baby dragen op de heup – een onderschat plezier!

ring sling schoolHet nieuwe schooljaar gaat weer van start. Dat kan een heel gesjouw zijn op het schoolplein met een (verse) baby erbij. Maar niet met een ring sling of heupzitje! Super snel en gemakkelijk en je handen vrij voor je oudste. Vaak hoor ik van ouders dat ze de baby dragen op de heup niet zo fijn of gemakkelijk vinden. Wat mij betreft wordt de ring sling ondergewaardeerd!
In deze blog lees je alles over de verborgen genoegens van het heupdragen en…. geef ik je mijn expert-tips. Zo heb je wél plezier van een ring sling.

Tip 1: Comfortabel op je schouder

Het schouderstuk is bepalend voor het comfort van een ring sling. Voor de meeste ouders -zeker moeders- is het fijn als het gewicht op de benige kop van je schouder rust en niet op die gevoelige spier in je nek (monnikskapspier). Dus haal die stof uit je nek en leg hem verder naar buiten! Een brede spreiding op je rug geeft ook veel comfort. Er bestaan verder verschillen in design. Sommige ouders houden van een breed schouderstuk (gathered), anderen hebben liever een smaller (pleated). Er bestaan ook ringslings met een ingenaaid kussentje (gevuld).

Tip 2: Ringen uit de zeilwereld

Bij het zeilen worden de ringen gebruikt om een touw snel aan te spannen en ook snel weer te kunnen vieren. Gebruik de ringen als een echte pro: span de stof aan in de richting waar hij vandaan komt. Zo gaat de stof niet dubbel zitten en glijdt hij soepel door de ringen. En ook belangrijk: houdt de ringen hoog, dus ver van je baby (net onder jouw sleutelbeen). Dan houd je ruimte om aan te spannen.

Tip 3: Ze willen kijken

ring sling storchenwiege baby dragen op heupHeupdragen is heerlijk als baby’s steeds meer willen zien. Je hebt nog makkelijk oogcontact, net als op je buik, maar ze hoeven zich niet in rare bochten te wringen als er iets spannends gebeurt voor jouw neus. En iets waar je misschien niet over nadenkt: je kindje beweegt in jouw richting. Als je hem op je buik draagt beweegt hij als het ware achteruit.
Je kunt makkelijk heupdragen met een ringsling. Met een lange doek kun je trouwens ook prima op de heup knopen – dat duurt natuurlijk wel iets langer. Met veel draagzakken kun je ook heupdragen, maar deze halen bij lange na niet het comfort van een doek op de heup.

Tip 4: Ook voor pasgeborenen

heupspreiding ring sling heupdysplasie baby dragen op heupOp je heup dragen betekent een minder brede heupspreiding. In het plaatje hiernaast zie je een spreiding van ongeveer 45 graden en dat wordt als ideaal gezien. Heupdragen mag dus vanaf de geboorte. Doordat je heup smaller is dan je buik kan je baby zich ook gemakkelijker vastklemmen en zo zichzelf stabiliseren. Je baby ruikt jou ook heel goed op die plaats ;-). Wel heb je minder huid-op-huidcontact.

Tip 6: Het heupzitje

heup zitje easy rider baby dragen op heupWil je nóg sneller zijn dan een ring sling, dan is het heupzitje misschien iets voor jou? Fijn vanaf ongeveer 6 maanden tot een kilo of 13. Omklikken en klaar! Ook heerlijk voor die draaikontjes die de hele dag ‘op en af’ willen.

Tip 7: Doe het zelf

Heb je een fijne stevige doek van een meter of twee lang en een centimeter of 60 breed, maak dan een ‘no sew’ ring sling. Daarna gewoon weer te gebruiken als sjaal of korte doek. Gebruik deze fijne ringen ervoor.

Tip 8: Ook handig onder de douche of in het zwembad

Er zijn speciale waterslings voor plezier en veiligheid in en om het water. Ze drogen snel en geven je veel grip op een glibberige baby.

Heb jij fijne ervaringen met een ring sling of andere heupdraagtechniek? Deel het hieronder met andere ouders, leuk!!
En wil je leren je baby te dragen op de heup, doe dan gezellig mee met een workshop.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *