beginnen met rugdragen

Storchenwiege draagdoek erik eko katoen blauw wit
double hammock

Ben jij al begonnen om je baby of peuter op je rug te dragen? Veel ouders zien er tegenop, of ze komen er nooit aan toe. Dat is jammer, want rugdragen is echt heel praktisch; je hebt je armen vrij en er zit geen kindje in de weg als je iets in huis of tuin wil doen. Rugdragen is ook heel gezellig trouwens!

Als je kindje zwaarder wordt kun je het gewicht vóór op een gegeven moment niet meer dragen. Uiterlijk met 10 a 12 kg moet je hem achter gaan dragen; een zwaarder kindje vóór kan klachten gaan geven. Buikdragen wordt iets voor bijzondere momenten: een moe, ziek of hangerig kindje kan het nog heerlijk vinden om te ‘mamatanken’ op de buik (of ‘papatanken’, for that matter). Voor het dagelijks dragen neem je zo’n kindje liever op de rug, waar het gewicht veel makkelijker te torsen is. Het is niet voor niets dat je in culturen over de hele wereld kindjes op de rug ziet, zeker als mama aan het werk is.

Ongezellig?
Je denkt misschien dat rugdragen ongezellig is en dat je weinig contact hebt met je kindje, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Op je rug kun je niet zoveel zien, maar des te meer voelen. Wist je dat je bovenrug juist heel veel gevoelszenuwen bevat? Denk maar eens aan een rugmassage of het kinderspelletje “raad de letter”. Het is een ander soort contact misschien, maar zo’n klein hoofdje tegen je nek en wang is ook echt heel gezellig! Na een tijdje voel je precies of je kindje wakker is of in slaap gevallen, en met een beetje oplettendheid weet je zelfs of hij het uitzicht links of rechts bewondert, of jouw achterhoofd :-).

Wanneer beginnen?

eerste keer op de rug
eerste keer op de rug

Wat is nu een goed moment om te beginnen? Ouders met ervaring kunnen in principe een pasgeborene op de rug dragen, hoewel het de vraag is of dat al prettig is. Als je voor de eerste keer rugdraagt kun je beter wat langer wachten: het leren knopen met zo’n bungelend hoofdje dat nog alle kanten op gaat is veel te moeilijk. Een goed moment is als je kindje zijn hoofdje zelf omhoog kan houden. De beste periode is tussen 3/4 maanden en 7/8 maanden. Oudere baby’s zijn vaak moeilijk te knopen. Ze hebben net ontdekt hoe fijn het is om mobiel te zijn, en zijn niet van plan zich te laten inperken. Als je in die eerste maanden ervaring hebt opgedaan, ben je meestal snel genoeg om ze te knopen en dan meteen iets interessants te gaan doen. Maar als het knopen nog traag en moeilijk gaat, krijg je deze kleine Houdini’s niet zomaar op je rug. Soms is het dan beter te wachten tot ze een jaar zijn of nog iets ouder, dan willen ze vaak wel weer meewerken. Ook kan het een oplossing zijn om een knooptechniek te kiezen waarbij ze snel worden vastgezet zoals de secure high back carry.

Tips voor als je net begint met rugdragen:
– Jonge kindjes breng je het liefst naar de rug met een buideltje gemaakt van je doek – ze zijn dan goed ondersteund en makkelijk te hanteren. Dit wordt genoemd de “santa toss”.
– Bij grotere kindjes heb je de keuze: de superman toss (neem kind onder de oksels en zwaai over je schouders), de hip scoot (schuif kind over je heup naar achter) en de methode ‘for dummies’ (vraag kind om op je rug te klimmen of laat partner kind op rug leggen).
– Gebruik bij jonge kindjes een knoop die goede neksteun biedt zoals de ruck sack. Voor oudere kindjes is er een overvloed aan knoopmethodes. Als je het mij persoonlijk vraag zijn twee tot vier knopen echt genoeg om mee uit de voeten te kunnen, de rest is ‘fashion’. Leuk voor moeders die tijd over hebben – bedenk zelf of je in die categorie valt ;-).
– Je kindje moet rugdragen gaan zien als iets leuks. Zorg bij voorkeur dat de eerste keren meteen leuk zijn: wees niet té onhandig. Oefen alvast met een pop of beer en houd wat speelgoed en afleiding bij de hand. Of boek een consult of workshop.
– Knoop je kindje hoog voor beter uitzicht. Ga zodra het veilig is aan de wandel – dan ziet je kindje meteen het voordeel van deze nieuwe positie :-).
– Als rugdragen met een geweven doek te hoog gegrepen is (op dit moment) zijn er allerlei prima alternatieven. Je kunt rugdragen met een draagzak, ringsling of mei tai. Je kindje zit dan wat lager op de rug, maar het is een stuk gemakkelijker om te leren! Hier vind je een goed filmpje.

En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaring met rugdragen. Draag je je kindje al op de rug, en wat vind je ervan? Welke knoop is jouw favoriet? Deel hier jouw eigen rugdraagtip met andere ouders!

10 reacties

 1. Wat een fijn artikel!
  Wij zijn al heel vroeg gaan rugdragen . Baby drie was namelijk met vier maanden al 8 kilo en buikdragen was gewoon te zwaar. We dragen met een geweven doek met de rucksack carry. Hij vindt het heerlijk en woont zo ongeveer op mn rug. Op deze manier wordt er heerlijk geknuffeld, ziet hij alles wat zn broers doen, doet zo nu en dan een dutje en ik heb mn handen vrij. Twee uur dragen is zo goed te doen, daarna begint het echt zwaar te worden (hij is inmiddels bijna 7 maanden en ruim 9 kilo nu)

  1. Wat een mooi verhaal, dankjewel voor het delen Maartje. Met zo’n gewicht kun je inderdaad niet wachten tot een jaar ;-). Ergens is dat een voordeel want dan moet je het gewoon snel leren.

 2. Hoi, ik heb een tula free to grow en draag sinds gisteren op mijn rug, (dochter is 15 maanden en 9.5 kilo) het eerste stukje gaat prima maar na een half uurtje krijg ik mij in mijn nek en schouders/bovenrug. Wat kan ik hieraan doen?
  Groetjes

  1. Beste Samantha, dat is moeilijk te zeggen zonder te zien hoe je je dochter precies draagt. Wat ik vaak zie is dat mensen de draagzak te los hebben, en dan hangt het gewicht verder van je af – wat het zwaarder maakt. Je wil zo hoog en strak dragen dat ze over jouw schouder heen kan kijken . Hopelijk helpt deze tip en anders raad ik je vooral aan om een draagconsulent bij jou in de buurt te zoeken. Ze kan je in korte tijd helpen verwacht ik.

 3. Hee Rachel, hier vinden we het op de rug krijgen geen probleem, over de heup en dochterlief zit op d’r plek. We moeten vooral wennen aan het rugdragen zelf. Voor mij, omdat ik mijn dochtertje niet kan zien. Dochterlief is vaak na 10 minuten ook overstuur, we denken omdat ze vind dat ze te weinig kan zien. Kun je misschien zeggen of meer kindjes hieraan moeten wennen? Ze wordt toch echt te zwaar voor op de buik en we hopen haar toch nog lang te kunnen dragen. Binnenkort op vakantie en dan kunnen we veel oefenen. 🙂

  1. Hoi Bonny, waar draag je mee, als ik me goed herinner een Manduca? Daarmee (en met eigenlijk alle draagmethodes behalve de geweven doek) draag je je kindje wat lager op de rug. Meestal in de taille, met een beetje moeite kan het nog wat hoger. Het ligt dan aan de lengte van haar en jouw bovenlijf hoeveel ze ziet. En zeker kunnen ze daar heel erg tegen protesteren als het uitzicht te saai is! Wat je nog kunt proberen is de heupband zo hoog mogelijk te doen, echt een stukje boven je taille, en haar ook met de schouderbanden goed hoog op te tillen. Als dat ook niet helpt zijn er nog twee opties: wachten tot ze een beetje groter wordt, of gaan rugdragen met een geweven doek. Daarmee kun je zo hoog knopen als je wilt. Veel plezier op vakantie alvast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *