Een hechte band in de kinderopvang

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een hechte band in de kinderopvang?

leren dragen bij 'Wereldkwartier'- super!

Veel jonge moeders die ik tegenkom worstelen ermee: hoe moet het straks als mijn baby naar de kinderopvang gaat? Gaan we elkaar niet ontzettend missen? Kan ze wel wennen aan al die nieuwe gezichten? En is het eigenlijk wel goed voor de hechting om haar weg te brengen?

Dit zijn hele belangrijke vragen! Ze kunnen je helpen een opvang te kiezen die past bij jou en je kindje! Wat is er nu belangrijk voor kindjes om zich veilig te kunnen voelen in de opvang?

1) Allerbelangrijkste, en meest moeilijk te realiseren: een vast gezicht. Jonge baby’s kunnen zich prima hechten aan drie tot vier verschillende volwassenen. Naast de moeder en meestal de vader is er dus nog ruimte voor 1 tot 2 ander vaste verzorgers. Kinderen kunnen ook zeker wennen aan verschillende opvoedstijlen: “papa is wat wilder, en mama wat rustiger. Thuis slaap ik in de draagdoek, de oppas komt even naast mijn bedje zitten.” Maar als deze 3 tot 4 vaste personen er níet zijn, is er dus geen veilige haven voor je baby als dat nodig is. En dat heeft ze nodig voor stress reductie.

2) Eén-op-één interactie met een volwassene, liefst de vaste verzorger.

3) Voldoende nabijheid, lichaamscontact, knuffelen en op schoot zitten. 

3) Natuurlijk ook goede verzorging zoals tijdig voeden, laten slapen en eventueel pijn opheffen.

Gelukkig is er in de opvang tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor het belang van een veilige hechting. Met de nieuwe wet, die is ingegaan in januari 2019, moet er voortaan één leidster zijn op iedere drie baby’s. Voorheen was dat één leidster op vier baby’s. Dat is heel goed nieuws!

Voor kwaliteit in de opvang is het belangrijk dat er één op één contact is, zodat je ook heel mooi kunt lezen in dit artikel.

BIj kdv Hoera in Maasbree dragen ze de kindjes

Toch zijn er helaas nog veel opvanglocaties waar ze de broodnodige kwaliteit niet kunnen leveren. Wees als ouders dan ook kritisch, ga uitgebreid kijken, vraag of je ook een tijdje in de groep mag zijn – en maak dan een hele bewuste keuze. 

Waar kun je uit kiezen? 

* Er zijn hele goede gastouders (zelf heb ik goede ervaring met de gastouderorganisatie Drakepit). Ook kun je natuurlijk een gastouder of familielid naar je thuis laten komen.

* Er zijn kinderdagverblijven van hoge kwaliteit, waar heel bewust met vaste groepen wordt gewerkt, zodat je baby (bijna) altijd een vast gezicht heeft. Hier kun je gegevens van de inspectie terugvinden over de locatie die jij op het oog hebt. Je kunt ook informatie krijgen bij de vereniging BOinK voor ouders. Er zijn ook steeds meer dagverblijven waar de leidsters een workshop dragen volgen, dat vind ik een super ontwikkeling!

* Je kunt ervoor kiezen om langer thuis te blijven als vader of moeder. Een enkeling kan zijn baby meenemen naar het werk. In veel landen om ons heen is het normaal dat vaders en moeders in het eerste jaar verlof nemen. De baby heeft dan een veilige basis kunnen opbouwen. Zéker als jouw baby prikkelgevoelig, snel huilt of te vroeg is geboren, kan dit heel goed uitpakken.

Wennen

Wennen aan de nieuwe leidster(s) is voor jouw baby van levensbelang. Jij bent zijn veilige haven. Als jij erbij bent kan hij zich gaan hechten aan een nieuwe persoon, maar zonder jou erbij is dat veel moeilijker. Hij moet dan zonder die veilige haven een nieuwe omgeving leren kennen. Dit kan stress oproepen, en die is moeilijk te kalmeren, juist omdat hij zich nog niet heeft kunnen hechten aan een nieuw veilig persoon. Bouw heel geleidelijk op. Als volwassene vind je het zelfs nog fijn om samen met iemand naar een feestje te gaan waar je niemand kent!

En maak de dagen in het begin kort, de stress loopt op aan het einde van de dag.

En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met de kinderopvang! Je kunt het hieronder kwijt!
Designer

N.B. dit is een bewerking van een eerdere blog, die inmiddels was verouderd door nieuwe wetgeving.