Hoe voorkom je pijn in je rug van de draagdoek?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Krijg ik geen pijn aan mijn rug, nek of schouders van al dat sjouwen met een baby in de draagzak? Zijn er tips om klachten te voorkomen? Jazeker zijn er tips! Als draagdoekconsulent help ik alle ouders om prettig en comfortabel te kunnen dragen. Op deze manier dragen is écht fijner dan met je baby los op de arm. Hier 7 gouden tips voor jou.

1 Draag hoog en strak

Je baby op kusjeshoogte, dat is de gouden regel. Dat is belangrijk voor de veiligheid, maar óók belangrijk voor jouw comfort. Gewicht dat je hoog draagt en dicht tegen je aan, is immers lichter. Iets met hefboomkrachten en zo ;-). De billetjes van je kind zitten dan altijd boven jouw navel – je eigen zwaartepunt. Een jongere baby zit er ruimschoots boven, een zwaardere peuter op je navel of nét erboven .

Bij een draagdoek betekent dat vooral dat je stevig moet aanspannen. Zeker de bovenste/ binnenste baan heeft veel stevigheid nodig. Je hoeft niet bang te zijn om té strak te spannen (tenzij je een man bent en aan serieuze bodybuilding doet 😉 ). Bij een draagzak betekent het een goede keuze maken voor een draagzak die echt past, en aanspannen tot de juiste kusjes-hoogte. Twijfel je of je je doek goed knoopt, of dat je draagzak goed past? Je bent welkom voor een (Skype) consult!

Kusjes-hoogte in de Moby rekbare doek. (neksteun van de baby kan trouwens beter)

2 Spreiden, spreiden, spreiden

Zorg dat de banden van je draagzak recht zitten en niet gedraaid, en idem bij je draagdoek. Wapper de banen goed losjes uit over je rug, voor je ze afknoopt. Immers: knobbels en draaiingen in je rug kunnen serieuze last geven.

draagdoek pijn rug goed spreiden
lekker wapperen met die doek!

3 Denk om je schouders

Bij veel vrouwen zijn de spieren bovenop de schouder gevoelig. Dit zijn de monnikskapspieren. Zeker als je pas bent bevallen kunnen ze heel gevoelig zijn. Je belast ze ook al met borstvoeden en hanteren van je baby; met dragen kunnen ze maar beter ontspannen zijn. Hoe bereik je dit?

Heb je een draagdoek? Haal dan eerst het gewicht van de stof door je baby even op te tillen. Met je vrije hand til je nu de schouderbaan op en plaatst deze verder naar buiten, op de kop van je schouder. Op deze plek kun je de stof spreiden en een keertje omslaan, tot je een prettig verdeelde druk hebt – en de monnikskapspier vrij is. Heb jij geen doek maar een draagzak, dan is het vooral een kwestie van goed passen. Hier vind je tips voor de keuze van een passende draagzak.

pijn rug draagdoek niet bij goede spreiding schouders
Fijne spreiding van de doek op de schouders

4. Begin op tijd

MIjn verloskundige zei indertijd: “als je begint met een kalf te dragen, kun je na een tijdje een koe dragen”. Nu weet ik niet uit ervaring of dit klopt ;-), maar feit is dat je went aan het dragen. Immers: je begint met het luttele gewicht van drie pakken suiker, en gaandeweg worden je spieren sterker. Zo bezien is dragen een gratis work-out!

sterker worden door dragen

5 Leer rugdragen – en varieer

Bij veel klachten is het prettig om het gewicht op je rug te dragen. Het ontlast je bekken en onderrug, en het stimuleert je om rechter op te gaan staan. Rugdragen kun je al leren als je baby ongeveer 3 maanden is. Sowieso is het prettig om af te kunnen wisselen, dus meer knopen en variaties leren is gewoon slim. Hier lees je meer over ‘beginnen met rugdragen’ en ‘dragen op de heup’.

pijn rug draagdoek helpt om op de rug te dragen
mooi hoog en strak dragen op de rug

6 Ken je lijf

Ieder lijf is anders en reageert anders. Sommige ouders hebben er baat bij om het dragen langzaam op te bouwen: iedere dag een kwartiertje langer. Anderen helpt het om goed op hun houding te letten: rug recht (niet hol), core aanspannen, hoofd aan een touwtje naar het plafond. Ook blijven bewegen tijdens het dragen, zodat je niets vastzet, kan helpen. Weer andere ouders zijn gebaat bij yoga, oefeningen of fysiotherapie. De ‘kat’-pose bijvoorbeeld (afwisselend rug hol en bol maken) kan heel prettig zijn ter ontspanning van de rug na het dragen.

7 No-go’s

Er zijn dingen die je gewoon niet moet willen met een baby bij je. Bijvoorbeeld: zware taken met een baby aan de voorkant, zodat je moet reiken met gewicht hangend aan je rug. Ook een dreumes die alle kanten op wiebelt en draait is niet geschikt voor iedere rug. Wellicht kan je partner die beter tillen nu? Volg je lichaam, dat geeft haarfijn aan wat wel en niet kan!

En nu ben ik benieuwd: heb jij door het dragen van je baby ook wel eens pijn gehad ergens? En wat hielp jou toen? Ook jouw vragen kun je hieronder kwijt, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *