passen.
Hoe je ook draagt, het volgende geldt altijd:
– overleg met de behandelaars van je baby; wat kan deze al aan?
– oefen eerst uitgebreid met de pop, tot je routine hebt
– knoop héél rustig, vertraag en bouw pauzes in; het omdoen kan best veel zijn voor een prikkelbare baby.
– let extra goed op rugsteun, jouw kwetsbare baby mag zeker niet inzakken. Vooral als ze het benauwd heeft is dit heel belangrijk.
Is jouw baby al groter, of zelfs al een dreumes?
Ook voor grotere baby’s kan dragen in het ziekenhuis veel voordelen hebben:
– Je kindje kan bijvoorbeeld gemakkelijk ontspannen en in slaap vallen op een drukke ziekenhuisafdeling.
– Het voelt zich getroost en geborgen als er nare dingen moeten gebeuren.
– Je hebt als ouders heel veel zicht op hoe het met je kindje gaat. Je merkt het snel op als er iets niet klopt.
Hier lees je ervaringen van andere ouders met een ziek kindje.
En hebben jullie onverhoopt veel moeten missen van dit lichaamscontact in de eerste periode? Weet dan dat er nog veel in te halen is! Draag je kindje op de rug, neem hem of haar weer in je bed en wie weet kun je zelfs weer borstvoeding gaan geven?
4 reacties
Ik heb een prematuur zoontje gekregen 2 weken geleden. Wij liggen in het Antonius Ziekenhuis en mogen de hele dag (echt 24uur per dag als we dat zouden willen) buidelen. Ons zoontje doet het geweldig, zelfs veel beter dan verwacht, en we zijn er van overtuigd (en de zorg ook) dat het vele fysieke contact met mama en papa daar een grote bijdrage aan levert!!
Beste Steef, van harte gefeliciteerd met jullie zoon en wat een práchtig verhaal, dankjewel voor het delen :-). Ik deel jullie overtuiging! Ik hoop dat alles goed blijft gaan en jullie snel naar huis mogen.
Dag,
Ik heb zelf een prematuur geboren zoontje. Ik heb zelf positieve ervaringen met het beleid en zorg op de NICU en HC. Ik kon niet blijven slapen en ook niet continu dragen, wel tweemaal daags buidelen. Later op HC ook dragen en dagen kamer overdag alleen met mijn zoontje. Persoonlijk ervaarden ik en mijn partner dit als een goede balans tussen contact met mijn kind, goede medische zorg en rust voor ons zelf in deze hectische periode. Ik vind dat in het artikel alleen gekeken wordt naar lichamelijke contact met je kind. Aspecten van de kwaliteit van het contact, goede medische zorg en zorgen voor rust en vermindering stress voor jezelf niet meegenomen worden. Is wat mij betreft essentieel. Ik ben zelf ook werkzaam in de jeugd ggz.
Beste Petra,
wat fijn dat je positieve ervaringen hebt in het ziekenhuis, en goed gesteund bent in je wensen. Ik ben het met je eens dat er een spanningsveld is tussen de zorg voor je kindje en de zorg voor jezelf. Zeker in onze maatschappij, waar er nog zoveel andere eisen worden gesteld aan jonge ouders. De bedoeling van mijn blog is dan ook helemaal niet om ouders aan te vallen op de keuzes die ze daarin maken. Integendeel, ik wil ouders graag empoweren om hun eígen keuzes te maken. Het spijt me als de blog zo overkomt.
Wat betreft je punt dat de kwaliteit van het contact en van de medische zorg ook belangrijk zijn: zeker! In een blog kan ik natuurlijk niet alle aspecten behandelen en als draagdoekconsulent is dat niet mijn directe expertise.
Wat kwantiteit betreft, denk ik dat de wetenschap daar geen eenduidig antwoord op kan geven. Is 4 of 5 uur per dag (fysiek) contact met de ouders voldoende? En hangt dat nog af van de leeftijd en temperament van het kind? We weten er domweg te weinig van af. Wetenschappers vinden (veel) stress bij pasgeboren baby’s die van hun ouders worden gescheiden, dat mag een feit heten. Maar daarna wordt alles minder eenduidig. Een interessant gebied voor nader onderzoek wat mij betreft!