Tweedehands draagdoek of draagzak – waar let je op?

Babydragers kunnen best duur zijn, en dat geld heb je niet altijd. Of misschien ben jij op zoek naar iets heel speciaals, dat je alleen tweedehands kunt krijgen (of betalen). Het risico op een miskoop is bij een tweedehands draagdoek of draagzak zeker aanwezig, dus waar kun je nu op letten?

  1. Het beste is als je de doek of drager live kunt bekijken. Dan pas kun je zien of er draadjes los zijn, of dingen stuk. Als dit echt niet kan, vraag zoveel mogelijk foto’s.
  2. Afbeeldingsresultaat voor kapotte draagdoekSpecifiek voor een doek: een draadje los, of een lusje is niet zo’n probleem, dit is makkelijk te repareren, of je laat het gewoon zo hangen. Buiten de naad aan de zijkant zijn kapotte draden of zelfs gaatjes al helemaal geen probleem, hier komt immers geen druk op de doek. Reparatietips vind je op veel plaatsen, bijv. in het forum dragen en voeden. Er zijn ook gespecialiseerde reparateurs te vinden, die het betaald voor je doen.
  3. Zijn er meerdere draden los, of is er echt een gat ontstaan? Of is de stof dun aan het worden? Dan is de doek niet veilig meer, en niet de moeite waard om in te investeren.
  4. Tweedehands draagdoeken zijn soms niet eens goedkoper dan nieuwe doeken – men vindt ze veel waard omdat ze al zacht en ingedragen zijn. Dit geldt nog sterker voor de luxe merken en limited editions. Vraag je goed af of je het dit waard vindt. Indragen van een doek is écht niet zo moeilijk.
  5. Weet je het zeker ;-), dan zijn er diverse Facebook groepen waar je kunt ruilen of kopen, zoek maar eens op ‘draagdoekenmarkt’. Keuze uit onder de 200 en boven de 200 euro!
  6. Specifiek voor een draagzak: let op de naden, vooral in de hoeken waar de knieën van je kind zitten en de aanhechting van de schouderbanden, daar treedt vaak als eerste slijtage op. Controleer ook eventuele gespen op (haar)scheurtjes, en klittenband of het nog goed sluit.
  7. Er is veel namaak op de markt van de grote merken draagzakken, zoals Ergobaby en Manduca. Je denkt misschien dat dat juist heel slim is, maar vergis je niet. De fabrikanten zijn niet te traceren en niet aansprakelijk voor de veiligheid. Ze voelen zich dus vrij om onveilige spullen te fabriceren: stoffen die scheuren, gespen die breken etc. Vraag of er een aankoopbewijs (van een bekende webshop) of originele verpakking en gebruiksaanwijzing aanwezig zijn. Neem geen risico.
  8. 11117806_878416745555189_749433341_nNog meer tips als je een tweedehands draagzak overweegt vind je op deze uitstekende blog van mijn goede collega Sacha Krijtenburg.
  9. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om te besparen op de kosten van een draagdoek of draagzak. Zo is een B-keuze doek een slimme keuze: het weeffoutje is vaak niet eens te vinden, maar het scheelt snel 10-30% in de aanschafprijs. Lenny Lamb en Didymos doeken hebben vaak een B-keuze beschikbaar. Hoppediz heeft ook zeer betaalbare doeken. En zoek je een goedkope draagzak, kun je me altijd een mailtje sturen, ik heb vaak nog wel een ouder model of kleur beschikbaar, of een reeds verhuurd exemplaar.

En jij, heb jij nog tips voor ouders die een tweedehands of budget drager zoeken? Of heb je eens een miskoop gedaan? Deel je verhaal hieronder en help andere ouders!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *