Dragen of huid-op-huid contact?

Geschatte leestijd: 3 minuten
foto: flick creative commons Annsteclaf

Vaak vragen ouders me of buidelen met de baby nu écht bloot moet – of mag het ook met kleding aan? Huid-op-huid kan immers zo onpraktisch zijn. Je moet zelf je kleren uit, en ook de baby weer uit zijn kleding zien te wurmen. Zeker in de winter vraag je je af: moet dat nu echt?

In de eerste plaats: dragen en huid-op-huid zijn allebei fijn en allebei heel goed voor je baby! Tijdens het dragen heb je meestal kleren aan, en toch is dragen heel goed voor de hechting met je kindje, voor de motoriek, de hersenontwikkeling en nog veel meer.

Er is maar weinig onderzoek naar de verschillen tussen dragen en buidelen. Wat we wel weten is dat bij jonge baby’s het lichaampje niet zo mooi wordt gereguleerd als er kleding tussen zit. Bij kindjes die na de geboorte ingebakerd bij de moeder lagen, zag je echt minder effect bijv. op de temperatuursregulatie dan bij kindjes die bloot lagen bij de moeder. Als je bedenkt dat jouw ene borst een kindje kan opwarmen en de andere een kindje kan afkoelen, dan kun je je wel voorstellen dat een laag kleding ertussen dat proces verstoort.

verschil dragen en buidelenAan de andere kant is er tijdens dragen vaak weer meer stimulans door beweging, en dat is ook heel goed voor de ontwikkeling.Het komt erop neer dat je dus als ouders je eigen keuzes kan maken en je de behoeften van je kindje kunt volgen. En wie weet kun je af en toe combineren: je baby bloot in de draagdoek is dubbel fijn!

Praktisch

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Bij een jonge baby begin je waarschijnlijk met lekker veel huid-op-huid, en dit ga je gaandeweg vervangen door dragen. In de kraamperiode is er, als het goed is, voldoende hulp in huis. Na de geboorte wil je baby vast niet loslaten :-)! Laat je baby gewoon helemaal niet aankleden en blijf lekker samen in bed, zolang je wilt. Daarna, gedurende de eerste week of zelfs maand, wordt aangeraden om nog zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. Het beste is als een buidelsessie minimaal een uur duurt, zodat je baby kan ontspannen en zich kan aanpassen aan de situatie. Vaders krijgen het na een uur vaak erg warm. Voor borstvoedende moeders wordt een sessie van minimaal 2 uur aangeraden, zodat je baby een voeding kan nemen en kan slapen. Na het badje kan een handig moment zijn om te buidelen, of ‘s avonds voor het slapen gaan. Je baby is dan toch al vaak uit de kleren.

Naarmate je steeds meer overstapt op dragen, kun je ook proberen wat huid-op-huid in te bouwen. Een t-shirt met een lage hals, of een hals die je open kunt knopen, doet wonderen!

Maar dat lukt me nooit !?!

Natuurlijk is het lastig om zoveel rust te nemen, maar eigenlijk heb je die als kersverse ouders – en zeker moeder – natuurlijk wel nodig! Kun je hulp vragen voor je andere kinderen of het huishouden? Kan je (man) wat langer vrij nemen in deze belangrijke periode?

Ik hoor graag wat jij ervan denkt! Klinkt dit nog steeds onrealistisch? Maar wel fijn hahahaha 😉 ?

En wil je er graag wat hulp bij, dan help ik je heel graag met coaching of een draagconsult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *