workshop in de kinderopvang

Geschatte leestijd: 3 minuten

In de kinderopvang is het niet eenvoudig om baby’s alle aandacht te geven die ze nodig hebben.

Uit onderzoek blijkt dat het niveau van het stresshormoon cortisol hoger is bij baby’s in de opvang, dan bij baby’s thuis. Het gebruik van een draagdoek of –zak helpt om aan de behoefte aan geborgenheid van de baby tegemoet te komen. Tegelijkertijd heb je je handen vrij voor de verzorging van de andere kinderen!

Die ene stille baby, of juist die baby die zo vaak huilt, komt eindelijk aan zijn trekken. Het is verder een praktische manier om een baby vast te houden, bijvoorbeeld tijdens een uitje of tijdens de lunch met de grotere kinderen.

Waarom dragen?

Baby’s hebben veel behoefte aan lichaamscontact. Het dragen van baby’s is een prachtig hulpmiddel om de hechting te bevorderen. In een Amerikaans onderzoek bij risico-moeders bleek dragen de veilige gehechtheid te verhogen van 38 naar 83%! In de kinderopvang heeft 42% van de kinderen een veilige gehechtheid met een leidster.

Dragen is daarnaast goed voor de motorische en hersenontwikkeling bij baby’s. Vanaf zijn veilige plekje op ooghoogte leert de baby veel over de wereld. De meeste baby’s zijn dan ook heel rustig en tevreden als ze worden gedragen.

draagdoek kinderopvang
kindje op de heup, handen vrij

Een leuke en praktische workshop

Tijdens een workshop in de kinderopvang komt eerst (kort) de theorie aan boord

Waarom zou je baby’s dragen, ergonomie voor baby en leidster, veiligheid, en de keuze van een handige draagdoek of draagzak.

Daarna gaan we – in overleg- oefenen met 1 of enkele verschillende typen draagdoeken. Er is de mogelijkheid om vooral te proeven aan de verschillende modellen die er op de markt zijn, om later tot een goede keuze te kunnen komen voor de eigen situatie. In dat geval zullen de deelnemers de geoefende methodes wellicht niet voldoende beheersen om er veilig en verantwoord mee om te kunnen gaan. Er is ook de mogelijkheid om een keuze te maken en de workshop te concentreren op de gekozen knoopmethode.

In het laatste geval is er meer tijd om te oefenen, waardoor de leidsters aan het einde voldoende ervaring hebben opgedaan om het dragen meteen in de praktijk te brengen. Ik denk graag met je mee over de beste invulling voor jullie locatie.

Details

Het programma kan in overleg worden afgestemd op de wensen van de deelnemers. Een draagworkshop duurt 2-4 uur, afhankelijk van de precieze vraag en groepsgrootte.
Een indicatie van de kosten: €250-500.

Het aantal deelnemers is maximaal 10. Grotere groepen zijn mogelijk, in samenwerking met een collega draagdoekconsulent of met een psycholoog, gespecialiseerd in hechting.

Het is ook mogelijk een hele dag over hechting te organiseren, met workshops en theorie over hechting, lichaamscontact en draagdoeken. Hiervoor maak ik graag een offerte op maat.

Ben jij leidster in de kinderopvang en weet je jouw organisatie enthousiast te krijgen voor een workshop, dan krijg je van mij een draagdoek met 75% korting!

Voor meer informatie, prijzen of referenties kunt u contact opnemen.