‘wild’ knopen – je draagdoek knopen als je buiten bent

Vraag jij je ook af hoe je de doek netjes houdt als je erop uit trekt? In deze blog geef ik je tips voor het draagdoek knopen buiten, zodat je doekdraagdoek knopen staarten niet vies maken schoon blijft. Extra voordeel: je hoeft je doek niet zo vaak te wassen – en dat houdt hem lekker zacht!

1 Staarten op een droge plek

Je favoriete knoop kun je – met enige oefening- vast ook knopen terwijl je de staarten steeds in de gaten houdt. Ze slingeren dan niet op de grond maar liggen bijvoorbeeld op de achterbank van de auto, in de buggy, op een bankje of je propt ze in je broek- of jaszakken. Als je kunt knopen onder de klep van de kofferbak heb je helemaal een ideale oplossing, ook bij regen.

2 Een kortere doek

Als de stof die je overhoudt na het knopen meer dan 25 a 30 cm is voor iedere staart kun je je knoop ook met een maat kleiner doen. Iedere maat staat voor een halve meter stof in totaal. Of kijk eens of er andere knopen zijn, die je met minder stof kunt knopen, zoals de kangaroo of de ruck sack. Hoe minder stof, hoe minder kans dat er wat op de grond belandt. Hier vind je een fijne matentabel.

3 Thuis alvast knopen

De simpelste oplossing: je de doek of drager al van tevoren omdoen. Ter plekke hoef je dan alleen je kindje erin te zetten. Dit kan met:

  • een ringsling of korte doek over één schouderringsling knopen draagdoek knopen
  • een full-buckle draagzak: de schouderbanden zitten vast en hangen niet op de grond. De heupband klik je alvast om.
  • een tricot draagdoek (rekbare doek)
  • bepaalde knopen bij de geweven doek, vooral de double cross carry. Voor deze knoop heeft je kindje goede hoofdcontrole nodig. Ter plekke moet je nog wel even naspannen, maar de staarten blijven schoon!

4 En uit de doek?

Dat kan heel snel en makkelijk: doe de ‘bretelletjes’ weer uit. Dit leer ik ouders in een consult altijd aan. Ook handig in de alledaagse noodsituaties: honger, pijn, NU! Zorg ervoor dat je je kindje steeds goed ondersteunt met één hand.

draagdoek knopen schoon houden
1.
draagdoek knopen schoon houden FWCC
2.
draagdoek knopen schoon houden
3.
draagdoek knopen schoon houden FWCC
4.
5.
5.
draagdoek knopen tip duim onder kontje
6.

Bij het eruit halen is het prettig een duim onder het kontje te laten glijden, voor goede steun als de beentjes wat blijven hangen in de stof.

Meer lezen:
dragen in de winter
dragen in de zomer

Hopelijk heb je wat aan deze tips! En jij, heb jij ook nog slimmigheidjes die het  draagdoek knopen makkelijker maken? Je kunt ze hieronder kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *