dragen goed voor baby’s in kwetsbare omstandigheden?

draagdoeken hechting en armoedeEén op de tien kinderen in Nederland groeit op in een gezin dat leeft onder de armoede grens. Van de éénoudergezinnen met jonge kinderen is zelfs een kwart arm. Dit levert vaak veel stress en soms depressie op bij de ouders. Zeker als er meerdere moeilijkheden zijn is het voor ouders niet gemakkelijk om voldoende oog te hebben voor de behoeftes van hun kinderen.

Kinderen die in deze gezinnen opgroeien hebben het dan ook vaak moeilijk. Ze hebben meer kans op gezondheidsproblemen en meer kans om later zelf ook arm te worden. En vooral: een zeer grote kans op een onveilige gehechtheid: wel rond de 60%. Dit zijn dan ook de gezinnen waar ondersteuning van de ouders veel meerwaarde kan hebben. En wat nu zo goed nieuws is: in Overijssel start binnenkort een project om 450 moeders in deze moeilijke omstandigheden te ondersteunen. Deze moeders krijgen begeleiding op het financiële vlak, om ze te helpen bij het aanvragen van mogelijke tegemoetkomingen en het doen van de administratie. Daarnaast krijgen ze een draagdoek of draagzak cadeau plus instructie door een ervaren draagdoekconsulent. De kinderen worden goed gevolgd. Ik vind het fantastisch dat deze moeders zoveel steun krijgen. Voor henzelf én voor hun kinderen!

Er is behoorlijk wat onderzoek dat uitwijst dat huid- op huidcontact helpt bij de hechting. Ook is er één onderzoek in Canada gedaan waaruit blijkt dat het dragen van een baby de hechting kan bevorderen, juist bij ouders die leven in armoede. Een groep moeders met een laag inkomen werd in tweeën gesplitst. De ene groep kreeg bij de geboorte een draagzakje, de andere groep een wipstoeltje. Bij de groep met het wipstoeltje waren na een jaar 38% van de kinderen veilig gehecht. In de groep met de babydraagzak maar liefst 83%. Een groot verschil! Dat onderzoek was een jaar of tien geleden ook reden voor de gemeente Rotterdam om de babydraagzak op te nemen in de bijzondere bijstand.

hechting en armoede baby vadersNu was dit maar een klein onderzoek onder 50 moeders. De verschillen in het onderzoek maken zeker duidelijk dat dragen een positief effect kan hebben, maar of het effect echt zó groot is is moeilijk te zeggen. Daarvoor is grootschaliger onderzoek nodig. Het mooie is dat in het project in Overijssel er ook onderzoek komt naar de hechting.

Dat is goed nieuws! Natuurlijk zal het moeilijk zijn om dat effect te meten, los van de rest van de begeleiding die de moeders krijgen in dit project. Maar hoe dan ook zal dit onderzoek meer aandacht betekenen voor het positieve effect van ‘dragen’ op de hechting bij armoede. En daar verwacht ik als consulent echt veel effect van. De hormonen die vrijkomen bij lichaamscontact (bij ouder én kind), en de extra tijd die ze samen doorbrengen waarin ze elkaar goed leren kennen: dat effect moet zichtbaar zijn.

Meer lezen?

* Doe een test om zelf te ervaren wat armoede met je doet.
* Armoede statistieken in Nederland – een treurig beeld

De initiatiefnemers van het project zijn: Dimence Infant Mental Health teams; Stichting de Kern sociaal-juridische dienstverlening; welzijnsorganisaties in Deventer, Hardenberg en Zwolle.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan dit project? Donaties zijn meer dan welkom en zullen gebruikt worden om de moeders te ondersteunen of onderzoek mogelijk te maken. Maak je bijdrage over op: NL81RABO0174347464 t.a.v. Impluz

 

3 reacties

    1. Hoi Brenda, dankjewel voor je reactie, en ik snap je verbazing helemaal! Inderdaad is vader of moeder zijn iets dat juíst niets te maken heeft met ras of achtergrond of inkomen of opleiding of wat dan ook. We zijn er allemaal voor geschapen zou je kunnen zeggen. Helaas is het zo dat de omstandigheden het wel heel moeilijk kunnen maken voor ouders om hun rol goed te kunnen vervullen. Armoede is er zo één, maar allerlei andere zaken kunnen hetzelfde effect hebben. Een sterfgeval of scheiding, stress op het werk, postnatale depressie, weinig steun uit de omgeving, noem maar op. Je zou wensen dat ouders in al die soort omstandigheden steun kunnen krijgen bij de opvoeding…..

  1. Hoe kan het dat het inkomen meespeelt bij veilige hechting? Een vader is toch gewoon een vader en een moeder toch gewoon een moeder. Ik denk dat juist bij babies, die geen enkel benul hebben hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat, juist het inkomen niet uitmaakt. Ik ben erg benieuwd of hier ook een verklaring voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *