5 tips bij reflux (en 3 ervan ken je niet)

person carrying baby

Als draagdoekconsulent zie ik vaak ouders met een baby met reflux. Ik heb de indruk dat het steeds vaker voorkomt. Voor veel van deze ouders is het dragen een echte life-saver (naast de wasmachine natuurlijk 😉 ). Maar niet voor iedere baby helpt dragen (voldoende). In deze blog zal ik je uitleggen waarom – en welke tips bij reflux dan wél helpen.

Wat is reflux ook alweer precies?

Reflux wil zeggen dat kinderen voeding teruggeven – soms spugen ze echt flink, soms komt de voeding terug naar het mondje. In beide gevallen kan reflux veel klachten geven (het hoeft niet). Baby’s kunnen (heel veel) pijn hebben, overstrekken, veel huilen en slecht groeien. Vaak wordt gezegd dat reflux komt door een slecht sluitend maagklepje. Hieronder zie je hoe dat anatomisch in elkaar zit. In feite gaat het om een evenwicht tussen de kracht van het klepje (kringspiertje) en de druk die de voeding erop uitoefent. Als de de druk te hoog is en/of de spier te zwak, wordt het klepje omhoog gedrukt en stroomt voeding in de slokdarm. De slokdarm is vele malen gevoeliger voor zuur dan de maag. Dit verklaart waarom de voeding in de maag geen klachten geeft, maar in de slokdarm wél.

Afbeeldingsresultaat voor maagklepje

Tip 1: dragen dus

Als je de baby rechtop houdt, blijft de voeding makkelijker in de maag. Dit is dan ook het meest gegeven advies: houd de baby na de voeding een half uur rechtop tegen je aan. De voeding drukt dan niet tegen het klepje. Nu hebben moeders en vaders niet altijd zoveel tijd om op de bank te zitten – en dan komt de babydrager om de hoek kijken. Met een doek of draagzak kun je je baby ook lánger dan een half uur dragen. Dit helpt nóg beter. Na een half uur is immers de voeding nog lang niet allemaal verteerd.

Let wel: een beschadigde slokdarm is niet meteen over als je je baby rechtop draagt! Als de voeding in de maag blijft, kan de slokdarm zich gaan herstellen. Het zal dan ook even (of meer dan even) duren voor je het effect van het dragen zult gaan merken.

tips reflux

Er wordt ook wel gezegd dat in feite alle baby’s een zwak maagklepje hebben. En dat onze baby’s helemaal niet gemaakt zijn om zoveel plat te liggen. En daar is best iets voor te zeggen natuurlijk! Je kunt dragen dan ook preventief inzetten – om te voorkómen dat je baby klachten krijgt.

Intermezzo: als dragen niet helpt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rens-van-sanne-1024x768.jpg

Soms heeft je baby zóveel pijn, dat hij erg overstrekt. Het lukt dan heel moeilijk om hem goed in de draagzak te krijgen. Deze foto’s laten een lieve baby zien die zelfs overstrekt in slaap valt (dankjewel Sanne voor de heldere foto!). In de draagzak wordt hij gedwongen om een bolle houding aan te nemen in plaats van een holle, en dat kan hij op dit moment helemaal niet verdragen. Soms helpt het dit soort kindjes om te dragen met een geweven doek, en heel veel rust in te bouwen tijdens het knopen. Ze kunnen dan heel geleidelijk de bolle houding aannemen. Hier vind je veel meer tips voor het dragen van een overstrekkend kindje. Maar soms is het té moeilijk om te dragen, en zul je eerst de oorzaak aan moeten pakken van het overstrekken, voor je kunt gaan genieten van het dragen.

Dezelfde baby in de draagzak (niet kijken als je niet tegen huilende baby’s kan)

Tip 2: dieet

Belangrijke tip bij reflux: vaker kleine voedingen! Betere iedere 1-2 uur een kleine voeding, dan iedere 3-4 uur een grote. Een te volle maag loopt domweg over, en niet ieder babymaagje is even groot. Ook een juiste voedingshouding en -beleid zijn belangrijk, om te zorgen dat de baby niet teveel lucht mee-slikt, of te lactoserijke voeding krijgt (die gaat gisten in de maag).

Verder is het nog te weinig bekend dat voeding die slecht verdragen wordt, ook kan leiden tot reflux klachten. Het is ook wel logisch: als voeding niet goed valt, wil het lichaam ‘ervan af’. Door de voeding als het ware terug te sturen lukt dit. Hoe los je dit op? Geef je borstvoeding, dan kun je zelf op dieet gaan. De voedingsmiddelen waarop je een allergie vermoedt (bijv. melk) vermijd je. Ook kun je werken aan je eigen darmgezondheid, daarmee voorkom je dat te grote brokken eiwit de darmwand passeren en in de borstmelk terecht komen en zo een reactie geven bij de baby. Geef je flesvoeding, dan kun je het type voeding aanpassen. Overleg dit met je arts, want Nutramigen (hypo-allergeen) en Neocate (nog verder opgeknipte eiwitten) zijn erg duur als je ze zelf moet betalen. Er zijn ook ouders die goede ervaring hebben met zelfgemaakte flesvoeding gebaseerd op rauwe koemelk en levertraan (op eigen verantwoordelijkheid). Men zegt dat rauwe melk niet dezelfde reactie oproept als gepasteuriseerde melk. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wellicht helpt deze informatie jou.

Tip 3: osteopaat, chiropractor, manueel of voetreflex therapeut

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar er is een relatie tussen problemen in de ruggewervels en problemen met de spijsvertering. Onder andere doordat de zenuwen die de maagingang en de maaguitgang aansturen, door de wervelkolom van de nek lopen. Na een behandeling door een goede therapeut zijn de reflux klachten soms als sneeuw voor de zon verdwenen. Van alle tips bij reflux is deze misschien wel het makkelijkste uit te voeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder behandelingen er nodig zijn. Hier vind je een manueel therapeut, osteopaat of chiropractor.

Tip 4: probiotica

Afbeeldingsresultaat voor darmflora

Ook misschien een onverwachte tip, maar als de vertering in de darmen goed verloopt, kan de maag ook beter zijn werk doen. Een verstopping in de darmen kan bijvoorbeeld de maag omhoog drukken, waardoor het klepje niet meer goed kan werken. Een goede darm-flora is de basis van onze gezondheid. Bij borstvoeding kun je zelf probiotica nemen: als capsules, door bacterie-rijke voeding te gebruiken (goede biologische yoghurt, of andere gefermenteerde voeding) of door zelf kefir-drank te maken (niet iedereen vindt dit lekker, zelf ben ik er dol op 🙂 ) . Bij kunstvoeding kun je de capsules toevoegen aan de fles (pas wel op voor toevoegingen, zoals suiker). Zeker na een keizersnede is het belangrijk aandacht te besteden aan de darmen van je baby.

Tip 5: verwerking

woman holding baby standing on field under tree during daytime

De laatste, misschien onverwachte, tip: help je kindje om nare ervaringen te verwerken en stress te reguleren. Als volwassene heb je wellicht ook wel eens ervaren dat stress op je maag slaat. Je krijgt geen hap meer door je keel, of je kunt je eten niet goed verteren, je wordt misselijk of je hebt last van zuurbranden. Bij een baby werkt dit net zo!

Neem je kindje veel bij je. Net zoals jouw lijf helpt om de lichaamsfuncties van je baby te reguleren, helpt het ook om emoties te reguleren. Huid-op-huid is helemaal heerlijk. Ontspan zelf en help zo je baby te ontspannen. Ook kun je benoemen wat er is gebeurd, je baby begrijpt veel meer dan je denkt. Bijvoorbeeld “toen kwam de dokter en die trok aan jouw hoofdje met een grote zuignap, dat was niet fijn hè lieverd”. Wellicht zie je het lipje van je baby trillen als je dit zegt, en huilen jullie samen lekker een potje. Dat lucht op!

En waarom niet gewoon medicatie?

Natuurlijk is het super fijn dat er medicijnen bestaan om kinderen met ernstige reflux klachten te helpen. Máár: het gaat niet om onschuldige medicijnen. Net als alle medicijnen kunnen ze bijwerkingen hebben ze werken niet altijd en bovendien zijn ze niet meer dan symptoombestrijding (nog meer bijwerkingen). Maagzuurremmers bijvoorbeeld, dat klinkt toch heel fijn? Maar let op: maagzuur heeft een belangrijke functie! Het doodt o.a. bacteriën. Ook laat de maaguitgang voeding pas door naar de darmen als deze zuur genoeg is. Bij gebruik van maagzuurremmers blijft voeding dus langer in het maagje. De voeding irriteert niet meer zo, maar kan nog steeds de slokdarm in, nu zelfs langer dan eerst. Het indikken van voeding heeft hetzelfde probleem: nu komt de voeding niet meer zo hoog, maar de dikkere voeding kan nog steeds de slokdarm in, met alle gevolgen van dien. Liever zoek je dus éérst naar niet-medische oplossingen!

En nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen en tips bij reflux. Wat heeft jou geholpen en wat juist niet? Je kunt het hieronder kwijt!

Wil jij NU hulp bij het dragen, en iemand die met jou meedenkt? Maak dan een afspraak voor een consult (kan ook via Skype) of begeleiding bij het opbouwen van een hechte band, ondanks de reflux.

16 gedachten over “5 tips bij reflux (en 3 ervan ken je niet)

 1. Pingback: Hechting met je huilbaby - 4 lessen -Hechte band

 2. Wij hebben in plaats van een huilbaby nu een happy baby dankzij het continue rechtop houden ook lang na de voeding. Dus nooit meer plat neerleggen, verschonen alleen voor een voeding en het aankleedkussen heel schuin zetten. En slapen op haar buikje met ventilerende toplaag en een alarmsysteem die haar ademhaling registreert zodat ze nooit op haar rug hoeft te liggen want zelfs schuin gaf dit nog teveel last. Haar slokdarm en luchtwegen zijn na 3 weken hersteld, ze huilt opeens niet meer ipv continue krijsen. En zelfs de maagzuurremmers en het indikken zijn we kunnen stoppen. Heel fijn en dus zeker aan te bevelen! Wel lang en consequent doen want anders zul je geen verschil merken.

  • Hoi Catelijne, wat klinkt dat als een opluchting, zeg! Wat fijn! Hoe lang per dag draag je je kind in een draagdoek of zak?
   Groetjes Melanie

   • Beste Melanie, mocht Catelijne niet reageren: je mag je baby zolang en zo vaak als nodig is dragen in een doek of draagzak. Zolang het voor jullie beiden fijn is, is er geen limiet. Laat me weten als je hier hulp bij nodig hebt!

  • Caterijn. Hebt je dan ooit een slaapuurtje gehad? Ik ben echt vermoeid maar ik kan niet slapen door dat ik mijn baby altijd rechtop hou.

   • Beste Isabel, hoe bedoel je, overdag een dutje doen? Is er iemand die de baby even van je over kan nemen misschien? Je kunt niet alles alleen doen als moeder, veel te zwaar!

 3. Hallo, onze baby (5 maanden en 1 week) heeft ook verborgen reflux. We hebben al vanalles geprobeerd: – hij krijgt Novalac Allernova AR, maar drinkt niet zoveel
  – omeprazole, maar intussen opnieuw gestopt want klachten kwamen terug
  – osteopathie: maakt hem wel rustig, maar de reflux gaat niet weg
  – met vaste voeding gestart: maar ook dit lukt niet altijd even goed
  – homeopathie: leek goed te gaan, maar nu na 2 weken hebben we de indruk dat de klachten terugkomen

  Hij slaapt wel goed, maar het grootste probleem is dat hij niet zoveel eet waardoor hij niet voldoende bijkomt en dat hij zeer onrustig is.

  Is ‘dagelijks een banaan geven’ echt een oplossing? Of hebben jullie andere tips?

  • Beste Anneleen, wat een vervelende situatie. De medicatie helpt jullie baby gelukkig wel wel om geen pijn aan de slokdarm te krijgen, maar het klinkt alsof het onderliggende probleem niet is opgelost. Het lijkt mij niet dat een banaan veel gaat uithalen in jullie situatie, hoewel je het natuurlijk altijd kunt proberen. Lees nog eens goed de blog hierboven, wellicht vind je nog tips? Mogelijk is er met een nog verder opgeknipte voeding nog winst te behalen, want als jullie zoon koemelk allergie heeft kan Novalac onvoldoende zijn. Ik ken jullie natuurlijk niet, maar op het emotionele vlak is mogelijk ook nog wat te halen? Het lijkt me belangrijk om snel actie te ondernemen! Het risico is dat jullie zoon eten steeds met pijn gaat associëren, en dat is geen gezonde ontwikkeling. Veel sterkte ermee!

   • zie andere berichtje: bij onze dochter was 3 weken lang volhouden in een verticale houding en buikligging de oplossing!

 4. Bij mijn baby ook! Banaan elke dag geprakt gegeven. En Reflux is bijna weg. Ik was me er eerst niet van bewust dat het door de banaan rustiger was geworden. Toen de reflux ondanks johannesbroodpitmeel terug kwam, goed nagedacht wat ik nu anders deed en het was de banaan. Direct gestart en het werkte. Er zit in banaan een fiber wat tegen de reflux werkt.

 5. Een theelepeltje olvarit banaan voor elk voeding. Wat een succes. Klachten werden minder, overstrekken verdween en baby kon zowaar slapen. Wat een feest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *