Geboorteplan en hechting – heeft dat met elkaar te maken???

Geschatte leestijd: 4 minuten

geboorteplan en hechting
cardemom.be

 Als je je voorbereidt op de bevalling, probeer je je voor te stellen wat voor jou prettig zal zijn. Maar wist je dat je ook kunt nadenken over een goede bevalling voor je baby, en voor jullie prille hechting?

De geboorte is in het proces van hechting een héél belangrijk moment. Hechting begint al in de baarmoeder en duurt zeker het hele eerste jaar.  Net na de geboorte is de baby super alert en klaar om contact te maken. Net zoals jij benieuwd bent naar wie je baby is, is zij of hij ook benieuwd om jou te zien en leren kennen. Je kunt van alles doen om de hechting te bevorderen. En zo een hele fijne start te maken samen. Wat kun je opnemen in je geboorteplan? Misschien wil je er zelfs een hechtingsplan van maken!

1 - Regie en vertrouwen

geboorte plan hechting vrij bewegenRegie en vertrouwen

Tijdens je bevalling ben JIJ degene die beslist wat er gebeurt. Soms lijkt het alsof de zorgverleners de keuzes maken, maar zij geven jou alleen maar advies (of zouden dat horen te doen). Het is aan jou of je dit advies wilt opvolgen. Of het nu gaat om het breken van de vliezen of naar het ziekenhuis vertrekken: jij mag de keuze maken. 

Als het je lukt om de bevalling op jouw eigen manier te doen, zul je merken dat dit helpt om vertrouwen te hebben in jezelf, en dat is een hele goede start van het moederschap. Want ook straks zul je steeds weer je eigen keuzes moeten maken.

Regie houden betekent natuurlijk niet dat de bevalling precies zo gaat als je van te voren had gedroomd, maar wel dat jij beslist hoe jullie omgaan met dat, wat er gebeurt.

2 - Contact met je baby tijdens de bevalling

 geboorteplan liefde hechtingVoor de meeste moeders zijn er (meer of minder) momenten tijdens de bevalling dat ze álle aandacht nodig hebben om om te gaan met alle gevoelens en de storm in hun lijf. Maar buiten die momenten kun je steeds proberen even contact te leggen. Het lijkt erop dat baby’s het ook spannend vinden om geboren te worden, en ze hebben je nodig om ze gerust te stellen. Het is heel fijn voor ze te weten dat jij er nog voor ze bent!

Je kunt je partner bijvoorbeeld vragen om je daar af en toe bij te helpen. Hij kan ook zelf de baby geruststellen.

 

3 - Gouden uur - of twee, of drie....

geboorteplan gouden uur hechtingJe hebt er vast wel over gehoord: het gouden uur. Net na de bevalling zijn jullie allemaal super alert – echte hormonenbommen. Dit is het ideale moment voor jullie eerste kennismaking en de start van de borstvoeding. Als het anders loopt, is het later in te halen, maar het is zo jammer als dit moment verloren gaat. Ik heb er al heel veel over geschreven, dat herhaal ik hier niet – om de blog niet té lang te maken. Lees hier over het bijzondere instinct van pasgeborenen. In dat eerste uur vinden baby’s zelfstandig de borst, en dit is in allerlei opzichten de ideale start van jullie borstvoedingsrelatie. En lees hier over al het moois van huid-op-huid contact. Zorg dat in jouw geboorteplan staat dat jullie ongestoord contact willen, bloot, warm, comfortabel en met gedempt licht en geluid. Doe je baby geen mutsje op, dan kun je heerlijk ‘snuffelen’ en ook dat bevordert jullie contact.  Aankleden, afdrogen, wegen, navelstreng doorknippen? Het kan allemaal wachten!

4 - Jullie met zijn drieën

geboorteplan hechting partner manNatuurlijk wil je als moeder je baby meteen bij je na de bevalling. Dat is je beloning :-). En voor de borstvoeding is het ook een heel goed idee als je baby bij jou blijft tót hij de complete ‘breast crawl’ heeft kunnen voltooien. Toch wil je baby ook kennismaken met zijn vader/ jouw partner. Ik heb nu een paar keer gehoord van vaders die door omstandigheden de eerste uren met hun baby hadden doorgebracht, bijvoorbeeld omdat hun vrouw Hellp ontwikkelde tijdens de bevalling. Deze kinderen hadden later een heel speciale band met hun vader.  Vaders zijn EVEN goed als moeders in het kalmeren van hun baby door huidcontact. Het is belangrijk dat je partner zo snel mogelijk de baby ook huid-op-huid bij zich neemt. Is het niet tijdens het gouden uur, dan toch snel daarna!

En verder?

Huid-op-huid contact blijft fijn tijdens de eerste weken met je baby. Langzaam kun je daar het dragen meer aan gaan toevoegen. Wil je er meer over weten? Volg dan de online zwangerschapscursus!

En hebben jullie een bijzondere situatie, bijvoorbeeld omdat je vorige ervaring niet zo mooi was? Of omdat je bevalling medisch zal zijn, of omdat je eerder een huilbaby of vroeggeboorte hebt meegemaakt? Ik begeleid jullie graag met één-op-één coaching, zodat je ook in dit soort situaties een mooie start van de hechting mag meemaken!

geboorteplan hechting

Nog meer lezen?

* Hier nog een interessant artikel van een verloskundige en fysioloog, over hoe jouw lichaam en dat van je baby samenwerken tijdens de zwangerschap en bevalling.

* En hier nog een mooie blog over het wensen en realiseren van je droombevalling, van mijn favo hypnobirthing docent.

* Wil je ook die leuke plaatjes voor bij jouw geboorteplan? Als ik je coach, krijg je ze cadeau :-). Wil je ze zelf bestellen, dan kan dat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *