Als je denkt aan de band met je baby, dan denk je misschien vooral aan een lachende baby op je buik. Maar wist je dat die band al veel eerder ontstaat, zelfs al in de baarmoeder? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de band die je tijdens de zwangerschap voelt, veel zegt over de band die jullie na de geboorte samen zullen hebben. In deze blog vind je meer informatie – plus heel veel tips om de band met je baby te versterken.
Vroeger dacht men dat een baby in de baarmoeder niets voelde of merkte. Tegenwoordig weten we wel beter. Baby’s zijn juist héél gevoelig en leren de wereld al echt kennen via jou. In de buik horen ze jouw hartslag en de geluiden in het gezin. Ze proeven het vruchtwater, dat smaakt naar de borstvoeding straks. Ze voelen zelfs jouw stress of rust, en schrikken soms van een hard geluid of een boze stem. Andersom voelen ze ook jouw liefde en aandacht. Het loont écht de moeite om tijd te maken voor de baby in je buik.
In een druk gezin kan dat soms lastig zijn, ik weet daar zelf alles van af. Bij de eerste waren we ons steeds zó bewust van dat bewegende wezentje. Maar bij de tweede en derde vergat ik soms gewoon dat ik zwanger was. Dan is het extra belangrijk om er tijd voor vrij te maken. Bijvoorbeeld met deze fijne manieren om aandacht aan je baby te schenken:
- Plan vaste momenten op de dag in. Veel stellen vinden het fijn om ‘s avonds op de bank, of juist ‘s ochtends in bed, nog even de buik aan te raken en te ‘spelen’ met de baby. Hier vind je een leuk filmpje.
- Schrijf je in voor een zwangerschapscursus. Vraag of er ook aandacht wordt besteed aan contact maken met je baby, liefst samen met je partner. Bij een cursus haptonomie, samen bevallen, ZBK of hypnobirthing gebeurt dit zeker. Dat wordt vást een moment in de week om samen naar uit te kijken.
- Leef gezond. Schenk aandacht aan je voeding, ga op tijd naar bed, neem je rust en probeer stress te vermijden. Je zorgt dan tegelijk voor jezelf én voor je baby. Dit geeft een goed gevoel en maakt dat je je door de dag heen bewust bent van je kindje. Hier interessante informatie over voeding tijdens de zwangerschap in traditionele culturen. Veel culturen geven de meest waardevolle ‘heilige’ voedingsstoffen aan zwangeren en borstvoedende moeders.
- Accepteer hulp – of regel betaalde hulp – om jou te ontlasten.
- Alle spullen die je aan moet schaffen en alle baby-uitzet lijstjes zijn minder belangrijk dan tijd en rust. Natuurlijk is het handig als er kleertjes zijn voor de baby, maar in die eerste periode heeft een baby toch vooral jou nodig. Veel spullen zijn helemáál niet nodig. Andere kun je lenen of later aanschaffen.
- Luister naar mooie muziek of een ontspanningsoefening. Deze van een bevriende hypnobirthing docent kun je gratis downloaden.
- Ook een zwangerschapsmassage is weldadig. Woon je in de regio, dan kan ik je Leonie Verhulst, Astrid Rath en Carola Timmermans van harte aanraden!
- Doe mee met een draagdoek workshop of boek een consult. Door het oefenen met de zware poppen wordt het dragen van je baby meteen heel concreet. Als je wilt, kun je al een doek of drager kopen die bij jullie past. Dan kun je na de bevalling een vliegende start maken met dragen. Het is fijn als je partner ook meekomt.
- Merk je dat je je niet goed voelt, dat je last hebt van angst en stress en dat je niet kunt genieten van je zwangerschap? Wacht dan niet te lang met hulp zoeken, in het belang van jezelf én je baby. Er bestaat praktische hulp, bijvoorbeeld als je financiële zorgen hebt. Ook bestaat er emotionele hulp, zoals een cursus mindfulness of hulp van een maatschappelijk werker of psycholoog. Je verloskundige of huisarts kan je er meer over vertellen.
En wil je nog meer lezen? Ik heb de onderzoeker geïnterviewd die ontdekte dat de band tijdens de zwangerschap een goede voorspeller is van de latere band – en ook van hoe gemakkelijk de opvoeding gaat trouwens!
Ook Ouders van Nu heeft er een leuke pagina over.
Mooie oefeningen om je voor te bereiden op het samen ouders worden van Kiind.
Mijn tips voor direct na de bevalling en daarna vind je hier.
En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen :-). Voel(de) je contact met de baby in je buik? Wat werkte voor jóu om contact te maken? Je kunt je verhaal hieronder kwijt!
7 reacties
Ik ben nu 26 weken zwanger en ik voel helaas helemaal geen band met de baby (tweede kindje, was gewenst en gepland..). Ben bij een coach geweest, verloskundige weet er vanaf, maar helaas nog steeds weinig gevoel. Moeilijk om te bedenken dat dit ook een voorspeller kan zijn voor de band later, blijkbaar.
Beste Anoniem, het is niet de bedoeling van deze blog om je een rot gevoel te geven! Het is juist heel goed dat je je ervan bewust bent en zelfs al met een coach en verloskundige hebt gesproken. Onderzoek gaat natuurlijk ook maar weer uit van gemiddeldes, en wie weet ben jij nu net de persoon die pas na de geboorte een band gaat voelen, dat kan ook!
Je kunt van alles doen, nu en straks, om de band te versterken, mocht dat nodig zijn. Er is ook onderzoek dat bij veel stress in de zwangerschap huid-op-huid contact heel genezend kan zijn. Ik wens je nog een hele goede zwangerschap! En laat me weten als ik nog iets kan betekenen!
Ik ben nu 26 weken zwanger en ik voel helaas helemaal geen band met de baby (tweede kindje, was gewenst en gepland..). Ben bij een coach geweest, verloskundige weet er vanaf, maar helaas nog steeds weinig gevoel. Moeilijk om te bedenken dat dit ook een voorspeller kan zijn voor de band later, blijkbaar.
Hoi Rachel, wat ik me afvraag na het lezen van het artikel is welke criteria er gebruikt zijn voor het bepalen van hoe sterk de band is die ouders voelen. Er wordt wel iets genoemd van goede voorbereiding, gezond leven en positief praten over de baby in je buik, maar dat maakt mijn inziens nog niet dat je ook een sterke band voelt. Het is misschien ook maar hoe je ‘band’ definieert. Zomaar wat overdenkingen van mijn kant… Groetjes, Denise
Hoi Denise, dankjewel voor je reactie en goede vragen! De band die ouders voelen is gemeten door middel van vragenlijsten (maternal en paternal antenatal/postnatal attachment scales). Een voorbeeld van een vraag is: “De afgelopen twee weken heb ik veel nagedacht over de baby die groeit in mijn buik”. De ouders kunnen dan op een 5-puntsschaal aangeven hoe waar dit is.
We weten nu, door dit onderzoek dus, dat een goede band tijdens de zwangerschap een voorspeller is van een latere goede band. Vandaar het idee om tijdens de zwangerschap al te werken aan de band. Maar er is nog geen duidelijk onderzoek dat dit ook daadwerkelijk positief zal uitpakken. Dát onderzoek gaat er vast nog wel eens komen 🙂
Hoi Rachel, wat een waardevol blog 😊
Wat ik nog extra kan aanraden is om regelmatig diep in je buik te ademen. Bijv iedere keer als je naar toilet bent geweest even n minuutje blijven zitten, bewust je hele gezicht te ontspannen en n paar maal diep naar je buik te ademen. Je maakt dan endorfine aan en dat komt ook bij je kindje die zich daardoor prettiger voelt 😊
Heel vaak zul je dan ook merken dat je kindje hierop reageert, fijn voor jullie beiden dus!
Hartengroet Karin
Fijn om te horen en dankjewel voor de tip Karin!