Hallo! Leuk dat je er bent :-)

Ik ben Rachel, moeder van drie en draagdoekconsulent met vele jaren ervaring, toegewijd om jou te helpen nét zoveel plezier te beleven aan dragen als ik heb gehad.

Alweer 21 jaar geleden stond ik op het punt waar jij nu misschien bent – ik werd zelf moeder. Een wonder! De docente van mijn zwangerschapscursus had een prachtig boek over een indianen stam in het Amazone woud, waar de baby’s altijd werden gedragen en vastgehouden, heel tevreden waren en bijna nooit huilden. (the Continuum concept van Liedloff; tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbaar). Ik was verkocht.

Dat wilde ik ook!

met zoon, 21 jaar jonger

Maar ja, hoe dan? Ik kende niemand die haar baby had gedragen, of bij zich in bed had genomen. Mijn vriendinnen waren gewoon aan het werk overdag, en ik zat daar best alleen te wezen soms. Onze zoon was erg onrustig, en ik ging hem inbakeren, en streefde krampachtig naar het ritme dat daarbij scheen te horen. Ik voelde me behoorlijk onzeker, en twijfelde of ik het wel goed deed allemaal. Ik werd lid van allerlei forums (Facebook had je nog niet) en las alles wat los en vast zat. Mijn man vond het allemaal een beetje vreemd. Waarom besteed je toch zoveel tijd achter die laptop, en is zes maanden borstvoeding nu echt niet genoeg? We konden elkaar soms niet meer zo goed vinden in onze nieuwe rol als ouders.

Van draagdoekconsulenten had in die tijd nog nooit iemand gehoord. In één van de tassen met gedragen babykleertjes waar onze vrienden ons mee overstelpten, zat een draagdoek. ‘Kat in het bakkie’ dacht ik. Maar helaas: op de eerste dag dat man en kraamhulp de deur uit waren viel onze pasgeborene eruit, boem, op zijn hoofdje. Paniek, ziekenhuis, dikke tranen! De lieve verpleegkundige stelde me gerust: ‘iedere moeder gebeurt het een keer dat ze haar kind laat vallen, jij hebt het nu alvast gehad”. Hij studeert inmiddels aan de universiteit, dus hij heeft er niets aan over gehouden lijkt het ;-).

met eerste dochter

Achteraf gezien is dat moment bepalend geweest. Ik realiseerde me dat moeders in landen waar veel wordt gedragen, al van jongs af aan oefenen en hulp krijgen.

Ik besloot dat ik álles wilde weten over dragen, om moeders zoals jij op weg te helpen.

Ik ontdekte dat er veel verschil is in babydragers, en dat ze niet allemaal even veilig en ergonomisch zijn. Ik ontdekte dat er in winkels niet altijd de beste adviezen werden gegeven en dat de fijnste babydragers daar juist níet te koop waren.

Ik kwam er ook achter dat er een wereld is aan wetenschappelijke kennis over wat baby’s nodig hebben – en dat die kennis ouders maar langzaam bereikt. Ik studeerde verder, ik werd draagdoekconsulent, SAFE-coach en volgde allerlei trainingen.

Met jongste dochter

Ik ontdekte ook het grote plezier in de nabijheid van mijn baby’s. De zucht van ontspanning van een baby die in slaap valt op je buik, het gezellige gebabbel op ooghoogte, de mollige handjes in je nek van een dreumesje op je rug. Het diepe oogcontact tijdens de borstvoeding, en het genot van een zacht snurkje in de cosleeper naast me. Heerlijk! Ik ontdekte de nadelen van een strak ritme en inbakeren, en leerde me overgeven aan het ritme van mijn babies. En gaandeweg begonnen mijn man en mijn omgeving ook de voordelen te zien. Baby’s die weinig huilen en heel tevreden zijn. Vertrouwen in je intuïtie en eigen kracht als ouders. En stevige kinderen, die weten wat ze willen en tegelijk ook heel betrokken en zorgzaam zijn.

Ik ging verder, ik raakte betrokken bij onderzoek, ging publiceren, zorgverleners voorlichten en trainen om ouders beter te helpen. Ik heb alle boeken die je wilt lezen, al gelezen. En er voor jou uit gehaald wat klopt – en wat werkt in de praktijk.

Kennis is macht. Het helpt je de keuzes te maken die bij jou en je kindje passen. En dit werd mijn missie: jou als moeder of vader helpen om je kostbaarste bezit dichtbij je te houden, daar plezier aan te beleven en jullie zo te begeleiden naar een hechte band samen.

Onze jongste dochter is inmiddels 9. Het is alweer 2 jaar geleden dat ze voor het laatst in de draagzak heeft gezeten. Wij zijn fanatieke bergwandelaars, en aan het einde van een lange dag wandelen kwam de draagzak soms nog van pas zoals je ziet.

Mijn reis loopt ten einde, nu is het tijd voor jouw reis. Ik loop graag een stukje met je mee!

dragen hechte band Fien in de bergen

Begin jouw reis ->

Wil je precies weten hoe ik aan mijn kennis kom? Voor jou een korte bio:

* In heb gestudeerd aan Wageningen Universiteit (milieubeheer/ sociologie) en 7 jaar gewerkt als projectleider voor ik de Hechte band oprichtte.
* In de begintijd (2001-2008) was ik steunpunt voor Beginnings, de pioniers van het babydragen in Nederland.
* Ik ben in 2010 opgeleid en in 2012 gecertificeerd door de Trageschule Dresden (hoogste niveau C).
* Ik ben lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten en volg mijn bij- en nascholingen (productkennis, bijzondere situaties, .
* Ik ben trainer bij die Trageschule en geef geaccrediteerde masterclasses en lezingen aan zorgverleners zoals verloskundigen.
* Als free lance journalist schrijf ik over hechting en dragen voor o.a. het vakblad Vroeg en het Tijdschrift voor Verloskunde.
* Ik ben opgeleid als SAFE mentor om a.s. ouders te begeleiden bij de omgang met hun baby, gebaseerd op een veilige gehechtheid. Helaas worden deze cursussen in Nederland niet gegeven, maar de kennis heb ik dus wel.
* Ik ben oprichter van vereniging het OuderSchap, inmiddels opgegaan in de GeboorteBeweging. Ook hier wil ik er aan bijdragen dat ouders de juiste informatie krijgen om hun eigen keuzes te maken.

* Ik heb de training ‘dragen van prematuren’ gevolgd en kan je helpen bij het dragen van te vroeg geboren baby’s.

* Ik heb de training ‘knoopwijzen voor je zwangere buik’ gevolgd en kan je helpen je lijf te ondersteunen en activeren tijdens je zwangerschap.

* Ik heb de training kinestetisch omgaan met baby’s gevolgd en kan je helpen bij deze mooie en langzame manier van je baby hanteren.

logo

Over het logo: Dit lieve engeltje staat symbool voor de verliefdheid op je kindje die het dragen oproept. Zelfs als het soms moeilijk is, word je geholpen bij het bouwen aan een hechte band. Dragen doet wonderen!

draagdoeken projectIk steun het draagdoekenproject van Dimence GGZ en Impluz. Van iedere verkochte draagdoek gaat €1,- naar dit project. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit project ondersteunt moeders in deze moeilijke situatie, zodat zij een hechte band kunnen opbouwen met hun baby’s

Hechte band staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 17275299. Het rekeningnummer van de  Hechte band is: NL49RABO0101714440 t.n.v. R. Verweij, BIC: RABONL2U.

trageschule dresden