Een hechte band in de kinderopvang

Een hechte band in de kinderopvang?

leren dragen bij 'Wereldkwartier'- super!

Veel jonge moeders die ik tegenkom worstelen ermee: hoe moet het straks als mijn baby naar de kinderopvang gaat? Gaan we elkaar niet ontzettend missen? Kan ze wel wennen aan al die nieuwe gezichten? En is het eigenlijk wel goed voor de hechting om haar weg te brengen?

Dit zijn hele belangrijke vragen! Ze kunnen je helpen een opvang te kiezen die past bij jou en je kindje! Wat is er nu belangrijk voor kindjes om zich veilig te kunnen voelen in de opvang?

1) Allerbelangrijkste, en meest moeilijk te realiseren: een vast gezicht. Jonge baby’s kunnen zich prima hechten aan drie tot vier verschillende volwassenen. Naast de moeder en meestal de vader is er dus nog ruimte voor 1 tot 2 ander vaste verzorgers. Kinderen kunnen ook zeker wennen aan verschillende opvoedstijlen: “papa is wat wilder, en mama wat rustiger. Thuis slaap ik in de draagdoek, de oppas komt even naast mijn bedje zitten.” Maar als deze 3 tot 4 vaste personen er níet zijn, is er dus geen veilige haven voor je baby als dat nodig is. En dat heeft ze nodig voor stress reductie.

2) Eén-op-één interactie met een volwassene, liefst de vaste verzorger.

3) Voldoende nabijheid, lichaamscontact, knuffelen en op schoot zitten. 

3) Natuurlijk ook goede verzorging zoals tijdig voeden, laten slapen en eventueel pijn opheffen.

Gelukkig is er in de opvang tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor het belang van een veilige hechting. Met de nieuwe wet, die is ingegaan in januari 2019, moet er voortaan één leidster zijn op iedere drie baby’s. Voorheen was dat één leidster op vier baby’s. Dat is heel goed nieuws!

Voor kwaliteit in de opvang is het belangrijk dat er één op één contact is, zodat je ook heel mooi kunt lezen in dit artikel.

BIj kdv Hoera in Maasbree dragen ze de kindjes

Toch zijn er helaas nog veel opvanglocaties waar ze de broodnodige kwaliteit niet kunnen leveren. Wees als ouders dan ook kritisch, ga uitgebreid kijken, vraag of je ook een tijdje in de groep mag zijn – en maak dan een hele bewuste keuze. 

Waar kun je uit kiezen? 

* Er zijn hele goede gastouders (zelf heb ik goede ervaring met de gastouderorganisatie Drakepit). Ook kun je natuurlijk een gastouder of familielid naar je thuis laten komen.

* Er zijn kinderdagverblijven van hoge kwaliteit, waar heel bewust met vaste groepen wordt gewerkt, zodat je baby (bijna) altijd een vast gezicht heeft. Hier kun je gegevens van de inspectie terugvinden over de locatie die jij op het oog hebt. Je kunt ook informatie krijgen bij de vereniging BOinK voor ouders. Er zijn ook steeds meer dagverblijven waar de leidsters een workshop dragen volgen, dat vind ik een super ontwikkeling!

* Je kunt ervoor kiezen om langer thuis te blijven als vader of moeder. Een enkeling kan zijn baby meenemen naar het werk. In veel landen om ons heen is het normaal dat vaders en moeders in het eerste jaar verlof nemen. De baby heeft dan een veilige basis kunnen opbouwen. Zéker als jouw baby prikkelgevoelig, snel huilt of te vroeg is geboren, kan dit heel goed uitpakken.

Wennen

Wennen aan de nieuwe leidster(s) is voor jouw baby van levensbelang. Jij bent zijn veilige haven. Als jij erbij bent kan hij zich gaan hechten aan een nieuwe persoon, maar zonder jou erbij is dat veel moeilijker. Hij moet dan zonder die veilige haven een nieuwe omgeving leren kennen. Dit kan stress oproepen, en die is moeilijk te kalmeren, juist omdat hij zich nog niet heeft kunnen hechten aan een nieuw veilig persoon. Bouw heel geleidelijk op. Als volwassene vind je het zelfs nog fijn om samen met iemand naar een feestje te gaan waar je niemand kent!

En maak de dagen in het begin kort, de stress loopt op aan het einde van de dag.

En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met de kinderopvang! Je kunt het hieronder kwijt!
Designer

N.B. dit is een bewerking van een eerdere blog, die inmiddels was verouderd door nieuwe wetgeving.

GRATIS mindfulness oefening voor contact met je baby

Deel je ervaring

Laat een review achter

Super ondersteuning
Ik heb met 21 weken zwangerschap een consult gevolgd voor de knoopwijzen voor zwangeren. Een heel fijn consult met duidelijke uitleg. Hier ga ik zeker profijt van hebben als ik last heb van bekkenpijn. Je merkt dat Rachel heel veel kennis heeft en dat ze dit met veel plezier doet!
Eline Tjallinks
Hechting nodig na lange tijd in ziekenhuis
Onze Daan heeft een aangeboren hartafwijking en na de geboorte veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Eenmaal thuis was Daan erg overstuur en hadden we de hechting gemist. Rachel heeft ons hier goed bij geholpen. Het leren dragen in de draagdoek heeft bijgedragen bij het opnieuw hechten met onze zoon en is hij veel rustiger. Bedankt Rachel!
Sabine van der Hoek Janssen
Praktisch en mooi
De Marsupi draagzak bevalt heel erg goed. Mijn baby en ik vinden hem erg praktisch. Hij is snel aan (en uit), kan gewassen worden en koud gedroogd, dus met een beetje (melk) spuug of spuitluietr heb je met een halve dag weer een schone draagzak. En hij staat ook nog eens heel mooi, en is niet ingewikkeld in gebruik.
Liesbeth
Wat een goede service
Wat ben je een fijne vrouw die echt mee denkt. Ik waardeer je persoonlijke aandacht/het mee denken/ en het snelle handelen. Nogmaals bedankt!
Mireille
Superservice
Superservice, persoonlijke aandacht!
Martin van Dam
Goed advies en persoonlijke service
Door de grote keuze aan draagzakken zag ik door de bomen het bos niet meer. Rachel heeft me heel goed advies gegeven op basis van mijn eisen. De keuze is op de Bondolino gevallen. Een heel fijne draagzak! Ik had hem snel in huis en met een persoonlijk kaartje erbij, super!
Bianca
De beste
Fantastisch geholpen door Rachel! Eerst samen mijn maten opgemeten (via Whatsapp) en daarna besteld. Doordat ik toch liever een ruimere wilde, later een grotere ontvangen, alles in goed en prettig overleg en zeer blij met mijn nieuwe jas waar mijn bijna peuter nog heerlijk in kan!
Dominique
Wat een fijne jas!
Na overleg met Rachel gekozen voor een Mamalila jas. Rachel is heel vriendelijk in het contact en beantwoordt gewoon alle vragen die ik had. De jas zelf zit heerlijk (ik heb al diverse draagjassen geprobeerd) en valt mooi. Ik kan deze jas zeker aanraden!
Do
Blij mee!
Heel blij met het consult en de draagdoek. Goede tips gehad en nu volop aan het genieten van het dragen.
Meggie
Tula draagzak is erg handig!
Rachel gaf laatst een workshop in Veenendaal, helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Daarom heb ik haar telefonisch om advies gevraagd, naar aanleiding daarvan heb ik 2 draagzakken gehuurd én uitgeprobeerd. Al snel waren mijn man en ik overtuigd, wat is de Tula een handige draagzak! Naar aanleiding van het uitproberen hebben we hem gehouden. Rachel bedankt voor het meedenken en ook het checken via de foto's of ik de Tula goed had ingesteld.
Annelieke De Jong Harrijvan

VIP coaching - voor een hechte band en een tevreden baby