Op vakantie met je draagbaby

Geschatte leestijd: 5 minuten

vakantie draagzakHet weer is prachtig, de vakantie staat voor de deur! Heb jij er ook zo’n zin in? Ga je op vakantie met een baby of dreumes, dan is wat extra voorbereiding slim. Hier vind je handige tips van de draagdoekconsulent: waarom moet je doek écht mee op vakantie, welke vakantie draagzak pak je in? Plus handige tips voor in de bergen of in het vliegtuig.

Voordelen
Op vakantie heeft dragen een paar hele fijne extra´s:

  • Je baby zit veilig: hij kruipt niet rond op vieze vloeren, raakt niets aan, stopt niets in zijn mond.
  • Je hebt goed zicht op hem – hoe warm is hij, heeft hij het naar zijn zin, ziet hij iets spannends?
  • Hij voelt zich veilig in zijn nieuwe omgeving en je kunt hem snel gerust stellen.
  • Je baby kan overal slapen – in het volle restaurant, in de bus of trein, tijdens het wandelen op smalle bergpaadjes.
  • Je hoeft die grote buggy niet overal mee naar toe te sjouwen.

Babydrager huren op vakantie
Ga je op vakantie en heb je een andere doek of drager nodig dan gewoonlijk? Of heb je zelf nog geen draagzak? Dan is huren een hele fijne optie. Je kunt voor een klein bedrag twee of vier weken plezier hebben van het dragen, en meteen zien of het iets voor je is. Wie weet raak je tijdens de vakantie verslingerd aan het dragen en wil je nooit meer zonder!

Dragen in het vliegtuig
dragen vliegtuigOp het moment dat je incheckt in het vliegtuig ben je je buggy meestal kwijt. Je staat dan met je handbagage en je baby los op de arm een beetje onthand in die grote hal. Hoe fijn is het als je op dat moment je drager om kunt klikken en je armen weer vrij hebt? Je stapt ontspannen de vliegtuigtrap op en kunt op je gemak een plaatsje zoeken. Eenmaal in de stoel, moet je kindje op schoot en in de gordel vastgeklikt, maar zodra je bent opgestegen kun je de drager weer gebruiken. Je kunt zelfs wat wandelen in het gangpad om je baby in slaap te krijgen.

Welke babydrager is handig in het vliegtuig? Je kunt een draagdoek gebruiken, maar het voordeel van een draagzak of ringsling is dat je minder ruimte om je heen nodig hebt voor het aandoen.

Dragen in de warmte
Op deze pagina vind je alle informatie over dragen in de warmte: wat doe ik mijn baby aan en waar moet ik op letten? Wil je een speciale vakantie draagzak voor de zomer, dan kun je denken aan een draagzak met gaas in  het rugpand zoals de Ergobaby mesh of de Tula cost peuterdraagzak. Een dunne geweven draagdoek (tot ongeveer 200 g / m2) is ook een goede keus, bijv. de Hoppediz doek. Of kies een draagdoek met een flink aandeel linnen, hennep of bamboe.

Zwemmen met je baby
Zwemmen met je baby is heerlijk verkoelend en vooral heel leuk. Als je graag wat grip hebt op dat glibberige mensje kan een mesh sling of Minimonkey heel fijn zijn om mee te nemen.

Dragen in de bergen – heel speciaal!
Zelf gaan wij met het gezin ieder jaar naar de bergen. Onze kinderen gingen voor het eerst mee toen ze baby dragen op vakantiedrie maanden waren! Dan maakten we ook al echt bergtochten – met heel veel plezier. In de bergen is het lekker fris en zo kun je de tochten uitzoeken op precies de juiste hoogte, waar de temperatuur prettig is voor het wandelen. Dankzij de borstvoeding sliepen we zelfs wel in berghutten op slaapzalen: als een baby ‘s nachts wakker werd, snel een borst erin en niemand merkte er iets van :-).

Wandelen met kinderen is wel anders dan wandelen zoals je het misschien gewend was. Je loopt maar een paar uur per dag, je kiest korte tochten en beleeft onderweg je avonturen. Dammen bouwen bij een beekje, marmotten spotten op een bergweitje of gewoon lekker liggen in het gras en een kietelspelletje doen maken de tocht onvergetelijk voor alle partijen. Let wel op: als je boven de 2200-2500 meter komt heeft je baby extra tijd nodig om te acclimatiseren en hoogteziekte te voorkomen. Hier vind je meer informatie.

dragen hechte band Fien in de bergenWij zijn zowel met de framedrager als met draagzak weggeweest en vonden uiteindelijk de draagzak fijner. De framedrager heeft het voordeel dat je hem onderweg neer kunt zetten en dan een kinderstoeltje hebt. Ook is de baby koeler, door de afstand tussen jullie, en is er een (klein) tasje om wat spullen mee te nemen. Maar het draagcomfort van de draagzak is zóveel groter: de baby zit dicht tegen je aan en dat maakt het gewicht veel makkelijker te dragen! Ook is de draagzak veel kleiner in te pakken als je hem even niet nodig hebt.

De spulletjes geef je aan je partner, of draag je in een klein tasje op je buik of rug. En met een fleece dekentje in je tas kun je overal zitten. Ook kun je je kleintje tijdens de pauze op de draagzak zetten of een hangmat knopen van je doek

Inpaklijst
Hier vind je goede informatie over wat je allemaal mee moet nemen op vakantie. Speciaal voor het dragen zijn belangrijk: zeer goede zonnebrand (factor 30- 50) en after-sun, een zonnehoedje met brede klep, een zonnebrilletje met hoge bescherming, een rugspiegeltje, een (draag)doek om schaduw mee te maken of om op te zitten, en wat zacht speelgoed of een speen voor afleiding indien nodig.

Als je de bergen in gaat, denk dan daarnaast zeker aan: een goede EHBO tas met een tekenpen, een waterdichte draagjas of draaghoes, stokken voor je eigen stabiliteit op lastig terrein en eventueel een touw om je oudere kindje mee vast te houden op spannende stukken.

En jij, heb jij nog leuke tips of mooie vakantieverhalen voor andere ouders? Je kunt ze hieronder kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *