Hallo! Leuk dat je er bent :-)

Ik ben Rachel, moeder van drie en draagdoekconsulent met vele jaren ervaring, toegewijd om jou te helpen nét zoveel plezier te beleven aan dragen als ik heb gehad.

Alweer 18 jaar geleden stond ik op het punt waar jij nu misschien bent – ik werd zelf moeder. Een wonder! De docente van mijn zwangerschapscursus had een prachtig boek over dragen (the Continuum concept van Liedloff; tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbaar) en ik was verkocht.

Dat wilde ik ook!

Van draagdoekconsulenten had in die tijd nog nooit iemand gehoord. In één van de tassen met gedragen babykleertjes waar onze vrienden ons mee overstelpten, zat een draagdoek. ‘Kat in het bakkie’ dacht ik. Maar helaas: op de eerste dag dat man en kraamhulp de deur uit waren viel onze pasgeborene eruit, boem, op zijn hoofdje. Paniek, ziekenhuis, dikke tranen! De lieve verpleegkundige stelde me gerust: ‘iedere moeder gebeurt het een keer dat ze haar kind laat vallen, jij hebt het nu alvast gehad”. Gelukkig was alles in orde met onze zoon.

met dochter Sarie, 15 jaar jonger

Achteraf gezien is dat moment bepalend geweest. Ik realiseerde me dat moeders in landen waar veel wordt gedragen, al van jongs af aan oefenen en hulp krijgen.

Ik besloot dat ik álles wilde weten over dragen, om moeders zoals jij op weg te helpen.

Ik ontdekte dat er veel verschil is in babydragers, en dat ze niet allemaal even veilig en ergonomisch zijn. Ik ontdekte dat er in winkels niet altijd de beste adviezen werden gegeven en dat de fijnste babydragers daar juist níet te koop waren.

Maar vooral ontdekte ik het grote plezier dat dragen is. De zucht van ontspanning van een baby die in slaap valt op je buik, het gezellige gebabbel op ooghoogte, de mollige handjes in je nek van een dreumesje op je rug. Heerlijk!

Ik kwam er ook achter dat er een wereld is aan wetenschappelijke kennis over wat baby’s nodig hebben – en dat die kennis ouders maar langzaam bereikt. Ik raakte betrokken bij onderzoek, ging publiceren, zorgverleners voorlichten en trainen om ouders beter te helpen.

Kennis is macht. Het helpt je de keuzes te maken die bij jou en je kindje passen. En dit werd mijn missie: jou als moeder of vader helpen om plezier te vinden in het dragen van je kindje en zo bij te dragen aan jullie hechte band. 

Onze jongste dochter Fien is inmiddels 7 en ik denk dat ze deze vakantie voor het laatst in de draagzak heeft gezeten. Wij zijn fanatieke bergwandelaars, en aan het einde van een lange dag wandelen komt de draagzak soms nog van pas zoals je ziet.

Mijn reis loopt ten einde, nu is het tijd voor jouw reis. Ik loop graag een stukje met je mee!

dragen hechte band Fien in de bergen

 

Begin jouw reis ->

 

 

 

 

 

Wil je precies weten hoe ik aan mijn kennis kom? Voor jou een korte bio:

* In heb gestudeerd aan Wageningen Universiteit (milieubeheer/ sociologie) en 7 jaar gewerkt als projectleider voor ik de Hechte band oprichtte.
* In de begintijd was ik steunpunt voor Beginnings, de pioniers van het babydragen in Nederland.
* Ik ben in 2010 opgeleid en in 2012 gecertificeerd door de Trageschule Dresden (hoogste niveau C).
* Ik ben lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten en volg mijn bij- en nascholingen.
* Dit najaar rond ik mijn opleiding tot WKT trainer bij de Trageschule af, en mag ik officieel zorgverleners scholen om hún cliënten weer te leren dragen.
* Ik geef geaccrediteerde workshops, trainingen en lezingen aan zorgverleners.
* Als free lance journalist schrijf ik over hechting en dragen voor o.a. het vakblad Vroeg en het Tijdschrift voor Verloskunde.
* Ik ben opgeleid als SAFE mentor om a.s. ouders te begeleiden bij de omgang met hun baby, gebaseerd op een veilige gehechtheid. Helaas worden deze cursussen in Nederland niet gegeven, maar de kennis heb ik dus wel.
* Ik ben oprichter van vereniging het OuderSchap, inmiddels opgegaan in de GeboorteBeweging. Ook hier wil ik er aan bijdragen dat ouders de juiste informatie krijgen om hun eigen keuzes te maken.
* Ik ben voor één dag in de week werkzaam als cliëntvertegenwoordiger bij de vakgroep Midwifery Science van de VU.
* Ik heb een zoon van 18 en twee dochters van 15 en 7 jaar.

logo

Over het logo: Dit lieve engeltje staat symbool voor de verliefdheid op je kindje die het dragen oproept. Zelfs als het soms moeilijk is, word je geholpen bij het bouwen aan een hechte band. Dragen doet wonderen!

 

draagdoeken projectIk steun het draagdoekenproject van Dimence GGZ en Impluz. Van iedere verkochte draagdoek gaat €1,- naar dit project. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit project ondersteunt moeders in deze moeilijke situatie, zodat zij een hechte band kunnen opbouwen met hun baby’s

 

Hechte band staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 17275299. Het rekeningnummer van de  Hechte band is: NL49RABO0101714440 t.n.v. R. Verweij, BIC: RABONL2U.

trageschule dresden