jouw heupen, gemaakt om te dragen

hoe baby dragen heupHeb je er wel eens over nagedacht waarom wij vrouwen een smalle taille hebben met van die lekker zachte vetkussentjes? Is dat gewoon een handige opslagplek van reserve calorieën voor moeilijke tijden? Zijn het misschien stootkussentjes om je te beschermen als je door een smalle deur moet? Of zijn het fijne ‘love handles’? Evolutionair biologen denken het te weten: het is een prachtige zitplek voor je baby!
hoe baby dragen

Vacht

Als je naar een apenmoeder kijkt dan heeft zij een andere fijn plekje voor haar baby: haar harige vacht. Haar baby heeft veel kracht in zijn vingers om zich stevig aan haar vast te houden. Toen mensen in een ver verleden rechtop gingen lopen, veranderde er van alles, onder andere de vorm van ons bekken en de manier waarop de wervels op elkaar stapelen om ons gewicht te kunnen dragen – zonder de steun van onze armen. Onze vacht verdween, onze taille werd langer en smaller. Hoe moesten we toen onze baby’s dragen? De natuur bouwt voort op wat er is, en zo ontstond er langzamerhand eenbaby dragen handige plek om het gewicht van onze baby te plaatsen: de vrouwenheup. Goed in het zicht, makkelijk een arm eromheen, dichtbij de borst – én dichtbij ons hart.

Spieren

Nu denk je misschien dat een baby op die plek een passieve rol heeft. Hij kan zich immers niet vastgrijpen aan jouw vacht. Maar wat blijkt: onze baby’s klemmen zich vast met hun beentjes. Dit kun je soms merken als je een onverwachte beweging maakt. Ook gebruiken ze allerlei andere spieren om zichzelf in evenwicht te houden. Een super workout dus voor je baby. Ondertussen wordt door alle bewegingen ook de bloedtoevoer gestimuleerd naar de heupen (goed voor het uitrijpen van de heupjes) en krijgt zijn buik een massage (goed tegen krampjes). Om zelf niet al te moe te worden in je armen is een ring sling of een andere draagdoek misschien wel zo handig. Bovendien geeft de doek de schouders van je baby steun waardoor hij gemakkelijker zijn handjes kan ontdekken. Geen wonder dat je babydragers in veel traditionele culturen terugvindt – en ook bij ons steeds meer.

hoe baby dragen heup

Vet?

Als je op Google zoekt naar ‘vetkussentjes’ en ‘heupen’ kom je alleen maar afslanksites tegen, en foto’s van tailles met centimeters eromheen. Onze love handles moeten blijkbaar zo snel mogelijk weggewerkt worden. Zonde! Laten we die prachtige zachte plekjes voor onze baby’s méér waarderen :-).

Wil je nog meer lezen? Deze blog over heupdragen vind je vast leuk.

Heb jij hier ook een leuk idee of ervaring over? Graag je reactie hieronder!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *