een draagzak op de rug- hoe ergonomisch is dat?

ergo draagzak niet ergonomisch
Beroerd! Beentjes te wijd, hoofdje achterover geduwd, hol ruggetje

De laatste tijd is er veel discussie over het gebruik van een draagzak op de rug. Op Facebookgroepen wordt er soms fel uitgehaald: het mag echt niet vóór het kindje zelfstandig kan zitten. Dat is op zich een prima vuistregel, maar wat nu als je kindje jonger is dan dat? Kan het dan echt nooit? En als je kindje al zelfstandig kan zitten, is het dan áltijd goed?

Zoals met veel van dit soort discussies is het antwoord genuanceerd. Of het verantwoord is ligt aan de lichaamsbouw van ouder en kind, en de gebruikte draagzak. Soms kan een kindje van 4 maanden al prima in de draagzak op de rug, en een kindje van een jaar zit er misschien wel beroerd in. Waar moet je dán op letten? Eigenlijk op precies hetzelfde als met buikdragen: zit het kindje er ergonomisch in? Van knie tot knie ondersteund, beentjes gespreid, onderbeentjes hangen vrij, licht gebold ruggetje met goede rugsteun (en bij jonge baby’s goede neksteun).

rugdragen draagzak rug ergonomie
rechte bovenrug

Wij westerse ouders hebben een bolling in de bovenrug die bepaalt of het mogelijk is om deze ‘kikkerhouding’ ook op de rug voor elkaar te krijgen. Bij de ene persoon is deze bolling sterker dan bij de andere. Bij mensen in traditionele culturen is deze bolling veel minder: de bovenrug is recht. Het hoofdje van de baby hiernaast zit precies op de plek waar onze rug het meest bol is, en toch wordt het kindje niet achterover gedrukt zoals op de foto hierboven.

draagzak rug
kleine moeder, grote baby: prima combi!

 

Heb jij wel een bolling in je bovenrug, zoals de meeste mensen? Dan is het belangrijk dat je kindje met zijn hoofdje bóven de bolling zit. Dan kan het zich voegen rond die bolling. Of dit mogelijk ligt er maar aan: hoe groot is je kindje, hoe lang is jouw rug en hoe hoog krijg je de draagzak? Met een draagzak ben je beperkt: de heupband kan op een gegeven moment niet hoger. Een doek kun je altijd zo hoog knopen als je wilt. Nu begrijp je waarom vaak wordt gezegd dat baby’s onder de 8 maanden beter in een doek op de rug kunnen.

Overigens: bij kindjes die nog geen goede neksteun hebben, is het een no-go om het kindje zonder hulp op je rug te dragen. Dus ook al zou het in jullie geval wel ‘passen’ dan nog is het naar de rug draaien veel te belastend voor het nekje.

Weet je niet zeker of rugdragen verantwoord is voor jullie? Doe mee met een workshop of kom langs voor een consult. En als je inschrijft voor mijn nieuwsbrief (rechtsboven op de homepage) dan kijk ik gratis met je mee: stuur je rugdraag foto in en je krijgt gegarandeerd antwoord!

En nu ben ik benieuwd: wat vind jij van een draagzak op de rug met een baby?

 

8 reacties

 1. Mooi genuanceerd artikel, het is immers nooit zo zwart-wit, het zit altijd vol met mitsen en maren.
  Ik verwonder me alleen over het rugdragen van heel jonge kindjes. In landen waar dragen de culturele norm is en rug-torsodragen in het bijzonder, zorgen kindjes van enkele weken al op de rug gedragen. Hebben deze moeders altijd hulp om het kindje te plaatsen? Of geldt die waarschuwing alleen omdat wij cultureel niet bekend zijn met deze manier van dagen en meisjes de kunst nog niet hebben afgekeken van de vrouwen in de omgeving?

  1. Hoi Gonneke,
   dank voor je reactie. Mijn waarschuwing is specifiek bedoeld voor de draagzak. Daarin kan het lastiger zijn om goede neksteun te krijgen bij het naar achter draaien. In een doek kan die veel beter. Toch raad ik ouders die voor het eerst beginnen ook met een doek aan om te wachten op goede neksteun. Het naar de rug brengen/draaien is een lastig punt om te leren. Bij een volgend kindje zou het eventueel wel eerder kunnen.

   1. Op zeker een aantal plaaten waar veel gedragen wordt, worden baby’s ook de eerste maanden niet, op de buik of op de heup gedragen. Daarnaast oefenen meisjes al van jongs af aan met poppen en later oudere baby’s.

    1. Ja precies Wendy! In veel culturen bestaat het gebruik van een verlengde kraamtijd waarin moeder en baby samen thuis blijven en verzorgd worden. Deze duurt vaak wel 40 dagen, waardoor baby’s onder de 6 weken nog niet worden gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *