tips & tricks voor je draagjas

Als je een kindje ook buiten draagt ontkom je er meestal niet aan om na te denken over manduca draagjas mamalilaeen oplossing voor de koudere en natte dagen. Zolang je op je buik draagt, kom je vaak nog wel een eind met een groot vest of de jas uit je zwangerschap – let wel op dat er geen druk op het ruggetje van je kindje komt!
Maar ga je rugdragen, of wordt je kindje groter, dan lukt dat niet meer en komt de draagjas in het vizier. En eigenlijk: als je toch een keer zo’n jas gaat aanschaffen, dan kun je dat misschien maar beter eerder doen. Ze zijn namelijk ook heel mooi met een zwangere buik erin ;-). In deze blog al mijn tips voor het kiezen van een fijne jas, het aandoen van de jas, het kleden van jezelf en je kindje, en nog veel meer.


draagjas Mamalila wol wollen sympatex framboosTips voor de aanschaf van een draagjas

Natuurlijk let je op de gewone zaken waar je altijd op let als je een jas koopt: hoe warm is de jas, is hij waterdicht en/of ademend, wat is de prijs en hoe is hij geproduceerd? Kun je er in de winter nog een extra trui onder dragen? De pasvorm kun je het beste beoordelen als je de jas gewoon aandoet, dus zonder kindje in de jas. Als je zwanger bent natuurlijk wel met het tussenstuk.
Het verschil met een gewone jas is vooral het tussenstuk voor je kindje en zwangere buik. Waar kun je op letten:

  • Kan het tussenstuk achter én voor worden ingeplaatst?
  • Is het snel en makkelijk in te plaatsen? Ritsen of knopen?
  • Heeft de jas één tussenstuk of twee?  Een apart tussenstuk voor je zwangere buik oogt eleganter, je buik heeft immer geen beentjes:-).
  • Heeft het tussenstuk verstelmogelijkheden? Zo ja dan sluit het wellicht mooier aan om je kindje.
  • Heeft het tussenstuk een capuchonnetje voor het kindje? Het is fijn als dit ook verstelbaar is, omdat je kindje hopelijk lang in de jas gedragen kan worden. Een apart mutsje voor je kindje is natuurlijk ook mogelijk.
  • Voor de ergonomie is het heel belangrijk dat er geen druk is vanuit de jas op het ruggetje van het kindje.
  • Hoe hoog zit het ‘gat’ – m.a.w. kun je hoog dragen en/of laag dragen? Voor de veiligheid is het héél belangrijk dat het tussenstuk niet te hoog sluit. Het moet hoog genoeg sluiten om je kindje lekker warm te houden, maar laag genoeg dat het gezichtje er niet in kan verdwijnen.

Tips voor het aandoen van de draagjas

Draagjas op de buik: 

Draagjas op de rug: .

Tips voor het aankleden van je kindje
Hier vind je meer informatie over dragen in de winter, en hier over dragen in de zomer. De basisregel is simpel: doe je kindje zoveel aan als je zelf ook draagt. De draagjas telt als jas, zowel voor jou als voor je baby. Je baby kan daarbij een mutsje op. Als het wat ouder wordt kan er een sjaaltje bij, en nog weer wat later, als het de armpjes uit de draagdoek doet, ook wantjes. Mochten de beentjes er aan de onderkant uit komen, dan kun je slofjes of beenwarmertjes aandoen.

handjes uit!

Bij grotere kindjes kan het een tijd lang lastig zijn om ze goed ín de draagjas te houden. Ze willen vaak vrij zijn, en doen de armpjes uit de doek én uit de jas. Je kunt ze daar niet van weerhouden. Het gat waar het hoofd door zit kun je kleiner maken, maar meestal trekken ze dit snel weer open. Voor een deel kan een extra insert dit oplossen. Die gaat over jullie beide hoofden heen, en je kindje kan dan zijn handjes er aan de zijkant uitsteken ipv bovenlangs. Dan zijn in ieder geval zijn nek en rug warm. Een andere optie is om je dreumes toch zelf een jasje of fleece vest aan te trekken – maar dat was eigenlijk niet het idee van die jas natuurlijk :-). Je kunt ook nog denken: blijkbaar heeft hij het niet koud. Ik weet van mijn eigen dochter dat als ze het echt koud had dat ze haar armpjes er snel weer in stopte. Of als ze in slaap viel vroeg ik iemand om de jas weer omhoog te trekken en de ritsen weer dicht te maken.

En nog twee extra tips
* Als je kindje sabbelt of bijt op de jas, kun je dat oplossen door zelf een sjaal om te doen waar hij op mag sabbelen. Of je kunt een speciale bijtketting gebruiken, zoals je die in borstvoedingswinkels vindt; deze zijn veilig voor de kleintjes.

* Wil je liever zelf naaien, dan vind je hier een handige link.

En jij, heb jij ook een handige tip voor andere ouders? We horen hem graag!

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *