fles weigeren

Geschatte leestijd: 4 minuten

fles weigerenGASTBLOG van Ingeborg

En dan is daar nummer 3: onze Jarne! Precies 5 jaar nadat nummer 2 is geboren. Al weer ruim 2 jaar uit de luiers. Al weer 4 jaar geen borstvoeding, geen krampjes, geen slapeloze nachten en geen flesjes meer.

En die fles, dat is nou net iets waar onze jongens niet zo van houden.

Bij nummer 1 maakten we ons geen zorgen. Toen hij 3 weken oud was eens wat gekolfd en de volgende dag gegeven! Nou dat gaat makkelijk!

Toen, na 6 weken, ging mijn man een weekje naar IJsland! Met het nieuwe gezin papa uitzwaaien op Schiphol. Flesje mee opwarmen en de kleine man begint te drinken. Maar na 2 slokken draait hij zijn hoofd om. Vast teveel afleiding denken wij dan nog.

Maar dit is het begin van weken lang protest, een wanhopige moeder en een chagrijnige vader die niet opgeeft. Maar ook niet blij wordt van het gekrijs…

fles weigeren
bij vriendin op schoot

Weken achter elkaar oefenen we (vooral de nieuwbakken vader, want als ik in de buurt kom is het gekrijs nog erger) elke dag met de fles. Niks lijkt te werken. Voeden in de wipstoel, voeden op schoot, voeden op de bank, voeden met een andere fles…Niks voeden dus. Eindeloos proberen vol te houden, niks werkt en ik word er flink wanhopig van.

Tot opa met DE tip komt. Hij kwam erachter dat de kleine man altijd zijn handje achter zijn hoofd deed tijdens het drinken aan de borst. Toen we dat ook deden bij het fles geven wilde hij de fles wel. Eerst alleen precies genoeg om de honger te stillen. Daarna ook gewoon een hele voeding.

Toen na 3 jaar kwam nummer 2! het drama hierboven zou ons niet weer overkomen..

Hij kreeg zijn eerste flesje tegen alle adviezen in al met 10 dagen. Ditmaal uit nood geboren. En hij drinkt het!! Dit is wat we willen! Vanaf dat moment krijgt hij iig iedere dag een fles zodat hij het niet verleert. Verder is deze meneer helemaal gek van eten en drinken. Dus verder geen problemen.

Dan zoon nr 3; wat werkt?? Op tijd beginnen met die fles en iedere dag oefenen,zo nemen wij ons voor. Hij doet het in het begin prima, hoera! Is wel wat onrustig met de fles, verslikt zich maar het lijkt te werken.

Maar niet te vroeg gejuicht… als ik een keer weg ben belt mijn man me op (hij belt niet zomaar…) met de vraag of ik naar huis wil komen. “Hij wil echt niet drinken”. Alles al geprobeerd, maar niks wil lukken.

Dit is het begin van een lange zoektocht naar flesvoeden. Want ik ben niet altijd in de buurt om borstvoeding te geven en moet ook weer aan het werk na 3 maanden.

De dingen die we hebben geprobeerd en die werkten in meer of mindere mate.

  • Voeden met fles als hij nog half sliep
  • Andere fles/speen. Dr. Brown werkte het beste
  • Voeden niet op je schoot
  • Zelf speen laten pakken. Dus niet in zijn mond stoppen.
  • Melk warm genoeg
  • Mama niet in de buurt
  • BV zo vers mogelijk

Omdat ik er zelf erg verdrietig van werd, ik ook graag een avondje weg wilde kunnen en ik natuurlijk ook aan het werk moest na verloop van tijd ben ik zelf gaan proberen. Eerst in BV houding tegen mijn blote lijf en dan de fles naast mijn borst in zijn mondje. Dit een aantal keer volhouden. Daarna met shirt en steeds iets meer melk proberen. Hij mocht ook niet teveel honger hebben. Op een gegeven moment wilde hij zo bij mij wel de fles drinken. Dit hebben we een aantal avonden zo vol gehouden. Zo dat hij niet meer meteen boos werd als hij de fles zag. Toen is mijn man ook weer gaan proberen. Bij hem werkte het beste onze kleine man naast zich neer te leggen op bed of op de bank. Ook de oma’s hebben het toen een paar keer geprobeerd. Bij hen wilde hij de fles ook alleen in borstvoedingshouding.

Bij mij en bij de oma’s bleek zijn natuurlijke drinkhouding het beste te werken.

Speen die niet teveel melk geeft zodat hij zich niet verslikt. En waar hij zelf genoeg zijn best voor moet doen. Na veel oefenen en volhouden accepteerde hij de fles van iedereen en op een gegeven moment zelfs zonder bijzondere houding of naast je op de bank. Al met al hadden we niet verwacht dat het bij nummer 3 zo’n lange adem zou kosten.

Ik hoop dat deze dingen je helpen om je kindje aan de fles te krijgen. De beste tip, blijf vooral rustig, is de moeilijkste. Probeer dingen eerst meerdere keren achter elkaar voordat je iets anders gaat introduceren! Houdt vol, doe wat goed voelt, ook jullie gaat het lukken!

Meer lezen?

Ervaringsverhaal 1 

Ervaringsverhaal 2 

Meer dan 100 tips

En heb jij misschien nog een tip die bij jullie perfect werkt? Laat hem hieronder achter en help een andere ouder uit de brand!

3 reacties

  1. Wat jammer, al dat gemodder! Er is echter geen gouden tip. Echter wel zorg op maat. Als preverbaal logopedist heb ik veel ervaring met kindjes, die de fles weigeren en in de loop der jaren een handelingsplan ontwikkeld, waarmee je kindje binnen 1 à 2 dagen uit de fles kan leren drinken. Heb je vragen mbt de behandeling? Neem dan gerust contact met me op! Ik help je graag verder!

    PS. Dit is geen fabeltje, zoals je zoveel op internet leest, maar serieus professionele en deskundige zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *