Hoe vaak en hoe lang mag mijn kindje in de draagdoek? En leert hij dan wel om zelf in slaap te vallen? Heb jij hier wel eens vragen over? Dan ben je niet alleen – deze vragen leven bij heel veel ouders! Het antwoord is eigenlijk heel simpel: het mag zo lang en zo vaak als jij en je kindje het prettig vinden. Ben je gerust gesteld, dan hoef je niet verder te lezen ;-). Wil je meer weten over hoe het er in de praktijk uitziet als baby’s veel slapen in de draagdoek, dan vind je in deze blog veel tips en ervaringen. Heb jij ook een tip? Die kun je hieronder kwijt, graag zelfs!
Als een baby pas geboren is, wil je hem of haar waarschijnlijk het liefste de hele tijd vasthouden. Geniet daar vooral van, zonder enige terughoudendheid. Denk maar aan het cliché: deze tijd gaat veel te snel voorbij. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont hoe belangrijk het is om haar in de eerste periode veel bij je te hebben. Bijvoorbeeld een recent onderzoek uit Canada waarin baby’s de eerste week in het ziekenhuis 6 uur per dag bij moeder of vader huid-op-huid lagen, en de eerste maand thuis ook nog eens 3 uur per dag. Dit was fantastisch voor de baby (met 4 maanden een ontwikkelingsvoorsprong van één maand), voor de borstvoeding (100% bij 3 maanden) en voor de moeders (half zoveel postnatale depressies)!
Wil je ook na die allereerste weken je kindje steeds bij je houden, dan is daar veel voor te zeggen. Kijk je naar onze naaste verwanten, de mensapen, dan zie je dat ze hun baby’s net zo lang bij zich dragen tot die zo groot zijn dat ze zelf steeds meer gaan spelen. Er zijn veel culturen waarin baby’s vrijwel continu gedragen worden door de moeder en naaste verwanten. Er zijn zelfs culturen waar er een taboe is om een baby ooit neer te leggen! Onze melk is licht verteerbaar en bevat veel suiker, belangrijk voor onze snelle hersengroei. Als je je kindje dicht bij je hebt, is het gemakkelijker zo vaak te voeden als nodig is. Je wordt door het dragen ook sterk(er).
Keuze: hulp bij het inslapen
En als je er nu voor kiest je kindje vooral te laten slapen in de draagdoek, hoe gaat dat dan als het wat ouder wordt?
Veel ouders gaan dan nog even naast hun kind in bed liggen tot het slaapt. Gezellig toch? Samen de dag even doornemen en lekker knuffelen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ze niet meer willen dat je naast ze komt liggen als ze 15 zijn :-). Het kan ook veel eerder zijn. Onze dochter Fien van 4 heeft bijvoorbeeld laatst twee nachten gelogeerd bij haar grote zus. En ook toen ik een keer ziek was besloot ze heel lief dat ze wel zélf naar bed kon gaan – ik hoefde alleen haar tanden maar te poetsen.
Keuze: zelfstandig leren inslapen
Kindjes die zoveel slapen in de draagdoek leren natuurlijk niet om zelfstandig in te slapen in een eigen bedje. Als jij dit wel belangrijk vindt, is het slim om vroeg te beginnen met je baby hieraan te wennen. Er zijn kindjes die na een x aantal maanden ineens vanzelf in hun bedje willen slapen, maar bij de meeste is de gewenning aan het inslapen bij papa of mama tegen die tijd groot. Een paar beproefde tips voor een soepele overgang:
- Een lekker voorverwarmd bedje maakt slaperig. Eventueel een opgerolde handdoek onder de beentjes.
- Bij mijn ene dochter die echt niet in een bedje wilde slapen lukte het wel in een hangmat – daarin lag ze lekker rond, net als in de doek. Voor de veiligheid wel schuin op de draad leggen, zie voor uitleg hier.
- Een rustgevend muziekje, liefst met wat achtergrondruis.
- Een vertrouwde geur in het bedje zoals een gedragen t-shirt of de draagdoek (voor de veiligheid: alleen als je er zicht op hebt).
- Je kindje even laten ‘pruttelen’ kan werken, je hoeft het niet meteen op te lossen voor je baby. Maar huilen en overstuur raken is een ander verhaal- dit brengt veel stress met zich mee. Je baby heeft jou nodig om haar stress te reguleren.
- Even naast het bedje gaan zitten met je ogen dicht (oogcontact kan hem wakker houden) en je handen op je baby, wat zingen of praten. Dit kun je later afbouwen door steeds iets meer afstand van het bedje te nemen en wat te gaan ‘rommelen’.
Zoveel ouders, zoveel manieren om hiermee om te gaan. Sommigen kiezen voor één dutje per dag in de doek, of juist één dutje per dag in bed – of iets daar tussenin. Sommige kindjes geven ook heel duidelijk aan wat ze aankunnen. Een maand later kan dit weer heel anders zijn. Kies wat past bij jullie, en wees bereid je keuzes regelmatig aan te passen ;-).
Meer informatie:
Ervaringsverhaal over slapen in de draagdoek
Site van een moeder die veel info over slapen heeft verzameld
Mooi stuk van psycholoog: “doorslapen, dat doen er maar enkele”
En lees vooral ook dit mooie boek over samen slapen!
Wil jij NU hulp bij het dragen, en iemand die met jou meedenkt? Maak dan een afspraak voor een draagconsult (kan ook via Skype) of een meer intensieve coaching – ik help jullie op weg tot je je weer prettig voelt bij het slapen en weer in een positieve spiraal komt met elkaar!
En nu ben ik benieuwd naar jouw tips en ervaringen – je kunt ze hieronder kwijt!
11 reacties
Wat fijn dit bericht te lezen. Hier tegenstrijdige gevoelens. Onze kleine is 5 maand en heeft vanaf het begin veel in een draagdoek gezeten (vind ik heeeeeeel fijn en ze was erg klein geboren en had baat bij mijn geborgenheid).
Buikslaper, dus vanaf vrij vroeg sliep ze bovenop mij, om ons allemaal nachtrust te geven (en ik heb daar nooit een probleem mee gehad, vond het zelfs fijn).
De 4 maand brak aan (berucht volgens velen) en ook wij merkten hier iets. Inslapen lukte ineens alleen nog maar in de draagzak. Nergens anders.
2 weken geleden werden de nachten weer wat beter (na 4 weken elk uur van de nacht gezien te hebben doordat ze ineens weer veel voeding wilde) en besloot ik haar eens op de arm in slaap proberen te wiegen en waarachtig! Het lukte! Ik heb haar 6 dagen probleemloos zo in slaap gekregen en daarna rustig in bed laten slapen.
En nu, een week later, ineens weer dikke drama als ik het probeer.
1 minuut in de draagzak en ze slaapt. (heb haar daarna in haar bedje gelegd).
Ook ik zit dan met mezelf in de knoop en denk direct als doemscenario dat dit nooit meer goed komt. En vooral: wat vindt de buitenwereld er wel niet van..
Wij zijn fulltime thuis (werken thuis) dus ik kan haar makkelijk de geborgenheid geven. Na een goed gesprek vandaag met mijn man ook besloten dit weer te doen. Dan maar weer even in de draagzak inslapen, het is voor ons al een grote stap dat ze snachts in haar bedje slaapt ipv op mij.
Vriendin van mij droeg haar kids 9 maanden! 3 keer raden welke kinderen nu het minst moeite hebben met naar bed gaan… omdat er nooit strijd is geweest.
Mij dus ook doen beslissen om haar weer lekker bij me te dragen tot ze slaapt. Leg ik haar daarna lekker weg!
Hoi! Allereerste wat een mooie website! Ik heb een dochter van nu bijna 8 maanden en draag haar nog iedere dag wat ik zeer prettig ervaar. Ik denk juist het tegenovergestelde dat zonder draagzak mijn dochter veel moeilijker was geweest, misschien wel een huilbaby. Ze is zo rustig als ik haar draag en ik heb mijn handen vrij. Haar oudere broertje wilde juist niet in de draagzak. In de avond slaapt ze in haar eigen bedje wat bij ons op de slaapkamer staat. Haar broertje heeft tot bijna 2 jaar bij ons op de kamer geslapen. Snachts slaapt ze als ze borstvoeding krijgt tussen mij man en mij in heel gezellig. En wat je ook zegt, alles gaat vanzelf ze worden op een dag 18 en dan denken we nog terug aan deze mooie tijden!
Ik ervaar hetzelfde als de moeder hierboven. Dochter van 4 maanden slaapt alleen maar in de doek en kan niet zelf inslapen. Gelukkig is ze verder wel vrolijk en kan ze ook wel alleen in de stoel. Ik ga met 6 maanden slaaptrainen, want ik word langzaam gek. (Denk ik nu dan, weet niet of ik het over mijn hart verkrijg). Voor haar is het ook zielig dat ze zelf niet rustig kan worden of zich overgeeft aan de slaap. Als je werkt is altijd dragen gewoon niet te doen. Ik heb de eerste weken wel geprobeerd haar in bed te laten slapen. En dat ging best goed. Maar op een gegeven moment wilde ze niet meer. En nu zijn we hier….
Hey Judith, Hoe is het intussen geëvolueerd? Ik zit in dezelfde situatie. Mijn baby’tje is ook net 4 maanden geworden en slaapt nergens anders dan in de draagdoek. Ik kan hem ook niet slapend wegleggen want dan schrikt hij onmiddellijk wakker. Het begint erg vermoeiend te worden en ik ben bang dat het niet vanzelf over zal gaan…
Beste Judith en Charlotte, wat kan het soms pittig zijn hè. Ik kan jullie in ieder geval gerust stellen: het gaat vanzelf over! Alles gaat vanzelf over – uiteindelijk hihi ;-). Maak jezelf niet gek met de gedachte dat je NU iets moet doen, voordat het te laat is. Het leven met een baby is veeleisend en vermoeiend en prachtig. Dat is normaal. Er zullen tijden zijn dat je denkt alles onder controle te hebben, en tijden dat alles je door de vingers glipt. Dat hoort erbij. Er zijn zeker ook tips, zoals: wacht minstens een kwartier voor je de baby neerlegt, dan is ze in haar diepe slaap en wordt ze niet zo snel weer wakker. Of leg haar in een hangmatje, een voorverwarmd bedje etc. Maar belangrijker dan alle tips is de omgang met je eigen gedachten en emoties. Negatieve verwachtingen zoals ‘dan leert hij het nooit’ helpen je niet. Kijk waar ze vandaag komen, welke gevoelens eronder liggen.
Je kunt op ieder moment DAT JIJ KIEST beginnen met je baby te helpen om te leren zelfstandig in slaap te vallen. Als een positieve keuze, niet uit angst. Stapje voor stapje, het zal steeds beter gaan. Als ze 10 zijn, is dat zeker gelukt LOL. En vergeet niet te genieten van de weg ernaar toe. Voor je het weet zijn ze groot – en verlang je terug naar de tijd dat ze jou nog zo nodig hadden….
Hoihoi.. Ik heb ook dit probleem.. Als wij de kleine in bed leggen word hij ook wakker, slaap alleen in de draagdoek.. Heel vermoeiend, hoe gaat het nu?
Hi Floor,
pittig kan het zijn hè! mischien helpt deze quote jou: de dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort. Voor je het weet zijn ze groot, en ben je heel blij met alle liefde, zweet en tranen die je erin hebt gestopt! Veel succes en vergeet niet te genieten 😉
Ha Judith,
Geen idee of je dit ooit nog ontvangt drie jaar na jouw post, maar wie weet! Ik was benieuwd hoe het inmiddels is met jouw kindje dat bij 4 maanden enkel in de draagdoek kon inslapen? Ben je gaan slaaptrainen bij 6 maanden en hoe is dat toen gegaan?
Ik heb een zoontje van 3 maanden die ook het allerliefst bij ons in de draagzak slaapt. Hij slaapt sneller in, slaapt veel dieper en langer dan als hij in zijn bedje wordt gelegd. Ik maak me enigszins zorgen dat ik te laat begin met wennen, hoewel we dat nu wel met een dutje per dag doen (het eerste na ontwaken). Ook kan hij zonder problemen de hele nacht in zijn eigen bedje slapen. Ik ben benieuwd!
Baby kan niet zonder mij
Hoi wij hebben een dochter van haast 8 maanden ze kruipt en trek zich zelf op dus qua ontwikkeling gaat het prima . Ze heeft nooit in een kinderwagen gelegen maar in de draagdoek . tot zover geen probleem zul je denken , maar wij kunnen haar geen minuut op de grond zetten of ze krijst de hele boel bij elkaar ze wil constant in die doek en slapen is helemaal een probleem dat doet ze dus niet ze valt alleen maar in slaap op mijn borst weg leggen is geen optie want ze is helemaal in paniek als ik er niet ben . Ik heb een baan ze gaat 1 dag naar de opvang daar hebben ze het over een zeer gespannen kindje de leidster daar geeft aan dat ze dat bij ..Draagdoek kinderen.. heel veel ziet ze haalt ze er zo tussenuit zegt ze ik schrik daar best wel van . Ook de wederzijdse oppasoma,s gaan langzaam de richting uit graag wat minder te willen oppassen omdat ze niet de hele dag met een kind van 8 kg willen sjouwen aangezien ze niet in de buggy wil en slapen wil ze ook niet zonder gezelschap . Als ik erop terug kijk denk ik niet dat ik nog een keer zou hebben gekozen voor het gebruik van een draagdoek ik heb dat met de beste intenties gedaan maar had niet verwacht dat het zo zou uitpakken .
Beste Soof,
dankjewel voor je reactie, goed dat je ook je minder prettige ervaringen laat horen! Wat jammer dat je zulke negatieve reacties krijgt van je omgeving :-(. Baby’s hebben al een eigen karakter en temperament, en jij hebt een baby die duidelijk aangeeft wat ze nodig heeft en die wellicht ook gevoelig is. Ze vindt het niet prettig om op de grond te worden gezet, ze wil graag bij jou zijn (of bij de oppas). Dit is in feite gezond gedrag (gehechtheidsgedrag) – je dochter is bezig zich goed en stevig aan jou te hechten. Je doet het juist heel goed door in te gaan op haar behoefte aan nabijheid. Voor een baby van deze leeftijd bestaat iemand die zij niet ziet (of hoort) niet meer. Zij weet nog niet dat jij in een andere kamer bent en niet van de wereld verdwenen. Het eerste jaar heeft ze nodig om dit te leren. In wetenschappelijke termen heet dit: ze maakt een representatie (een beeld) van jou, zodat ze dit kan oproepen als jij er niet bent. Je kunt je dus eigenlijk gelukkig prijzen dat je dochter zich zo goed aan jou aan het hechten is.
Het is heel jammer dat de leidster van het kinderdagverblijf dit interpreteert als ‘gespannen’ gedrag. Natuurlijk is het niet gemakkelijk op een kinderdagverblijf om alle baby’s genoeg aandacht te geven. Ze zijn dan blij met kindjes die zich makkelijk aanpassen en braaf alleen spelen of slapen. Maar dat wil niet zeggen dat dat ook het beste is voor de baby’s die zij labelen als ‘gemakkelijk’. Of dat jouw dochter ‘gespannen’ is. Zo’n etiket kan er ook voor zorgen dat je niet meer goed kijkt naar je baby: huilt ze inderdaad omdat ze graag bij jou wil zijn, of heeft ze wellicht ergens last van (allergie/ reflux etc.?).
Ik begrijp heel goed dat oppassen in een kinderdagverblijf of door de oma’s wel meer vraagt met een gedragen baby. En ik denk ook dat het voor jou als moeder soms meer vraagt. Maar zie het als een investering: je vult de ‘tank’ van je baby met heel veel liefde en vertrouwen, daar heeft zij de rest van haar leven iets aan. Deze jaren gaan zo snel voorbij! Nu denk je dat het nooit over gaat, maar terugkijkend zul je zien dat het veel te snel overgaat, en ben je vast trots op alles wat je haar gegeven hebt! veel succes ermee. Misschien vind je deze blog ook nog mooi: https://www.naturalchild.org/advice/q50.html.