7 dingen die je niet wist over borstvoeding – en die je leven makkelijker maken

veilig dragen en voeden- hoofdje/ neusje vrij
veilig voeden in een draagdoek- hoofdje/ neusje vrij

Het leven met een jonge baby is prachtig maar (soms heel) zwaar. Voor de meeste ouders zijn alle tips die het makkelijker maken meer dan welkom. In de afgelopen 16 jaar (jaja mijn oudste is alweer 16 ;-)) heb ik heel wat informatie en tips verzameld die je leven gemakkelijker kunnen maken. Hier dan mijn 7, nee 8, dingen die je (waarschijnlijk) niet wist over borstvoeding:

1) Meer voedingen geven kost minder tijd.

Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar het aantal minuten dat moeders besteden aan het voeden van hun kinderen, en de uitkomsten zijn verbazingwekkend constant. Of het nu moeders zijn uit de Afrikaanse woestijn die ieder kwartier een dorstig kindje aan de borst leggen, of westerse moeders die hun best doen om 4 uur tussen de voedingen te laten: het totale aantal minuten dat kindjes drinken in in 24 uur is hetzelfde. De kindjes die vaker drinken, drinken minder lang per voeding. Voor de westerse moeders komt daar dan de tijd bij die ze besteden aan het uitstellen van de voeding (speentje geven, troosten, hupsen) en de uitkomst is: méér tijd i.p.v. minder. Conclusie: luie moeders voeden vaker :-).

2) Vaak voeden in het begin voorkomt stuwing op de derde dag.

De enorme toestroom van vocht en melk naar de borst vanaf de derde dag is puur hormonaal gestuurd. De dagen daarvoor krijgt de baby een intensieve training aan de borst, plus voldoende energie uit colostrum om goed te leren drinken. Op dag drie en vier heb je hier heel veel plezier van. Zelf heb ik het mogen ervaren bij mijn jongste twee kinderen: door heel vaak de borst aan te bieden in de eerste twee dagen had ik nog steeds flinke borsten op de derde dag, maar geen overdreven pijnlijke spanning (in tegenstelling tot de stuwing bij de oudste). Meer lezen over stuwing kun je hier.

3) Voeden in een draagdoek (ringsling) of draagzak ontlast je nek en schouders.

Neem wel alle veiligheidsvoorschriften in acht. Het gewicht van je kindje wordt verdeeld over je hele bovenrug en heup en rust niet alleen op je ene arm. Dragen en voeden is bovendien een regelrechte life-saver als je nog een ouder kindje hebt rondlopen: altijd een hand vrij voor een snotneus, losse veter of leesboekje. Als je het op de juiste manier doet is het hoofdje van je kindje vrij om aan te happen en wordt het neusje niet in de borst geduwd. Zet je kindje na afloop van de voeding weer rechtop in de kikkerhouding.

veilig samen slapen met je baby voeden draagdoek Sarie Bleumink
Veilig samen slapen – illustratie Sarie Bleumink

4) Moeders die ‘s nachts voeden slapen beter.

 Dit geldt zeker voor de eerste 6 maanden. Het voeden verhoogt je prolactine niveau (goed voor je slaapkwaliteit) en oxytocine niveau (maakt je slaperig). Ook voor je kindje is ‘s nachts drinken trouwens belangrijk.

5) Kolven tijdens je werk hoeft hoogstens 9 maanden.

Veel moeders stoppen op een gegeven moment met voeden (overdag) omdat het kolven op hun werkdagen ze zo tegenstaat. Wat ze niet weten is dat dit kolven alleen maar nodig is bij jonge baby’s. Bij baby’s vanaf 9 maanden is je lijf al zo goed ingesteld op het voeden, dat je op je werkdagen een kolfbeurt kunt laten vervallen. Vanaf 12 maanden komen de meeste moeders helemaal zonder kolven de dag door. En het mooiste is: je productie blijft op peil; de volgende dag thuis kun je weer gewoon voeden zonder problemen. Plus: later beginnen met werken = korter kolven dan 9 maanden!

6) Opgewarmde moedermelk blijft nog een uur goed.

Je kunt dus binnen dat uur gerust de fles (of het cupje) wat vaker aanbieden, en hoeft niet zo sterk op de klok te voeden. Veel baby’s drinken hun melk ook graag lauw of koud. Overigens: ook als je kunstvoeding geeft kun je voeden op verzoek.

7) Tussen 9 en 12 maanden hebben veel kindjes een dip in interesse voor de borst

Als je in die fase de borst blijft aanbieden, liefst vóór de vaste voeding, kun je daarna nog heel lang plezier hebben van het gemak en de troost die de borst biedt. Voeden wordt steeds gemakkelijker: de eerste maanden zijn vaak investeren, nu kun je gaan oogsten ;-).

Bonus: tip 8) Je baby weet hoe het moetnatuurlijk voeden

Baby’s worden geboren met alle reflexen om zelf goed aan te happen en te drinken. Het enige dat ze nodig hebben is een natuurlijke houding, ongehinderd door de zwaartekracht. De houdingen die we veel om ons heen zien maken het voeden van een jonge baby nodeloos ingewikkeld.

En nu ben ik  natuurlijk heel erg benieuwd naar jouw gouden tip over dragen en voeden :-). Je kunt hem hieronder kwijt en…. je kunt er vast een andere moeder of vader heel blij mee maken!

7 reacties

  1. Ik heb vanwege pijnlijke polsen (dankjewel ziekenhuis!) mijn dochtertje altijd verticaal gevoed. Echt ideaal! Je hoeft veel minder te ondersteunen, je kunt heerlijk onderuitzakken, een bij snelle toestroom werkt de zwaartekracht ook een beetje mee zodat je minder kans op krampjes hebt. Nadat mijn polsen weer geheeld waren ben ik zo blijven voeden, als ze ouder zijn heb je zelfs twee handen vrij.

    Dankje nog voor de goede tips, ga ze binnenkort eens uitproberen 😉

  2. Niet zo’n veelomvattende tip als hierboven, maar toch handig: draag als je in het openbaar gaat voeden een strapless topje (voor een paar euro te koop bij winkels als Zeeman, Kruidvat ed) onder je kleding. Je zit als je gaat voeden dan niet met je buik bloot, je hoeft het topje maar minimaal te verschuiven als je gaat voeden en vooral als je weer klaar bent zodat je niet, vaak oncharmant, je kleding weer recht hoeft te trekken en je hebt niet twee sluitinkjes op elkaar van je voedingsBH en voedingshemdje wat een bobbel onder je kleding vormt. Makkelijk en goedkoop dus! Groetjes

    1. Jeetje wat een goed idee Denise, ik dacht dat ik best inventief was maar hier heb ik nooit aan gedacht! Dankjewel voor je tip :-).

  3. Supertips Rachel! Ik heb ze alleen bij mijn jongste toegepast en wat wenste ik toen dat ik dit eerder had geweten. Ik ga deze tips aan iedereen doorsturen die ook maar enigszins in de doelgroep valt. Het scheelt zóveel stress.

    1. Wat leuk Marieke, fijn om te horen en dankjewel voor het delen. Ik hoop dat andere ouders er ook iets aan hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *