Jouw gemeenschap – a village to raise a child

Geschatte leestijd: 3 minuten

draagwandelingAfgelopen zondag liepen we een prachtige draagwandeling door de Drunense Duinen. Het zonnetje scheen, alle baby’s lachten of sliepen – en als er eentje huilde was er een bemoedigend woordje van de andere ouders. Ineens drong het weer tot me door hoe fijn het is als je andere ouders om je heen hebt, als je het niet alleen hoeft te doen. En dus besloot ik deze blog te schrijven ;-). Het is inmiddels een beetje uitgekauwd, maar zóóó waar: it really takes a village to raise a child!

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om een gemeenschap om je heen te vormen. Een ‘community’ waar je praktische en emotionele steun krijgt. Het dragen biedt daar vaak een mooie vorm voor. Ben jij een verse ouder, denk dan eens hier aan:

  • Doe mee met zo’n gezellige draagwandeling. Jij komt buiten, je kindje ook. De natuur geeft zoveel rust en ontspanning! En ondertussen kun je je verhaal kwijt bij andere ouders, kun je tips vragen of adviezen uitwisselen. Tijdens de laatste wandeling heb ik zulke leuke gesprekken gehoord: over vaccinaties, mooie draagdoekmerken, slapen, borstvoeding en nog veel meer. Wandelingen kun je vaak vinden door te kijken op de Facebook of website van de vereniging voor draagdoekconsulenten. Ook kun je de consulent uit jouw woonplaats vragen of ze een tip heeft.
  • borstvoedingscafe draagwandelingBezoek het babycafé/ mamacafé/ borstvoedingscafé. In veel plaatsen is er wel eentje; vaak komen moeders hier maandelijks bij elkaar. Je vindt ze vaak via het consultatiebureau of de plaatselijke lactatiekundige of borstvoedingsvrijwiller. Soms is er een thema aan verbonden. Woon je toevallig hier in de buurt, dan is het Babycafé in Tofkoekie Den Bosch een aanrader, altijd super gezellig en telkens een interessante spreker.
  • Ook de maandelijkse of wekelijkse inloopochtend van de draagdoekconsulent uit jouw woonplaats kan leuk zijn. Natuurlijk kun je daar tips en advies krijgen over dragen, maar je bent er ook van harte welkom voor een gezellig kopje koffie met andere ouders. Het leuke is natuurlijk dat die andere ouders ook dragen, dus je hebt vanzelf al veel uit te wisselen.
  • Een online community is minder tastbaar, maar biedt weer andere voordelen. Er is altijd wel iemand wakker bijvoorbeeld – op welk tijdstip van de dag (of nacht!!!) je ook maar een luisterend oor nodig hebt. Een hele fijne is het forum van ‘dragen en voeden’, maar ook op facebook vind je allerlei fijne groepen, bijv. rondom dragen in jouw eigen provincie (even googlen, hier is alvast de Brabantse) of deze over je rechten rondom zwangerschap en bevalling.(een aanrader, hele goede info!). En het mooie is, als je een groep kiest met leden in jouw regio, kun je elkaar wellicht ook eens live ontmoeten. Op die manier zijn al vele vriendschappen ontstaan!
  • Neem zélf initiatief. Ken je eenmaal wat andere ouders, door een online community of uit je zwangerschapscursus, nodig ze dan eens uit om samen iets te doen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje! Op woensdag en vrijdag hebben veel ouders een zorgdag en behoefte aan gezelligheid. Organiseer een speeldate bij je thuis, of een uitje naar een speeltuin in de buurt. Ook een leuk idee: plan een poetsochtend bij één van jullie, en wissel dat af. Zo poetst niet ieder voor zich zijn eigen huisje, maar doe je samen de klussen en heb je in één keer veel gedaan én veel gezelligheid. De kinderen in de draagdoek of samen spelend.
  • draagwandeling community gemeenschapBen je voor het eerst moeder en voel je je daar onzeker over? In veel gemeenten kun je een ‘maatje’ krijgen. Je wordt gekoppeld aan een andere moeder met meer ervaring, die jou regelmatig bezoekt, met jou meedenkt en waar je ook leuke dingen mee kunt doen.
  • Hier nog een grappige blog over ditzelfde onderwerp. Quote: “eigenlijk telt het ouderschap teveel fte’s om een behapbare duobaan te zijn.” :-). En deze is ook interessant. Quote: “wij zijn de eerste generatie ooit die zonder familie opvoedt”. En deze blog voor zorgverleners: ‘geef ouders geen advies, maar help ze een netwerk te organiseren.”

En nu ben ik benieuwd naar jou, heb jij nog goede tips of ervaringen met dingen samen doen met anderen? Je kunt ze hieronder kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *