eerste hulp bij zieke baby’s

baby ziek draagdoek koortsEen baby die ziek is maakt alle moeder- of vader- instincten in je wakker. Je wil wel álles doen om hem te helpen en weer beter te maken. Misschien vraag je je af of je hem wel in de draagdoek mag dragen als hij koortsig is, bijvoorbeeld na een prikje. In deze blog lees je alles over het dragen van zieke baby’s. Plus een aantal tips uit mijn jarenlange ervaring, waar ik al veel ouders mee blij heb kunnen maken.

Disclaimer: let altijd goed op je baby, volg je eigen gevoel en schakel een arts in als je twijfelt. Deze informatie vervangt geen medisch advies!

Dragen in een doek is vaak heel fijn als kleintjes ziek zijn. Je lichaam biedt troost en geruststelling. Het lichaam van een moeder werkt zelfs temperatuur- regulerend! Als je kleintje te warm is, zal jouw borst afkoelen om hem te helpen zijn temperatuur te verlagen. Dragen in een doek is ook veilig, als je maar zorgt dat je baby zijn warmte goed kwijt kan. Dit werkt het beste als je hem huid op huid tegen je aan draagt. Doe zeker niet teveel kleding aan. Een rompertje is vaak genoeg. Zorg ook voor een knoop die maar één keer om je baby heen gaat (niet meerlagig, dat is te warm).

koorst baby draagdoek ziekKoorts
Koorts is in principe een gezonde reactie van het lichaam om indringers te doden. Het helpt je misschien om te weten wat je kunt verwachten. Een typisch patroon bij koorts: in de ochtend nog geen of weinig koorts, in de loop van de dag stijgt het en na een piek in de avond daalt het weer langzaam. In de fase van stijgende koorts zijn de voetjes en onderbeentjes nog koel, tijdens de piek zijn ook die helemaal heet geworden. Als de voetjes en onderbeentjes nog koud aanvoelen, mag je die wel warm inpakken, met een maillot of beenwarmertjes bijvoorbeeld. Je helpt je baby dan om de koorts te laten stijgen en de indringers te doden. Zodra het ook daar warm wordt, doe je die weer uit (makkelijk bij beenwarmertjes). Op dat moment mag je ook actief koelen als je wilt, bijv. met natte lappen om de beentjes of op het voorhoofd. Een koortsremmer zoals paracetamol is dan meestal niet nodig. Als je wél paracetamol geeft, doe het dan in een vast schema. Als je dat vergeet, kan namelijk de koorts in één keer snel stijgen. Dat is geen natuurlijk verloop van de koorts en kan bij sommige baby’s een koortsstuip opwekken.

Reflux
Reflux is één van de meest voorkomende kwaaltjes bij jonge baby’s. Het maagklepje is nog onvolgroeid en voeding loopt gemakkelijk terug uit de maag. Draag je baby zoveel mogelijk rechtop en hij zal er minder last van hebben.  Wat minder bekend is, is dat er een verband is tussen reflux en koemelkallergie. De maag werkt dan als het ware de voeding er weer uit die slecht verdragen wordt. Je kunt proberen om als voedende moeder op dieet te gaan, of kunstvoeding te vervangen door hypo-allergene voeding. Dit moet je meestal wel minimaal een paar dagen volhouden om effect te zien. Het kan wel even duren voor eventuele wondjes in de slokdarm weer genezen zijn. Hier lees je alles over reflux.

ziek draagdoek oorpijn koortsOorontsteking
Ook dit is een veelvoorkomende kwaal. Het klinkt misschien vreemd, maar een perfect huismiddeltje is een ui op het oor. De sterke lucht van de ui dringt in het oor en kan de ontsteking genezen. Je snijdt de (biologische) ui in kleine stukjes, wikkelt hem in een gaasje, legt dat op het oor en bevestigt het met een sjaal of muts om het hoofd. Doe je dit ‘s avonds voor het naar bed gaan, dan vind je vaak de volgende ochtend een rode of gele vlek in het bedje en is je kindje weer helemaal in orde. Wij hebben zelf met drie kinderen en dit trucje nog nooit antibiotica nodig gehad voor een oorontsteking. Mocht je kind heel regelmatig oorontstekingen hebben dan is het de moeite waard om ook naar andere oorzaken te kijken. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar ik heb al van heel veel moeders gehoord dat hun kind op een dieet zonder melk geen oorontstekingen meer kreeg. Mijd in dat geval ook vooral melkpoeder, dit zit in veel bewerkte producten.

Wondermiddel borstvoeding
Borstvoeding wekt ook ontstekingsremmend en kan op allerlei manieren gebruikt worden. Druppen in ontstoken oogjes of oortjes, op een wondje of gewoon extra voeden bij ziekte. Jouw lichaam ‘weet’ welke ziekteverwekker in het spel is en doet zijn best daarvoor precies het juiste antilichaam te maken.

Nog véééél meer tips en huismiddeltjes vind je hier. En hier.

En jij, heb jij ook nog een handige tips voor andere ouders met zieke baby’s? Je kunt ze hieronder kwijt!!

2 reacties

  1. Interessant artikel. Dat van die ui bij oorontsteking wist ik niet, die ga ik onthouden!
    Wij gebruiken ui wel altijd naast het bed om de luchtwegen open te krijgen. Werkt ook heel goed.

    Bij reflux kan de oorzaak ook liggen in een te kort tongriempje en lipbandje. Daar kwam ik onlangs achter bij onze dochter toen haar tongriempje en lipbandje gelaserd werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *