28 thoughts on “stel je vragen over dragen

 1. Hallo,

  Ik draag mijn zoontje van 2 maanden oud met veel plezier in een rekbare bobawrap. Heel fijn bij een newborn, maar hoe beweeglijker hij wordt hoe minder prettig. Nu heb ik ook een geweven ByKay, maar ik krijg hem bovenaan niet strak genoeg om zijn nekje goed te ondersteunen. Hoe goed ik de banden ook aanspan. Ligt het aan de doek? Heb je misschien tips? Of een tip voor een fijne doek die soepel genoeg is om strak te knopen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Rebecca

  • Beste Rebecca, wat fijn dat je je zoontje met zoveel plezier draagt! Zowel je rekbare als je geweven doek zouden je met een baby van deze leeftijd nog voldoende steun moeten geven. Ik vermoed dat je veel plezier zou hebben van een consult bij een goede consulent (kijk eens op http://www.draagdoekconsulenten.nl). Het aanspannen van een doek is even een kunstje, met een paar tips ben je vaak al heel ver.

   De Bykay is inderdaad niet de meest soepele doek maar er is in principe wel goed mee te knopen. De meeste andere draagdoek-merken hebben wel soepelere doeken, daar kun je ook eens naar kijken (LennyLamb, Didymos, Storchenwiege, Hoppediz etc.). Je mag me ook altijd bellen voor advies: 06-34355660. Veel draagplezier nog!

 2. Hoe hoog rugdragen?

  We dragen onze zoon van 7 maanden in een geweven draagdoek. We zijn nu recent over naar rugdragen. Als we de doek zo knopen dat baby net over de schouder kan kijken bij m’n man, heeft m’n man de draagdoek knoop hoog rond zijn buik, en draagt hij dus het grootste gewicht op zijn schouders. De doek klemt zijn buik en longen (moeite met ademen). Ik lees dat de doek juist het gewicht goed verdeeld over schouders heupen en rug. Maar op de meeste foto’s en filmpjes zie ik de knoop ook meer op buikhoogte dan op heuphoogte zitten.
  Baby vind het prima, maar m’n man niet zo… Baby kan nu goed kijken, dragen we baby te hoog? Wat is een goede hoogte dan? Of hoort de knoop zo hoog boven de heupen bij m’n man?
  Bedankt!

  • Beste Paula, het is heel goed dat je baby zo hoog zit dat hij mee kan kijken over de schouders van je man. Daar heeft hij het beste uitzicht en ook is het ergonomisch goed. Voor baby, maar eigenlijk zou het ook voor je man prettig moeten zijn. Meer hierover lees je in mijn blog: https://www.hechteband.nl/draagzak-rug/.

   Waarom het in geval van jouw man niet prettig is kan ik niet beoordelen. Je schrijft er niet bij welke knoop je gebruikt? Ik denk de ruck sack, als je schrijft dat de knoop hoog rond zijn buik zit. Als dat het geval is zou je kunnen denken aan een andere manier van afknopen: Tibetaans afknopen, waarbij je de uiteinden van de doek gebruikt om de schouderbanden als het ware aan elkaar vast te knopen.
   Als je meer hulp wilt, mag je altijd even een fotootje sturen dan kijk ik mee wat het probleem is: verweij@hechteband.nl. Nog meer hulp kan via een (Skype)consult. Hopelijk kun je hiermee vooruit, veel plezier met rugdragen!

 3. Voetjes in of uit de doek?
  Beste, met plezier draag ik mijn zoontje (net drie kilo, prematuur, nu 5,5 weken oud). Wanneer hij gewoon ligt, ligt hij altijd met opgetrokken knieen en gekruiste voetjes in zijn bedje. Als ik hem in de front wrap cross carry draag heb ik het idee dat ik alsnog zijn beentjes in een andere houding forceer (naar de zijkanten). Kan dit kwaad?
  Ik heb ook het volgende geprobeerd: De doek eerst dubbelslaan, waardoor je op je buik/borst een zak/buidel maak. En hem hier vervolgens in laten zakken in zijn natuurlijke houding en dan verder knopen als een fwcc. Dit lijkt hij ok te vinden, maar is dit wel verantwoord?

  • Beste Rineke, wat fin dat jullie het dragen hebben ontdekt, juist bij een prematuur geboren kindje zó belangrijk! En voor jezelf ook vaak een hele troost. Mijn advies zou zijn om je zoontje met de voetjes uit de doek te dragen. Alleen kindjes onder de 1800 gram zou ik zo dragen als je beschrijft (met dubbelslaan). Als je de voetjes ín de doek doet, worden de onderbeentjes vaak in een bepaalde stand geforceerd en dat is niet gunstig voor de heupontwikkeling. Ook komen er meer schokken op de ruggengraat als je loopt. Je zou dit hooguit kunnen doen als je met hem gaat zitten of liggen en niet veel rondloopt. Toch ben ik het met je eens dat overspreiden ook niet goed is – het mooiste is een spreiding van ongeveer 90 graden (rechte hoek) waarbij de knietjes wat in jouw buik prikken als het ware. Als dit niet lukt met de FWCC, heb je misschien een wat dikkere doek gekocht? Je kunt proberen om af te knopen met een twist, zie hier voor een goede foto daarvan. Nog veel plezier met dragen van jullie zoon!

 4. Kind uit ringsling
  Goedemiddag, sinds een paar weken draag ik onze dochter in een ringsling. We zijn er beiden gek op! Ik ben echter vanaf het eerste moment bang geweest dat ze eruit zou “floepen” en het ondenkbare gebeurde gisteren. Ik had haar in de rs op mijn buik, ze zette zich af met haar beentjes (enigszins overstrekking) door een krsmpje en ze floepte zo onder de rs uit en gleed naar beneden waar ze met haar oksels gelukkig bleef hangen!
  Ik snap niet wat ik fout doe, ik had er extra op gelet dat ze een zitje heeft en strak aangetrokken. Heb je nog tips voor me want ik ben zo blij met m’n rs! Alvast bedankt!

  • Beste Esther,
   je bent vast geschrokken, dat is geen fijne ervaring! Ik vrees dat ik zo op het verhaal geen tips kan geven. De belangrijke dingen zijn: strak en hoog dragen (makkelijk kusje op het hoofd kunnen geven) en een mooi zitje maken (waarbij de stof zover om het kontje zit geklapt dat de knietjes hoger zitten dan de billetjes). Zo te horen doe je dit al, dus zullen deze tips je niet veel helpen. Voor een advies zou ik een beter beeld moeten hebben. Als je wilt kun je een fotootje insturen, of een keer langskomen voor een consult?
   Ik hoor het graag als ik nog iets kan doen! groetjes,
   Rachel

 5. Dragen of in bedje slapen?
  Dag. Ons meisje van bijna 5 weken slaapt overdag niet in haar wieg. Ook in de wandelende wandelwagen slaapt ze maximaal 45 minuten (een slaapcyclus) en daarna niet meer. We dragen haar daarom al heel wat weekjes en dan slaapt ze heerlijk. Op zich wil ik haar graag dragen, maar over twee maanden moet ik weer aan het werk. Dan zal ze toch in haar wiegje moeten gaan slapen (waar ze overigens s nachts prima in slaapt). Heb je advies voor de overgang van draagdoek naar wieg? Is dat wellicht makkelijker als ze wat ouder is, wat is de beste tijd om dat te doen?
  Dragen voelt nu namelijk een beetje dubbel. Ik doe het graag, maar weet ook dat het straks niet meer kan of moeilijker kan….

  • Beste Fem,
   wat een herkenbare en lastige overweging! Als je graag wilt dat je dochter leert om in een bedje wat langer te slapen, kun je daar op ieder moment mee beginnen. Het is de truc om haar dan aan het einde van een slaapcyclus te helpen om door te slapen, bijvoorbeeld door 5 minuten vantevoren al naast haar bedje te gaan zitten en haar bij onrust wat te aaien of wiegen – je weet zelf het beste wat werkt bij haar. Na een tijdje kun je de hulp langzaam afbouwen.
   Aan de andere kant kun je ook denken: ik geniet nu maximaal van het dragen en ik overleg met de opvang hoe zij dit het beste kunnen oplossen. Wellicht is er een leidster die je dochter wil dragen, of wat wil wiegen in een hangmatje of zo? Soms is er meer mogelijk dan je denkt. Je kunt er meer over lezen in mijn blog over de kinderopvang: https://www.hechteband.nl/hechting-en-wennen-in-de-kinderopvang/. Veel succes en plezier met je kleine meid!

 6. Ik krijg mijn tricot draagdoek niet goed
  Mijn zoontje is 4 weken oud en heeft erg veel last van reflux en darmkrampjes.
  We willen hem graag zo natuurlijk mogelijk opvoeden en hiervoor heb ik een draagdoek aangeschaft, de BYKAY draagdoek.
  Hoe ik het ook probeer, ik heb het idee dat zijn hoofdje niet goed ondersteund wordt. Hij is nogal actief en kijkt altijd om zich heen, waardoor zijn nekje een beetje naar achteren hangt als ik dit niet ondersteun met mijn handen.
  Als ik de doeken heel hoog trek en hij valt in slaap heb ik het idee dat hij bijna geen lucht meer krijgt.
  Ik raak langzaam gefrustreerd dat het dragen niet wil lukken…hoeveel filmpjes ik ook bekijk, ik krijg mijn doek niet op de juiste rekbaarheid.
  Hij is OF heel erg strak zodat ik mijn zoontje niet erin krijg, of hij zit erg los waardoor ik het idee heb dat hij té los zit; kortom: Ik ben langzaam ten einde raad en wil de draagdoek gaan verkopen…vandaar hier mijn laatste redding…
  Hoe weet ik of mijn zoontje niet te diep in de draagdoek zit? En hoe krijg ik zijn nekje fatsoenlijk ondersteund, ook als hij nogal wild om zich heen gaat zitten kijken?
  Ik krijg het middenpunt van de draagdoek ook nooit in het midden en daar waar het logo zit lijkt altijd uitgerekt, dit staat niet strak zeg maar…
  Hopelijk kunnen jullie mij helpen…

  • Beste Niki,
   wat een frustrerende situatie! Ik kan me voorstellen dat je je zoontje zo graag wilt dragen en wilt helpen, juist met alle klachten die hij heeft. Ik kan proberen je hier wat tips te geven, maar eigenlijk denk ik dat je het meeste baat zou hebben bij een draagdoek consult. Ik weet niet of je in de buurt woont (Boxtel)? Je mag me ook een foto sturen, of een afspraak maken voor een Skype constult? Of je kunt kijken op http://www.draagdoekconsulenten.nl voor een consulent in de buurt. Hopelijk heeft er iemand snel tijd voor je! Wat algemene tips, wie weet zit er iets voor je bij:
   – span de doek VOORDAT je kindje erin gaat, zelfs nog voordat je het kruis maakt aan de voorkant.
   – span vooral de bovenste rand van de doek, dan krijg je niet die losse plek bij het logo.
   – span als je klaar bent de bovenste rand nogmaals door stevig aan de binnenste randen langs je nek te trekken.
   – ondersteun het hoofdje met een van de schuine banden, en zorg dat het neusje vrij ligt (dus gezichtje naar het midden toe).
   succes en ik hoor het graag als ik nog meer kan betekenen! Ik hoop dat het dragen voor jullie een plezier gaat worden!

 7. Baby houdt niet van de draagdoek?

  Mijn baby van 9 weken vindt het niet altijd fijn in de rekbare draagdoek. Meestal begint hij met huilen en laat hij merken dat hij het te strak vindt. Hij duwt huilend met zijn armpjes van zich af om meer ruimte te krijgen. Als ik eenmaal rondloop (en hij is niet te moe en heeft goede zin) wordt hij rustig en kijkt hij vrolijk rond of valt hij in slaap. Soms is hij helemaal niet te ‘sussen’. Buiten gaat het beter dan binnen. Als hij eenmaal wakker wordt is dat meestal huilend en probeert zichzelf weer helemaal los te wurmen. Waarschijnlijk omdat het te strak zit. Soms doe ik de knoop iets losser, maar dat helpt niks. Wat kan ik doen? Misschien vindt hij het dragen gewoon niet fijn en moet ik er mee stoppen?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Groet,
  Amra

  • Beste Amra,
   meestal zijn baby’s dol op een draagdoek, maar soms niet. Helaas is dat bij jullie het geval. Het kan dan een hele puzzel zijn om uit te vinden waar het door komt. Jij hebt de indruk dat de doek te strak zit. Begrijpelijk, omdat je baby zich van je afduwt met zijn armpjes. Toch is het bijna onmogelijk een draagdoek te strak te knopen, tenzij je een bodybuilder bent ;-). Een goed strak geknoopte doek geeft een baby steun in zijn nek en ruggetje, en daar heeft hij echt nog behoefte aan. Er kan wel iets anders aan de hand zijn. Dat is voor mij op afstand moeilijk te beoordelen. Het beste zou zijn als je een foto kon opsturen, of een afspraak voor een (Skype-) consult maakte. Je kunt ook zelf verder kijken, in dit artikel staan bijvoorbeeld allerlei ideeën voor wat er nog meer aan de hand kan zijn.. Veel succes en hopelijk binnenkort ook plezier met dragen!

 8. Peuter en baby en buik dragen?

  Ik ben nu zwanger van de tweede en krijg al snel weer een erg grote buik, dragen van mijn meisje op de heup wordt zo wel erg zwaar omdat ze ivm de buik wat naar achter zit. Ik heb tot 1,5 jaar (8 kilo) een oude soort draagzak gebruikt toen kon mijn lijf het niet meer, daardoor draag (til) ik nu al een jaar weinig en op mijn heup wat mijn lijf niet ten goede komt.

  Welke doek kan mij helpen voor mijn peuter 80 cm nu en mijn zomer baby straks. Zag ook een techniek voor de zware zwangere buik die vond ik ook wel interessant. Is er wel 1 doek voor al deze mogelijkheden? Het nut van dragen en koesteren ken ik en het niet kunnen dragen maakt warm contact met mijn dochter soms wat moeilijk, ze is nl erg bewegelijk los op schoot.

  Groet marijke

  • Beste Marijke,
   als je zwanger bent kan het soms moeilijk zijn om je peuter nog voldoende aandacht te geven; een draagdoek kan dan een uitkomst zijn. Je kindje is gelukkig nog niet zo zwaar, waardoor een goede draagdoek of draagzak op de heup of buik nog mogelijk is. Vanaf 10 kg is dat ook geen optie meer, zeker nu je zwanger bent en niet zo belastbaar. Dan zou ik zeker denken aan rugdragen. Het ondersteunen van je buik kan alleen met een geweven doek; daarvoor zijn eigenlijk geen andere opties. ALs je die mogelijkheid wilt is dus een geweven doek de beste keuze. Daarmee kun je ook je peuter op de rug dragen, en straks je baby op de buik. Maar om je vraag goed te beantwoorden, zou een consult handig zijn. Dan kun je de verschillende mogelijkheden zelf uitproberen. Veel plezier met dragen!

 9. dragen in de zomer
  De afgelopen maand vond ik het met de echte warme dagen veel te warm om te dragen. Vandaag was het buiten rond de 20 en binnen rond de 24 graden en heb ik mijn baby van een maand in de tricot draagdoek gedragen. Maar dan nog vond ik het vrij warm om te dragen, ik heb het ongeveer 3 uur gedaan. We waren luchtig gekleed Ik had zelf alleen een shirt aan en mijn babytje een rompertje.
  Heb je hiervoor nog tips?

  • Beste Jacoba,
   verstandig dat je je gevoel volgt! ‘Better safe than sorry’, zeggen ze dan. Voor de warme dagen kan ik wel een aantal algemene tips geven, maar het blijft altijd belangrijk je gevoel te volgen.
   * Als je je baby op je lichaam draagt, voel je goed hoe warm hij is, je kunt dan tijdig een pauze inlassen. Als je hem voor je draagt, zie je ook of hij rood is of zweet.
   * Een rompertje is prima, dragen mag ook met alleen een luiertje of helemaal bloot.
   * Een tricot doek is het warmste draagsysteem, omdat je altijd 3 lagen om het kindje heen moet doen voor de veiligheid. Als je toch graag wat vaker draagt in de zomer, kun je beter overstappen op een geweven doek. Er zijn speciale zomermodellen, maar die zijn niet echt nodig: een goede geweven doek, ringsling of (dunne) draagzak volstaat.
   * Baby’s hebben, net als wij, extra vocht nodig in de warme tijd. Bied wat vaker de borst aan. Grotere baby’s kun je regelmatig water aanbieden.
   * Probeer de zon te mijden, vooral tijdens de warmste uren van de dag. Denk aan zonnebrand.
   * Vrouwen over de hele wereld dragen hun kleintjes, en op veel plaatsen is het het hele jaar door warm of zelfs heet. Een baby kan daar in principe tegen, als je let op bovenstaande zaken.
   Veel plezier met dragen!

 10. Buttpop
  Heb de sling al tweemaal op de rug gehad en het is werkelijk ideaal
  voor boodschapje doen! Ik wilde nu even Merlyn in de doek in ruck, maar ik blijf het probleem van buttpop hebben… vanaf het moment dat ik de banden aanspan om naar achteren te gaan (1 voor 1) begint hij te spartelen en zit alles weer los :S wordt er een beetje moedeloos van. Ben ik dan wat vergeten?

  • Hoi Rebecca,
   Fijn dat jullie zo goed op weg zijn met de info uit de workshop!
   Het probleem dat je beschrijft is herkenbaar, Merlyn is nog vrij jong maar al heel beweeglijk hè. Er zijn een paar tips waarmee je kunt voorkomen dat zijn kontje uit de doek piept, hopelijk zijn ze voldoende:

   – Probeer de hele tijd je rug recht te houden, niet bol. Ofwel: kijk omhoog, niet naar de grond. Als dit moeilijk is vanwege bekkenpijn: even op de tafel gaan zitten.
   – Check voor je de Santa toss doet (kindje op de rug slingeren) of er voldoende ruimte is in de onderste baan stof om de beentjes goed te kunnen spreiden.
   – Eénmaal op de rug: niet vergeten armpje eruit te halen (‘duw’ beide banen even omhoog).
   – Zet de ene baan, die tussen je knieën komt, goed strak.
   – Bovenste helft stof (uit het bovenruggetje) strak trekken, hondenbekje maken, en op je rug extra ruimte maken in het onderste deel van de stof. Beentjes goed spreiden en stof onder het kontje duwen. Je hebt nu een hand op je rug, die kun je daar even houden voor de volgende stap.
   – Baan naar achteren toe, zo hoog mogelijk, zodat je een stuk stof van het ruggetje ónder die baan kunt klemmen. Eventueel helpen met je andere hand.

   Zitten hier nog stappen bij die je was vergeten misschien? En anders kan ik ook via Skype nog even met je meekijken.

 11. Hoe lang in de doek?
  – hoe lang mag ik de baby in de draagdoek (per keer) dragen (hij is een maand oud)?
  – soms wil mijn zoon niet in zijn wieg slapen maar in de doek wel en ik weet niet of dat voor hem gezond is.

  • Beste Edyta,
   Fijn dat de draagdoek jullie bevalt!
   Hoe lang mag hij in de draagdoek? Die keuze is aan jullie. Veel kindjes slapen graag en goed in de draagdoek. Als hij goed ondersteund is, is de houding heel gezond en mag het zo lang als jullie het prettig vinden. Zelf droeg ik mijn kinderen heel veel, andere moeders kiezen bijvoorbeeld voor een keer per dag. Als hij heel vaak in de draagdoek slaapt, leert hij natuurlijk minder goed om in een bedje te slapen. Je moet je afvragen of jullie dat belangrijk vinden. Dat is je eigen keuze. Kun je het goed aan om je kindje voor langere tijd te helpen bij het in slaap vallen? Zelf heb ik gemerkt dat mijn kinderen me wel lang nog nodig hadden bij het naar bed gaan; nu de jongste 3 is ga ik nog altijd even naast haar liggen zodat ze in slaap kan vallen. Ik vind dat niet erg – juist fijn! Maar als je dat niet wilt, moet je ervoor zorgen dat hij ook regelmatig zelf in een bedje slaapt.

 12. Ringen van sling te laag
  Mijn zoontje is inmiddels 8 maanden en ik ben de ringsling weer opnieuw aan het gebruiken.
  Het enige waar ik tegen aan blijf lopen is dat als ik hem om doe, de ijzeren ring onder mijn borst komt te hangen, dus bij zijn hoofdje.
  Op alle fotos zie je dat de ring hoger hangt. Hoe krijg ik het voor elkaar dat die niet zo veel verschuift bij het aantrekken?
  En ik zou ook graag willen weten tot welk gewicht is de ringsling te gebruiken is?

  • Hoi Fiona,
   fijn dat je zo lang plezier hebt van je ringsling! Het probleem dat je beschrijft komt heel vaak voor. Dit is makkelijk op te lossen. Je begint met de ringen zo hoog mogelijk te leggen, op je sleutelbeen. En nu komt de truc: als je je zoontje in de doek tilt, spreid je de stof nog niet! Je zet hem dus met zijn billetjes op een dunne rand stof (samengenomen). Je zoekt de juiste plek voor je zoontje – op je buik of heup. De ringen komen dan vaak van hun plek, maar zolang de stof nog ‘smal’ is kun je dit makkelijk herstellen. Til je zoontje iets omhoog, zodat het gewicht van de stof af is. Neem de stof in zijn geheel vast en trek tot de ringen weer in hun oorspronkelijke positie zijn. Nú pas de stof spreiden over zijn ruggetje. Zoonlief strak tegen je aan trekken en klaas is Kees!
   De ringsling is geschikt tot 17 kg, dus je kunt er nog een hele tijd mee vooruit. Het wordt wel steeds meer een doek voor korte stukjes en momenten dat hij vaak in en uit de doek wil. Voor langere periodes is een doek over twee schouders meer geschikt, als hij zwaarder wordt (10-12 kg).
   Hopelijk heb je met deze tips nog heel lang plezier van je sling!

 13. Een tweeling dragen met bekkeninstabliteit
  Ik ben nu 18 weken in verwachting van een tweeling. Bij onze eerste zoon heb ik een by kay draagdoek aangeschaft. Helaas heb ik hem (te) weinig gebruikt vanwege bekkeninstabieliteit. Ik hoop met deze zwangerschap bekkeninstabieliteit te voorkomen door middel van fysio. Alleen is dat nooit te zeggen. Graag zou ik mijn tweeling willen dragen. Welke doek is daarvoor geschikt? En Welke doek is het beste mocht ik last hebben van bekkeninstabieliteit?
  Met vriendelijke groetjes,
  Laurien

  • Beste Laurien,
   in de eerste plaats: (dubbel) gefeliciteerd met je zwangerschap!
   Bekkeninstabiliteit is een complex verhaal, en zeker bij een tweeling dragen vraagt het eigenlijk om een persoonlijk consult. Maar een paar dingen kan ik wel zeggen:
   – Een baby die je los op je arm tilt, vormt een zwaardere belasting dan een baby in een draagdoek – ook voor je bekken.
   – Het is belangrijk altijd symmetrisch te belasten. Een ByKay of andere tricot wikkeldoek is in principe goed. Wat ik wel vaak zie bij ouders, is dat ze de ByKay niet strak genoeg knopen. Gewicht dat van je af hangt is zwaar, en gewicht dat laag hangt (onder je navel) is ook zwaar. Dat geeft natuurlijk een extra belasting als je al klachten hebt.
   – Het laatste stuk stof van je tricot wikkeldoek kun je gebruiken als een bekkenband; veel moeders vinden dat lekkerder zitten dan een gewone bekkenband.
   – Een jonge of kleine tweeling kun je samen aan de voorkant dragen in je Bykay. Je zult zelf moeten ervaren hoe dat is met jouw bekken.
   – Veel moeders van een tweeling vinden het fijn 1 baby aan de achterkant te dragen en eentje aan de voorkant. Dit zou met je bekken wel eens een prettige oplossing kunnen zijn. Maar nogmaals: dat moet je eigenlijk voelen om het te weten.
   – Voor de baby aan de voorkant kun je dan prima je ByKay gebruiken, voor je baby aan de achterkant kun je denken aan een geweven wikkeldoek of een draagzakje. Een draagzak is natuurlijk sneller, en tijd is kostbaar als je een tweeling hebt!
   Veel plezier en succes met je zwangerschap, en als je meer vragen hebt kun je altijd contact opnemen of langskomen voor een consult.
   groetjes,
   Rachel

 14. Rugdragen met een tricot doek?
  beste, ik heb een bykay draagdoek (rekbare stof dus) nu staat er bij de instructies van bykay dat je de baby op de rug kan dragen en hoe dan (stevig vastknopen, maar lijkt me vanzelfsprekend) nu sprak ik enkele dames die een geweven draagdoek hebben en die gaven aan, dat je een kind niet in een rekbare doek op de rug kan dragen ivm. het gevaar van eruitvallen door overstrekking. mijn vraag dus: hoe zit het nou. kan ik mijn baby (nu 4 maanden) veilig in mijn draagdoek op de rug dragen of niet?
  alvast bedankt voor uw reactie,
  mômô

  • Beste Momo,
   dat is een goede vraag. Het is inderdaad zo dat in de instructies van veel rekbare doeken staat dat je er mee op de rug kunt dragen. Toch zullen de meeste draagdoekconsulentes je dit afraden. Een baby op de rug knopen is voor veel mensen best lastig in het begin, en een rekbare doek geeft je daarbij (te) weinig steun. Dit geeft dus inderdaad meer risico dat de baby eruit valt, vooral tijdens het knopen zelf. Ook daarna zou een overstrekkend kindje zich misschien aan de stof kunnen ontworstelen. Aan de andere kant heb ik niet gehoord dat er al daadwerkelijk ongelukken mee zijn gebeurd. Veel ligt aan de kwaliteit van je stof en je knoopwijze. Hoe steviger je stof (nog) is, hoe secuurder je wikkelt, en hoe meer lagen je om het kindje heen knoopt, hoe veiliger het is. Ik heb mijn dochtertje wel eens in een Moby Wrap gedragen met een Back Cross Carry, en dat voelde behoorlijk stevig aan en zakte ook niet uit. Maar ik zou bijvoorbeeld NOOIT een ruck sack doen in een rekbare doek. En met een oude verwassen doek zou ik ook niet zo snel rugdragen. Als je zeker wilt weten of het veilig is wat je doet, kun je altijd een afspraak maken voor een consult. Overigens: als je van plan bent om regelmatig te gaan rugdragen, is het de moeite waard om een geweven doek aan te schaffen, daar kun je nog jaaaaren mee vooruit, als je rekbare doek allang niet meer werkt.
   Hopelijk kun je vooruit met dit antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *