Onderzoekers ontdekken: dragen is goed voor de band met je baby!

Geschatte leestijd: 3 minuten
een moeder uit het onderzoek – Birdie Fyffe photography

Ouders weten dit al eeuwen :-), maar onderzoekers komen er ook steeds meer achter: dragen is heel goed voor de band met je baby!
Ik schreef er een uitgebreid artikel over, dat is verschenen in het vakblad Vroeg: een tijdschrift voor zorgverleners die werken met jonge kinderen.

In deze blog leg ik meer uit over dit artikel, en vind je links naar alle onderzoeken die in het artikel genoemd staan.

Al in 1990 was er een onderzoeker die het goede effect van dragen kon onderbouwen. Het was maar een kleine groep moeders die ze onderzocht, maar het zag er veelbelovend uit. De groep moeders die een draagzak cadeau kreeg, had namelijk veel vaker een goede band met hun baby dan de groep die een autostoeltje kreeg. Het waren ‘lage SES’ moeders, dit is onderzoekerstaal voor: ‘moeders met weinig geld’. Vreemd genoeg kreeg dit onderzoek niet zoveel aandacht.

Lela Williams met zoon – Birdie Fyffe photography

In mei van dit jaar was Lela Rankin Williams, de onderzoeker met het grappige roze haar, in Europa om meer te vertellen over haar onderzoek naar babydragen. Ze presenteerde haar onderzoek op een congres van zorgverleners van over de hele wereld. Dit congres heet WAIMH en is het belangrijkste congres op het gebied van de geestelijke gezondheid van baby’s (Infant Mental Health). Dit betekent dat babydragen vanaf nu veel meer serieus genomen zal worden door zorgverleners. Heel goed nieuws wat mij betreft!

Lela’s conclusie is: dragen heeft een gemiddeld tot groot effect op de hechting van baby en ouders. In ieder geval is dit zo in de groep waar Lela mee werkt: jonge tienermoeders met weinig geld. Dat is heel bijzonder, want zorgverleners zijn al blij met een klein effect. Hier lees je het onderzoek.

Andere onderzoekers hebben gekeken naar babydragen en borstvoeding. Ze ontdekten al in 2012 dat babydragen ervoor zorgt dat moeders langer de borst geven, en ook vaker op de dag voeden. Dit is natuurlijk wel een gemiddelde – het is niet zo dat dit voor íedere moeder geldt.

vroege hongersignalen

Onderzoeker Emily Little presenteerde ook al op het grote WAIMH congres. Zij ontdekte dat moeders die een draagzak cadeau kregen, minder vaak een fles met kunstvoeding erbij gaven, en daar ook later mee startten. Ook reageerden ze sneller op de eerste hongersignalen van hun baby. Dit onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar zodra het er is, zal ik hier de link opnemen.

Nog weer andere onderzoekers ontdekten dat het gebruiken van een rugdrager maakt dat ouders meer praten met hun baby. Dit is goed voor de taalontwikkeling. Onderzoekers uit Nederland zijn geïnteresseerd in het babydragen door vaders. Ook dit onderzoek moet nog gepubliceerd worden.

Als  je klikt op de linkjes naar wetenschappelijke artikelen in deze blog, zul je uitkomen op Engelstalige pagina’s. Je zult er meestal alléén de samenvatting vinden van de artikelen. Dit komt doordat de artikelen auteursrechtelijk beschermd zijn. Als je het hele artikel wilt lezen, moet je betalen. Maar de samenvatting geeft ook een goed beeld van wat de onderzoekers hebben gedaan.

Als draagdoekconsulent ben ik héél erg blij met al deze aandacht van onderzoekers voor het babydragen. Ik hoop dat dit ertoe leidt dat veel meer zorgverleners het dragen zullen aanbevelen aan ouders. Zelf draag ik daar ook aan bij door artikelen te schrijven en geaccrediteerde cursussen te geven.

een draagdoekconsult

Hopelijk zullen trouwens ook de verzekeraars gaan ontdekken dat dragen belangrijk is voor ouders en baby’s, zodat de consulten voor ouders vergoed worden. Want een draagconsult kan nét zo belangrijk zijn als een consult bij de lactatiekundige!

Wil jij ook hulp? Kijk dan eens bij draagconsult of coaching.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën – denk jij dat dragen belangrijk is geweest voor jouw kinderen? En zouden zorgverleners er meer aandacht aan moeten besteden?

6 reacties

  1. Om eerlijk te zijn heb ik wetenschappelijk onderzoek persoonlijk niet nodig om te weten dat dragen gewoon het aller beste geweest is voor ons kindje, want ze is zo tevreden in alles.. alles ging eigenlijk vanzelf door haar zoveel bij me te dragen en wat dacht je van je handen vrij hebben en tegelijk haar kusjes kunnen geven.. ik raad het iedereen aan, wetenschappelijk onderbouwt of niet 😉

  2. Wat een top artikel! Nog nooit een niet-wetenschappelijk artikel gezien waarin effectgroottes werden meegenomen. Heel prettig! En de boodschap is natuurlijk ook lekker mals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *