babydragen tijdens je zwangerschap

Geschatte leestijd: 5 minuten

Als je tijdens je zwangerschap nog een kleintje hebt rondlopen, heeft die nét zoveel behoefte aan aandacht als voor je zwanger werd. En is nét zo zwaar…..

Vraag jij je af of het wel verstandig is om je kindje te blijven dragen tijdens je volgende zwangerschap? Hoe doen andere moeders dat? En lijkt het je fijn om je draagdoek te gebruiken om je zware buik te ondersteunen? Keep on reading!

Volg je gevoel

In je zwangere lijf verandert er van alles. Je buikspieren moeten plaatsmaken, je banden verweken en er komt een boel gewicht te hangen aan jouw voorkant. Je bent hiervoor gemaakt, je kunt het, maar je lijf verdient wél extra zorg. Sommige moeders vliegen probleemloos door de zwangerschap en tillen tot het einde nog hun dreumes op de heup. Anderen moeten al heel vroeg de oudste vragen om zélf de trap op te lopen en in bed te klimmen. Volg en vertrouw dus jouw lichaam, neem je grenzen in acht en je voelt snel genoeg of babydragen nog kan.

Het verhaal van Lieke

Hier is bijvoorbeeld het bijzondere verhaal van Lieke: ” In het begin van de zwangerschap ging dragen niet door de misselijkheid, maar vanaf een week of 20 liep ik juist liever mét kind op m’n rug in plaats van zonder. Toen kreeg ik erg veel last van mijn banden en door de draagzak kon ik die enorm ontlasten. Ik deed de band ónder m’n dikke buik, waardoor deze een beetje opgetild werd. Ik vond het heerlijk lopen en kreeg minder buikpijn en bandenpijn. Ik denk dat de oudste toen wel een kilo of 14/15 was. “

Welke doek of draagzak?

Dragen met een doek of draagzak is altijd lichter dan los op de arm. Maar welk draagsysteem kies je dan?

Met een geweven doek ben je het meest flexibel. De doek past altijd en je vormt hem naar jouw wensen. Je kunt je kindje hoog op de rug dragen met bijvoorbeeld een double hammock (Candy Cane afgeknoopt) of een ruck sack (Tibetaans afgeknoopt). Je buik is dan helemaal vrij. Ook kun je kijken of een Robin’s hip carry werkt, of het heupdragen met een ringsling. En het mooiste is: met je lange geweven doek kun je ook je buik heerlijk ondersteunen.

Toch kom je ook met een draagzak vaak een heel eind. Als je kindje groot genoeg is, doe je de heupband onder je buik door. Als het nog te klein is, draag je de heupband boven je buik, zodat je kindje hoger komt op je rug. Let op: de heupband bóven je buik is niet altijd comfortabel! Zeker als het een stevige brede heupband is kan er best veel druk op je buik komen. Bij sommige draagzakken, zoals de Limas kun je de heupband verwijderen en hem ‘onbuhimo-style’ gebruiken. Net als bij de doek heb je dan geen heupband die druk geeft op je buik. Er hangt dan wel meer gewicht aan je schouders natuurlijk, en die kunnen in de zwangerschap ook extra gevoelig zijn.

 

Linda: “Wearing 2 kids #20weken :-). Hier nog met de Tula, later droeg ik alleen met de doek – double hammock of ruck – hóóg afgeknoopt.”

De ervaring van Desirée

Desirée vertelt: “Het dragen vond ik lichamelijk best een zware belasting – ondanks dat je een soort van in balans bent. Ik heb een goede zwangerschap gehad zonder bekkenklachten want anders zou ik het echt afraden. Mijn dochter was nog niet zo zwaar 8 kg wat denk ik ook scheelt.

Op het eind heb ik niet meer gedragen, het was simpelweg echt moeilijk om haar achterop te krijgen zowel met doek als zak en te zwaar. Ik heb toen de draagmomenten ontzettend gemist! Net zoals ik na 5 maanden zwanger zijn het onbezorgd borstvoeding geven miste. Ik kon haar niet meer de geborgenheid van voeden en dragen geven. Net als ieder kindje heeft ze mamatijd simpelweg nodig, dat vond ik best moeilijk.

Wat ook wel mee heeft gespeeld is dat ik nog niet zo’n ervaren doek drager was. Als ik het kon terug draaien dan had ik mijn dochter veel vaker in de doek moeten zetten zodat het tijdens de zwangerschap ook makkelijker ging.”

En hoe steun ik mijn lichaam?

Je kunt de staarten van je doek gebruiken om je bekken extra steun te geven. Ook kun je je doek gebruiken om je hele lichaam te ondersteunen, als je je oudste er niet in draagt. Wil je dit leren, boek dan een speciaal consult of workshop. Houd altijd je grenzen in acht en consulteer je verloskundige bij klachten.

Meer lezen?

Hier vind je een fantastische blog over de correcte houding en spiergebruik tijdens de zwangerschap. PLus een ervaringsverhaal van een vrouw die deze juiste houding leerde voor haar tweede zwangerschap. Met hele mooie gevolgen.

En jij, heb jij gedragen tijdens de zwangerschap? Waarom wel of waarom juist niet? Je kunt je verhaal hieronder kwijt

4 reacties

  1. Bedankt voor het informatieve stuk, ik ga het zeker gebruiken! Nog ter info, je kan ook al een kleintje hebben rondlopen en voor de eerste keer zwanger zijn:) niet iedereen heeft het standaard gezin.
    Groetjes!

    1. Beste Fabiënne,
      zeker fijn! En ouders die daar graag een steuntje bij de rug hebben, help ik graag met alle voorbereidingen. Zodat jullie vol vertrouwen een hechte band krijgen en een tevreden baby. ZONDER je zorgen te maken of je het wel goed doet ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *