6 fijne tips voor een hechte band na je zwangerschapsverlof

Geschatte leestijd: 5 minuten

Als je baby een paar weken oud is gaat het vaak al door je hoofd:

  • hoe zal het straks zijn, als ik weer aan het werk ga?
  • zal ik mijn baby missen?
  • hoe gaat ze het vinden op de opvang?
  • komt het wel goed met de hechting na mijn zwangerschapsverlof?
  • hoe zal het gaan met de borstvoeding?

De meeste moeders zien er (flink) tegenop om weer aan het werk te gaan. Maar er zijn ook moeders die juist erg uitkijken naar dat moment: tijd voor jezelf, om weer iets anders te zijn dan ‘alleen maar’ moeder. Dat kan óók ingewikkeld zijn: je kunt je schuldig voelen over je eigen verlangen en je afvragen of je je baby daarmee niet tekort doet.

Voor vaders ligt dit vaak wat minder gevoelig (jouw lichaam is niet bevallen), maar ook als vader kun je er sterk mee bezig zijn wat het beste is voor jullie baby. En misschien ga jij jullie baby ook wel erg missen.

In deze blog vertel ik je meer over de impact van de terugkeer naar werk, en deel ik zes tips om die impact zo klein mogelijk te houden.

hechting na zwangerschapsverlof

1. Neem langer verlof!

Omdat het verlof na 16 weken ophoudt, líjkt het alsof het normaal is om dan alweer aan het werk te gaan. Ik herinner mij nog heel goed hoe dit ging met onze eerste, Mees: ik schoof mijn gevoelens opzij onder het mom ‘iederéén doet dit zo’. Zelfs toen ik ‘s avonds na mijn eerste werkdag een intens huilende baby aantrof, dacht ik dat het erbij hoorde. In feite is er niets natuurlijks of normaals aan een verlof van 16 weken. Het is gewoon een afspraak die we met zijn allen hebben gemaakt. Een afspraak, waar economische belangen een (grote) rol in spelen. En die in andere landen weer heel anders is.

Ik raad dan ook alle moeders aan om hun eigen gevoelens serieus te nemen. Jouw lijf weet heel goed wat het aankan. Sterker nog: jouw lijf weet zelfs ook wat de baby aankan. Jullie zijn op allerlei manieren met elkaar verbonden. Je bent niet sentimenteel of overdreven afhankelijk als je voelt dat je je baby nog niet alleen wilt laten. Als je dan óók nog last hebt van een borstontsteking, hechtingen of je voelt je emotioneel labiel, dan mag je je gewoon nog even ziekmelden. Je hoeft niet door te bijten of iets te bewijzen. Geef jezelf toestemming: het mág :-).

En verder geef ik de tip om samen alle mogelijkheden voor ouderschapsverlof te benutten die jullie hebben. En als je baby eenmaal naar de opvang gaat, om de dagen in het begin kort te houden: uit onderzoek blijkt dat de stress bij de baby aan het einde van de dag oploopt.

Overleg met je werkgever – er is misschien meer mogelijk dan je denkt! In het eerste jaar is je baby het meest kwetsbaar en ontwikkelt hij zich het snelste. Misschien heb je wel gehoord van de eerste 1000 dagen? In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van het leven. Daar heb je later veel profijt van.

2. Regel goede kinderopvang

Ook kinderopvang is zoiets waarvan je misschien denkt: iedereen maakt er gebruik van, het zal wel goed zijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen en belangrijke keuzes om te maken! In een van mijn eerdere blogs lees je alles over het kiezen van kinderopvang zonder gevaar voor de hechting, en ook hoe je baby daar het beste kunt laten wennen. Als jij zo iemand bent die graag snel weer aan het werk wil, is het nóg belangrijker om te zorgen dat jullie baby ook daar een vaste hechtingspersoon heeft.

Er is niets zo rustgevend als op je werk zitten en weten dat alles goed is met je baby. Dat hij bij iemand is die hem kan troosten en waarvan je het vertrouwen hebt dat ze het je laten weten als er iets níet goed loopt. Het is echt de moeite waard om daarin te investeren.

3. Denk om jezelf

Begin weer rustig aan, bij voorkeur midden in de week zodat het weekend snel weer komt. Houd in het begin de dagen en de reistijd kort, bijvoorbeeld door deels thuis te werken. Eis niet van jezelf dat je meteen weer alles kan dat je vóór je verlof ook kon. Zeg nee tegen dingen die niet jouw verantwoordelijkheid zijn. Plan je werkdag ruim, want je moet ook kolven. En mocht je wanhopen over dat kolven: weet dat het maar om maximaal 9 maanden gaat. Een baby van één jaar kun je op je vrije dagen gewoon voeden, zonder dat je ooit nog hoeft te kolven.

Zorg voor jezelf, zodat je ook nog een beetje overhoudt voor thuis :-).

4. Gun jezelf en je baby ‘inhaaltijd’

Je kunt er maar beter op voorbereid zijn dat je baby na een lange werkdag niets anders wil dan bij jou zijn ;-). En wie weet heb je zelf die behoefte ook wel? Het is fijn als je er aan kunt toegeven: je baby lekker bij je houden, veel kleine voedingen geven en ook in de nacht bij je in de buurt houden.

Dit kan heel intensief voelen. Zeker als je een drukke dag hebt gehad of ‘s avonds nog van alles wilde doen. Je baby kan op jouw werkdagen bijvoorbeeld meer wakker zijn en meer voedingen willen in de nacht. Het scheelt als je daarop voorbereid bent. De draagzak is een life-saver! En verder kun je eens brainstormen met je partner wat jullie kan ontlasten. Hulp regelen bij schoonmaken of strijken? Af en toe een maaltijd laten bezorgen? In het weekend vooruit koken voor werkdagen? Er zijn veel mogelijkheden om te zorgen dat de combinatie van werken en een baby behapbaar blijft voor jullie, zonder dat het contact met je baby eronder hoeft te lijden.

mini monkey mini sling camouflage

5. Gooi de tank vol

De behoefte aan nabijheid van je baby (en van jezelf ;-)) kun je voor een deel ook éxtra vervullen op de niet-werkdagen. Ik noem dat de ‘tank goed volgooien’. Dit doe je door op je vrije dag niet teveel te willen en extra bewust met je aandacht aanwezig zijn bij je baby. Een babymassage kan heel fijn zijn, samen uitgebreid in bad, een huid-op-huidsessie, of gewoon een half uurtje samen op een kleedje liggen en naar elkaar kijken. Sommige ouders vinden het fijn samen met de baby een activiteit te ondernemen, bijvoorbeeld ‘draag & dans’ of ‘muziek op schoot’. ‘s Avonds op tijd naar bed en de volgende dag de tijd nemen voor het afscheid in plaats van racen naar je werk, en je hebt een goede start van weer een nieuwe werkdag.

6. Kun jij combineren?

Het klinkt misschien een beetje gek, en het is vast niet in ieder beroep mogelijk, maar baby’s kúnnen ook mee naar het werk. Een baby in een draagdoek is niemand tot last; een baby aan de borst drinkt sneller dan een moeder het bij elkaar gekolfd kan krijgen. Er zijn prachtige voorbeelden van baby’s die mee gingen naar het werk met o.a. parlementsleden, muzikanten, postbodes, fabrieksarbeiders en winkelpersoneel. Wie weet is er meer mogelijk dan je denkt?

En het mooie daarvan vind ik persoonlijk, dat baby’s weer normaler worden als onderdeel van het maatschappelijk leven. Zo leren de mensen om je heen meer over de behoeften van baby’s en hun ouders. En zo leren baby’s meer over de wereld van hun ouders en over de mensen daarin. Win-win-win zou ik zeggen :-).

Heb jij nog goede tips voor de hechting met je baby na het zwangerschapsverlof? Je kunt ze hieronder kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *