je tweeling in een draagzak of doek – 6 opties

tweeling draagzak draagdoek dubbeldragenZoek je snel een tweeling draagzak klik dan hier !

Twee kindjes – wat een feest. Maar oh wat heb je je handen vol…. De hulp van een draagzak of draagdoek is nu wel heel erg welkom. Of het nu een tweeling is, of twee kindjes die dicht op elkaar zitten, je kunt soms behoorlijk onthand zijn. Wat te denken van die momenten dat ze allebei tegelijk je aandacht nodig hebben? Of de bezoekjes aan de supermarkt met twee kindjes die nog niet zo ver kunnen lopen?

Vaak is de hulp van een draagdoekconsulent wel handig. De informatie hieronder helpt je om je goed voor te bereiden. In een consult weet je dan precies wat je wilt en kun je gericht gaan uitproberen. Met dank aan alle moeders voor de mooie foto’s!
Wat zijn je opties?

1. Je kunt één kindje dragen (en ben je met twee volwassenen: ieder één)

Dit lijkt een beetje een flauwe optie om hier te noemen, maar voor veel tweelingouders werkt dit prima, zeker de eerste tijd. Het kindje dat op dat moment het meeste aandacht nodig heeft gaat in de drager, of het kindje dat net in slaap begint te vallen. En ga je een dagje uit, of is er hulp in huis, dan kun je ieder één kindje nemen. Het is ook een hele mooie opstap naar één van de manieren om twee kindjes tegelijk te dragen. Je doet ervaring op met dragen en leert je kindjes kennen. Je weet beter welke manier bij jou kan gaan passen. En tegen de tijd dat ze goede hoofdcontrole hebben ben jij zo ver en kun je aan de slag met één kindje voor en eentje achter.

2. Twee hele jonge kindjes kun je samen in een doek vóór dragentweeling draagzak draagdoek dubbeldragen tricot

Dit kan eigenlijk met alle draagdoeken: met een ringsling, met een tricot doek of met een geweven doek. Je hebt zicht op beide kindjes. Je gebruikt de ‘buidel’ gewoon voor twee kindjes i.p.v. voor één. Het makkelijkste is als je het grootste kindje er als eerste in doet. Bij een tricot doek kun je ook ieder kindje in één van de schuine banden schuiven (zie foto). Als je één van de kindjes eruit wilt halen, zullen ze er allebei uit moeten. Vaak kan dit ongeveer de eerste drie maanden: de kindjes groeien gewoon uit de beschikbare ruimte. Het is niet gemakkelijk om de heupjes goed te positioneren in de beperkte ruimte – zeker als één van de kindjes in stuit heeft gezeten is dit wel een aandachtspunt. Het nadeel kan verder zijn dat de hoofdjes de neiging hebben om tegen elkaar aan te ‘bonken’. De enige manier (die ik ken 🙂 ) om dit te voorkomen is met een geweven doek, met de knooptechniek hier rechts op de foto. Een variant op de FWCC, waarbij het ene kindje wat meer links zit en het andere wat meer rechts. Deze techniek kan bij vrouwen behoorlijk snijden in de nek (op de gevoelige monnikskapspieren), tenzij je de kindjes wat meer aan de zijkanten zet – en dan ga je al in de richting van optie 3.
Er zijn ook draagzakken op de markt waarin je twee kindjes vóór kunt dragen, maar deze raad ik niet aan. Ze zijn immers alleen bruikbaar voor die allereerste maanden, en daarna heb je er niets meer aan om één kindje in te dragen. Zonde van de investering vind ik, en ook lang niet zo ergonomisch als de draagzakken voor ‘enkele’ kindjes.

3. Je kunt een kindje links en een kindje rechts dragen

Dit kan met twee ringslings of met een geweven doek (Amanda’s hip carry bijv.), met de Minimonkey twin carrier – of eventueel met twee draagzakken of een combi van draagzak en sling. Ook hier heb je zicht op beide kindjes. De belasting op de schouders kun je beter verdelen en de kindjes bonken niet met de hoofdjes.

Met de kindjes zo sterk aan de zijkant kun je je wel behoorlijk ‘massaal’ voelen. Er is wat extra aandacht nodig om beide bolletjes te beschermen als je bijvoorbeeld door een smalle deur wilt lopen. Je hebt je handen ook niet zo vrij als je zou willen en daar was het ook wel om te doen natuurlijk. En nog een punt van overweging: wat als het ene kindje veel zwaarder is dan het andere? Dan is het opletten dat je de kindjes niet steeds op dezelfde heup draagt vanwege de ongelijke belasting.

Twee aparte slings, draagzakken of de Minimonkey gebruiken heeft twee mogelijke voordelen:

 • het kindje dat er als laatste in ging kan eruit zonder het andere kindje te hoeven storen. Handig als je verwacht dat één van beiden eerder honger krijgt of wakker wordt.
 • Je kunt de slings/ draagzakken ook los gebruiken, zie optie 1

4. Je kunt een kindje voor en een kindje achter dragen in draagzakken

twingo

Voor de meeste tweelingouders is een kindje voor en een kindje achter de fijnste draagmanier – zeker als ze wat groter worden. Je bent mobiel met twee kinderen op je lijf, je hebt je handen vrij, en je bent op een bepaalde manier ‘in evenwicht’ waardoor het gewicht minder zwaar is dan je zou verwachten. Natuurlijk is het wel nodig dat je een baby al op jonge leeftijd op je rug kunt en durft te dragen, iets waar andere ouders vaak nog wat langer mee wachten. De gemakkelijkste manier om een kindje op je rug te dragen is met een draagzak ofwel ergonomische drager. Hiervoor is wel goede hoofdcontrole nodig – vaak is dit vanaf een maand of 3, 4 maar liever nog later en iig zo hoog mogelijk. Het makkelijkst is de rugbaby eerst te dragen, want met een baby vóór de tweede naar de rug brengen is niet eenvoudig. Je kunt twee ergonomische dragers combineren. Nadeel van twee aparte dragers kan wel zijn dat je vier schouderbanden hebt en twee heupbanden – een speciale tweeling draagzak zoals de Twingo lost dat op. Ook twee Limas zijn een fijne combi- je kunt ze samen op één heupband schuiven. Niet alle dragers zijn een fijne combi – let op zowel schouder- als heupbanden als je hiervoor kiest. Er zijn ook dragers voor peuters op de markt zoals de Tula. Zie voor de veiligheid ook mijn blog over rugdragen met een draagzak.

5. Je kunt een kindje vóór en een kindje achter dragen in draagdoeken

Als je al handig bent met knopen, of je wilt de moeite doen om het te leren, kun je beide kindjes dragen in een doek. Dit is de meest flexibele en ook de meest ergonomische manier. Van de investering om het te leren zul je lang plezier hebben! Als je al ervaring hebt met rugdragen kun je zelfs een hele jonge baby zo dragen, hoog op je rug. Deze manier van dubbeldragen kan met een extra lange doek of met twee aparte draagdoeken. Elk heeft weer zijn eigen mogelijkheden. Met een lange doek knoop je het achterste kindje met een ruck sack, en gebruik je de staarten om het voorste kindje in een kruis te dragen (het kruis dat je ook maakt bij Tibetaans afknopen). Het voorste kindje heeft dan wel wat minder goede neksteun. Over het algemeen red je dit met een doek die hooguit één maat groter is dan je normale doek – voor de ruck sack heb je immers niet zoveel stof nodig.

Met twee doeken kun je alle kanten op. Enkele voorbeelden: een tricot doek aan de voorkant en een ruck sack eroverheen. Dit is de enige manier (die ik ken 🙂 ) om ieder kindje er afzonderlijk uit te kunnen halen, zonder het andere kindje te storen. Dus als je bijvoorbeeld twee heel onvoorspelbare slapers hebt, dan is dit je ‘way to go’! Of een ruck sack aan de achterkant en een korte doek erdoorheen halen voor het kindje aan de voorkant.

6. Je kunt een kindje voor en een kindje achter dragen in een combitweeling dragen draagzak draagdoek dubbeldragen bondolino geweven doek

Sneller dan beide kindjes in een doek, en toch heel ergonomisch en flexibel. Vaak gaat het kindje achter in de draagzak (vanaf 3/4 maanden of liever nog later) en maak je de doek aan de voorkant vast aan de schouderbanden van de drager. Voordeel hiervan is dat het rugdragen makkelijk is als je knopen op de rug nog spannend vindt. Ook heb je alleen de schouderbanden van de drager, en het kindje aan de voorkant heeft goede neksteun. Dit is ook een fijne optie als je een peuter en een baby tegelijk wilt dragen. Een nadeel kan zijn dat het kindje aan de voorkant wat naar beneden zakt of wat in elkaar zakt. Een andere optie is het kindje vóór in een ringsling, tricot of geweven doek. Dan heb je wel meer stof over je lijftweeling draagzak marsupi geweven draagdoek dubbeldragen lopen. Kies je voor tricot heb je dan meteen weer het eerder genoemde voordeel: beide kindjes zijn afzonderlijk uit de doek te halen, zonder de ander te storen.

Ook andersom is mogelijk: een kindje gaat in het draagzakje vóór, en daar overheen knoop je een ruck sack. Dit kán weer vanaf heel jong (mits je ervaring hebt), het kindje achter zit immers hoog op de rug. Het moet wel een draagzakje zijn met dunne schouderbanden, zoals een Marsupi, of eentje met ongekruiste banden, anders heeft het kindje op de rug er last van.

Als toetje nog wat leuke blogs met foto’s, en informatie voor meerlingouders:
https://ikwordthuiswijs.blogspot.nl/2011/01/een-tweeling-dragen.html
https://www.nvom.nl/kennis-en-ervaring/informeerling/
https://ikwildragen.nl/2015/01/dubbeldragen/
https://forum.dragen-en-voeden.nl (zoekwoord tweeling of dubbeldragen)
Facebook groep ‘dubbeldraaggeklets’

En jij, heb jij nog tips voor andere ouders? Heb jij ervaring met het dragen van twee kindjes, of het nu een tweeling is of twee kindjes van verschillende leeftijden? Je kunt je ervaring hieronder kwijt – of je foto natuurlijk! Je kunt andere ouders veel plezier doen met jouw ervaring, want hierover is op het internet nog niet zoveel te vinden!

4 reacties

  1. Hoi Nina,
   leuk om te horen, en ik kan me goed voorstellen dat je veel plezier kunt hebben van het samen dragen van je dochters. In welke knooptechniek zou je interesse hebben? Deze blog is al wel heel lang en het voert misschien wel ver om alle knooptechnieken hier toe te lichten ;-). Het fijnste is waarschijnlijk om de knoop van je keuze te oefenen samen met een draagdoekconsulent in je buurt. Zelf zit ik in Boxtel en op http://www.draagdoekconsulenten.nl vind je de consulenten in je regio. Vraag wel even of diegene ervaring heeft met tweelingen. Je kunt natuurlijk ook kijken hoever je komt met youtube ;-). Veel draagplezier nog!

 1. Ik heb mijn tweeling veel gedragen. En nog! (Nu 2 jaar).
  In het begin vooral veel los van elkaar. Net wie het nodig had nam ik bij me.
  Vanaf 5 maanden ook dubbeldragen geoefend en geleerd. Wat eb ik daar ongelofelijk van genoten. Voelde me Supermam met mijn beide kinderen tegen me aan de weide wereld in.
  Mijn man heeft ook bijna dagelijks een stuk gelopen met een van de twee in de draagzak. Zodat we op onze actieve vakantie in de bergen beide konden dragen.
  Heb eigenlijk alle bovenstaande opties wel gedaan. Net wat op dat moment het handigste was.
  Nu gebruik ik vooral nog de draagzak en de meitai. Maar doe mijn doeken en ringsling nog niet weg.
  Bedankt voor deze blog!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *