Samen slapen met je baby?

Geschatte leestijd: 3 minuten

samen slapen babyVan de week had ik een pas bevallen moeder op consult die heel besmuikt vertelde dat ze haar baby bij zich in bed nam. Ze vroeg zich af hoe ik daar tegen aan keek. Dit was zeker niet de eerste keer dat ik dit meemaakte. Het taboe op samen slapen met je baby kan best heftig zijn. Het consultatiebureau, je familie, de kraamverzorgende: allemaal zeggen ze dat je het NOOIT mag doen en dat het GEVAARLIJK is. Ouders die het toch doen, durven het vaak niet te vertellen in hun omgeving of aan hun zorgverleners.

Eigenlijk is dat best vreemd, want de behoefte van een baby aan nabijheid houdt niet ineens op als hij naar bed gaat. Gelukkig is het inmiddels geaccepteerd dat de behoefte aan contact normaal is en dat je een baby niet kunt verwennen met jouw liefde en nabijheid -tenminste overdag.

Draagdoeken en draagzakken raken steeds meer ingeburgerd, en ouders mogen daar ook van genieten. s ‘Nachts is dat – helaas- ineens een ander verhaal. Voor de baby is dat heel verwarrend: die begrijpt dit verschil tussen dag en nacht natuurlijk niet.

Als je een baby vraagt waar die het liefste slaapt, is die daar heel duidelijk in: bij mama! In het slaaplaboratorium van onderzoeker James McKenna worden moeder en baby’s nachts met speciale camera’s gefilmd. Op de camera zien ze een helder patroon.  Baby’s ’s hebben in de nacht een sterke focus op vooral één onderdeel van mama: haar borsten 😊. Moeders liggen met opgetrokken benen om baby heen, in een beschermende houding. Baby’s gezicht is steeds gericht op haar borstregio. Ook baby’s die in een bedje naast het bed van de ouders liggen, draaien zich naar de moeder toe.

Als gedrag zo’n sterke instinctieve basis heeft, is het niet gek dat het veel gebeurt, ondanks het maatschappelijke taboe. Ondertussen is het ook voor veel ouders verwarrend: ze doen wat goed voelt en ze zorgen naar beste kunnen voor de baby, maar krijgen daar geen erkenning voor, integendeel. Ze voelen zich verscheurd tussen hun angst om de veiligheid van hun baby en de behoefte om ’s nachts voor hem te zorgen.

samen slapen baby co-sleepingHet lijkt voor ouders alsof het onderzoek heel duidelijk is en samen slapen met je baby erg gevaarlijk is. Maar in feite zijn de cijfers helemaal niet zo eenvoudig. Of samen slapen veilig is, ligt aan heel veel verschillende zaken. Ik schreef er al in 2006 een artikel over! Als de ouders bijvoorbeeld roken of overgewicht hebben, of als de baby de fles krijgt, zijn de risico’s op wiegendood hoger, zeker als ze dan ook nog samen slapen.

Als dit soort risicofactoren er allemaal niet zijn, is de kans op wiegendood bij samen slapen erg klein. Niet afwezig, maar wel klein. De kans is bijvoorbeeld kleiner dan de kans om in je leven getroffen te worden door de bliksem – en ook kleiner dan de kans om in een bepaald jaar aan een verkeersongeval te overlijden. Voor een heldere tabel van de risico’s lees je dit artikel (in het Engels).

samen slapen borstvoeding
borstvoeding en samen slapen. tekening Sarie Bleumink

Het gekke is: de risico’s van roken en alcoholgebruik zijn vele malen hoger dan die van samen slapen. En toch lijkt er voor die risico’s veel mínder aandacht te zijn. In Nieuw Zeeland hebben ze er daarom al in 2010 voor gekozen om ouders te helpen door ze de juiste, op maat gesneden informatie te geven!

Zo kunnen ouders zélf een goede keuze maken over waar de baby slaapt. Ook Unicef verspreidt al jaren informatie over wanneer en hoe je veilig samen kunt slapen.

Het wordt zo langzamerhand echt tijd dat er ook in Nederland een nieuwe manier komt om ouders voor te lichten over samen slapen. Ouders hebben het recht op open, eerlijke en volledige informatie, om daarna hun eigen keuzes te maken.

Nog meer informatie, ook over hoe je je bed veilig kunt maken voor een baby, vind je hier:

Wil je hier op reageren, dan hoor ik graag van je, Je kunt jouw verhaal hieronder kwijt!

26 reacties

  1. Beste Helga, roken verhoogt het risico op wiegendood, en de combinatie van roken en samen slapen in hetzelfde bed nog meer. Het is dan ook niet verstandig om samen met je baby in bed te slapen als je rookt. Waarom is niet precies bekend. Mogelijk heeft het iets te maken met de schadelijke stoffen in de rook die het ademhalingscentrum in de hersenen beïnvloeden. Je baby kan wel naast je slapen op een apart oppervlak. Het beste zou zijn om te stoppen met roken, maar dat wist je vast al ;-).

 1. Fijn om te lezen dat er nog veel meer moeders zijn die graag samen met hun baby slapen. Ons zoontje van 7 maanden heeft eerst altijd in de co-sleeper naast ons geslapen en slaapt nu bij ons in bed. Omdat hij dan veel beter slaapt, rustiger is en het voor mij veel makkelijker is met voeden.

  Waar ik benieuwd naar ben is hoe jullie dat doen met de slaapjes overdag? Laten jullie je kindje dan ook in het grote bed slapen? En hoe voorkomen jullie dat je kindje uit bed valt? (dan zouden we het hele bed rondom van val hekjes moeten voorzien)

  1. Ik leg onze dochter op m’n arm. Tot nu toe blijft ze met haar nek op mijn arm liggen. En ik ga zelf aan de zijkant van het bed liggen. Tot nu toe wordt ik altijd wakker als ze begint te bewegen.

   1. Ik doe dat ook met mijn meisje. Anders slapen wij niet. Maar nu twijfel ik wel een beetje of dit wel ok is tegen wiegendood. Ook omdat ik eerst wel borstvoeding gaf, maar ben moeten stoppen vanwege medicijnen die ik moet nemen.

 2. Hallo! Mijn dochtertje van bijna 5 maanden krijgt flesvoeding door bepaalde redenen. Zei slaapt vaak naast mij in bed, midden in de nacht als ze wakker wordt en niet meer wilt slapen. Nu lees ik dat als baby’s flesvoeding krijgen dr kans op allerlei dingen vergroot! Mijn dochter mag dan wel geen borstvoeding krijgen, maar ik ben net zo alert als ieder ander moeder. Vergroot dat echt de kans op allerlei dingen veel meer?! Mijn dochter slaapt meteen verder snachts naast mij! En vind het heerlijk dicht bij mama ongeacht borstvoeding of niet?! Graag hoor ik meer informatie!

  1. Beste Robin, wat fijn dat jullie genieten van het samen slapen, ook met kunstvoeding :-). Je vraagt je af of dit meer risico geeft op wiegendood. In de eerste plaats: de keuze waar een baby slaapt is helemaal aan de ouders. Ik kan informatie geven, maar uiteindelijk beslis jij en draag jij als moeder ook het eventuele risico. En je hebt het plezier ervan natuurlijk ;-).
   Het is (helaas) wel bewezen dat moeders die geen borstvoeding geven, fysiologisch minder zijn afgestemd op hun baby. Dit heeft men ontdekt door het filmen van moeder-baby koppels gedurende de nacht. Borstvoedende koppels stemmen zich op elkaar af en ze slapen ook iets lichter, waardoor ze snel en goed op elkaar reageren. Borstvoedende moeders liggen bovendien vaak op hun zij in de voedingshouding, met één arm boven het hoofd en de benen opgetrokken. Daarmee wordt voor de baby een soort veilige begrenzing aangebracht. Dat is de reden dat wordt afgeraden om bij niet-borstvoeding de baby bij jou in bed te nemen. Een co-sleeper is anders, dit mag altijd en geeft geen risico. Inmiddels is jouw dochter natuurlijk alweer vijf maanden en kan ze waarschijnlijk zelf omrollen van haar buik naar haar rug? Dan is het grootste risico op wiegendood voorbij (niet álle risico maar wel het meeste). Hopelijk helpt deze informatie je om een goede keuze te maken. Je kunt ook altijd het prachtige boekje ‘samen slapen met je baby’ bestellen, hier vind je heel veel informatie over de afstemming tussen moeder en kind.

 3. Wij sliepen bij de eerste al samen, want anders sliepen we NIET!
  Nood breekt wet…..
  Helaas is onze jongste een keer uit bed gevallen ‘s nachts. Ze was toen een maand of 6. Best heftig een baby met een blauw oog… Dus ik blijf het wek een beetje spannend vinden…

  1. Beste Dorie, jee wat heftig, jullie zullen wel geschrokken zijn! Je kunt hele handige bedhekjes kopen, die schuif je onder de matras en dan kan de baby er niet uitvallen!

    1. Beste Lies, dat durf ik zo niet te zeggen, even rondvragen bij het consultatiebureau of in een goede babyspeciaalzaak zou ik zeggen!

 4. Ik slaap heerlijk samen met ons kind. Het is super fijn om ‘s nachts liggend te voeden en dan weer samen in slaap te vallen. Ik word ook vlot wakker als zij wakker aan het worden is, waardoor ze niet hoeft te huilen om eten. Ik slaap vooral in de houding zoals aangeraden op de site van La Leche League. Na een voeding wissel ik van kant (vinden de schouders ook fijn). Herkenbaar dat ik voorzichtig ben met vertellen dat ze bij ons in bed ligt, suf eigenlijk…

 5. Samen slapen is heerlijk, voor moeder en kind! Fijn dat er in dit blog aandacht aan wordt besteed. Maar let op: de foto’s bij dit blog zijn GEEN voorbeelden van veilige slaapsituaties.

  1. Hoi Maren, ik heb mijn best gedaan goede foto’s te vinden maar dat is niet zo gemakkelijk. Voor de zekerheid heb ik nog een extra afbeelding toegevoegd van de voorlichting van La Leche League. Veel plezier met samen slapen!

 6. Bij de eerste durfde ik het niet, bij de tweede deed ik het eventjes om de zware eerste tijd vol te houden en bij de derde geniet ik met volle teugen van samen slapen én een goede nachtrust. Nadeel is wel dat papa er even voor moet wijken. Ik noem mijn baby soms ‘stickertje’ omdat hij het liefst de hele nacht met zijn armpjes om mij heen tegen me aangeplakt ligt. Nadeel vind ik wel dat mijn schouder er zo stijf van wordt, heel de nacht op één zij. Iemand hier nog tips voor? Groetjes

  1. Hahaha mooie benaming. Ooit ga je die momenten missen ;-). Tip is om te wisselen van zij na de voeding – dat wil zeggen, als je daar wakker van bent geworden. Je slaat je arm om baby, klemt hem stevig tegen je aan en rol naar je andere zij. Eat, sleep, repeat!

    1. Dit is in de praktijk vaak niet nodig. Als jouw baby hier toch behoefte aan heeft, kun je haar even rechtop tegen je aan leggen.

   1. Haha dat doe ik telkens als ik via de andere kant moet voeden, en ik dacht dat ik fout was of het pijn kon doen voor mijn dochtertje ben dus heel voorzichtig mee

 7. Hi Rachel,

  Hier een groot voorstander van samen slapen. Buiten dat het gewoon super makkelijk is als je borstvoeding geeft is het ook erg gezellig en fijn. Tevens vond ik het juist heel gerustellend als ze zo dicht tegen mij aan lag/ligt. Ook als ze ziek zijn.
  Inmiddels is ze 3 en ligt ze nog het liefst tussen ons in :-).
  Met de volgende op komst zal het even puzzelen worden, aangezien ons bed maar 160 breed is, maar denk dat we het ledikant tot co-sleeper omtoveren en dan kijken of dat iets is.
  In ieder geval zal ook zij lekker dicht bij ons slapen.
  En ik ben er overigens altijd heel eerlijk over geweest, wat de omgeving of instanties ervan vinden interesseert mij eigenlijk niet zoveel 😉.

  Gr Tosca

 8. Mooie blog Rachel! Tot wel 80% van alle moeders in de VS slaapt weleens samen – bij de kinderarts vertellen ze er alleen niets over.

  1. Ja precies Marilene, en dit is nóg een kanttekening bij de cijfers over de veiligheid van samen slapen. Immers, als ouders ook aan onderzoekers vertellen dat de baby apart slaapt, terwijl het niet zo is, vertekent dat de cijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *