Hij is toch gezond? Als je je niet fijn voelt na de bevalling….

Als je net een baby hebt, komt er heel veel op je af. Hormonen vliegen door je lijf en ook je stemming kan enorm wisselen. Huid-op-huid contact en dragen kunnen jullie ondersteunen als het allemaal niet zo gemakkelijk gaat. Bijzonder: ze kunnen misschien wel voorkómen dat je een depressie ontwikkelt.

post partum depressie na babyHormonen

Je wist vast wel dat huid-op-huid goed is voor je baby, maar wist je dat het ook goed is
voor jou? Het maakt dat je minder bloed verliest na de bevalling en minder stuwing krijgt. Als je je baby huid-op-huid bij je hebt, komt er een stortvloed aan hormonen vrij. Oxytocine, dat gevoelens van ontspanning, verliefdheid en rust naar boven oproept. Prolactine, dat de borstvoeding op gang brengt en moedergevoelens bevordert. Ja zelfs dopamine, dat gevoelens van genot en beloning oproept, zodat je nóg meer van hetzelfde wilt doen.

Moeder worden

In deze eerste periode zijn je hersenen helemaal open en ingesteld op het leren kennen van je baby. De zwangerschapshormonen zorgen voor nieuwe vertakkingen in je brein, en de juiste stimulans door je baby maakt dat er verbindingen worden aangelegd. Moedergedrag wordt nu geleerd. Het mooie van huid-op-huid contact is dat het zichzelf versterkt. Oxytocine, prolactine en dopamine stromen niet alleen rijkelijk door jouw bloed, maar ook door dat van je baby. Je baby reageert sterker op jou, jij reageert weer sterker op je baby en krijgt meer zelfvertrouwen in de verzorging van je baby. Zo kom je samen in een positieve spiraal terecht. Als je er meer over wilt lezen, kun je hier mijn artikel lezen voor het tijdschrift Vroeg.

Depressie

Of jouw wisselende of sombere stemming overgaat in een serieuze postpartum depressie (PPD) ligt aan heel veel dingen. Niemand kan beloven dat je dit niet overkomt als je maar genoeg buidelt met je baby. Het kan wel helpen! Moeders van premature baby’s, die extra veel kans hebben op een depressie, voelden zich duidelijk beter als ze in hun ziekenhuis mochten buidelen. Ook moeders van gewone, op tijd geboren, baby’s voelden zich positiever als ze hun baby regelmatig huid-op-huid bij zich namen. Het is het proberen waard. Misschien moet je in het begin even een drempel over, vind je het spannend of word je er verdrietig van. Meestal went het snel. En huid-op-huid postpartum depressiemisschien is het juist wel fijn om het verdriet toe te laten? Maak je niet teveel zorgen om je baby; emoties die ingehouden worden ervaart ze net zo goed als emoties die geuit worden. Samen huilen kan ook genezend werken. Wordt het je echt teveel dan kun je altijd nog vragen of iemand haar overneemt en troost.

Bevalling

Het kan zijn dat op deze manier verdriet naar boven komt waar je méér mee wilt of moet. Misschien komen er oude herinneringen naar boven, uit je eigen kindertijd? Ook een heftige of traumatische bevalling kan een grote impact hebben op hoe je je voelt. Het verlies van zeggenschap over je eigen lichaam tijdens je bevalling, op één van de kwetsbaarste momenten in je leven, grijpt diep in. Dit wordt in onze samenleving maar moeilijk erkend. Je hebt toch een gezond kindje gekregen? Alsof alleen het resultaat er maar toe doet, en het proces niet.  De Geboortebeweging heeft dit taboe op een hele mooie manier in de openheid gebracht, door de actie #genoeggezwegen. Wellicht vind je hier steun voor jouw ervaring. Wist je trouwens dat het inleiden van een bevalling ook maakt dat je meer kans hebt op een depressie? Synthetische oxytocine genoeggezwegen postpartum depressiewerkt niet hetzelfde als je lichaamseigen oxytocine! Natuurlijk is inleiden soms noodzakelijk en zelfs levensreddend, maar je hebt recht op alle informatie voor je deze keuze maakt. Helaas is onze geboortezorg sterk gericht op het voorkomen van risico’s, en veel minder op de unieke levenservaring die een geboorte is voor moeder en kind. Het maakt nogal een verschil of je een gevoel van falen hebt overgehouden aan je bevalling, of dat je je juist trots voelt op je prestatie…..

Hopelijk kun je jouw verhaal gaan delen met je omgeving. De overgang naar het moederschap is een grote, terwijl het in onze maatschappij soms wel lijkt alsof je dat er even bij moet doen. Hulp en steun in deze fase maken het leven lichter. In culturen waar jonge moeders verzorgd en in de watten worden gelegd, lijkt PPD minder voor te komen.

Soms is het de moeite waard professionele hulp te zoeken bij de verwerking. Denk je dat jij misschien een postpartum depressie hebt? Hier vind je er meer informatie over: https://www.psychischegezondheid.nl/action/psychowijzer/28/postpartum_depressie.html?gclid=CP-Vse3Tt9ICFWso0wodEQYNjA

Wil je je verhaal hieronder kwijt, over de baby blues of over huid-op-huid, gráág! Misschien help je er een andere moeder mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *